Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Négy dolog, amit nem kellene a pénzeddel tenned

2022. január 31. 03:00 - Mapetso

100.jpg

Óvakodjatok mindenfajta kapzsiságtól! Az életet nem azzal mérik, hogy mennyi a tulajdonod.” (Lk 12,15 NLT)

Isten azt akarja, hogy okosan gondolkodj a pénzedről.

Jézus egy gazdag ember történetét meséli el, aki egy vagyonkezelőt fogadott fel, hogy gondoskodjon a vagyonáról (Lk 16). Amikor a menedzsert megvádolták, hogy rosszul kezeli gazdája pénzét, és beidézték, hogy adjon számot a gazdálkodásáról, a menedzser kidolgozott egy tervet. Tudta, hogy el fogja veszíteni az állását, de úgy döntött, hogy szerez néhány barátot, akik majd gondoskodnak róla, amikor kirúgják. Ezért összehívott mindenkit, aki tartozott a gazdájának, és csökkentette az adósságukat; ha valaki 3000 liter olívaolajjal tartozott, azt mondta neki, hogy írja át a számláját 1500 literre.

Amikor a gazda meghallotta, mit tett a menedzser, el kellett ismernie, hogy a becstelen gazember ilyen ravasz volt. És igaz, hogy e világ gyermekei ravaszabbak a körülöttük lévő világ dolgaiban, mint a világosság gyermekei. (Lk 16,8 NLT)

Jézus nem azért dicséri a menedzser becstelenségét, de dicséri a ravaszságát. Mi a ravaszság? Ravasznak lenni azt jelenti, hogy okos, stratégiai és találékony vagy. Tisztán látod a problémát, tudod, mit kell tenni, majd kitalálod, hogyan kell azt megtenni. Isten azt akarja, hogy megtanuld, hogyan legyél biblikusan ravasz a pénzeddel.

Ez a történet négy olyan dologra tanít, amit nem kellene a pénzeddel tenned:

Ne pazarold a pénzed! Lukács 16,1 ezt mondja: „Jött a hír, hogy a menedzser elpazarolja a munkaadója pénzét. (NLT) Minden, amid van – beleértve a pénzed is –, Istené, és tőle kapott ajándék. Ezért vigyáznod kell, hogy ne pazarold el azt, ami a gazdádé.

Ne szeresd a pénzed! El kell döntened, hogy Isten az első az életedben, vagy a sok pénzt keresése az első. Nem teheted mindkettőt a legfőbb prioritásoddá.

A Biblia azt mondja: „Senki sem szolgálhat két gazdának. Mert az egyiket gyűlölni fogod, a másikat pedig szeretni; az egyikhez ragaszkodsz, a másikat pedig megveted. Nem szolgálhatsz Istennek, és nem lehetsz a pénz rabszolgája.” (Lk 16,13 NLT)

Ne bízz a pénzedben! Nem számít, mennyi pénzed van – mindig elveszítheted. A menedzser a Lukács 16,3-ban ezt elég gyorsan megtanulta: „És most mi lesz? A főnököm kirúgott!” (NLT)

Ha biztonságban akarsz lenni, életed középpontjának olyasvalaminek kell lennie, amit soha nem lehet elvenni tőled. És csak egy dolog van, amit soha nem veszíthetsz el: Isten irántad való szeretetét.

Ne várd, hogy a pénzed kielégítsen! Ha azt hiszed, hogy boldogabb leszel, nagyobb biztonságban érzed magad vagy értékesebb leszel, ha több pénzed van, akkor súlyosan félre vagy vezetve. A pénz soha nem fog kielégíteni: „Aki a pénzt szereti, annak soha nem lesz elég. Milyen értelmetlen azt gondolni, hogy a gazdagság igaz boldogságot hoz!” (Préd 5,10 NLT)

Ezért mondja Jézus a Lukács 12,15-ben: Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan fogod másképp költeni a pénzed most, hogy tudod, hogy minden pénzed valójából Istené? 
  • Ha mások megnéznék az életedet és azt, ahogyan a pénzeddel bánsz, mit mondanának, mi a legfontosabb számodra? 
  • Hogyan lehetsz egyszerre előretörekvő és elégedett is a jövedelmeddel?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.01.24.)

Szólj hozzá!

Hol találod meg az életküldetésedet?

2022. január 30. 03:00 - gerbeaud

Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, arról elmélkedj éjjel-nappal, őrizd meg és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz.” (Józs1,8 NCV)

Mindenki szeretne valamit, ami célt ad az életének – de sokan rossz helyen keresik.

Nem találhatod meg az életküldetésedet se egy folyóiratban, se a közösségi médiában, se barátokkal való tévézgetés közben. És kitalálni sem tudod, hogy mi az.

Istennek az életedre vonatkozó küldetését csak egy helyen találhatod meg: Isten Igéjében.

Tanulmányok azt mutatják, hogy mindenki 600-700 területen tehetséges, de a tehetségét e területek többségén soha nem kamatoztatja. Ha azonban elfogadod Isten küldetését az életedben, használni tudod mindazokat a képességeket és tehetségeket, amit Isten adott neked.

Jónás, Isten egyik prófétája a Bibliában, Istentől kapta élete küldetését. A Biblia ezt mondja: „Így szólt az ÚR Igéje Jónáshoz, Amittaj fiához: »Kelj fel, menj Ninive nagy városba, és prédikálj ellene, mert látom a gonosz dolgokat, amit cselekszenek.«” (Jón 1,1–2 NCV)

Isten adta Jónásnak a küldetését. És neked is ad egyet, miközben olvasod az Igéjét. Minél jobban beleásod magad a Bibliába, annál jobban megérted a küldetésedet.

Sok különböző módja van annak, ahogy Isten megismerteti veled az ő Igéjét: időnként leülhetsz és olvashatod az ő Igéjét, máskor igehirdetést hallgathatsz, aztán különböző bibliai elmélkedéseket is olvashatsz.

Ha csak akkor nyitod ki a Bibliát, amikor istentiszteleten veszel részt, akkor valószínűleg soha nem fogod felfedezni Istennek életedre vonatkozó küldetését. 

Tedd életed mindennapos részévé a Bibliát! Minden nap tölts időt Istennel, még akkor is, ha az csak néhány perc. Illeszd be a napirendedbe! Írd be a naptáradba vagy állíts be napi emlékeztetőt a telefonodon!

Józsué könyve 1. fejezetének 8. verse ezt mondja: „Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, arról elmélkedj éjjel-nappal, őrizd meg és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz.” (NCV)

Ha sikeres akarsz lenni Istentől kapott küldetésedben, akkor az életedre vonatkozóan ne egy nagy víziót keress, hanem egy bibliaverset!

Isten nem fogja felírni a küldetésedet az égre. Ő már megírta azt Igéjében.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen módon próbáltad már megtalálni életed célját, ami nem vezetett sikerre?
  • Mit tehetsz azért, hogy következetesebbé válj, és rendszeresen olvasd a Bibliát?
  • A te esetedben melyek a leghatékonyabb módjai annak, hogy foglalkozz Isten Igéjével: nyomtatott Biblia olvasása, online Biblia olvasása, hangos (audio) Biblia hallgatása, prédikációk hallgatása vagy bibliai elmélkedések olvasása? Miért gondolod, hogy ez a leghatékonyabbak számodra?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.01.23.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Isten küldetésre teremtett

2022. január 29. 03:00 - gabormel

az-ut-a-kereszt-002-300x300.jpg

„Isten alkotott minket olyanná, amilyenek vagyunk. Krisztus Jézusban jó tettekre teremtett minket, amelyeket Isten előre eltervezett, hogy azok szerint éljük le életünket.” (Ef 2,10 NCV)

Nem azért kerültél a földre, hogy magadnak élj.

Nagyobb célra lettél teremtve, mint egyszerűen csak arra, hogy pénzt keress, nyugdíjba vonulj és meghalj. Egy küldetésre teremtettél, és ez a küldetés ad értelmet az életednek.

A Biblia azt mondja: „Isten alkotott minket olyanná, amilyenek vagyunk. Krisztus Jézusban jó tettekre teremtett minket, amelyeket Isten előre eltervezett, hogy azok szerint éljük le életünket.” (Ef 2,10 NCV)

Más szóval kivételes vagy. Az egész világon – a múltban, a jelenben és a jövőben – nincs olyan még egy, mint te. Isten olyan egyedivé teremtett, hogy bizonyos dolgokat csak te tudsz elvégezni a világon. Ezek a dolgok adják az életed küldetését.

Amíg nem ismered fel az életed küldetését, addig csak létezel. Az életed jónak tűnhet, de nem fogod megtapasztalni azt a beteljesülést, amit akkor tapasztalnál meg, ha Isten szándékait valósítanád meg az életedben.

Jézus ezt mondja Márk evangéliuma 8. fejezetének 35. versében: „Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy megmentsd az életedet, elveszíted. Csak azok fogják valaha is megtudni, mit jelent igazán élni, akik elveszítik életüket értem és az evangéliumért.” (TLB)

Isten lehetőséget ad arra, hogy az életedet az ő küldetése köré építsd. Ez csak úgy valósulhat meg, ha egy szilárd alappal kezdesz: Jézus Krisztussal. „És senki sem tud más igazi alapot rakni, mint azt, amivel már rendelkezünk – Jézus Krisztus.” (1Kor 3,11 TLB)

Dönthetsz úgy, hogy Jézusra építed az életed, az egyetlen tartós alapra. Vagy dönthetsz úgy, hogy olyan hiábavaló dolgokra pazarlod az életed, amelyekkel végül kudarcot vallasz.

Annyi bizonyos, hogy egy nap Isten elé állsz, és ő megkérdezi tőled: „Teljesítetted a küldetést, amit adtam neked ezen a földön?” Azon a napon majd világossá válik, hogy az életedet azzal töltötted, hogy Isten neked szánt küldetését teljesítetted, vagy csak a kevésbé fontos dolgok hajszolását választottad.

Soha nem késő elkezdeni azt az életet élni, amit Isten tervezett neked. Kezdd el ma Jézusra építeni az alapjaidat, és kezdd el követni Isten életedre vonatkozó küldetését!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan láttál már másokat önmagukért élni, ahelyett, hogy Isten céljáért élnének? Hogyan tetted ezt te is?
  • Mit gondolsz, miért tarthat az embereknek olyan sokáig, hogy felfedezzék Isten célját az életükkel kapcsolatban?
  • Mit gondolsz, mi Isten egyedi célja a te életeddel?

Te már bízol Isten ígéretében, hogy Jézus Krisztus által üdvözülhetsz?

Ha készen állsz arra, hogy Jézusnak szenteld az életed, akkor mondd el a következő imát:

„Drága Jézusom! Megígérted, hogy ha hiszek benned, minden rosszat, amit tettem, te megbocsátasz, megismerem életem célját, és egy nap befogadsz majd örök mennyei otthonodba.

Megvallom a bűneimet, és befogadlak mint Uramat és Megváltómat az életembe. Megígérted, hogy ha megvallom a bűneimet és bízom benned, akkor megmenekülök. Bízom abban, amit mondasz, hogy az üdvösség hit által, kegyelmedből van, és nem az által, amit én teszek. A mai napon életem minden részét a te irányításod alá helyezem.

Hálás vagyok feltétel nélküli szeretetedért. Életem hátralévő részét arra akarom fordítani, hogy téged szeresselek és szolgáljalak, ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Rád bízom az életem, és arra kérlek, hogy ments meg és fogadj be a családodba! Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.01.22.)

Szólj hozzá!

Jézus követése azt jelenti, hogy mindenkit szeretsz

2022. január 28. 03:00 - Erika1832

kacsak.jpg

„A szeretet soha nem türelmetlen, soha nem adja fel a hitét, a szeretet soha nem veszíti el a reményt, soha nem adja fel.” (1Kor 13,7 GW)

Ha Krisztus követője vagy, mindenkit ugyanúgy kell szeretned, ahogy Krisztus szeret téged. Ez azt jelenti, hogy teljesen el kell fogadnod mindenkit, feltétel nélkül szeretni őket, teljesen megbocsátani mindenkinek, és rendkívül értékesnek kell tekintened őket – akár kedveled őket, akár nem.

Ez nem egy választható lehetőség vagy javaslat. Ez egy parancs: „Most egy új parancsolatot adok nektek: Szeressétek egymást. Ahogyan én szerettelek titeket, úgy kell szeretnetek egymást.” (Jn 13,34 NLT)

Ha így szereted a többieket, ez megváltoztatja a kapcsolataidat! 

A Biblia azt mondja az 1Korinthus 13,7-ben: „A szeretet soha nem türelmetlen, soha nem adja fel a hitét, soha nem veszíti el a reményt, és soha nem adja fel.” (GW)

Isten is ilyen a szeretettel szeret téged. Nem türelmetlen veled. Mindig hittel, bizalommal tekint rád. Soha nem szűnik meg a legjobbat remélni az életedben. Soha nem mond le rólad. És Isten azt akarja, hogy te is ugyanígy szeress másokat.

A szeretet soha nem türelmetlen. A szeretet kiterjeszti a kegyelmet. Te is megbocsáthatsz másoknak.

A szeretet soha nem adja fel a hitet a másikban. A szeretet a bizalom kifejezése. A szeretet lehetővé teszi, hogy ezt mondd: „Annak ellenére, hogy nehéz a kapcsolatunk, bízom benned."

A szeretet soha nem veszíti el a reményt. A szeretet a legjobbat várja. A legjobbat várod a legfontosabb kapcsolataidban, vagy megelégszel a legjobbnál kevesebbel is?

A szeretet sosem adja fel. A szeretet a legrosszabbat is elviseli. Szeretettel azt mondhatod: „Teljesen kiakaszthatsz, de én továbbra is szeretni foglak, bármi történjék is.”

Ha szeretnéd, hogy mától a kapcsolataid megváltozzanak, arra kérlek, hogy mondd el ezt az imát:

„Istenem, elismerem, hogy a kapcsolataim nincsenek rendben. Bonyolultak és tönkrementek, és gyakran beérem a kevesebbel is a legjobb helyett. Változásra van szükségük. Azt szeretném, hogy először engem változtass meg. Szabadíts meg a félelmeimtől, mert látom, eltávolítanak, védekezővé, sőt követelőzővé tesznek. Mától minden nap, át akarom adni neked a szívemet. Meg akarom tanulni úgy élni az életemet, hogy tele vagyok a szeretetteddel.

Segíts, hogy elfogadjak másokat, úgy, ahogy te elfogadtál engem. Segíts, hogy feltétel nélkül szeressem a többieket, ahogy te szerettél engem. Segíts nekem teljesen megbocsátani másoknak, ahogy te megbocsátottál nekem. És segíts abban, hogy másokat én is ugyanúgy értékeljek, mint ahogy te értékelsz engem. Segíts, hogy kiterjesszem a kegyelmet, a megbocsátást a körülöttem lévő emberekre, és kifejezzem nekik, hogy hiszek bennük. Segíts, hogy másokban a legjobbat lássam, és amikor mégis a legrosszabb történik, segíts, hogy megbocsátással elviseljem. Jézus nevében kérem ezt tőled. Ámen.”

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen konkrét módon tapasztaltad meg Isten szeretetét az életedben?
  • Hogyan tudsz másokat szeretni ugyanazzal a szeretettel, melyet Isten részéről tapasztaltál meg? 
  • Az életedben kiket nehéz szeretned? Milyen módon tudsz tudatosan szeretettel közeledni hozzájuk ezen a héten?

Bízol Isten ígéretében, hogy Jézus Krisztus megváltása által üdvözülsz?

Ha készen állsz rá, hogy átadd az életed Jézusnak kérlek, hogy mondd el a következő imát:

„Drága Jézusom, megígérted, hogy ha hiszek benned, minden, amit valaha is rosszul tettem, megbocsátást nyer, megisemerem életem célját, és egy napon befogadsz a mennyei örök otthonodba.

Megvallom a bűnős vagyok, és befogadlak az életembe, mint Uramat és Megváltómat. Megígérted, hogy ha megvallom a bűneimet és bízom benned, megmenekülök. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből, hit által van, és nem a tetteim által. Az életem minden részét átadom ma neked, hogy te irányítsd azokat.

Hálás vagyok a feltétel nélküli szeretetedért. Életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy másokat szeressek és téged szolgáljalak, ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Az életemet neked szentelem, és arra kérlek, hogy ments meg, és fogadj be a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha elmondtad az előbbi imát, és befogadtad Jézust az életedbe, kérlek, küldj egy e-mailt nekem angol nyelven a Rick@PastorRick.com címre! Szeretnék néhány ingyenes angol nyelvű kiadványt küldeni számodra, ami segítségedre lesz, hogy megkezd az utadat Jézussal.

(Daily Hope by Rick Warren, 2022.01.21.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

wpid-gods-hands.jpg

Szólj hozzá!

Az Isten szeretetére való emlékezés segít szeretni másokat

2022. január 27. 03:00 - Anita.B

emmanuel-phaeton-zfikuxrtwhk-unsplash.jpg

„A hegyek és a dombok összeomolhatnak, de az irántad érzett szeretetem soha nem ér véget.” (Ézs 54,10 GNT)

Ha nem érzed, hogy Isten szeret, küszködsz majd, hogy szeretetet tanúsíts mások iránt. Könnyű kesz szeretni az embereket, ha megérted és emlékszel arra, ahogyan Isten szeret téged.

Minden nap emlékeztetned kell magadat arra, amit Isten gondol rólad – nem arra, amit a világ vagy te gondolsz magadról.

Itt van négy dolog, amit Isten gondol rólad, hogy segítsen emlékezni, miért és hogyan szeress másokat:

Teljesen elfogadott vagy. Talán életed nagy részét azzal töltötted, hogy próbáltad kivívni a szüleid, társaid elfogadását, azokét, akiket tisztelsz, irigyelsz, esetleg még teljesen idegenekét is. De fel kell ismerned, hogy Isten már eldöntötte az elfogadás kérdését: „Jézus… elfogadottá tett minket Isten előtt” (Tit 3,7 CEV). Amit Jézus a kereszten tett, azzal teljesen elfogadottá tett Isten előtt – nem számít, mit tettél vagy mit fogsz tenni.

Feltétel nélkül szeretve vagy. Isten nem azt mondja, hogy „Szeretlek téged, ha…” vagy „Szeretlek téged, mert…” Azt mondja: „Szeretlek téged – pont!” Nem tudsz véget vetni Isten irántad érzett szeretetének, mert szeretete nem azon alapszik, amit teszel, hanem azon, hogy ki ő. Az Ézsaiás 54,10 ezt mondja: A hegyek és a dombok összeomolhatnak, de az irántad érzett szeretetem soha nem ér véget” (GNT).

Végérvényesen megbocsátattak bűneid. Mivel Jézus meghalt a kereszten, és életét adta fizetségként a bűneidért, teljes megbocsátást nyersz, ha elfogadod Isten megbocsátási ajándékát. Pál levele a rómaiakhoz 8. fejezetének 1. verse mondja: „Nincs kárhoztatásuk azoknak, akik Krisztus Jézushoz tartoznak” (NLT). Isten nem emlegeti a bűneidet; elengedi őket.

Rendkívül értékes vagy. Valaminek az értékét két dolog teremti meg: az, hogy ki a tulajdonosa, és hogy mennyit hajlandóak fizetni érte. Isten gyermeke vagy, és „Krisztus fizetség által vásárolt meg” (1Kor 7,23 TLB). Jézus Krisztus a saját életével fizetett érted. Ennyire értékes vagy.

Ha emlékszel arra, hogy elfogadott, szeretett, megbocsátottak neked és értékes vagy az univerzum Teremtője számára, akkor felkészültebb leszel arra, hogy szeretetet tanúsíts mások iránt.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan változtatja meg az, ahogy Isten vélekedik rólad azt, ahogy te vélekedsz magadról?
  • Mi tart vissza attól, hogy azokat, akiket Isten az életedbe helyezett teljesen szeresd, elfogadd, és megbocsáss nekik 
  • Hogyan mutatod meg másoknak, hogy értékesek számodra?

Bízol Isten Jézus Krisztus általi üdvösség ígéretében?

Ha készen állsz arra, hogy Jézusnak szenteld az életed, mondd el ezt az imát:

„Kedves Jézus, megígérted, hogy ha hiszek benned, minden, amit valaha rosszul tettem, bocsánatot nyer, megtanulom életem célját, és egy nap befogadsz örökkévaló mennyei otthonodba.

Megvallom bűnös vagyok, és Uramként, Megváltómként befogadlak életembe. Megígérted, hogy ha megvallom a bűnösségemet és bízom benned, megváltasz. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből, hitből származik, és nem abból, amit teszek. Ma életem minden részét a te kezedbe adom.

Hálás vagyok a feltétel nélküli szeretetedért. Életem hátralévő részét arra akarom fordítani, hogy téged szeresselek és szolgáljalak ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Rád bízom életemet, arra kérlek, hogy válts meg és fogadj be a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha imádkoztál azért, hogy Jézus elfogadjon, kérlek írj nekem a rick@PastorRick.com címre és tudasd velem. Szeretnék néhány ingyenes anyagot küldeni neked, amelyek segítenek elindulni a Jézussal való utadon.

(Daily Hope by Rick Warren, 2022.01.20.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása