Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Legyen bátorságod a kapcsolatteremtéshez!

2022. augusztus 08. 03:00 - BlaZsu

2022_08_01.jpg

”Mert a Szentlélek, Isten ajándéka nem azt akarja, hogy féljetek az emberektől, hanem azt, hogy bölcsek és erősek legyetek, és hogy szeressétek őket és érezzétek jól magatokat velük. ” (2Tim 1,7 - TLB fordítás)

Amikor tele vagy félelemmel és aggodalommal, nem kerülsz közel más emberekhez, ehelyett inkább kerülöd őket. Félsz a visszautasítástól, a sebezhetőségtől, attól, hogy manipulálnak, megbántanak vagy kihasználnak, és ez a félelem eltávolít a körülötted lévő emberektől. Ez a félelem egyidős az emberiséggel. Amikor Ádám és Éva bűnbe estek, Isten megkereste őket. Ádám akkor ezt mondta: “féltem,... és ezért elrejtőztem”(1Móz 3,10). Az emberek azóta is rejtőzködnek.

Te talán nem fizikailag bújsz el, de elrejted valódi énedet. Nem engeded, hogy az emberek megtudják, milyen vagy valójában. Nem engeded, hogy beléd lássanak. Miért? Mert azt hiszed, ha megmutatod az embereknek a valódi énedet, és nem tetszik nekik, akkor ott leszel, ahol a part szakad. Ezért inkább annak mutatod magad, aki nem vagy.

Ez a félelem három dologhoz vezet, és ezek tönkreteszik a kapcsolataidat:

A félelem védekezővé tesz. Félsz felfedni magad, de az emberek elkerülhetetlenül észreveszik néhány gyengeségedet. Amikor rámutatnak ezekre, te védekezel és visszavágsz.

A félelem távolságtartóvá tesz. Félsz nyitott és őszinte lenni – közel engedni magadhoz az embereket. Ehelyett visszahúzódsz, hogy el tudd rejteni az érzelmeidet. Védekezővé és távolságtartóvá válsz.

A félelem követelőzővé tesz. Minél bizonytalanabb vagy, annál inkább igyekszel irányítani és kezedben tartani a dolgokat. Talán azt érzed, mindig tiéd kell legyen az utolsó szó egy beszélgetésben. Aki követelőző, az mindig fél és bizonytalan.

Egyértelmű, hogy a félelem csak tönkreteszi a kapcsolataidat. Azonban hogyan tehetsz szert bátorságra ahhoz, hogy megtedd az első lépést egy szorosabb és meghittebb kapcsolat felé?

Isten Szent Lelke által, aki ott él benned. Pál írja Timóteushoz szóló második levelében: ”Mert a Szentlélek, Isten ajándéka nem azt akarja, hogy féljetek az emberektől, hanem azt, hogy bölcsek és erősek legyetek, és hogy szeressétek őket és érezzétek jól magatokat velük. ” (TLB fordítás).

Honnan tudod, hogy Isten betöltött az Ő Szent Lelkével? Onnan, hogy amikor benned van Isten Szent Lelke, akkor bátrabb vagy emberi kapcsolataidban. Ahelyett, hogy félnél az emberektől, szabadon tudod szeretni őket és élvezni a társaságukat.

A Biblia azt tanítja, hogy “Isten szeretet” (Jn 4,8), és hogy “a teljes szeretet kiűzi a félelmet” (1Jn 4,18). Minél inkább jelen van Isten az életedben, annál kevesebb hely marad a félelemnek.

A másokkal való kapcsolatépítés kiindulópontja az, hogy megállunk egy pillanatra, imádkozunk és ezt mondjuk: "Istenem, adj bátorságot az első lépéshez.” Készen állsz imádkozni valamelyik kapcsolatodért?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan hatnak a félelmeid a kapcsolataidra?
  • Mikor tapasztaltad meg, hogy Isten Szent Lelke bátorságot adott ezen a területen?
  • Melyik kapcsolatodban van szükséged Isten segítségére ahhoz, hogy megtedd az első lépést a meghittebb kötődés felé?

Isten kapcsolatban szeretne lenni veled

Nem számít, mit tettél, honnan jössz, Isten azt akarja, hogy megtapasztald a vele való bensőséges kapcsolatot. Tud mindenről, amit valaha is elrontottál, tud minden kudarcodról, és mégis szeret és törődik veled.

Nem várja el tőled, hogy megpróbáld valamivel kiérdemelni az Ő kegyelmét. A megváltás Isten kegyelmi ajándéka, amit akkor kapsz, amikor a hitedet az Ő Fiába, Jézus Krisztusba helyezed. Ha készen állsz arra, hogy elfogadd Istennek Jézus általi kegyelmét, mondd el ezt az egyszerű imát:
“Drága Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, kérlek, bocsáss meg nekem! Hiszem, hogy Jézus Krisztus a Te Fiad. Hiszem, hogy meghalt a bűneimért, és Te feltámasztottad Őt. Bízni akarok benne mint Megváltómban, és követni akarom Őt mint Uramat ettől a naptól fogva. Vezesd életemet és segíts, hogy a te akaratodat tegyem! Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.08.01.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása