Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szelídség nem egyenlő a gyengeséggel

2021. július 11. 03:00 - Erika1832

„Boldogok a szelídek, mert örökölni fogják a földet.” (Mt 5,5 NIV fordítás)

Ha életképes döntéseket akarsz hozni - hogy újra minden rendben menjen az életedben - meg kell tanulnod szelídnek lenni. A Máté 5,5 azt mondja: „Boldogok a szelídek, mert örökölni fogják a földet.” (NIV fordítás).

A Biblia a szelídség számos előnyét sorolja fel: a szelídek elégedettek lesznek (Zsoltárok 22,26); Isten vezeti őket (Zsoltárok 25, 9); bölcsek lesznek (Példabeszédek 11,2); friss örömmel töltetnek be (Ézsaiás 29,19).

A szelídségnek sok más előnye is van. A gondot az szokta okozni, hogy félreértjük ezt a kifejezést. Nem igazán vagyunk tisztában azzal, hogy mi a szelídség. Valójában gyakran összekeverjük egy másik kifejezéssel, amely úgy hangzik, mint: "szelíd” [meek], de úgy hangzik, mint "gyenge" [weak]. Mivel senki sem akar gyenge lenni, ezért senki sem akar szelíd lenni.

De az igazság az, hogy a szelídség és a gyengeség a spektrum ellentétes végén van. A szelídség semmiképpen sem gyengeség. Valójában a görög szelídség szó szerint azt jelenti, hogy: "ellenőrzés alatt álló erő".

Ha valaki szelíd, az nem jelenti azt, hogy egyúttal gyenge is. A vadlovak megszelídítésének leírására szokták ezt a kifejezést használni. Ennek a lónak még ugyanúgy megvan minden ereje, mint amikor vad volt, de most ez az erő irányítás alatt áll. Ez az erő a lovas hasznára van visszafogva.

Isten nem akarja, hogy gyenge legyél, de azt akarja, hogy szelíd legyél. A Biblia azt tanítja, hogy ez az egyik kulcsa a stressz csökkentésére az életedben.

Íme a „szelídség” egyszerű meghatározása: Engedd el, és engedd meg Istennek. Ez a szelídség lényege. Megadás, alávetés és beleegyezés ahhoz, amit Isten tenni akar az életedben. Hagyni Istent, hogy Isten legyen az életedben.

Elengedni, és megengedi Istennek. Nem ismerek olyan kifejezést, amely többet tenne az egészségedért – fizikailag vagy érzelmileg –, mint ez a kifejezés. Ha elkezded gyakorolni ezt az életedben, akkor enyhülni fog a stressz és az aggódás is. Ha elengeded és megengeded Istennek, akkor ő eloszlatja a haragot, és véget vet a fájdalmaknak és a nehezteléseknek.

Ha ma is küzdesz valamivel, engedj teret a szelídségnek az életedben. Engedd el, és hagyd Istenre.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

 • Az életed mely területe az, ahol különösen szükséges, hogy átengedd Istennek az irányítást?
 • Mi akadályozhat meg a szelídség gyakorlásában és abban, hogy Istennek rendeld alá az életed?
 • Isten irányítása hogyan oldja meg a haragot és a neheztelést?

*(Daily Hope by Rick Warren 2021.07.04.)

(A fordítások utáni 3 betűs rövidítések magyarázata a napiremeny.blog.hu oldalon, a jobboldali sávban a "Rövidítések Angol nyelvű bibliafordítások jelölései" pont alatt található)

Szólj hozzá!

Ha változni akarsz, változtass a gondolkodásodon!

2021. július 10. 03:00 - Anita.B

marcos-paulo-prado-abni3hahzxu-unsplash.jpg"Engedjétek, hogy a Lélek megújítsa a gondolataitokat és hozzáállásotokat." (Ef 4,23, NLT fordítás)

A változáshoz újfajta gondolkodásra van szükség. Ahhoz, hogy változzunk, meg kell ismernünk az igazságot és el kell kezdenünk jó döntéseket hozni, de azt is meg kell változtatnunk, ahogyan gondolkozunk.

A gondolkozásod meghatározza azt, ahogyan érzel, és ahogy érzel meghatározza azt, ahogyan cselekszel. Ha változtatni akarsz azon, ahogy cselekszel, azzal kell kezdened, hogy változtatsz azon, ahogy gondolkozol. Emellett, ha változtatni akarsz azon, ahogyan érzel, a gondolkodásmódoddal kell kezdened.

Például, mondhatod azt: "Jobban kell szeretnem a férjemet.", de ez így nem fog működni. Az érzést nem lehet magunkra erőszakolni. Azon kell változtatnod, ahogyan a férjedről, gyerekeidről, feleségedről gondolkodsz. Ez majd változtat azon, ahogyan érzel, ami pedig majd változást hoz a cselekedeteidben. "Engedjétek, hogy a Lélek megújítsa a gondolataitokat és hozzáállásotokat" (Ef 4,23, NLT fordítás).

A bűn elleni harc, - a harc, hogy megbirkózz azokkal a hibákkal az életedben, amiket nem szeretsz -, az elmédben kezdődik. Ha bármit is meg akarsz változtatni a viselkedésedben vagy az érzéseidben, a gondolataiddal és a hozzáállásoddal kell kezdened.

Az elméd megújítása rokonságban áll a "megbánás" szóval. Tudom, hogy a megbánás egy csúnya szó sok ember számára. Azt hiszik, hogy valami rosszat jelent, valamit, amit nem igazán akarnak tenni, valami fájdalmasat. Egy olyan srácra gondolnak, aki az utcasarkon áll egy táblával, ami azt mondja: "Tanúsítsatok megbánást! A világ vége közeledik!"

A megbánásnak nincs köze a viselkedésedhez. Ez az elméd megváltozásáról szól, és arról, hogy megtanulsz másként gondolkodni. "Megbánni" egyszerűen csak azt jelenti, hogy az elmédben ellenkezőjére fordítod a dolgokat.

A bűntudattól a megbocsátás felé. A frusztrációtól a szabadság felé, a sötétségből a világosság felé, az utálatból és keserűségből a szeretet felé.

Lehet, hogy abban is változnod kell, ahogyan Istenre gondolsz. Ő nem mérges rád; érted mérges! Mélyen vétkes vagy, de mélyen szeretett is.

Kezd az elméddel, és változtass azon, ahogyan gondolkozol a kapcsolataidról, a gazdaságról, a világról, a múltadról, a jelenedről, és a jövődről. Ha változtatsz azon, ahogy gondolkozol, az hatással lesz az érzéseidre és a viselkedésedre.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

 • Honnan veheted az erőt, hogy változtass olyan dolgokon, amiken változtatni egyedül nem vagy képes?
 • Szerinted miért kell megbánás elméd megújitásához?
 • Hogyan kell változtatnod azon, ahogyan a legfontosabb kapcsolataidról gondolkozol?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.07.03. Fordította: Gyanus)

(A fordítások utáni 3 betűs rövidítések magyarázata a napiremeny.blog.hu oldalon, a jobboldali sávban a "Rövidítések Angol nyelvű bibliafordítások jelölései" pont alatt található)

Szólj hozzá!

A változás egy döntés

2021. július 09. 03:06 - ReveSz

 

photo-1533073526757-2c8ca1df9f1c.jpeg

"Vessétek le a régi élet szerint való ó embert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott" (Efezus 4:22 HUNB fordítás)

A változás együtt jár azzal, hogy döntéseket kell hozni. Nem elég a változásról álmodozni. Nem elég a változásra vágyni. A változáshoz döntést kell hoznod. A változás mellett kell döntened.

A változás tudatos. Más leszel hat hónap múlva? Jobb leszel egy év múlva? Egészségesebb, erősebb és érettebb leszel? Boldogabb leszel? Kevésbé leszel eladósodva? Jobban fogsz hasonlítani arra, amivé Isten szeretné, hogy válj?

Egyből elmondhatom neked a választ: Ezek a változások csak akkor történnek meg, ha a változás mellett döntesz - mert a változások nem csak úgy maguktól történnek meg.

A változás egy döntéssel jár.

Sokszor azt hisszük, hogy várnunk kell Istenre, hogy megváltoztasson minket. De nem! Isten vár terád. Rád vár, hogy azt mondd "Igen Uram, hajlandó vagyok megtenni ezeket a változásokat."

Tudatos döntéseket kell meghoznod a növekedésed érdekében. Nincs növekedés változás nélkül, nincs változás veszteség nélkül, és nincs veszteség fájdalom nélkül. Ha növekedni akarsz, akkor változtatnod kell. A változás pedig azt jelenti, hogy elengedsz néhány régi dolgot, hogy meg tudj ragadni néhány új dolgot.

Olyan, mintha egy trapézon hintáznánk. A trapéz művész kileng egy rúdon, majd ki kell nyúlnia és megragadnia egy másikat. Eljön a pillanat, amikor el kell engedni az egyiket, hogy megragadhasd a másikat, különben nem fogsz eljutni a másik oldalra. Ha úgy gondolod, hogy mindkettőt képes vagy megtartani, akkor mi fog történni? Elakadsz közepén, és le fogsz esni.

Néhányan közületek középen ragadtak, és leestetek, mert nem engedtétek el a régi mintákat, a régi szokásokat és a régi gondolkodásmódokat. El kell engedned a régi újtaidat.

"Vessétek le a régi élet szerint való ó embert" (Efezus 4:22 HUNB) Más szavakkal élve: engedd el. Azokat a régi szokásokat, azokat a régi sérelmeket, azokat a régi mintákat, azokat a régi bűnöket az életedben - engedd el őket.  A Biblia azt mondja, hogy dobd el őket, és bízz abban, hogy Isten benned dolgozik. "Mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően." (Filippi 2:13 HUNB fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

 • Milyen változást vártál Istentől, hogy véghez vigyen benned? Szerinted mi a felelősséged a változás megvalósításáért?
 •  Hogyan segíthet más hívőkkel való elszámoltatás abban, hogy a változtatás mellett dönts, majd ezt kövesd is?
 •  Mit kell egyszer megtenned azért, hogy a változás felé indulj? Milyen lépések segítenének előre vinni?

 

Megismerted már Isten megváltását?

Isten az örökkévalóságot szeretné tölteni te veled, ezért egyszerűvé tette az utat magához: Hiszed, és megkapod. Hogyha elhiszed, hogy Jézus Krisztus meghalt a bűneidért, akkor a te életedbe be fog költözni. Isten elküldte a fiát a Földre, hogy meghaljon érted.

Nem számít, mit tettél, vagy hol voltál, van egy helyed Isten örökös családjában, és terád vár. Az ajtó nyitva áll. Csak higgy és megadatik.

Készen állsz? Íme egy imádság amivel elkezdheted:

"Köszönöm, hogy Jézust küldted, hogy meghaljon miden rosszért amit elkövettem, így nem nekem kell fizetnem a bűneimért. Tudom, hogy nem érdemlem meg a megbocsátásodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg engem, Uram. Soha nem lennék elég jó ahhoz, hogy egy ilyen tökéletes helyre kerüljek. 

Jézus, köszönöm, hogy annyira szeretsz engem, hogy magadra vetted az összes bűnömet. Elfogadhatóvá tettél a mennyhez , és alázatosan kérlek, hogy ments meg engem. Azt kérem, hogy ments meg a bűnökből és  rossz szokásokból, amelyek most csak megrontják az életemet. Hiszek benned, Jézus. És hiszem, hogy megtartod az ígéreted, hogy te megmentesz engem egyből, teljes bizonyossággal, és örökké. Jézus nevében. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.07.02.)

(A fordítások utáni 3 betűs rövidítések magyarázata a napiremeny.blog.hu oldalon, a jobboldali sávban a "Rövidítések Angol nyelvű bibliafordítások jelölései" pont alatt található)

Szólj hozzá!

Ha változni akarsz, szembe kell nézned az igazsággal

2021. július 08. 03:00 - FodorImi

board-978179_1920.jpg

„Hallottatok Jézusról, és megismertétek az igazságot, amely tőle jön.” (Ef 4,21 – NLT)

A személyes változás titka nem az akaraterő. A titok ismerni az igazságot és szembenézni vele. Ha tehát változni akarsz, akkor meg kell ismerned az igazságot magadról és a természetedről, és szembe kell nézned vele.

Szükséges, hogy szembesülj az igazsággal a gyengeségeiddel, kapcsolataiddal, sikereiddel és hibáiddal, múltaddal és jövőddel kapcsolatosan.

Semmi sem fog változni, míg csak meg nem ismered az igazságot és nem nézel szembe vele. Ezt az igazságot pedig Jézus Krisztusban találod meg.

Miért szükséges megismerned az igazságot, mielőtt bármit meg tudnál változtatni az életedben? Azért mert minden önpusztító szokásod mögött egy hazugság van, amit elhittél.

Ha adósságban vagy, lehet azért, mert elhittél valami hasonlót: „Megengedhetem magamnak, hogy költekezzek” vagy „Vissza tudom majd fizetni”. Túlbecsülhetted, hogy mennyit fogsz keresni, vagy hittél annak a hazugságnak, hogy nagyobb házra van szükséged.

Valóban? Biztos vagy benne, hogy ez igaz? Tudod bizonyítani, hogy ez igaz? Abszolút bizonyos, hogy amit a pénzügyeidről hiszel az igaz?

És mi van a kapcsolataiddal? Mi van azokkal a dolgokkal amiket magadnak mondasz magadról? Igaz az, ahogyan a múltadról gondolkodsz? Vagy az igaz, amit Isten mond róla?

A Biblia azt tanítja, hogy a személyes változás az igazsággal kezdődik. Az igazság tesz szabaddá. Pál apostol ezt mondja: „Hallottatok Jézusról, és megismertétek az igazságot, amely tőle jön.” (Ef 4,21 – NLT)

Ki az igazság? Jézus az igazság. Mivel pedig Jézus az igazság, ő mindig az igazat fogja mondani. Az ő Igéje igazság. A Biblia az ő igéje, és ez azt jelenti, hogy a Biblia igaz. (2 Tim 3,16-17-ben olvashatsz erről többet.)

Amit a televízióban hallasz, vagy a könyvekben olvasol, nem mindig segítenek majd rajtad, mert nem mindig igazak. Tény, hogy ha folyamatosan a körülötted levő hangokra figyelsz, az életed ezeknek a hazugságoknak, tévedéseknek, félrevezetéseknek, féligazságoknak az alapjára fog épülni, és soha nem fogsz megváltozni.

Amit azonban Isten mond, az mindig igaz. Isten igéje megmutatja, hogyan térhetsz vissza ahhoz az élethez, amire teremtve lettél, aztán pedig megmutatja, hogyan maradhatsz az Isten útján. Ezért olyan fontos, hogy legyen naponta csendességed az Isten Igéjével. Semmi sem fog változni, amíg be nem fogadod az igazságot a szívedbe.

Dönts ma úgy, hogy szembenézel az igazsággal és válaszolsz rá! Aztán látni kezded a pozitív változást az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Az Isten Igéjén kívül hol kerested az igazságot az életed felől? Hogyan vezetett ez félre?
 • Mikor segített az Isten Igéje megértened az igazságot magadról?
 • Mit kellene megváltoztatnod az időbeosztásodban és a prioritásaidban, hogy minden nap időt tudj szánni Isten Igéjének olvasására?

 

Ha még nem bíztad magad Jézusra, és nem kötelezted el magad neki, miért várnál tovább?

A bűneid választanak el Istentől, és egyedül Isten kegyelme képes helyes kapcsolatba visszahozni vele.

A Biblia azt mondja: „Kegyelem által van üdvösségetek, hit által – és ez nem tőletek van, ez Isten ajándéka – nem cselekedetek által, hogy senki ne dicsekedhessen.” (Ef 2,8-9 – NIV)

Ha kész vagy megbékülni a Teremtőddel, imádkozd el ezt az imát:

„Drága Úr Jézus, nem akarom, hogy a bűneim továbbra is elválasszanak tőled. Sok helyen kerestem az igazságot az életemről, de most tudom, hogy az igazság egyedül benned található. Megígérted, hogy ha hiszek benned, minden rossz dolog, amit valaha is tettem, megbocsáttatik. Megígérted, hogy meg fogom ismerni az életem célját, és te befogadsz majd egy napon az örök otthonodba a mennyben.

Megvallom a bűneimet, és hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Megígérted, hogy ha megvallom a bűneimet, és bízom benned, megváltott leszek. Elhiszem, amit mondtál, hogy az üdvösség kegyelemből, hit által van, nem pedig bármi által, amit én tettem. Elfogadlak, mint az életem Urát. Ma az életem minden területét a te irányításod alá teszem.

Azt az életet akarom élni, amire teremtettél, és az életem hátralevő részét nem a magam, hanem a te szolgálatodra akarom használni. Odaszánom az életemet, és kérlek, ments meg, fogadj a te családodba. Az Úr Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha imádságban elfogadtad Jézust, írd meg nekem (angolul) a Rick@PastorRick.com e-mail címre. Szeretnék küldeni neked ingyenes anyagokat, melyek segítenek a Jézussal való utazásod kezdetén.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.07.01.)

Szólj hozzá!

Mit mond Isten a magányos embereknek?

2021. július 07. 03:00 - Besther

window-5850628_1920.png

„Megvetett volt, és emberektől elhagyatott, fájdalmak férfia, betegség ismerője. Eltakartuk arcunkat előle, megvetett volt, nem törődtünk vele” (Ézs 53,3).

Ha ma reggel a magány érzésével ébredtél, akkor Istennek mondanivalója van számodra: „Pontosan tudom, hogy mit érzel.” Isten veled van ebben a nehéz időszakban.

Ha azt hiszed, hogy Jézus nem érti meg a magányt, akkor tévedsz.

Jézust megvetették és elutasították azok az emberek, akiket maga teremtett. Mindvégig, egész életében megtapasztalta a magányt.

Utolsó óráiban a Gecsemáné kertbe ment imádkozni. Ez egy érzékeny időszak volt számára. Tudta, hogy már másnap keresztre feszítik, elválasztva Atyjától.

Mivel Jézusnak szüksége volt társaságra, ezért magával vitte a kertbe három legjobb barátját: Pétert, Jakabot és Jánost. Azt mondta nekik: „Szomorú az én lelkem... maradjatok itt, és virrasszatok velem!” (Mt 26,38).

Mit tettek ők? Elaludtak. Jézus visszament hozzájuk, és azt kérdezte: „Nem tudtatok egy órát sem virrasztani velem?” (Mt 26,40).

Jézus nagyon magányosnak érezhette magát abban a pillanatban.

Következő nap, mikor a keresztre szegezték, így kiáltott: „Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem?” (Mt 27,46). Mivel Jézus a világ bűneit hordozta, az Atya pedig nem nézhette a bűnt – vagyis őt, így igazán egyedül volt.

Jézus tudja, hogy milyen érzés a magány. Szeretné enyhíteni a magányodat. Törődik veled, és segíteni akar.

Talán ma nem probléma neked a magány. Azonban meglepődhetsz azon, hogy kik a magányos emberek körülötted. A magányt nem érdekli, hogy gyönyörű, tehetős, sikeres vagy népszerű ember vagy. Még házasok is tudnak magányosak lenni. Néhány házaspár sohasem osztozik valódi intimitásban, közelségben és szövetségben. A világjárvány világossá tette, hogy senki sem immunis az egyedüllétre. Előbb vagy utóbb mindegyikünk megtapasztalja ezt.

Ha ma magányos vagy, akkor azt Jézus megérti, és könnyíteni akar rajta. A végső mód, ahogy Jézus megkönnyebbülést tud adni az egyedüllétben az az, hogy a családja részévé tesz téged. Saját magányos halálán keresztül, majd feltámadásával Jézus lehetővé tette számodra, hogy Isten családjához tartozz.

Ha Isten családjának része vagy, akkor is szembe kell nézned olyan időszakokkal, amikor egyedül érzed magad. De te már soha többé nem leszel igazából magányos.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Életed mely szakaszaiban voltál magányos? Mi enyhítette az érzést?
 • Mit jelent számodra az, hogy Jézus is megtapasztalta a magányt?
 • Ha te keresztény vagy, mennyiben segített a magány enyhítésében az, hogy Isten családjának tagja vagy?

Készen állsz, hogy csatlakozz Isten családjához?

Kereszténynek lenni nem azt jelenti, hogy sosem lesz újra magányos. De azt igen, hogy sosem leszel igazán egyedül. Isten családjának örökre része leszel. Ha készen állsz, hogy rábízd életed Jézusra, akkor mondd el ezt az imát:

„Drága Jézus, megígérted, hogy ha hiszek benned, akkor minden rosszat, ami tettem, megbocsátasz. Meg fogom ismerni életem célját, és te örökre befogadsz családodba és egy nap az örök mennyei otthonodba.

Megvallom bűneimet és hiszem, hogy te vagy az Isten, a Megváltóm. Befogadlak az életembe, mint Uramat. Ma életem minden részét átadom neked. Követni akarlak téged, és azt tenni, amit te kérsz.

Jézus, hálás vagyok szeretetedért és áldozatodért, ami lehetővé tette számomra, hogy csatlakozzak hozzád a mennyben. Tudom, hogy nem érdemlem meg. És köszönöm, hogy nem kell kiérdemelnem vagy megdolgoznom az üdvösségemért, mert tudom, hogy az lehetetlen. Életem hátralévő részében téged akarlak szolgálni ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Alázattal elkötelezem az életem neked, és kérlek, hogy ments meg és fogadj be családodba! Jézus nevében kérem. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.06.30.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása