Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Öt dolog, amit a családban kell megtanulj

2022. augusztus 03. 03:00 - csmsdvd

ezgif_com-gif-maker_5.jpg

„Jézus pedig gyarapodott bölcsességben, testben, Isten és emberek előtt való kedvességben.” (Lk 2, 51)

A jó családok a fejlődést, a növekedést éltetik.

Hogyan? Úgy, hogy az élethosszig tartó tanulás légkörét teremtik meg. Segítik egymás fejlődését. Ösztönzik azt, hogy mindenki megtalálja a saját lelki ajándékait és képességeit. Elősegítik, hogy az emberek új dolgokat tanuljanak és érdeklődjenek az új iránt.

Nem feltétlenül csak a vér szerinti család segíthet a növekedésben. Egy gyülekezeti család is alkalmas erre, sőt, legyen életedben ilyen is, mert ez erőt tud adni a növekedésedhez.

Vannak dolgok, amiket sehogy másképp nem tudsz megtanulni, csak ha másokkal kapcsolatban vagy. Ezt nem lehet az iskolában bebiflázni. Nem tudod a munkád során elsajátítani. Csak más emberekkel együtt tudod megtanulni.

Közösségre van szükséged.

Tulajdonképpen a legtöbb felnőttkori problémád abból ered, hogy gyerekként nem jól tanultál meg bizonyos dolgokat. Itt van öt dolog, amit a családodban kell - akár vér szerinti, akár nem – megtanulnod.

  1. Megtanulni, mit kezdj az érzelmeiddel. Egy egészséges családban megtanulod, hogyan ismerd fel,  hogyan nevezd meg, hogyan mutasd ki és hogyan kell kezeld az érzéseidet. A jó családok hagyják, hogy mindenki őszinte legyen, hagyják a gyerekeknek is, hogy kimutassák érzéseiket.
  2. Megtanulni, hogyan kezeld a konfliktusokat. A gyerekeknek szükségük van arra, hogy megtapasztalják azt, szüleik hogyan kezelik jelenlétükban problémáikat és hogyan kezelik a nézetkülönbségeiket egészséges módon.
  3. Megtanulni, hogy kezeld a veszteségeidet. Ne akard, hogy gyerekeid örökké nyerjenek. Ha ezt teszik, akkor felnőttként, a valós életben az elkerülhetetlen veszteségeket végzetesnek élik majd meg. Meg kell tanulniuk, hogy a hibák nem teszik őket tönkre és a veszteségek nem jelentik a világ végét.
  4. Megtanulni milyen értékek számítanak a leginkább. A gyerekeknek tanulniuk kell az élet három alap kísértéséről, hogy ne ingassák meg őket a világi értékek. Ezek a kísértések ahhoz kapcsolódnak, hogyan érzed magad, mit teszel, és mit kapsz az élettől, más szavakkal ezek a szex, a fizetés és a társadalmi rang (státusz).
  5. Jó szokásokat tanulni. A szokások határozzák meg a jellemed. A családnak segíteni kell egymást a fejlődésben, a növekedésben, hogy mindenki jelleme egyre hasonlatosabbá váljon Jézus Krisztushoz.

Már ma kezdj el változtatni, hogy a családod - akár vér szerinti, örökbefogadó vagy lelki – az a biztonságos hely legyen mindenki számára, ahol tud tanulni, fejődni és növekedni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan tudsz a családodban olyan légkört teremteni, ahol mindenki tanulhat valamit?
  • A kortárs kultúrában miért nehezebb a gyerekeket arra tanítani, hogyan kezeljék a veszteségeiket?
  • Milyen értékek számítanak leginkább neked? Milyen bibliai értékeket szeretnél te megtanítani a gyerekeidnek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.27.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása