Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Van még valami a történetedben

2021. június 30. 03:00 - Ivanyina Krisztina

A hálaadás gyakorlása - Joyce Meyer Ministries - Magyar

„Isten Lelke, aki feltámasztotta Jézust a halálból, benned él. És amint Isten feltámasztotta Krisztus Jézust a halálból, ugyanezzel a benned élő Lélekkel életet fog adni halandó testednek” (Róm 8,11 NLT).

Hívőként reménységünk van, mert örökké fogunk élni. A halál nem a vég. Van még valami a történetben.

Egy napon meg fog állni a szívverésed, és ez lesz a tested vége. De ez nem a te véged lesz. Isten képmására lettél teremtve. Úgy készültél, hogy örökké tarts. És ez még nem minden.

Miért van reménységünk? Mert nem számít, mennyire is rossznak tűnik a földön, ez csak ideiglenes. Ha hited van Jézusban, akkor tudod, hogy billió éveket fogsz tölteni az örökkévalóság másik oldalán, ahol nem lesz többé gyász, nem lesz többé szomorúság, nem lesz többé betegség, nem lesz többé szenvedés.

A Biblia azt mondja Pál levele a rómaiakhoz 8. fejezetének 11. versében: „Isten Lelke, aki feltámasztotta Jézust a halálból, benned él. És amint Isten feltámasztotta Krisztus Jézust a halálból, ugyanezzel a benned élő Lélekkel életet fog adni halandó testednek” (NLT).

Lelkipásztorként több száz család sírjánál álltam, és tudom, mi a különbség a reménnyel rendelkező és az azt nélkülöző emberek között. Ezt láthatod a szemükben. A rettenetet láttam a remény nélkül élők szemében. Így gondolkoznak: „Ez minden, amim van. Vége. Soha többé nem látom ezt az embert. Kész. Ennyi az élet.”

Összehasonlítom ezt azzal a több ezer emberrel, akiket hívők temetésén láttam. Ők tudják, hogy ez csak egy átmeneti lépés. Szerettük belép a való életbe. Istennel lesznek az örökkévalóságban. Természetesen a gyász jelen van, de a remény is, mert tudják, hogy egy napon újra találkoznak szerettükkel, aki Jézust követte. A hívő számára a halál nem az otthon elhagyása – hanem hazatérés.

Van ilyen reményed tudva, hogy az örökkévalóságot Jézus Krisztussal fogod tölteni? Ha nincs, ne késlekedj! Hozd meg ma ezt a döntést!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A Jézus Krisztusban való üdvösség az örökkévalóságban mindent megváltoztat. De hogyan befolyásolja ez, hogyan éled az életed a földön?
  • Mitől szabadultál meg ebben az életben az üdvösséged miatt?
  • Kivel oszthatod meg ma azt a reményt, amellyel Krisztus által rendelkezel?

Hogyan lehetsz biztos az örökkévalóságodban?

Ha egyszer bízol Jézusban, teljesen biztos lehetsz benne, hogy az örökkévalóságot vele fogod tölteni. Ha készen vagy arra, hogy megtedd ezt a lépést, akkor mondd el ezt az imát:

„Kedves Jézus, megígérted, hogy ha hiszek benned, minden megbocsátást nyer, amit valaha rosszul tettem, megtanulom életem célját, és egy napon befogadsz örök otthonodba a mennyben.”

„Megvallom bűnömet, és hiszem, hogy te Isten vagy, a Megváltóm. Uramként fogadlak be az életembe. Ma életem minden részét átadom neked. Követni akarlak téged, és azt tenni, amit te mondasz nekem, hogy tegyek.”

„Jézusom, hálás vagyok a szeretetedért és az áldozatodért, amely lehetővé teszi számomra, hogy csatlakozzak hozzád a mennyben. Tudom, hogy nem érdemlem meg. És köszönöm, hogy nem kell keresnem vagy dolgoznom az üdvösségemért, mert tudom, hogy az lehetetlen. Életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy téged szolgáljak önmagam helyett. Alázattal elkötelezem az életem neked, és kérlek, ments meg, és fogadj be a családodba! Jézus nevében imádkozom. Ámen!”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.23.)

(NLT: A bibliaidézet szövege az angol New Living Translation fordításból származik.)

Szólj hozzá!

Engedd, hogy Isten mondja meg neked, hogy mit adj!

2021. június 29. 03:00 - magyarosijulia

„Tiszteld az URat azzal, hogy neki adod minden jövedelmed első részét, ő pedig meg fogja tölteni magtáraidat búzával és árpával, borsajtóidat pedig túlcsordítja a legfinomabb borokkal” (Péld 3,9 TLB).

Adhatsz ésszel vagy kijelentés hatására. Ha hívő személlyé fogsz válni, akkor meg kell tanulnod kijelentés hatására adni.

Amikor ésszel adsz, így gondolkodsz: „Ennyit tudok észszerűen adni.” Ez nem igényel semmiféle hitet.

Kijelentés hatására adni az, amikor ezt mondod: „Uram, mit akarsz adni rajtam keresztül? Mit akarsz, mennyire bízzak benned ebben a konkrét esetben?"

Feleségemnek, Kaynek és nekem sokszor próbát kellett kiállnunk az adakozással, amikor nem volt meg a szükséges összeg – és Istent mindig hűségesnek találtuk.

Az egyik legdrámaibb példa az volt, amikor pénzt gyűjtöttünk a Saddleback Gyülekezet épületének építésére 1993-ban. Sok ember elkötelezte magát, hogy három évig adakozni fog. Úgyhogy én is imádkoztam Kay-jel, és hitünk szerint hallottuk Istent, amint azt mondta nekünk, hogy egy olyan összeget adjunk, ami semmi esetre sem volt észszerű. Tulajdonképpen ez több volt, mint amit megengedhettünk magunknak. De bíztunk Istenben az összeggel kapcsolatban.

Ezután Isten arra szólított fel A krónikák első könyve 29. fejezete által, hogy hirdessem ki az adományom, ahogy Dávid király tette, hogy ez bátorítsa és kihívja a gyülekezetünket. Több ok miatt igazán nem akartam ezt – beleértve, hogy nem akartam gőgösnek tűnni. Isten viszont azt mondta, hogy tegyem meg. Én meg azt akartam, hogy megáldja azt az épületet, így megtettem. Egyik vasárnap a gyülekezet előtt álltam, és ezt mondtam: „Nem tudom, honnan jön a pénz, de elköteleztük magunkat arra, hogy 100 000 dollárt fogunk adni az elkövetkező három évben. Kérlek, imádkozzatok értem!

Egy hónappal később volt a hétvége, amelyen a különleges gyűjtést rendeztük. Előtte pénteken felhívott a Zondervan könyvkiadó. Azt mondták: „Rick, szeretnénk, hogy írj egy könyvet, amelynek címe A céltudatos gyülekezet legyen! Hisszük, hogy ez sikerkönyv lesz, így küldeni fogunk neked 150 000 dollár előleget.”

Amikor pár nappal később a gyülekezeti családom előtt álltam, és elmondtam nekik ezt a történetet, a hely megvadult. A gyülekezet ugrált, kiabált, táncolt és énekelt. Életem egyik legnagyobb élménye volt – és majdnem elszalasztottam a saját önfejűségem miatt. Ha nem álltam volna ki nyilvánosan, hogy megmutassam Isten kijelentésében való bizalmamat, a gyülekezet és én lemaradtunk volna arról, hogy meglássuk, Isten mennyire megbízható. Ez egy olyan lecke volt, amit soha nem fogok elfelejteni.

A Biblia ezt írja: „Tiszteld az URat azzal, hogy neki adod minden jövedelmed első részét, ő pedig meg fogja tölteni magtáraidat búzával és árpával, borsajtóidat pedig túlcsordítja a legfinomabb borokkal (Péld 3,9 TLB).

Más szavakkal: adj kijelentés hatására, és ne észből! Amikor így teszel, ígérem, Istent hűséges lesz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolkodj el azon, hogy mi motiválja az adakozásod! Észből vagy kijelentés hatására adsz?
  • Hogyan mutatta meg neked Isten a múltban, hogy mit akar, hogy adj? Hogyan hallgatsz ma az ő kijelentésére?
  • Milyen félelmek tartanak vissza az adakozástól, amikor szükségben vagy?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.22.)

(TLB: A bibliaidézet szövege az angol Living Bible fordításból származik.)

Szólj hozzá!

A hit előre köszönetet mond Istennek

2021. június 28. 03:00 - rigoi

 

„Amikor imádkozol, és kérsz valamit, hidd el, hogy megkaptad, és meg fogsz kapni bármit, amit csak kérsz” (Mk 11,24 GNT).

A hit nem csak annyi, hogy elhiszed, Isten tehet valamit. A hit nem csak remény, hogy ő majd tesz valamit. A hit előre köszönetet mond Istennek.

Jézus mondta: „Amikor imádkozol, és kérsz valamit, hidd el, hogy megkaptad, és meg fogsz kapni bármit, amit csak kérsz” (Mk 11,24 GNT).

Azt mondod: „Várj egy percet! Előre meg kell köszönnöm Istennek, mielőtt megkapom, annak érdekében, hogy megkapjam?” Igen. Ha megköszönöd Istennek, miután megkaptad, az a hála. Amikor előre köszönöd meg neki, az a hit.

A hála jó és helyénvaló. De a célodnak annak kellene lennie, hogy mélyebb hitű emberré válj. Hogy ezt megtedd, előre meg kell köszönnöd Istennek.

Ha most átadnék neked egy ezer dolláros csekket, várnál addig a köszönettel, amíg be nem váltod készpénzre? Nem! Azonnal megköszönnéd nekem. A pénz azonban nem lenne a tiéd, amíg ténylegesen be nem váltod, mert az a csekk valójában ígéret. Amikor odaadtam neked azt a csekket, azt mondanád: „Köszönöm, Rick!” Elhinnéd, hogy hitelt érdemlő vagyok, és hogy van elég pénzem a bankban, ami fedezi az ezer dolláros csekket.

Ugyanígy a hit előre megköszöni Istennek. A hit az, hogy amit Isten megígért, azt meg is fogja adni. Ez azt mondja, hogy azért szereted Istent, aki ő, és nem csak azért, amit tehet érted. Ez megmutatja, hogy bízol benne, hogy megteszi azt, amit mondott, hogy meg fog tenni.

Egy napon két vak ember követte Jézust addig a házig, ahol tartózkodott. Azt kiabálták, hogy könyörüljön rajtuk, Jézus pedig megkérdezte tőlük, van-e hitük, hogy ő meg tudja gyógyítani őket. Azt válaszolták, hogy hisznek, és Jézus ezt mondta: „A ti hitetek miatt meg fog történni” (Mt 9,29 NLT).

Amit mondok az az, hogy ha Isten azt mondja neked, hogy menj Moby Dick után egy csónakban, akkor vigyél magaddal tartármártást! Ma este halat fogsz sütni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj néhány gyakori kifejezésre, amelyeket imádkozáskor használsz! Ezek tükrözik az Istenbe vetett hitet?
  • Hogyan változna a nézőpontod és a hozzáállásod, ha igazán elhinnéd, hogy Isten mindent meg fog adni, amit kértél?
  • Hogyan változnának meg az imáid, ha valóban hittel imádkoznál? Szánj most egy kis időt arra, hogy imádkozz olyan nyelvezetet használva, ami kifejezi a hitedet!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.21.)

(GNT, NLT: A bibliaidézetek szövege az angol Good News Translation, illetve New Living Translation fordításból származik.)

Szólj hozzá!

Mondd el úgy, ahogyan Isten akarja, hogy legyen!

2021. június 27. 03:00 - csmsdvd

evezosok.jpg

„[Isten] olyan magabiztossággal beszél a jövőbeli eseményekről, mintha azok már elmúltak volna” (Róm 4,17 TLB).

Szavaidnak óriási hatalma van. Ha a hit emberévé fogsz válni, akkor más módon kell beszélned. Ki kell jelentened azért, hogy megtapasztald.

Néha a hitből való beszéd teljesen bolondságnak, beképzeltnek és a valóságtól elrugaszkodottnak tűnik azoknak, akik nem értik a hitet. Ábrahám tudott erről. Isten egy nap eljött Abrámhoz, és ezt mondta: „Abrám, meg fogom változtatni a neved Abrámról Ábrahámra.” Ábrahám azt jelenti: „nagy nemzet atyja.”

Csak egyetlen probléma volt: Ábrahám 99 éves volt, és nem voltak gyerekei. Valószínűleg könyörtelenül kinevették a neve miatt. Isten azonban azt mondja, hogy nem az emberi valóság világában élünk. Mi a szellemi valóság világában élünk. Amikor a világot szellemi szemmel nézed, akkor nem úgy látod, ahogyan van, hanem ahogyan lehet, ahogyan lennie kellene, és ahogyan Isten akarja, hogy legyen.

Pál levele a rómaiakhoz 4. fejezetének 17. versében mondja: „[Isten] olyan magabiztossággal beszél a jövőbeli eseményekről, mintha azok már elmúltak volna” (TLB). Ezt hívják úgy, hogy hitből beszélni – kijelented azért, hogy megtapasztald.

Ezenkívül lehet, hogy hallod, amint egyesek azt mondják: „Csak azt mondom, ahogyan van.” Bírálják ezt, leírják azt. Meglehetősen negatívak lehetnek – mert a világban számtalan ok van a negativitásra.

Ez az egyik út. De van egy jobb út. Ahelyett, hogy úgy beszélnél, ahogyan van, úgy is beszélhetsz, ahogyan lehetne. Soha senkit nem változtatott meg az „azt mondani, ahogyan van.” Ez csak védekezővé teszi az embereket.

Például mondhatod valakinek: „Te egy pocsék apa vagy. Egyáltalán nem töltesz időt a gyerekeiddel, mert a hivatásod fontosabb.” Amikor azonban felcímkézel valakit, megerősíted a helyzetet.

Helyette mondhatod: „Látom benned a nagyság lehetőségét. Ha hagyod, hogy Jézus Krisztus irányítsa az életed, nem leszel tökéletes, de egy istenfélő jellemű emberré válhatsz, akit a gyerekei csodálnak.” Ez az a fajta beszéd, ami ösztönzi a változást.

Emlékezz! Nem kell azt mondanod, ahogyan van. Mondd el úgy, ahogyan lehet, ahogyan lennie kellene, ahogyan Isten akarja, hogy legyen! Mondd el megelőlegezve és hitből, aztán pedig figyeld, Isten hogyan cselekszik!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az emberek el tudják mondani a mindennapi szóhasználatoddal, hogy te a hit embere vagy?
  • Az életedben kinek van szüksége arra, hogy hittel beleszólj az életébe, és elmondd, mi lehet?
  • Mit fogsz ma tenni, hogy a szavaiddal ösztönözd a változást annak a személynek az életében?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.20.)

(TLB: A bibliaidézet szövege az angol Living Bible fordításból származik.)

Szólj hozzá!

Engedelmeskedj, mert Isten mondja azt!

2021. június 26. 03:00 - Lencsés Tamás

„Hit által volt, hogy Noé épített egy nagy hajót, hogy megmentse családját az árvíztől. Engedelmeskedett Istennek, aki olyan dolgokra figyelmeztette, amelyek soha nem történtek előtte” (Zsid 11,7 NLT).

A hit engedelmesség akkor is, ha nem érted. Egyedül az Újszövetségben van 1050 parancs – és mind a te javadra vannak.

Isten gyakran mond olyan dolgokat, amelyek zavarba ejtőnek tűnnek, mint például: „Szeresd ellenségeidet!” „Bocsáss meg az embereknek, akik megsértettek téged!” Ez nem könnyű. A Bibliában számos parancs nehéznek, észszerűtlennek, valószerűtlennek, megvalósíthatatlannak és akár lehetetlennek tűnik. Amikor azonban Isten ilyeneket mond, hogy „A szexet meg kellene őrizned a házasságra”, akkor nem fukar. Azért mondja ezt, mert jobban tudja, mint te, hogy mi a legjobb, és mi fog téged boldoggá tenni.

Valahányszor Isten azt mondja neked, hogy tegyél meg valamit, az a hited próbája. A kérdés ez: Istenben bízol vagy a saját megérzésedben? Az Isten Igéjében bízol vagy a világban?

Fogsz engedelmeskedni?

Amikor gyerek voltál, kértek valaha olyasmire téged a szüleid, ami észszerűtlennek tűnt? Amikor megkérdezted: „Miért kellene megtennem?”, ők azt felelhették: „Mert azt mondtam.” Visszatekintve helyesek voltak a dolgok, amiket a szüleid kértek tőled, hogy tedd meg, „mert ők azt mondják”? Igen. Látod utólag, hogy bölcsek voltak?

Csakúgy, ahogy Noéval tett, Isten kérni fog, hogy tegyél dolgokat, amiket egész hátralévő életedben nem értesz meg, nemcsak akkor, amikor gyermek vagy. Amikor 80 éves vagy, Isten azt fogja mondani: „Azt akarom, hogy tedd meg ezt”. Te megkérdezed: „Miért? Ennek nincs értelme.” Isten pedig azt fogja mondani: „Mert azt mondtam.”

Az ilyen helyzetek próbatételek. A hit hisz, amikor nem látod, és engedelmeskedik akkor is, ha nem érted. Ha nem tanulsz meg engedelmeskedni, akkor elmulasztasz sok áldást, amit számodra tartogat.

De ha megtanulod kérdés nélkül azt tenni, amit Isten mond neked, még akkor is, ha képtelennek tűnik, és pontosan az ellentéte a természetes hajlamodnak, akkor növekedni fogsz a hitben – és áldott leszel. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit mondott Isten neked, hogy tedd meg, amiről nem hitted, hogy lehetséges?
  • Mit gondolsz, Isten miért kéri tőled, hogy tegyél olyan dolgokat, amelyek nem lehetségesek a saját erődből?
  • Milyen hitbeli lépést kell ma megtenned, hogy engedelmeskedj Istennek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.19.)

(NLT: A bibliaidézet szövege az angol New Living Translation fordításból származik.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása