Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Készíts egy "Mit ne csinálj" listát

2022. november 09. 03:00 - Lencsés Tamás

„Azért így szól a Seregek URa: Gondoljátok meg, mi történik veletek!” (Hag 1,5)

Miután átestél egy kihívásokkal teli időszakon, ténylegesen készen állsz majd arra, hogy újra folytasd az életed. De miközben ezt teszed, néhány alapelvet tarts szem előtt. Ahogyan az elmúlt napokban beszéltünk róla, számolnod kell azzal, hogy vegyes érzelmeket fogsz megélni, és arra is kell időt szánnod, hogy a krízishelyzet tanulságait levond. Továbbá, van itt még egy dolog, amit meg kell tenned: Értékelj mindent!

Akár egy világjárvány, egy válás, egy betegség vagy bármilyen más, nagy félelemmel vagy veszteséggel járó időszak után térsz vissza az életbe, ne mondd automatikusan, hogy "Nos, mindent úgy fogok csinálni, ahogy mindig is csináltam". Miért? Mert a nehézségek megváltoztatják az embereket. Egy trauma után már nem ugyanaz az ember vagy, mint előtte voltál.

Ahelyett, hogy visszatérnél ugyanazokhoz a régi mintákhoz, viselkedésmódokhoz és szokásokhoz, Isten lehetőséget akar adni neked arra, hogy újraindítsd az életedet. Valószínűleg vannak olyan dolgok, amelyeket a nehéz idők előtt csináltál, és amelyeket nem szabad újra elkezdened.

Amikor az ókori zsidók a fogság után újra "normális életet" kezdtek élni, Haggeus prófétának volt egy üzenete számukra: „Azért így szól a Seregek URa: Gondoljátok meg, mi történik veletek! Sokat vetettetek, de keveset hordtatok be; esztek, de nem fogtok jóllakni; isztok, de nem fogtok megrészegedni; felöltöztök, de nem fogtok megmelegedni. Aki pénzért dolgozik, mintha lyukas erszénybe rakná a pénzét.” (Hag 1,5-6).

Haggeus szavai az elégedetlenség metaforáinak tűnnek: Folyton eszem, de még mindig éhes vagyok; folyton iszom, de még mindig szomjas vagyok. Más szóval: ha az, amit a nehéz időszak előtt csináltál, annyira nem volt kielégítő, akkor miért térsz vissza hozzá?

Az egyik módja annak, hogy „Gondoljátok meg, mi történik veletek!”, az, hogy készítesz egy "Mit ne csinálj" listát, nem pedig egy "Mit csinálj" listát. Néhány dolog, amit korábban csináltál, nem feltétlenül rossz. Például az, hogy sok időt töltesz olyan dolgokkal, mint a közösségi média nézegetése, tévénézés vagy vásárlás. Egyszerűen csak nem kell folytatnod, mert nem szükségesek. Tehát írd fel őket a "ne csináld" listádra.

Egy nehéz időszak után Isten szeretné újjáépíteni az életedet, és jobbá, egészségesebbé tenni, mint előtte volt. De ebben neked is megvan a részed. Szükséged van arra, hogy időt szánj arra, hogy mindent értékelj, mielőtt visszamész a világba.

 Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Vizsgáld meg a jelenlegi életed. Mik azok a dolgok, amiket eddig csináltál, de valójában fel kellene venned a "Mit ne csinálj" listádra?
  • Hogyan változtatott meg téged egy nehéz időszak? Hogyan változtatta meg a körülötted lévő világról alkotott képedet?
  • Mi az a szokás, amit elhanyagoltál egy traumatikus időszak alatt, és amit szeretnél újra elkezdeni?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.02.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása