Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor félsz, hogy rossz döntést hozol

2021. augusztus 31. 03:00 - Deltajulietttango

rails.jpg

Az igazságosság útján vezet jóságos természete szerint” (Zsolt 23,3 NIV).

Néha félsz a rossz döntéstől. És ez feszültséget okoz.

De Istennek van ellenszere a határozatlanságra. A 23. zsoltár 3. verse azt mondja: Az igazságosság útján vezet jóságos természete szerint (NIV). A döntéshozatal feszültségét úgy kezelheted, hogy hagyod, hogy Isten vezessen téged.

Lehet, hogy azt gondolod, hogy „De ezt már próbáltam!” Kérted Istent, hogy vezessen téged, de aztán jobban összezavarodtál, mint valaha. Még mindig nem tudtad megérteni, és azon tűnődtél, miért olyan nehéz ismerni Isten akaratát.

Hogy Isten játszik-e veled? Természetesen nem! Isten vezetni akar téged. Azt akarja, hogy még annál is jobban ismerd meg szándékát, mint ahogy azt te szeretnéd. De néha rossz irányban keresgélsz, amikor megpróbálod megtalálni Isten akaratát. Mindannyian teszünk így.

Vannak, akik egy érzést keresnek. Vannak, akik szeretnének követni egy megoldási képletet vagy receptet. Mások varázslatos megközelítést alkalmaznak, és keresik Istent, hogy mutasson nekünk egy különös jelet.

De ezek az utak csak csalódottsághoz vezetnek, és azt eredményezhetik, hogy eltéveszted Isten akaratát.

Isten nem akarja, hogy összezavarodj, és nem akarja, hogy feszült legyél egy döntés meghozatala miatt. Ő ott van, és minden lépésben irányít. A következő napokban közösen áttekintjük, hogy hogyan hagyhatod, hogy Isten vezessen.

Ez itt az ő ígérete, és hidd is el, hogy igaz: Az igazságosság útján vezet jóságos természete szerint.”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen „rossz dolgot” szoktál keresni, amikor megpróbálod megtalálni Isten akaratát? Egy érzést, egy képletet, egy különös jelet vagy valami mást? 
  • Miért fontos, hogy hagyd, hogy Isten vezessen?
  • Milyen fontos döntést kell meghoznod ebben a hónapban? Hogyan csökkenti a feszültséget annak tudata, hogy Isten vezet téged?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.24.)

(NIV: az angol New International Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Amikor Isten nem veszi el a fájdalmat

2021. augusztus 30. 03:00 - gerbeaud

„Három különböző alkalommal könyörögtem az Úrnak, hogy vegye el. Minden alkalommal azt mondta: »A kegyelmem minden, amire szükséged van. A hatalmam legjobban a gyengeségben dolgozik.« Így most boldog vagyok, hogy dicsekedjek a gyengeségeimről, hogy Krisztus hatalma dolgozzon rajtam keresztül... Mert amikor gyenge vagyok, akkor vagyok erős” (2Kor 12,8–10 NLT).

Agyi rendellenességgel születtem, amely többek között fájdalmassá teszi a nyilvános beszédet. Lényegében az agyam rendkívül forrón és gyorsan működik, és ez mindenféle problémát okoz a testemben. 50 éve minden nap kérem Istent, hogy gyógyítsa meg. És minden alkalommal azt mondja nekem: „A kegyelmem minden, amire szükséged van.” Isten az életem legfájdalmasabb dolgát használta fel, hogy formáljon engem, és tőle függővé tegyen.

Isten úgy döntött, hogy nem távolítja el azokat a dolgokat, amelyekért a legtöbbet imádkoztam. De Jóbhoz hasonlóan azt mondom: „Bár meggyilkol engem, mégis benne reménykedem” (Jób 13,15 NIV).

Még Pál apostol sem kapott választ minden imájára. Valójában neki volt az úgynevezett „tövis a testben” – egy élethosszig tartó probléma, amely nagy fájdalmat okozott az életében.

Pál második levele a korinthusiakhoz 12. fejezetének 8–10. versei ezt mondják: „Három különböző alkalommal könyörögtem az Úrnak, hogy vegye el. Minden alkalommal azt mondta: »A kegyelmem minden, amire szükséged van. A hatalmam legjobban a gyengeségben dolgozik.« Így most boldog vagyok, hogy dicsekedjek a gyengeségeimről, hogy Krisztus hatalma dolgozzon rajtam keresztül... Mert amikor gyenge vagyok, akkor vagyok erős” (NLT).

Ha Isten soha nem mond „igent” egyik imámra sem az életemben, akkor is tartozom neki az életem hátralevő részében, és te is. Jobb terve, nagyobb távlata és nagyszerűbb célja van.

Miért imádkoztál, ami nem történt meg? Lehet, hogy meg akarsz házasodni, gyermeket szeretnél, vagy azt az előléptetést a munkahelyeden. Lehet, hogy kérted Istent, adjon neked valamit, vagy lehet, hogy arra kérted, vegyen el valamit, például egy krónikus betegséget. Lehet, hogy olyan dolgon mentél keresztül, amitől úgy érzed, véged van.

Ez a fejezet elmúlik, de a neked nincs véged. Bármire is vártál, bízhatsz abban, hogy Isten a javadért dolgozik. Még akkor is, ha nem veszi el fájdalmadat, Isten megadja kegyelmét és hatalmát, hogy végigmenj rajta.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit vársz még Istentől, milyen fájdalmat vegyen el? Mit tanultál róla és magadról, amíg várakoztál?
  • Ha tudnád, hogy Isten nem válaszol úgy az imádra ebben az életben, ahogyan akarod, akkor továbbra is imádkoznád ezt az imát? Miért igen vagy miért nem?
  • Miért ígéri Isten a kegyelmét ahelyett, hogy megígérné, elveszi a fájdalmadat?

Isten azt akarja, hogy csatlakozz a családjához.

A Biblia azt mondja, hogy minden ember elmarad Isten tökéletes mércéjétől. Isten mégis szeret téged – annak ellenére, hogy vétkezel és hibás vagy. Valójában Isten annyira szeret téged, hogy elküldte a Fiát, Jézust, hogy megtisztítson a bűneidtől, és bevigyen Isten családjába.

Ha készen vagy arra, hogy belépj Isten családjába, akkor itt egy ima, amivel kezdheted: „Drága Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, akkor közvetlenül neked kell számot adnom az életemről. Bevallom, figyelmen kívül hagytalak. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és a saját terveim szerint éltem, nem a tieid szerint. Azt akarom, hogy ez mostantól megváltozzon. El akarok fordulni bűneimtől, és feléd akarok fordulni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon mindazért, amit helytelenül tettem, hogy így ne nekem kelljen fizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a megbocsátásodat. Tudom, hogy csak a kegyelmed menthet meg, Uram.

Jézus, köszönöm, hogy annyira szeretsz, hogy minden bűnömet magadra vállaltad. Elfogadhatóvá tettél a menny számára, és alázatosan kérlek, ments meg. Kérlek, ments meg a bűnöktől és a szokásoktól, amik most elrontják az életemet. Hiszek benned Jézus. És hiszem, hogy megtartod ígéreted, hogy megmentesz azonnal, bizonyosan, teljesen és örökre. Jézus nevében. Ámen.”

Ha a fenti imát elimádkoztad, kérlek, írj, és mondd el nekem a Rick@PastorRick.com címen! Szeretnék küldeni néhány anyagot, amikor elkezded az utazást Jézussal.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.23.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

1 komment

Három dolog, amiért imádkozz fájdalmadban!

2021. augusztus 29. 03:00 - gabormel

20210829.jpg

„»Abba, Apám« – kiáltott –, »minden lehetséges számodra. Kérlek, vedd el tőlem a szenvedésnek ezt a poharát! Mégis azt akarom, hogy a te akaratod teljesüljön, ne az enyém«” (Mk 14,36 NLT).

Jézus a keresztre feszítése előtti estén a Gecsemáné-kertben imádkozott. Tudta, hogy másnap a kínnal, szenvedéssel és a halállal fog szembe nézni a kereszten. Nem akarta jobban átélni azt a fájdalmat, mint ahogyan te vagy én akartam volna.

„Valamivel távolabb ment, és a földre esett. Imádkozott, hogy ha lehetséges, haladjon el mellette a rá váró szörnyű óra” (Mk 14,35 NLT).

Jézust tudni akarta, hogy van-e más módja annak, hogy Isten megvalósítsa a világ üdvösségére vonatkozó akaratát. Ezért imádkozott, és kérte az Apját, hogy nyisson utat a számára. Ezt cselekedve mutatta meg nekünk Jézus, hogy rendben van az, hogy elmondod Istennek, hogy nem akarsz átmenni a szenvedéseiden. 

Márk evangéliuma 14. fejezetének 36. verse ezt mondja: „»Abba, Apám« – kiáltott –, »minden lehetséges számodra. Kérlek, vedd el tőlem a szenvedésnek ezt a poharát! Mégis azt akarom, hogy a te akaratod teljesüljön, ne az enyém«” (Mk 14,36 NLT).

Ebben az imában Jézus azt a három dolgot állítja elénk mintaként, amiért imádkozni kellene, amikor fájdalmaid vannak: 

Ismerd el Isten hatalmát! Mondd Istennek: „Apám, tudom, hogy bármit megtehetsz. Minden lehetséges számodra. Tudom, hogy gondoskodhatsz erről a helyzetről. Tudom, hogy megóvhatsz ettől a szenvedéstől. Tudom, hogy azonnal elveheted a fájdalmat. Istenem, te mindenható vagy.”

Kérdd ezt szenvedéllyel! Azután mondd ezt Istennek: „Apám, kérlek, add meg, amit kérek! Vedd el ezt a szenvedést és fájdalmat! Látod a sérülésemet, és tudom, hogy törődsz velem. Tudom, hogy velem vagy. Tudom, hogy válaszolni fogsz az imámra. Kérlek, ne hagyd, hogy ez a fájdalom többé a terhem legyen!”

Fogadd el Isten tervét! Végül mondd ezt neki: „Istenem, nem akarom átélni ezt a fájdalmat! De amit a leginkább akarok, az a te akaratod. Mindennél jobban akarom a te terved, a te célod és a te nézőpontod! Kérlek, teljesítsd akaratodat az életemben, még ha ez azt is jelenti, hogy el kell viselnem ezt a fájdalmat. Tudom, hogy velem leszel, és segítesz, és jobban hasonlóvá teszel magadhoz.”

Ez nem könnyű ima, különösen amikor fájdalmaid vannak. De ez mindig az az ima lesz, amelyet Isten megbecsül és megválaszol.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Mit gondolsz, miért fontos az, hogy az imát Isten hatalmának elismerésével kezdd?
  • Mit jelent szenvedéllyel imádkozni?
  • Úgy érzed, el tudod mondani azt, hogy mindennél jobban akarod, hogy Isten akarata teljesüljön a te életedben? Miért igen vagy miért nem?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.22.)

NLT: az angol New Living Translation bibliafordítás rövidítése.

Szólj hozzá!

Lazíts! Isten a javadon munkálkodik

2021. augusztus 28. 03:00 - csmsdvd

rugo.jpg

„Isten minden dologban azok javát munkálja, akik szeretik őt” (Róm 8,28 NIV).

Mivel Isten szeret téged, ezért mindenben a javadat akarja. A Biblia szerint: „Az ÚR minden útja szeretet és hűség” (Zsolt 25,10 NIV), valamint „Isten minden dologban azok javát munkája, akik szeretik őt” (Róm 8,28 NIV).

Ezekre újra és újra emlékezteted kell magad, mert amikor Isten nemet mond az imádságodra, akkor a Sátán a kételyek nyilait lövöldözi rád. A füledbe azt a hazugságot súgja: „Isten nem szeret téged. Nem törődik veled, különben mindent megadna neked, amit akarsz.” De a Sátán hazug.

Isten imáidra adott válaszát nem kell, hogy megértsd ahhoz, hogy tudd, őt a szeretet vezérli.

Isten túlságosan szeret téged ahhoz, hogy megadjon neked mindent, amit te kérsz. Ezért amikor Isten nemet mond, három lehetőséged van: ellenállhatsz, neheztelhetsz vagy megnyugodhatsz a válaszában.

Ellenállhatsz Istennek. Küzdhetsz vele, haragudhatsz rá, hátat fordíthatsz neki, és mondhatod: „Jól van Istenem, ha nem az én szabályaim szerint játszol, akkor a saját kezembe veszem a dolgokat.” Sok emberrel találkoztam, akik elfordultak Istentől, mert Isten nemet mondott az imájukra. Nem bíztak benne, hogy neki nagyobb távlata, jobb terve és nagyszerűbb célja van.

Ezek az emberek neheztelve és lázadva fordultak el Istentől. Ez a második dolog, amit tehetsz: neheztelhetsz rá. Amikor Isten szeretetét kétségbe vonod így, akkor az keserűvé és boldogtalanná tesz. Olyan sok ember élte nyomorúságosan az egész életét, mert sohasem fogadták el a tényt, hogy Isten csak azt tette az életükben, ami jó.

Isten jóságára van egy harmadik válasz: megnyugodhatsz benne. Amikor elhiszed, hogy Isten szívében mindig a legjobb érdeked van, megnyithatja a szemedet, hogy másképp lásd a dolgokat, amiket ő tesz, aminek semmi értelme.

Lehet, nem érted ezt. Még fájdalmas is lehet. De Isten még mindig jó. Ő szeret téged, és sohasem szűnik meg szeretni téged. Mondhatod azt is, hogy: „Isten szeretete még ebben is megmarad.”

Ez az egyetlen fajta válasz az, ami békességet fog hozni neked. Ne állj ellen, és ne neheztelj Isten munkájára az életedben! Megnyugodhatsz az igazságban, hogy ez mindig a te javadra van.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen megválaszolt imának álltál ellen, mert nem az volt, amit vártál? Mi lett az eredmény?
  • A hitnek, hogy Isten mindig a javadat munkálja, hogyan kellene megváltoztatnia imádkozásod módját?
  • Mit gondolsz, Isten miért engedi, hogy fájdalmad legyen, amikor a javadon munkálkodik?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.21.)

NIV: Az angol New International Version bibliafordítást jelöli.

1 komment

Istent keresd, ne az ajándékait!

2021. augusztus 27. 03:00 - Anita.B

jeremy-perkins-7fosjvtutac-unsplash.jpg

„Az ÚR letekint a mennyből az emberiségre, hogy lássa, van-e valaki, aki érti, valaki, aki keresi Istent” (Zsolt 14,2 NIV).

Keresztények milliói azzal töltik minden idejüket, hogy azt keresik, amit Istennek kell adnia nekik, és nincs idejük magát Istent keresni.

Amikor gyógyulásért és helyreállásért imádkozol, rendben van, hogy csodát akarsz. De végül is magát Istent kellene keresned – nem csodát, jelet, jólétet vagy Isten ezer más ajándékát. Így kellene imádkoznod: „Istenem, téged akarlak. Meg akarlak ismerni téged.” Amikor Istent keresed, megkapsz minden mást.

Isten sok ígéretet ad a Bibliában azoknak, akik keresik őt:

„Ha népem, akit a nevemen szólítanak, meg fogja alázni magát és imádkozik és arcomat keresi... akkor meghallgatom a mennyből” (2Krón 7,14 NIV).

„Szeretem azokat, akik engem szeretnek, és azok, akik keresnek engem, megtalálnak” (Péld 8,17 NIV).

„Bárki, aki hozzá jön, hinnie kell, hogy ő létezik, és azt, hogy ő megjutalmazza azokat, akik komolyan keresik őt” (Zsid 11,6 NIV).

„Ha onnan keresed az URat, a te Istenedet, megtalálod őt, ha teljes szívedből és teljes lelkedből keresed... Mert az ÚR, a te Istened irgalmas Isten; nem hagy el, és nem pusztít el téged” (5Móz 4,29–31 NIV).

Keresd Istent, ne csak az áldásait! Ez azt jelenti, hogy akár megkapod a kívánt választ, akár nem, örömödet fogod lelni Isten jobb megismerésében. Akár megkapod azt, amiről azt gondolod, hogy a legjobb számodra, akár nem, elégedett leszel azzal, ami Isten szerint a legjobb számodra. Amikor váláson, vetélésen vagy elbocsátáson mész keresztül, keresd Istent – még inkább, mint a fájdalomtól való megszabadulásod.

Ez nem alkalmi időtöltés. Ne a szabad pillanataidban keresd Istent, miután végeztél a munkával, vagy amint éppen görgeted a közösségi oldalakat. Tedd Isten jobb megismerését életed elsődleges középpontjába!

„Az ÚR letekint a mennyből az emberiségre, hogy lássa, van-e valaki, aki érti, valaki, aki keresi Istent” (Zsolt 14,2 NIV).

Ritkán találni valakit, aki komolyan keresi Istent. A legtöbben csak annyit akarunk Istentől, hogy megáldjon minket, de azt nem, hogy megváltoztasson bennünket.

Szabadidődben nem lesz belőled olimpiai sportoló. Ugyanígy nem leszel Jézus Krisztus hű tanítványa, ha a maradékodat adod neki. Add neki az elsőt és a legjobbat, és ő megtartja minden ígéretét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen módon adod Istennek a maradékodat, amikor lépéseket kell tenned a szellemi növekedés érdekében?
  • Mit jelent a gyakorlatban az, hogy keresni Istent? Mik azok a dolgok, amiket minden nap megtehetsz, hogy megmutasd Istennek, hogy mindennél jobban szeretnéd őt megismerni?
  • Hogyan kezdheted el úgy az imáidat, hogy először azért adj hálát Istennek, aki ő, és ne csak azért, amit neked adott? Miért fontos ez?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.20.)

NIV: Az angol New International Version bibliafordítás rövidítése.

1 komment
süti beállítások módosítása