Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Feddhetetlenség kontra népszerűség

2021. május 31. 03:00 - Anika Enikő

20210531.jpg

„Mert aki szégyell engem és az én beszédeimet, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor eljön a maga, az Atya és a szent angyalok dicsőségében” (Lk 9,26 NIV).

Egy napon meg kell állnod Isten előtt, és be kell számolnod az életedről. Ez a tény a legjobb ellenszer, amit tudok, az embereknek való tetszés ellen.

Amikor hosszú távon gondolkodsz, és észben tartod azt, hogy egy napon Isten elé állsz, az megváltoztat téged. Megváltoztatja azt, amit mondasz, amit teszel, és hogy kiket próbálsz lenyűgözni. Ez az embereknek való tetszés ellenszere.

Amikor ilyen módon állsz az élethez, hogy minden szavaddal és cselekedeteddel el kell számolnod, akkor felteszed magadnak a kérdést: „Vajon melyik a fontosabb? Az, hogy Isten fogadjon el, és neki feleljek meg, vagy az, hogy a körülöttem lévő embereknek?”

Azt tapasztaltam, hogy sokszor fel kellett tennem magamnak ezt a kérdést. A TV adások felvételein a riporterek nehéz és kemény kérdéseket tettek fel nekem. Megpróbáltak nehéz és zavarba ejtő helyzetbe hozni néha abban reménykedve, hogy vakbuzgó követőnek, illetve bolondnak állíthatnak be. Arra próbáltak rávenni, hogy ne a bibliai igazságokat szóljam.

Amikor azokat az interjúkat adom, az emberi természetem tetszeni akar, ahogy a tied is. Az emberi természetem kompromisszumot akar kötni, elterelődni, feladni és elhagyni az igazságot. Kísértést érzek arra, hogy ilyeneket mondjak: „Ezt meghagyom Istennek” vagy „Mindenkinek magának kell el ezt eldöntenie.” Ám ezek a mondatok az emberek kedvében való járás megfutamodásai.

Azokban a pillanatokban, amikor olyat mondanál, ami nem sértő, ám hazugság, három dolgot tehetsz:

Először is jusson eszedbe, hogy mit tett Jézus Krisztus érted a kereszten. Nem tagadott meg téged. Nem távolodott el tőled. Meghalt a bűneidért. Az életed hozzá tartozik. Ő teremtett téged. Megváltott téged. Megbocsájtott neked. A mennybe visz téged. Miért tagadnád meg őt?

Másodszor pedig emlékezz arra, hogy egy napon be kell számolnod Istennek. Isten meg fogja kérdezni, hogy: „Mit mondtál abban a beszélgetésben a munkahelyeden? Mit mondtál a barátodnak az iskolában? Mit mondtál a családi vacsoránál?” A feddhetetlenség sokkal fontosabb a népszerűségnél; és nem akarod feladni azt, hogy feddhetetlen legyél.

Végül pedig mondj igazat a következményektől függetlenül.

Ahogy hitben jársz Jézussal, gyakorold ezt a három dolgot! Ezek az útmutatók arra, hogy feddhetetlenül élj, és ne a népszerűséget keresd.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor és miben láttad a feddhetetlenség választásának pozitív következményeit a népszerűség helyett?
  • Mikor és miben láttad a feddhetetlenség választásának negatív következményeit a népszerűség helyett?
  • Milyen helyzetekben érzel kísértést arra, hogy a népszerűséget válaszd a feddhetetlenség helyett? Milyen gyakorlati lépést tehetsz ma annak érdekében, hogy legközelebb a népszerűség helyett a feddhetetlenség válaszd?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.24.)

Szólj hozzá!

Emlékezz a legjobb dolgokra, és a többit felejtsd el!

2021. május 30. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Amiért a mai napon hálás vagyok – üdvözöllek a varázsló iskolában! -  Filantropikum.com
„Összegezve az egészet, barátaim, azt mondanám, hogy akkor jártok a legjobban, ha megtöltitek elméteket azzal, ami igaz, nemes, jó hírű, hiteles, lenyűgöző, kegyes – ami a legjobb, nem a legrosszabb; ami szép, nem ami ronda; ami dicsérni való, nem átkozni való” (Fil 4,8 The Message).
Mit választasz, mire emlékszel vissza az emberekkel töltött idődből? A jó tapasztalatokra vagy a rosszakra emlékszel?

Pál apostol úgy döntött, hogy a jóra emlékszik vissza, a pozitív dolgokra összpontosít, és hálás lesz. Azt mondta a keresztényeknek Filippiben: „Összegezve az egészet, barátaim, azt mondanám, hogy akkor jártok a legjobban, ha megtöltitek elméteket azzal ami igaz, nemes, jó hírű, hiteles, lenyűgöző, kegyes – ami a legjobb, nem a legrosszabb; ami szép, nem ami ronda; ami dicsérni való, nem átkozni való” (Fil 4,8 The Message).

Pálnak nem volt könnyű dolga Filippiben. Az apostolok cselekedetei 16. fejezete elmondja, hogy amikor Pál Filippibe ment, illegálisan letartóztatták, megostorozták, megalázták és börtönbe dobták, mielőtt végül távozásra intették a városból. Mégis megköszönte Istennek a filippieknél eltöltött időt.

Pál emlékezhetett volna a negatívumokra. Felidézhette volna a fájdalmas emlékeket. De úgy döntött, hogy nem a fájdalmas dolgokra koncentrál. Ehelyett eszébe jutottak azok a dolgok, amelyekért hálás lehet.

Hasonló döntést hozhatsz az életedben élő emberekkel kapcsolatban.

Egy hosszútávú kapcsolatban biztosan bántani fogjátok egymást. Lehet, hogy a múltban bántott egy szülő hirtelen hangú válasza vagy egy barát meggondolatlan szava. Továbbra is ragaszkodsz ehhez a sérelemhez? Megakadályoz ez ma abban, hogy élvezd annak a személynek a társaságát? Ha igen, akkor a negatívumra koncentrálsz.

Nem azt mondom, hogy tagadnod kell sérelmeidet vagy mentségül szolgál más emberek gyengesége. Ez pszichológiailag egészségtelen. És természetesen a bántalmazó kapcsolat más történet. De normális esetben, viszonylag egészséges kapcsolatokban dönthetsz úgy, hogy a jóra koncentrálsz. Választhatod, hogy emlékezel a másik erősségeire.

Hallom, amikor a feleségek azt mondják: „Jó ember, de...” (és hallom, amikor a férjek ugyanezt mondják a feleségükről). Bármikor, amikor azt hallom, hogy „de”, ez azt jelenti, hogy a hangsúly a negatívra és nem a pozitívra kerül. De az a helyzet, hogy Tökéletes úr és Tökéletesné nem létezik.

Párkapcsolataidban válaszd azt, hogy élvezed amid van. És ahhoz, hogy valakinek a társaságát élvezhesd, az erősségeire kell összpontosítanod nem pedig a gyengeségeire. Néhány embernél ez sok kreativitást igényel. De mindenkiben találhatsz valami jót.

Amikor a múltadra gondolsz, ne feledd, hogy a kellemes emlékeket válaszd! Kövesd Pál apostol példáját, és válaszd azt, hogy arra emlékezel, amiért hálás lehetsz.

A múltban és a jelenben egyaránt legyél hálás az emberek jóságáért! Válaszd azt, hogy a legjobbra emlékszel, és a többit elfelejted!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen fájdalmas emlékek gátolnak meg abban, hogy teljes szeretetet mutass valaki felé? Töltsd ma az idődet imádsággal! Kérdd Istent, hogy segítsen elengedni ezeket az emlékeket, hogy folytathasd az életedet.
  • Mi van azzal a személlyel, aki a fájdalmas emlékeket okozta? Tudsz hálát adni érte?
  • Milyen jelenlegi kapcsolatodban kell a másik erősségeire és nem a gyengeségeire összpontosítanod?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.23.)

Szólj hozzá!

Csomagold ki az érzelmi poggyászodat mielőtt megházasodnál!

2021. május 29. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Hogyan gyógyuljunk fel lelki, érzelmi sérüléseinkből? - IgeIdők Magazin

„Aki figyelmezteti az embereket, az végül kedvesebb lesz annál, aki csak hízeleg” (Péld 28,23 NLT).

Mielőtt randevúzni kezdesz valakivel, elengedhetetlen, hogy őszintén értékeld saját és potenciális partnered érzelmi egészségét.

Emlékszem, amikor pár évvel ezelőtt összeadtam egy párt Saddlebackben. Körülbelül öt évvel később feleségem, Kay és én együtt vacsoráztunk velük. Azt mondta nekem a hölgy: „Amikor végigsétáltam a templom főhajóján abban a fehér ruhában, nem is sejtettem, hogy egy egész zsák érzelmi szemetet hordok a hátamon. És ezt a szemetet bevittem a házasságba.”

A házasság nem okoz problémát. Feltárja őket. Minél jobban tudsz kezelni érzelmi problémákat házasságkötés előtt, annál boldogabb, Istent jobban tisztelő és teljesebb házasságod lesz.

Kezdd magaddal! Ne randevúzz addig, amíg az érzelmi sérelmeid be nem gyógyultak! Vagy legalábbis a gyógyulási folyamatban nem tartanak. Elkeseredettséggel vagy haraggal küzdesz? Dolgozd fel őket, mielőtt randizni kezdenél! Szabadulj meg saját érzelmi poggyászodtól!

Aztán, amikor randevúzni kezdesz, gyorsan mérd fel az illetőt, különös tekintettel az érzelmi egészségére. Ne félj olyan kérdéseket feltenni, mint: „Van irányíthatatlan haragod? Beszélhetnénk rólam?” vagy „Fel fogsz címkézni?”

Ha a megoldatlan érzelmi nehézségek figyelmeztető jeleit látod, ne várd meg, hogy javuljon a helyzet! Csak haladj előre, és sétálj el!

Talán már kapcsolatban vagy, és most az érzelmi egészségtelenség jeleit látod a párodban. Ha igen, beszélj erről a társaddal! Vagy itt az ideje, hogy szakmai tanácsadáshoz fordulj, vagy hogy befejezd a kapcsolatot.

„De péntek este nem lesz senki, akivel kimozduljak” – mondod. Íme az igazság: A rossz házasság milliószor rosszabb, mint péntek este nem kimozdulni! És minél tovább maradsz zsákutca-kapcsolatban, annál nehezebb kijönni belőle.

A példabeszédek  könyve 28. fejezetének 23. verse azt mondja: „Aki figyelmezteti az embereket, az végül kedvesebb lesz annál, aki csak hízeleg” (NLT).

Bármennyire is fáj, légy ma őszinte magaddal és pároddal! Végül mindketten profitálni fogtok belőle.

Van még egy dolog, amit szeretnék, ha tudnál: Ahhoz, hogy a legjobb esélyed legyen egy erős kapcsolatra, neked és potenciális társadnak személyes kapcsolatban kell állnotok Jézussal. Ha még nem tetted meg ezt a lépést, kezdd ezzel! Az Istennel való béke megteremti azt a lelki alapot, amelyre szükséged van ahhoz, hogy érzelmileg egészséges legyél, és békét köss önmagaddal és másokkal is.

Az életnek nincsenek garanciái, de Jézus két érzelmileg egészséges követőjének megvan az az erős alapja, amelyre mély lelki intimitású házasság építéséhez szükség van – személyes, kapcsolati, szexuális és szellemi intimitásúhoz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha randevúzol valakivel, őszintén ellenőrzöd az érzelmi egészségét? Milyen nehéz kérdéseket kell feltenned ma neki?
  • Szánj néhány percet saját érzelmi egészségi állapotod felmérésére! Milyen érzelmi poggyászt cipelsz magaddal?
  • Gondolj egy érzelmileg egészséges párra az életedben! Mit tanulhatsz tőlük?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.22.)

Szólj hozzá!

Engedd, hogy Isten vezesse döntéseidet!

2021. május 28. 03:00 - magyarosijulia

140382379_1200x563.jpg

„Járhat-e két ember együtt, ha nem beszélték meg az irányt?” (Ámósz 3,3 NLT fordítás).

Ha tökéletes feleségre vagy férjre vársz, sosem fogod megkapni. Elmondom, miért nem: mert senki sem tökéletes! Mindannyian sebzettek, bűnösök vagyunk.

Ez így van rendjén. De Isten a tökéletlenséged ellenére is szeret. Azt viszont meg kell értened, hogy bárki lesz is a házastársad, az biztos, hogy ő sem lesz hibátlan.

És itt van valami, amire nagyon ügyelned kell: noha mindannyian sebzettek vagyunk, némelyeknek sokkal többet kell gyógyulnia, mint másoknak. Még nem állnak készen a társkapcsolatra. El kell kerülnöd őket, nehogy közülük kerüljön ki az életre szóló társad, bármennyire is jól néznek ki, bármennyire is gazdagok vagy szépek.

Mielőtt belépsz egy hosszútávú társkapcsolatba, meg kell ismerned a potenciális társad érzelmi egészségességét. Tanulmányok sora mutatta ki, hogy a válások és a szakítások 80%-a azért következik be, mert az egyik vagy mindkét fél érzelmileg egészségtelen.

Íme egy – a Biblia alapján készült – részleges ellenőrző-lista azokról az érzelmi egészséget jelző tényezőkről, amikre figyelned kell:

Aki házastársad lesz, tudnia kell kézben tartani indulatait. A példabeszédek könyve 22. fejezetének 24. verse ezt írja: „Ne barátkozz ingerlékeny természetűvel, és ne járj együtt könnyen felmérgesedővel!” Az irányítatlan düh, harag, indulat mély bizonytalanságot és alacsony önértékelést jelent.

Aki házastársad lesz, ne legyen függő, ne legyen szenvedélybeteg. A példabeszédek könyve 23. fejezetének 20. versében ez áll: „Ne társulj olyan emberekkel, akik túl sok bort isznak, vagy teletömik magukat étellel!” (GNT fordítás). Itt csak két dolog – alkohol és étel – szerepel, de több száz káros szenvedély van, ami függőséget okoz.

Aki házastársad lesz, ne legyen búskomor és megkeseredett. A keserűség olyan, mint a méreg: élve felemészt. A Biblia ezt írja A zsidókhoz írt levél 12. fejezetének 15. versében: „Ügyeljetek arra, hogy senki se hajoljon el Isten kegyelmétől, hogy a keserűség gyökere felnövekedve kárt ne okozzon, és sokakat meg ne fertőzzön!”

Aki házastársad lesz, ne legyen önző. A példabeszédek 28. fejezetének 25. verse ezt írja: „Az önzőség csak problémát okoz” (GNT fordítás). Ha megvizsgáljuk a házastársi konfliktusokat, ezek legelső oka az önzőség.

Aki házastársad lesz, ne legyen kapzsi. A példabeszédek könyve 15. fejezetének 27. verse szerint: „A kapzsiság gyászt hoz az egész családnak” (NLT fordítás). Ha egy kicsinyes, pénzsóvár, haszonleső vagy kapzsi ember lesz a házastársad, egész életedet pénzhiányban éled le.

Aki házastársad lesz, legyen nagylelkű és kedves. A Biblia ezt írja: „Az nagyvonalú ember bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül” (Péld 11,25), valamint azt is írja, hogy: „Azok, akik kedvesek, profitálnak magukból, de a kegyetlenek romba döntik magukat” (Péld 11,17 NIV fordítás).

Aki házastársad lesz, legyen igazmondó. A példabeszédek 20. fejezetének 7. versében ez áll: „Az igaz, a tisztességes ember becsületesen él. Gyermekei halála után is áldottak” (GW fordítás). A szeretet alapja a bizalom, a bizalomé pedig az igazság. Ha nem az igazat mondod nekem, nem tudok megbízni benned. Ha pedig nem tudok megbízni benned, hogyan tudnálak szeretni?

Lehet, hogy most az gondolod: ez egy igencsak hosszú lista, és nem hiszem, hogy valaha is találnék valakit, aki megfelel ennek. De én találtam. És te is találhatsz!

Amikor Kay és én összeházasodtunk, Leonard Ravenhill, a 20. század nagy evangélistája és írója küldött nekünk egy képeslapot. Sosem fogom elfelejteni, hogy mit írt rá: „Isten mindig a legjobbat adja azoknak, akik az ő bölcsességét követik.”

Isten valóban megadja a legjobbat, ha az ő vezetését keresed, és engedelmesen követed őt. „Ne félj és ne csüggedj el, mert maga az ÚR fog előtted menni; ő veled lesz; nem hagy cserben, és nem hagy el” (5Móz 31,8 NLT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Tökéletességet vársz el a potenciális házastársadtól, esetleg a közeli családtagjaidtól és barátaidtól? Hogyan változtatja meg mások iránti elvárásaidat az a tudat, hogy mindannyian sebzettek és bűnösök vagyunk?
  • Hogyan adott Isten érzelmi egészséget neked vagy valakinek, akit ismersz?
  • Felfedeztél-e valamilyen egészségtelen érzelmi tulajdonságot magadban a mai áhítat következtében? Ha igen, milyen lépést tudnál megtenni már ma azért, hogy megkeresd Isten gyógyító erejét?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.21.)

1 komment

Gondosan válaszd ki társadat!

2021. május 27. 03:00 - csmsdvd

pavak.jpg

„Az igazak gondosan választják ki a társaikat” (Péld 12,26 NIV fordítás).

Amennyiben elvárható, hogy gondosan választod meg barátaidat, még gondosabban kellene kiválasztanod az életre szóló társadat. És vedd észre: választanod kell! Isten vezet, kalauzol és irányt mutat neked. Viszont, hogy végül kivel házasodsz – és hogy házasodsz-e –, az a te döntésed.

Mindamellett sokan hisznek abban a mítoszban, hogy csak egyetlen megfelelő ember létezik számukra.

Ez nagyon romantikus, csak éppen ez nem igaz. Se nem biblikus, se nem logikus. Ha a világon minden ember számára csak egyetlen megfelelő ember lenne, akkor egyetlen rosszul döntő ember megszakítaná ezt a láncot mindenki más számára. 
Mondjuk, nekem a Susan nevű nőt kellene elvennem. Helyette én Kay-t veszem feleségül. Akkor Susannek másvalakihez kell felségül mennie, akinek az lett volna a dolga, hogy mást vegyen el, akinek szintén egy másik személlyel kellene házasságot kötnie. Látod, ez mekkora felfordulást okoz minden földlakó számára?

Sok ember van, akivel Isten nem akarja, hogy összeházasodj. De valószínűleg van egy csomó olyan lehetőség is, ami egybeesik Isten életedre vonatkozó akaratával. Ezekben az esetekben tied a választás. Követheted saját elvárásaidat.

Vagy egy másik mítosz, amiben sok ember hisz: a szerelem önmagában is elegendő ok a házasságra.

Gyakran beszélek olyan emberekkel, akik azt tervezik, hogy összeházasodnak. Néha rájuk nézek, és azt gondolom: „nem lehetséges”. A családi háttér, a lelki alkatuk vagy a személyiségük nem illik egymáshoz. Nem azonos a mentalitásuk, nem ugyanarra törekszenek. Még az értékeik és a céljaik sem azonosak. De „szeretik egymást”.

Ha szerelmes vagy valakibe, az nem jelenti azt, hogy vele össze is kell házasodnod.

Lehet, hogy Isten nem mondja meg, kivel házasodj össze. Viszont megadja azokat az elveket, amik segítenek neked, hogy bölcs döntést hozz ebben a kérdésben. A holnapi Napi Remény áhítatban áttekintjük, milyen jellemvonásokat kell kerülni a szóba jöhető társaknál.

Az életben kevés jobb ajándék van, mint egy jó házastárs. Isten útmutatására hagyatkozva segítséget kaphatsz, hogy bölcs döntést hozz ebben a kérdésben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Elhitted azt a mítoszt, hogy a világon csak egyetlen megfelelő életre szóló társ van mindannyiunk számára? Milyen érzéssel tölt el az a tudat, hogy Isten megadja az emberiségnek a választás lehetőségét?
  • Volt már olyan valaki a baráti körödben vagy családodban, akik csak szerelemből házasodtak, amikor nem igazán voltak összeegyeztethetőek? Mi volt számodra a tanulsága?
  • Volt olyan a baráti körödben vagy családodban, akik bölcsen választottak életre szóló társat? Mi volt számodra a tanulsága?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.20.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása