Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Csak kezeled a pénzedet, nem tulajdonlod!

2022. július 12. 03:00 - gerbeaud

"Mert úgy van ez, mint amikor egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek képessége szerint, és elment idegenbe." (Máté 25, 14-15)

Jézus a Máté evangéliumában (25,14-15) ezt mondja: "Mert úgy van ez, mint amikor egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek képessége szerint, és elment idegenbe."

Amikor ez a gazdag ember hosszú útra indult, ahelyett, hogy bankba tette volna, a szolgáira bízta a vagyonát. Amikor visszatért, mindegyiküktől számon kérte, hogy hogyan kezelték a pénzét.

Amit a gazdag ember keresett, az a jó sáfárkodás. A sáfárkodás szó a "menedzser" szó óangol megfelelőjének rokonértelmű szava. A sáfárkodásod - a gazdálkodásod - a pénzügyi szabadságod kulcsa. A pénzügyi szabadság első törvénye a birtoklás törvénye: minden, amid van, Istené. Te csak menedzser vagy!

Arra vagy hivatott, hogy az időd sáfárja légy. Arra vagy hivatott, hogy a befolyásod sáfárja legyél. Arra vagy hivatott, hogy az egészséged, a kapcsolataid és a lehetőségeid sáfárja légy. Isten arra hív, hogy sáfárja vagy menedzsere légy mindannak, amid van.

Talán azt mondod: "De várj egy percet! Megdolgoztam a pénzemért, és most azt akarod mondani nekem, hogy nem az enyém?" Mit gondolsz, honnan van a tested, hogy megdolgozz a pénzedért? Mit gondolsz, honnan kaptad az elmédet, hogy megdolgozz érte? Mit gondolsz, honnan van energiád, hogy megdolgozz érte? Mit gondolsz, honnan van az intelligenciád, hogy megdolgozz érte? Minden, amid van, Istentől származik.

Valójában semmi sem a tiéd az életben; mindent kölcsönbe kaptál. Csak addig használhatod Isten pénzét, amíg itt vagy a Földön. Ő adta kölcsön neked néhány évtizedre. Kölcsönadta valakinek előtted, és kölcsönadja majd valaki másnak, miután meghalsz. Nem a tiéd, a Mesteré mind. Neked csak gazdálkodnod kell vele.

Tudod, mi a jele annak, hogy elfelejtetted a birtoklás törvényét? Amikor azt hiszed, hogy a pénzed a tiéd, akkor aggódsz érte. Olyan nyomást és stresszt érzel, amit nem kellene.

A pénzzel való gazdálkodás lelki fegyelmet igényel. Isten megfigyeli, hogyan bánsz a pénzével, hogy lássa, milyen lelki gazdagságot bízhat rád a mennyben. Lehet, hogy emiatt nyomást érzel, de valójában a birtoklás törvényében nagy szabadság rejlik.

Ha nem felejted el, hogy Isten a tulajdonos, te pedig a menedzsere, sokkal kevesebbet fogsz aggódni, és inkább arra fogsz koncentrálni, hogy jól gazdálkodj Isten pénzével.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha te lennél egy vállalkozás vezetője, akkor is akkora nyomás nehezedne rád a siker érdekében, mint a tulajdonosra? Még mindig annyira akarnád, hogy az üzlet sikeres legyen, mint a tulajdonos? Miért, vagy miért nem?
  • Hogyan lehet tanulni a a pénzgazdálkodáshoz szükséges lelki fegyelmet?
  • Milyen szerepet játszik az ima a pénzügyi döntéseidben? Miért fontos az ima a pénzkezelésben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.05.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása