Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Három ok, amiért jobb, ha életünk útját másokkal együtt járjuk

2022. május 06. 03:00 - daniella_89

header_join_christ_church - Copy.jpg

"Mivel tehát már elfogadtátok Krisztus Jézust, az Urat, éljetek is őbenne!" (Kol 2,6)

A Biblia az emberi életet gyakran úton való járáshoz hasonlítja: az élet egy utazás, és nem pihenhetünk meg, amíg el nem értük utunk célját. Az Újszövetség arra tanít, hogy járjunk bölcsességben, szeretetben, világosságban és engedelmességben. Arra is tanít, hogy úgy járjuk életünk útján, ahogy azt Jézus tette. Ugyanakkor azt is szorgalmazza, hogy másokkal kell együtt járnunk ezen az úton. A következő három megállapítás arra hívja fel a figyelmüket, hogy miért tesszük jól, ha életünk útját másokkal közösségben járjuk.

Biztonságosabb. Előfordult már veled, hogy késő este egyedül kellett keresztülmenned egy sötét sikátoron, vagy egy üres országúton magányosan kellett gyalogolnod? Ijesztő lehetett. De ha valakivel együtt teszed meg ezt, akkor biztonságban érzed magad.

Támaszt nyújt. Az élet nem egy 50 méteres vágtához, hanem inkább egy maratoni-futáshoz hasonlít! Másokkal együtt, közösségben járva, az erőd ki fog tartani végig.

Bölcsebb. Útközben sokkal többet tanulhatsz másoktól, mintha egyedül mennél. Ha egyedül haladsz, esetleg még azt sem veszed észre, hogy eltévesztetted az útirányt. De ha a barátaiddal vagy, valamelyikük biztos észreveszi, hogy letértetek az útról, és együtt meg tudjátok találni a helyes irányt.

Miközben másokkal együtt haladunk az úton, további fontos dolgokat is megtanulhatunk. Megtanulunk alkalmazkodni és együttműködni.

Azt is megtanuljuk, hogy hogyan szeressünk. Az Mózes 1. könyvében, a 2. fejezet 18. verse ezt mondja: „Nem jó az embernek egyedül lenni." Isten válasza a magányra, a közösség. Ha másokkal együtt járunk, közösségbe kerülünk, ahol megtanulhatjuk, hogy hogyan szeressük egymást.

A másokkal való együtt járásunk a vendégszeretetre is megtanít. A Biblia azt mondja Péter 1. levelének 4. fejezetében, a 9. versben: „Legyetek egymással vendégszeretők zúgolódás nélkül."

Te mi miatt zúgolódsz? Milyen kifogásaid vannak, ami miatt nem hívod el a barátaidat az otthonodba? Talán azt mondod: „A házam piszkos!” Hát akkor takaríts ki! Vagy talán az a kifogásod, hogy „A lakásom nem  elég nagy.” Elfér benne három ember? Jézus azt mondja: „Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük." (Mt 18:20).

Mindenki vágyakozik tartozni valahová, mert Isten kapcsolatokra teremtett minket. Amikor más keresztényekkel közösségben haladunk az úton, testvéri kapcsolatok jönnek létre, és beteljesül a valakihez tartozás utáni vágyunk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan gazdagodott életed a múltban azzal, hogy voltak emberek, akik hűségesen veled voltak?
  • Mik voltak a kifogásaid eddig, amikkel sikerül kikerülnöd, hogy másokat vendégül láss? Hogyan tudod ezt a hozzáállásodat megváltoztatni a jövőben?
  • Kik azok az emberek, akikkel ma együtt haladsz az életben? Hogyan tanuljátok meg együtt, hogy úgy haladjatok mint Jézus?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.04.29. Ford.: magyarosijulia)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása