Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Még mindig Isten "A-tervében" vagy

2022. április 30. 03:00 - gerbeaud

„Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott.” (Pál levele a rómaiakhoz 8,28)

Istennek nincs „B terve” az életedre vonatkozóan.

Nem számít, milyen hibákat követtél el, továbbra is Isten „A-tervét” követed az életedben. Nem vonta vissza eredeti álmát az életedről. Nem számít, hogy mások mit tettek veled, te mit tettél másokkal vagy magaddal, továbbá mit hibáztál vagy milyen rossz döntéseket hoztál. Még mindig beteljesítheted Isten álmát!

Még a hibáid is részei Isten tervének. Ez az igazság szabaddá tesz, ha akarod. Szabaddá tesz arra, hogy felhagyj azzal a gondolkodással, miszerint: „Nos, nem vagyok méltó arra, hogy álmodjak, mert túl sok mindent elrontottam. Nem érdemlem meg, hogy nagy álmom legyen." Többé nem kell elhinned ezeket a hazugságokat. Ennél nagyobb Istent szolgálsz!

A Biblia egyik leghíresebb verse Pál rómaiakhoz írt levelében (8,28) ezt mondja: „Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott.”

Minden Isten kezében van – a jó, a rossz, a gonosz, a rossz döntések, a bűnök. Az egészet nem ő okozta, de még mindig kézben tart mindent.

És Isten által minden a javunkra válik. A Biblia nem azt mondja, hogy minden jó – mert nem az. Nagyon sok bűn és gonoszság van a világon.

Nem minden jó. De Isten képes arra, hogy mindent a javunkra fordítson. Ez az ígéret nem mindenkinek szól; csak azoknak, akik szeretik Istent, és az ő rájuk vonatkozó célja – álma – szerint vannak elhívva.

Amikor azt gondolod, hogy Isten nem tudja összerakni életed darabjait, emlékezz arra, hogy Isten bármire képes. Még mindig munkában van – még mindig dolgozik az életed tervén, és még mindig arra vár, hogy átadhassa neked az életedre vonatkozó álmát, ha még nem kérted volna.

Amikor odaadod neki az életedet, Isten azon fog dolgozni, hogy minden darabja illeszkedjen, hogy az egész életed az ő földi céljait szolgálja.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez 

  • Milyen hibádról vagy bűnödről hitted, hogy Isten soha nem fogja tudni megbocsátani? Hogyan tartott vissza ez attól, hogy Isten életedre vonatkozó álmát kérjed?
  • Mit gondolsz, mit gondol Isten valójában erről a bűnről? Miért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.04.23.)

Mit jelent átadni életed összetört darabjait Jézusnak?

Hajlandó vagy-e ma megtenni? Akkor imádkozd ezt az egyszerű imát: "Drága Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, és annyi mindent elrontottam. Azon tűnődtem, vajon sikerül-e valaha újra rendbe hoznom az életemet. Nagyon hálás vagyok, hogy még mindig szeretsz és törődsz az életemmel."

„Kérlek, bocsásd meg a bűneimet. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Hiszem, hogy meghalt a bűneimért, és te feltámasztottad. Bízni akarok benne, mint a Megváltómban, és követni akarom mint az Uramat a mai naptól kezdve. Vezesd az életemet, és segíts megtennem az akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha most imádkoztál, hogy befogadd Jézust, kérlek, írj e-mail-t a Rick@pastorrick.com címre és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsenek a Jézussal való utazásod kezdetén.

Szólj hozzá!

Jézus imája és terve a kudarcaidra

2022. április 29. 03:00 - gabormel

7b-400x250.jpg„A sátán kikért titeket, hogy megrostáljon benneteket, mint a búzát. De imádkoztam érted, Simon, nehogy megfogyatkozz a hitedben. Amikor megbántad a bűneidet, és újra visszatérsz hozzám, te erősíted majd meg testvéreidet.” (Lk 22,31-32 NLT)

Jézus nem lepődik meg a kudarcaidon.

Isten így szól Simon Péterhez Lukács evangéliuma 22. fejezetének 31-32. verseiben: „A sátán kikért titeket, hogy megrostáljon benneteket, mint a búzát. De imádkoztam érted, Simon, nehogy megfogyatkozz a hitedben. Amikor megbántad a bűneidet, és újra visszatérsz hozzám, te erősíted majd meg testvéreidet.” (NLT) Ez a nagyon erőteljes vers sok mindent megtanít a kudarcaidról.

Ahogy Péterrel is történt, Jézus már minden kudarcodról tudott az életedben, még mielőtt azok megtörténtek volna. Nem fog meglepődni az idei kudarcaidon vagy a jövőbeni rossz döntéseiden. Már ismeri azokat. Ismeri a múltat, a jelent és a jövőt. Mindent tud, mielőtt az megtörténne. Ezért is imádkozik érted, mielőtt a kudarcod bekövetkezne.

Figyeld meg, mit mond Jézus: „amikor megbántad a bűneidet, és újra visszatérsz hozzám”. Nem azt mondja „ha”. Jézus már tudja, hogy megszabadulsz bűneidtől, a hibáidtól és a rossz döntéseidtől, amelyeket a jövőben meghozol.

Isten már tudja. És mivel tudja, már imádkozott érted. Nem csak azért imádkozott, hogy átvészeld, hanem azért is, hogy megbánd a bűneidet, és majd – ennek a versnek az utolsó része – megerősítsd a többi tanítványt.

Jézus azt akarja, hogy segíts másokon, miközben tanulsz a hibáidból. Isten tervének része az életedben, hogy levond a tanulságokat a hibáidból, és segíts valaki másnak.

Ugyanazt a négy dolgot, amit Jézus Péternek mond, neked is mondja: „Minden hibádról tudok, amit az életedben el fogsz követni, és már imádkoztam ezekért. Ezért tudom, hogy vissza fogsz térni hozzám. És amikor visszajössz, azt akarom, hogy segíts másoknak.

Ez egy jó hír! Azt jelenti, hogy végső soron nem tudod tönkre tenni az életedet, ha Istennek adtad, mivel Ő mindent megold. Micsoda vígasz!

Mindenkinek vannak kudarcai. De az, hogy hogyan reagálsz a kudarcokra, megkülönböztethet egymástól. Jézus követőjeként bánd meg bűneidet, majd bátorítsd a többi hívőt hitükben; mutasd meg nekik, hogyan legyenek engedelmesek Isten Igéjének.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Annak ellenére, hogy Jézus előre tudja, hogy bűnbánatot fogsz tartani, miért annyira fontos még mindig a bűnbánat folyamata?
  • Megnyugtat és bátorít annak tudata, hogy Jézus imádkozik érted? Miért igen, miért nem?
  • Milyen kudarcokat kell ma megbánnod az Istennek való engedelmességben? Hogyan fogod felhasználni az Isten kegyelméről szerzett tapasztalataidat mások megsegítésére?

Isten második esélyt kínál

Nem számít, hogy mit tettél, vagy, hogy hol voltál, Isten felajánl egy második esélyt. Tud az összes rossz tettedről, minden kudarcodról, amit átéltél, és ennek ellenére még mindig szeret és törődik veled.

Nem várja el tőled, hogy kiérdemeld a kegyelméhez vezető utat; Isten kegyelmi ajándéka által üdvözülünk, ha hitünket az Ő Fiába, Jézus Krisztusba vetjük. Ha készen állsz elfogadni Isten kegyelmét Jézuson keresztül, akkor imádkozd el ezt az egyszerű imát:

„Drága Istenem! Tudom, hogy bűnös vagyok, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a Te Fiad. Hiszem, hogy meghalt a bűneimért, és feltámasztottad Őt. Bízni akarok Benne, mint Megváltómban, és e naptól fogva követni Őt, mint Uramat. Irányítsd az életemet, és segíts teljesíteni az akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.04.22.)

Szólj hozzá!

Találd meg azt az álmot, amely megérdemli az életedet

2022. április 28. 03:00 - Erika1832

"Egy sportoló csak azért fárad, hogy megnyerjen 20171002gyerekkori-elsport2.jpgegy kék szalagot vagy egy ezüst kupát, de mi ezt egy mennyei jutalomért tesszük, amely soha nem tűnik el. Tehát minden lépésben céltudatosan futok egyenesen a cél felé. Azért harcolok, hogy nyerjek." 1 Korinthus 9,25-26. (TLB fordítás)

A helyes álom összpontosítja az energiádat. És ugye, ezt az összpontosított erőt valamennyien tudnánk hasznosítani? Azonban napjainkban ezt egyre nehezebb megtalálni.

Mostanra már megtanultad, hogy nem tudsz mindent megcsinálni. De nem is érdemes mindent megtenni; egyes dolgok fontosabbak, mint mások. Isten nem várja el tőled, hogy mindent megtegyél. Ezért nem szabad elvárnod magadtól sem, hogy mindent meg tudj tenni.

Az okos szelektálás kulcsfontosságú. El kell döntened, hogy mi számít, és mi nem, melyik álom vagy vágy érdemes arra, hogy az életedből időt szentelj rá, és melyik álom vagy vágy nem érdemli, hogy egy másodpercet is ráfordíts az életedből.

Álmodtál már valaha arról, hogy híres leszel? Vagy talán a világ legjobbja valamiben? Vagy a valaha ismert leggazdagabb ember?

Az ilyen álmok egy percet sem érdemelnek meg az életedből, mert múlandóak. Az egyik percben hős lehetsz, a következő percben pedig egy nulla. Az egyik percben egy magazin címlapján vagy, a következő héten pedig a magazin a kukában landol.

A trófeákat keresni ostoba cél. Miért? Mert egy idő múlva, az összes trófeádat kidobja valaki, vagy ebben a generációban vagy a következőben.

Ne a trófeákért, világrekordokért és hírnévért élj. Ezek nem elég nagy álmok!

Egy olyan álomra van szükséged, amely hatással van az örökkévalóságra. Ez a fajta álom összpontosítja az energiádat, és segít kitartani.

A Biblia ezt mondja az 1Korinthus 9,25-26-ban: "Egy sportoló csak azért fárad, hogy megnyerjen egy kék szalagot vagy egy ezüst kupát, de mi ezt egy mennyei jutalomért tesszük, amely soha nem tűnik el. Tehát minden lépésben céltudatosan futok egyenesen a cél felé. A győzelemért küzdök" (TLB).

Amikor Isten álmát választod az életedben, céltudatossá válsz. Nem olyan vagy, mint egy bokszoló, aki a levegőt ütögetve gyakorol. Amikor ütsz, azért csinálod, hogy győzelmet szerezz. Nem csak játszadozol az életeddel.

Isten álma arra összpontosítja az energiádat, hogy egyenesen az általa kitűzött cél felé tudj haladni. Ha ilyen erőfeszítéssel futsz, egy másodpercet sem pazarolsz el az életedből.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

• Gondolj az életed legnagyobb álmára. Hogyan mutatja meg az, hogy mennyi időt és energiát fordítottál erre,  hogy mennyire összpontosítottál ennek az álomnak a megvalósítására?
• Milyen módon befolyásolhatják a konkrét álmaid az örökkévalóságot?
• Miért fontos néha finomítani álmaid hatókörét vagy fókuszát?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.04.21.)

 

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
Címkék: álom cél

Miből állnak a nagy álmok

2022. április 27. 03:00 - Anita.B

fantasy-gb98869531_1920.jpg"A test lámpása a szem. Ezért ha a szemed tiszta, az egész tested világos lesz. Ha pedig a szemed gonosz, az egész tested sötét lesz. Ha tehát a benned lévő világosság sötétség, milyen nagy akkor a sötétség." (Mt 6,22-23)

Te alakítod az álmaidat, majd az álmaid formálnak téged. Ha nincs álmod az életedre vonatkozóan, akkor nincs definíciód az életedre. Manapság nagyon sokan tanácstalanok az identitásukat illetően. Társadalmunk valójában kollektív identitásválságot él át. Az emberek azt kérdezgetik: “Ki vagyok én?” “Honnan jöttem?” “Merre tartok?” “Mit kellene tennem?” “Számít az életem?” “Mi ad jelentőséget az életemnek?” “Van valami oka ennek az egésznek?” Ezek a kérdések alakítják az álmaikat, és ezek az álmok táplálják az identitászavart.

Az egyetlen módja annak, hogy világosan meghatározzuk az életünket, az, ha Isten álma van az életünkben. Ha nem így van, nem fogod tudni, ki vagy, vagy azt, hogy Isten mit akar, ki legyél. Mindig fel fogod magadnak tenni ezeket a kérdéseket. Kételkedni fogsz abban, amit csinálsz és abban, hogy miért csinálod; azon tűnődsz van-e értelme annak, amit csinálsz.

Az álmaid határoznak meg téged—tehát meg kell győződnöd arról, hogy megfelelő álmod van! És az egyetlen módja annak, hogy megtudd, helyes álmod van-e, az, ha megtudod, mi Isten álma az életedre nézve.

Jézus azt mondta, “A test lámpása a szem. Ezért ha a szemed tiszta, az egész tested világos lesz. Ha pedig a szemed gonosz, az egész tested sötét lesz. Ha tehát a benned lévő világosság sötétség, milyen nagy akkor a sötétség” (Mt 6,22-23).

Ha nagyszerű látásmódod van, túllátsz azon, ami előtted van, hosszú távon— akár az örökkévalóságig is.

Egy nagy álom az örökkévalóság perspektívájából és Isten életedre vonatkozó tervébe vetett hitből születik. A rövid látásmód egy kis álmot fog meghatározni. De a hosszútávú látásmód egy hatásos, tartalmas álmot fog megformálni.

Bölcsen válaszd meg az álmodat. Az Istennek az életedről alkotott vízióján alapuló álom változást fog hozni abban, hogy mennyire jól teljesíted a célodat. Ugyanakkor másokat is Isten és az ő terve felé irányít, ez az egyetlen módja annak, hogy megtaláljuk az élet teljességét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan győződhetsz meg arról, hogy egy álom Istentől származik és nem saját magad alkotta?
  • Mi a különbség egy cél és egy álom között?
  • Milyen módon kellene a céljaidnak formálni az álmaidat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.04.20.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Isten álma a te javadat és az Ő dicsőségét szolgálja

2022. április 26. 03:00 - ReveSz

"Isten bármit megtehet, tudod - sokkal többet, mint amit valaha is el tudnál képzelni, vagy kitalálni, vagy kérni a legmerészebb álmaidban! Nem úgy teszi ezt, hogy lökdös bennünket, hanem úgy, hogy bennünk munkálkodik a lelkünk mélyén, gyengéden." (Efézus 3,20 - The Message fordítás)

man on grass field looking at sky

Isten álma az életedről mindig sokkal nagyobb lesz, mint a te álmod. "Isten bármit megtehet, tudod sokkal többet, mint amit valaha is el tudnál képzelni, vagy kitalálni, vagy kérni a legmerészebb álmaidban! Nem úgy teszi ezt, hogy lökdös bennünket, hanem úgy, hogy bennünk munkálkodik a lelkünk mélyén gyengéden." (Efézus 3,20 - The Message fordítás) 

Gondolj az életed legnagyobb álmára, és Isten felülmúlja azt. Ő képes felülmúlni a te álmodat egy olyannal, ami nagyobb, mint amit te valaha is kitalálhatnál! De nem úgy adja meg neked az álmodat, hogy lökdös téged. Sőt, magához vonz téged, és nagy szelídséggel és gondoskodással munkálkodik benned.

Isten nem csak egy nagy álmot akar neked adni az életedre. Miután megmutatja neked a célját az álmaidra nézve, utána foglalkozik is a körülményekkel, hogy az megvalósulhasson.

Olyan dolgok fognak történni az életedben, amelyek miatt azt gondolod: "Ez semmiképpen sem történhetett volna meg Isten segítsége nélkül". Kizárt, hogy pont a megfelelő időben találkozhattál volna azzal a személlyel, vagy hogy az a pénz pont akkor érkezett volna, amikor szükséged volt rá, vagy hogy a tökéletes pillanatban nyílt volna meg egy lehetőség.

Amikor Isten akaratával egy irányba kerülsz, nem tudsz melléfogni, mert Isten nem a bukás felé vezet. A siker elkerülhetetlen! Nem mindig úgy fog megvalósulni, ahogy te gondolod, mert Isten jobban tudja, de mindig a te javadra és Isten dicsőségére fog történni.

Isten azt mondja a Jelenések 3,8-ban: "Nyitott ajtót tettem eléd, amelyet senki sem zárhat be" (NIV fordítás). Amikor Isten ad neked egy álmot, akkor nagyon odafigyelve biztosítja számodra a nyitott ajtókat, hogy valóra válthasd ezt az álmot.

Akkor már csak a bátorságra van szükséged, hogy átsétálj azon a nyitott ajtón. Itt jön a képbe a hit. Sokan megértik Isten álmát az életükre vonatkozóan, de halálra rémülnek, hogy besétáljanak azon az ajtón.

Amikor átadod a terveidet és álmaidat Istennek, hogy megadja neked az életedre vonatkozó terveit és álmait, akkor fel kell készülnöd arra, hogy besétálj az ajtón, amikor kinyitja azt. Ezért döntsd el, hogy még ma felkészülsz.

Ha követed Istent ezen az ajtón keresztül, az a legcsodálatosabb álomhoz fog vezetni, amit valaha is el tudsz képzelni az életedre. Ezt ne akard kihagyni!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mi a legnagyobb álmod, amit valaha is elképzeltél az életedben?
  • Milyen módon munkálkodott a Szentlélek az életedben, hogy felkészítsen Isten álmára?
  • Hogyan leszel képes felismerni egy nyitott ajtót, amelyen Isten azt akarja, hogy átsétálj?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.04.19.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása