Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A törvényeskedés megfoszt a boldogságtól

2022. június 30. 03:00 - managercoach.hu

„Többé nem számítok arra, hogy a törvénynek való engedelmességem miatt válok igazzá; inkább úgy válok igazzá, hogy hiszek Krisztusban. Isten minket a hitünk alapján tesz igazzá önmaga számára.” (Filippi 3,9 – NLT fordítás)

Annak felismerése, hogy semmit sem tudsz tenni Isten szeretetéért, az egyik legfelszabadítóbb érzés a világon -  és ez a kulcs a boldogsághoz is.

„Mi keresztények annak örülünk, amit Jézus Krisztus tett értünk, és felismerjük, hogy képtelenek vagyunk megmenteni magunkat.” (Filippi 3,3 TLB fordítás)

Amikor elfelejted a fenti igazságot, és azon gondolkozol, hogyan tudnád kiérdemelni Isten szeretetét, azt törvényeskedésnek hívják - és ez azonnal meg is foszt a boldogságtól.

Törvényeskedéskor, vagyis a külsőségeken alapuló vallásosságkor, abban bízol, amit te teszel Istenért, ahelyett, hogy abban bíznál, amit Jézus már megtett érted. Amikor törvényeskedsz, azt gondolod, hogy törvényeket, szabályokat, utasításokat és korlátozásokat kell betartani ahhoz, hogy kiérdemelj valamit. De ez egy csapda, ami miatt nem tudsz megpihenni Isten kegyelmében.

Pál apostol tudta, hogyan kell megpihenni, hogyan kell megnyugodni Isten kegyelmében. A filippiekhez szóló levelének 3. fejezetében, a 9. versben azt írja: „Többé nem számítok arra, hogy a törvénynek való engedelmességem miatt válok igazzá; inkább úgy válok igazzá, hogy hiszek Krisztusban." (NLT fordítás). Más szavakkal: a mód, amivel kiérdemled Isten szeretetét, az az, hogy ezt nem kiérdemelned kell! Ez nem a teljesítményedről szól, hanem Isten kegyelméről és megbocsátásáról.

Honnan tudod, hogy mikor vagy törvényeskedő? Akkor, amikor ítélkező vagy másokkal. Ennek oka, hogy könnyebb bírálni, kritizálni másokat, amikor nem érzed, hogy olyannak fogadnak el, és olyannak szeretnek, amilyen vagy. Ilyenkor, mivel te magad nem érzed magad jól a bőrödben, miért is akarnád, hogy mások jól érezzék magukat?

Honnan tudod, hogy mikor élsz könyörületesen és kegyelmesen? Amikor könyörületesen élsz, akkor megbocsátó, jóindulatú, írgalmas, könyörületes, kegyelmes vagy másokkal. Könnyebb megbocsátani, amikor felismered, hogy Isten is folyamatosan megbocsát neked. És mivel nem kell erőlködnöd, hogy kiérdemeld az utat a mennyországba, ezért felszabadultan és boldogan élhetsz.

Minden reggel emlékeztesd magad Isten kegyelmére ezzel az imádsággal: "Uram, ma emlékeztetem magam, hogy maradéktalanul és teljesen megbocsátottál nekem"!  

Minél kegyelmesebben élsz, annál több örömöd lesz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mikor érzed a legnagyobb kísértést, hogy abban bízz, amit te teszel Istenért, ahelyett, hogy abban bíznál, amit Jézus tett érted?
  • Neked milyen helyzetekben könnyebb könyörületesen élni?
  • A filippiekhez szóló levél 3 fejezetének 9. verse szerint „Mi keresztények annak örülünk, amit Jézus Krisztus tett értünk, és felismerjük, hogy képtelenek vagyunk megmenteni magunkat.” (TLB fordítás). Hogyan tudsz örülni annak, amit Jézus tett érted?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.23)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A hálaadó imák ereje

2022. június 29. 03:00 - gerbeaud

„Ne aggódjatok semmiért; inkább imádkozzatok mindenért! Mondjátok el Istennek, amire szükségetek van, és mondjatok neki köszönetet mindazért, amit tett. Ha ezt teszitek, megtapasztaljátok Isten békéjét.” (Fil 4,6–7 NLT)

Pál levele a filippiekhez 4. fejezetének 6–7. verseiben az egyik legnehezebben betartható tanítást találod az egész Bibliában: „Ne aggódjatok semmiért; inkább imádkozzatok mindenért! Mondjátok el Istennek, amire szükségetek van, és mondjatok neki köszönetet mindazért, amit tett. Ha ezt teszitek, megtapasztaljátok Isten békéjét.” (NLT)

Nem könnyű abbahagyni az életed gyakran ijesztő, mindennapi részei miatti aggódást, de Isten megmondja, hogyan tedd. Azt mondja, hogy imádkoznod kellene mindenért, és meg kellene köszönnöd neki mindazt, amit tett. A hálaadó ima békét hoz. Isten azt mondja, hogy amikor elkezdesz aggódni, akkor imádkozz!

A szülők megértik a hálaadó imák erejét. A legtöbb szülő nem értékelné, ha a gyermekei mindig csak kérnének, és soha nem mondanának köszönetet azokért a dolgokért, amiket kaptak.

Isten ugyanígy látja ezt. Várja, hogy kérd tőle azt, amire szükséged van és amit akarsz. Az Újszövetségben több mint húszszor mondja neked, hogy „kérdd” tőle. De azt akarja, hogy hálával kérj.

A Biblia arra buzdít, hogy kéréseidben – és dicséreteidben – legyél konkrét. Az egyszerű „köszönök mindent” helyett Isten azt akarja, hogy mondd el neki, miért vagy hálás.

Amikor azt mondom a feleségemnek: „Annyira hálás vagyok neked”, azt mondja, hogy legyek konkrét. Szereti hallani, hogy mit értékelek benne, és miért vagyok hálás neki. Isten is így van ezzel. Tehát amikor imádkozol, mondd el Istennek, hogy miért vagy hálás!

Ami még nagyobb hitbeli lépést igényelhet, az az, amikor előre megköszönöd Istennek. Amikor megvan a hited, hogy idő előtt megköszönd Istennek – mielőtt láthatnád, hogyan munkálkodik –, csodák történnek.

Minél hálásabb vagy, annál többet fog Isten munkálkodni az életedben. A Biblia azt mondja, hogy Isten népének dicséretében lakik. A hálaadásodat a hatalom eszközeként használja az életedben.

Szánj hát most egy pillanatot arra, hogy elmondd Istennek mindazt, amiért hálás vagy!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan visz közelebb a hála Jézushoz, és hogyan segít abban, hogy tükrözd az ő fontossági szempontjait?
  • Milyen konkrét okokból vagy hálás Istennek? Tölts el egy kis időt imádságban, és adj hálát Istennek ezekért a dolgokért!
  • Mi az a néhány mód, amiről hiszed, hogy Isten meg fog áldani téged a jövőben? Köszönd meg Istennek ezeket a dolgokat – még mielőtt megtörténnek!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.22.)

Szólj hozzá!

Adj mély hálát minden helyzetben!

2022. június 28. 03:00 - gabormel

06dd2375-3d9b-4b85-89c8-9c31f2b77985.jpeg

„Adjatok hálát minden helyzetben, mert ez Isten akarata számotokra Krisztus Jézusban.” (1Thessz 5,18 NIV)

A világ számos kultúrájában az emberek bizonyos napokat vagy időszakokat különítenek el, hogy hálát adjanak. Isten azonban azt akarja, hogy minden nap szándékosan adj hálát. Azt akarja, hogy fejleszd ki ezt a spirituális szokást, amely egy mélyen hívő életében tükröződik. Minél mélyebben megérted Isten szeretetét, annál hálásabb leszel.

Mit jelent mélyen hálásnak lenni?

A Biblia azt mondja Pál első levele a thesszalonikaiakhoz 5. fejezetének 18. versében: „Adjatok hálát minden helyzetben, mert ez Isten akarata számotokra Krisztus Jézusban.” (NIV) Minden körülmények között adj hálát – mert ez Isten akarata az életedre nézve. Ez a mély hála.

Hogyan lehetsz hálás még nehéz körülmények között is? Minden helyzetben adhatsz hálát Istennek, mivel ő irányít. Képes a gonoszat jóra fordítani. A legrosszabb hibáidat is meg tudja fordítani. Nem számít, hogy mi történik, Isten nem fogja abbahagyni, hogy szeresen téged.

Bármilyen körülmények között találhatsz száz olyan dolgot, amiért hálás lehetsz, még akkor is, ha a helyzet borzasztó.

A mély hála – minden körülmények között hálásnak lenni – Isten akarata, mivel közösséget teremt. Mit értek ez alatt? A hála mindig mélyebb kapcsolatot épít közted és más emberek között, valamint közted és Isten között.

Ha közelebb akarsz kerülni valakihez, kezdd el kifejezni a háládat annak a személynek! Lehet, távolinak érzed magad a házastársadtól. Elvesztetted azt a szerelmes érzést, mert már nem teszed azokat a dolgokat, amelyek ezt a szeretetteljes érzést már korán felkeltették – és most természetesnek veszitek egymást. Kezdd el azt tenni, amit akkor csináltál, amikor randevúztatok: fejezd ki a háládat! Írj kis kedves és bátorító üzeneteket! Hívd fel vagy írj üzenetet napközben csak azért, hogy elmondd a házastársadnak, hogy hálás vagy érte!

A dolgok már korán felkeltették ezt az érzést.

Szeretnéd felépíteni a kiscsoportodat? Ne csak az összejövetelekre menj el! A hét folyamán vedd fel a kapcsolatot a csoportod tagjaival! Mond azt: „Hálás vagyok érted, mégpedig azért, mert…” Meglátod, hogy minél hálásabb vagy a csoportodért, annál erősebb lesz a kötődés köztetek.

Menjünk be „kapuin hálaénekekkel, és udvaraira dicsőítő énekkel; adjunk hálát neki és áldjuk nevét. Mert az ÚR jó, és szeretete örökké tart; hűsége folytatódik nemzedékről nemzedékre.” (Zsolt 100,4–5 NIV)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen helyzetben esik most nehezedre hálát adni? Mi az az egy dolog, amiért hálát adhatsz ebben a helyzetben?
  • Milyen egyszerű, konkrét módon fejezheted ki a háládat a házastársadnak, egy barátodnak vagy a kiscsoport tagjainak?
  • Amint hozzáállássá alakul a hálaadás, mit gondolsz, milyen változásokat fogsz látni magadban és a kapcsolataidban?

Bíztad már Jézusra az életedet?

A Biblia azt mondja, hogy csak úgy juthatsz a mennybe, ha bízol Istenben a fián, Jézus Krisztuson keresztül. Nem érdemelheted ki a mennybe vezető utat: „Kegyelemből üdvözültetek, a hit által – és ez nem magatoktól van, hanem ez Isten ajándéka –, nem cselekedetek által, hogy senki se dicsekedjék.” (Ef 2,8–9 NIV)

Ha készen állsz megvallani bűneidet és Jézusra bízni az életedet, kezdd ezzel az imával!

„Drága Istenem! Megígérted, hogy ha hiszek Jézusban, minden, amit valaha rosszul tettem, megbocsátást nyer, megtanulom életem célját, és egy napon örökkévaló otthonodba fogadsz a mennyben.

Megvallom bűneimet, és alárendelem magamat Jézusnak mint Megváltómnak és Uramnak. Jézusom, téged akarlak követni és szolgálni. Alázatosan átadom neked az életem, és arra kérlek, hogy ments meg engem, és fogadj be családodba. A te nevedben imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.21.)

Szólj hozzá!

Ha boldog akarsz lenni, tanulj meg együttműködni!

2022. június 27. 03:00 - Erika1832

csapat01.jpg

„Jól kell kijönnötök egymással. Meg kell tanulnotok egymással figyelmesnek lenni, és ápolni a közös életet.” (1Kor 1,10 The Message)

A boldogság nem szerencse kérdése, hanem tanulás kérdése. Ahhoz, hogy boldogabb életet élj, meg kell tanulnod, hogyan kell jól együttműködni másokkal.

Én ezt az együttműködési készségének hívom. Ez egy olyan fontos készség, amit nem gyakran tanítanak az iskolákban, de ha megtanuljuk, hatványozottan növelheti az ember boldogságát.

Mit kell megtanulnod ahhoz, hogy jól tudj együttműködni másokkal?

Először is, tanulj meg együttműködni másokkal! A filippi gyülekezet egy Epafroditosz nevű férfit küldött Pál segítségére, amíg ő Rómában börtönben volt. A Filippi 2,25 azt mondja: „Úgy érzem, hogy Epafroditoszt – testvéremet, munkatársamat és a katonatársamat – vissza kell küldenem hozzátok. Ti őt küldtétek mint személyes képviselőtöket, hogy segítsen nekem a szükségemben.” (GW)

Azzal, hogy Pál testvérének, munkatársának és katonatársának nevezte Epafroditoszt, három olyan kapcsolati szóképet használt, amelyek a csapatmunkát jelképezik. Az együttélés a családot, a közösséget és a harcot jelenti. Epafroditosz csapattag volt. Nem zárkózott el a világtól, és nem lett magányos farkas.

Mint hívők ugyanabban a harcban vagyunk együtt a Sátán ellen, ezért együtt kell működnünk egymással – függetlenül attól, hogy mennyire különbözőek vagyunk. A legjobb hely arra, hogy ezt megtanuljuk, a gyülekezet.

Másodszor, tanulj meg figyelemebe venni! Pál ismét megemlíti Epafroditoszt a Filippi 2,26-ban: „Már alig várta, hogy mindnyájatokat lássa, és nyugtalankodik, mert meghallottátok, hogy beteg.” (GW)

Figyeld meg, hogy Pál két példát használt a figyelembe vételre: Pál figyelembe vette a munkatársa honvágyát, Epafroditosz pedig figyelembe vette a filippiek aggodalmát.

Amikor megtanulod figyelembe venni másod szükségleteit, félelmeit és kétségeit, boldogabb ember leszel. Ha például figyelembe veszed a házastársadat, akkor boldog házasságod lesz. De ha nem vagy figyelmes a szavaiddal és a tetteiddel, akkor boldogtalan házasságod lesz.

A Biblia azt mondja: „Jól kell kijönnötök egymással. Meg kell tanulnotok egymással figyelmesnek lenni, és ápolni a közös életet.” (1Kor 1,10 The Message)

Az „ápolni a közös életet” munkát igényel. Mint egy kert, amelyet meg kell művelni ahhoz, hogy gyümölcsöt teremjen, meg fogod látni, hogy erőfeszítésed meghozza a boldogság és az erős kapcsolatok gyümölcsét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért van az, hogy néha a legnehezebb jól kijönni vagy együttműködni azokkal az emberekkel, akik a gyülekezethez tartoznak, és akikkel együtt szolgálsz?
  • Milyen új gyakorlatokat alkalmazhatsz, hogy ápold az együttműködést és a figyelmességet a szolgálati csoportodban vagy a munkatársaid között?
  • Milyen új gyakorlatokat alkalmazhatsz az együttműködés és a figyelmesség ápolására otthonodban vagy közeli barátaiddal?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.20.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A megbízható emberek boldogok

2022. június 26. 03:00 - Anita.B

girl-gf724aeb15_1920.jpg

„A megbízható barátok, akik azt teszik, amit mondanak, olyanok, mint a hideg ital a rekkenő hőségben – felfrissítenek.” (Péld 25,13 The Message)

Ha boldog akarsz lenni, válj olyan emberré, akiben megbízhatnak az emberek.

Pál apostol Timóteust használta példaként arra, mint aki szavahihető, következetes és megbízható: „Tudjátok, hogy Timóteus már bizonyított, mert mint fiú az apjával, velem együtt szolgált az evangélium munkájában.” (Fil 2,22 NIV)

Pál látta Timóteust gyakorlatban mindenféle körülmény között, és őszintének valamint megbízhatónak tartotta. Timóteus bebizonyította Pálnak, hogy olyan, akire lehet számítani.

Tudják az emberek, hogy milyen ember vagy valójában? Bizonyítottad már, hogy olyan megbízható vagy, mint Timóteus?

Bármikor, amikor egy bankban hitelért folyamodsz, ellenőrzik a hitelképességed. Tudni akarják, rád bízhatják-e a hitelt. Időben befizeted a számláidat? Megbízható vagy a szavad megtartásában? Számíthatnak arra, hogy visszafizeted a pénzt? Hitelképes vagy?

A helyzet az, hogy körülötted mindenki állandóan hitelképesség-ellenőrzést végez veled, minden pillanatban. Tudni akarják, az vagy-e, akinek mondod magad. Megmutatod az igazi arcodat? Megbízható vagy?

Ha bebizonyítod, hogy megbízható vagy, akkor boldogabb leszel. Az emberek tudni fogják, hogy megbízható vagy, és ennek eredményeként a kapcsolataid erősebbek lesznek.

Hogyan alakítod ki, hogy a megbízhatóságodért tiszteljenek?

Először is, élj feddhetetlenül! A feddhetetlenség nem azt jelenti, hogy tökéletes vagy. Azt jelenti, hogy amit az emberek látnak, azt kapják. Te vagy a valódi üzlet – mert a tetteid megfelelnek a szavaidnak.

A példabeszédek könyve 25,13 azt mondja: „A megbízható barátok, akik azt teszik, amit mondanak, olyanok, mint a hideg ital a rekkenő hőségben – felfrissítenek.” (The Message)

Másodszor, tartsd be ígéreteidet! Még ha rá is jössz, hogy többe kerül, mint ahogy azt gondoltad, akkor is tartsd be a szavadat!

A 15. zsoltár 4. verse azt mondja: „Mindig megteszik, amit ígérnek, nem számít, mennyibe kerülhet.” (GNT)

Ha megtanulsz tisztességesen élni és betartani ígéreteidet, az megmutatja másoknak, hogy benned meg lehet bízni, és ez viszonzásul sokkal boldogabb emberré tesz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért hasonlítja a Biblia a megbízható barátot egy frissítő italhoz a rekkenő hőségben? 
  • Feddhetetlen, tisztességesnek embernek tartod magad? Mikor érzel kísértést arra, hogy ne légy  feddhetetlen, mikor mutatod magad másnak, mint ami a bensődben van?
  • Mikor került többe egy ígéret betartása, mint amire számítottál? Megérte?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.19.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása