Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan kerülj közelebb Istenhez?

2022. február 27. 03:00 - Erika1832

hazafele.jpg

„Hazamegyek apámhoz, és ezt mondom neki: »Édesapám, vétkeztem mind az ég ellen, mind te ellened, és nem vagyok többé méltó arra, hogy a fiadnak hívjanak. Kérlek, vegyél fel fizetett szolgának.«" (Lk 15,18–19 NLT)

Minél közelebb kerülsz Istenhez, annál inkább át fogja alakítani az életedet.

Az egész Szentíráson keresztül átalakult életeket látunk. Amikor Ézsaiás közel került Istenhez, a depresszióból átalakult, és bátran kiállt. Amikor Pál végre szemtől szemben találkozott Jézus Krisztussal, gyökeresen átalakult a keresztények üldözőjéből a kereszténységet terjesztővé az egész római világban. És amint Mózes közelebb került Istenhez, a fáraó kiváltságos fiából alázatos emberré alakult, aki kivezette Isten népét Egyiptomból.

Jézus elmondott egy esetet az átalakulásról – a tékozló fiú esetét. Ez a szellemi átalakulás esete arról, hogy hogyan kerülhetünk közel Istenhez miután elvándoroltunk.

Íme az eset rövid változata. Egy fiatalember elveszi az örökségét, és elpazarolja azt nemtötődöm élettel. Aztán, amikor a dolgok egyre rosszabbra fordulnak, végül azt mondja: „Hazamegyek apámhoz, és ezt mondom neki: »Édesapám, vétkeztem mind az ég ellen, mind te ellened, és nem vagyok többé méltó arra, hogy a fiadnak hívjanak. Kérlek, vegyél fel fizetett szolgának.«" (Lk 15,18–19 NLT)

A tékozló fiú arra emlékeztet minket, hogy hajlamosak vagyunk eltávolodni Édesapánktól, aki alkotott minket és szeret bennünket. De az ő esete ennél is többre, Isten hűségére, megbocsátására és könyörületességére emlékeztet minket. Amikor a fiú hazatért, az apja távolról meglátta őt, és „odafutott a fiához, megölelte és megcsókolta” (Lk 15,20 NLT).

Így kezdődik a szellemi átalakulás. Abban a pillanatban, amikor azt mondod: „Istenem, belefáradtam, hogy úgy éljek, ahogy eddig éltem”, ő eléd fut, hogy találkozzon veled. Ő átveszi a kezdeményezést. Még ünnepel is, ahogy az apa tette tékozló fiával: „Gyorsan! Hozzátok a legfinomabb köntöst a házban, és tegyétek rá! [...] Lakomával kell ünnepelnünk, mert ez a fiam halott volt, és most visszatért az életbe!” (Lk 15,22–24 NLT)

Lehet, hogy közelebb vagy Istenhez, mint valaha voltál. Vagy lehet, hogy úgy érzed, mint a tékozló – elvándoroltál, és szükséges megújítanod a kapcsolatodat Istennel. Nem számít, hol vagy – közel vagy távol –, még közelebb kerülhetsz Istenhez, és megtapasztalhatod az átalakulást az életedben.

Mennyei Édesapád mindig készen áll arra, hogy elmélyítse veled a kapcsolatát, készen áll arra, hogy tárt karokkal fogadjon téged, és készen áll arra,hogy átalakulást hozzon az életedbe.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan segít megérteni az, ahogyan az apa fogadta a tékozló fiát, azt, hogy Isten hogyan érez irántad?
  • Mikor tapasztaltál szellemi, lelki átalakulást az életedben? Milyen körülmények tették lehetővé ezt az átalakulást?
  • Hol vagy ma lelkileg, szellemileg? Milyen lelki, szellemi átalakulásra van szükséged?

Ha még soha nem hívtad be Krisztust az életedbe, elmondhatnád még ma ezt az egyszerű imát: „Istenem, rájöttem, hogy szükségem van rád. Újjá akarok születni. Megvallom, hogy vétkeztem ellened, és kérlek, bocsásd meg minden bűnömet. Jézusom, befogadlak az életembe mint Uramat és Megváltómat. Ma az életem minden területét átadom neked. Követni akarlak, és azt tenni, amit te mondasz nekem, hogy tegyek. És látni akarom, mi a te elképzelésed, célod és terved az életemmel. Kérlek, fogadj be a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha már befogadtad Krisztust az életedbe, akkor imádkozhatsz így: „Mennyei Édesapám, segíts nekem, hogy a hit szemével lássam az életet. Követni akarom a te elképzelésedet azokban a dolgokban, amelyeről azt akarod, hogy megtegyek. Bízni fogok benned, amint hittel lépek előre, hogy nagy dolgokat tegyek meg érted. Elköteleztem magam a te életemre vonatkozó terved mellett. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, küldj egy e-mailt nekem a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem! Szeretnék néhány ingyenes anyagot küldeni neked, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.20.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Amikor megváltozik a szíved, megváltozik a beszéded

2022. február 26. 03:00 - Anita.B

maria-thalassinou-d1e7w9ahe40-unsplash.jpg

„Csak egy szikra kell ahhoz, ne feledd, hogy kigyulladjon az erdő. Egy óvatlan vagy rosszul időzített szó, ami elhagyja a szádat, képes megtenni ezt. A beszédünk által képesek vagyunk romba dönteni a világot, a harmóniát káosszá változtatni, sarat dobni a hírnévre, füstbe borítani az egész világot és vele együtt füstbe menni, közvetlenül a pokolból jövő füstbe.” (Jak 3,5–6 The Message)

Ahogy Isten átalakítja a szívedet, úgy kezd megváltozni az, ahogyan másokkal beszélsz. És ez több harmóniát fog hozni a kapcsolataidba. Miért? Mert bármely kapcsolatban a legtöbb konfliktust azok a szavak okozzák, amelyeket kimondasz és ahogyan kimondod azokat.

„Csak egy szikra kell ahhoz, ne feledd, hogy kigyulladjon az erdő. Egy óvatlan vagy rosszul időzített szó, ami elhagyja a szádat, képes megtenni ezt. A beszédünk által képesek vagyunk romba dönteni a világot, a harmóniát káosszá változtatni, sarat dobni a hírnévre, füstbe borítani az egész világot és vele együtt füstbe menni, közvetlenül a pokolból jövő füstbe.” (Jak 3,5–6 The Message)

Az emberek eltérően reagálnak a stresszre és a nyomásra. Amikor nagy a nyomás, akkor az ember beszéde elárulja, mi zajlik valójában a szívében.

Stressz hatására a kedves emberek még kedvesebbé, a türelmesek pedig még türelmesebbé válnak. Stressz hatására az aljas emberek még aljasabbá, a zsarnokok még nagyobb zsarnokká, az dühös emberek még dühösebbé, és a nagyképű emberek még nagyképűbbé válnak.

Bármi is van a szívedben, áradni fog belőled, amikor nyomás alá kerülsz. Tehát az egyetlen módja annak, hogy irányítsd, mit mondasz, az az, ha irányítod azt, ami a szívedben zajlik. Mit érzel valójában azokkal az emberekkel kapcsolatban, akikkel naponta érintkezel? Van-e bármilyen hatása a társadalmi, gazdasági, politikai helyzetednek arra, hogy milyennek látod őket? Mindenkinek egyenlően tiszteletet adsz, akivel találkozol?

Az alázat azt jelenti, hogy kevesebbet gondolsz magadra, és többet gondolsz mások szükségleteire. Azt jelenti, hogy az emberekkel a saját feltételeik szerint találkozol; nem gondolod, hogy tudsz mindent. Amikor gyakorlod az alázatot, elkezded olyannak látni az embereket, amilyennek Isten teremtette őket: a saját képmására teremtette őket és nagyon értékesnek.

Pál levele az efezusiakhoz 4. fejezetének 29. verse azt mondja: „Ne hagyjátok, hogy egészségtelen beszéd jöjjön ki a szátokból, csak az, ami segítség mások felépítésére a szükségeik szerint, hogy hasznára legyen azoknak, akik hallják.” (Ef 4,29 NIV)

Képzeld el, mi történne, ha az egyházban mindenki következetesen úgy látná az embereket, ahogyan Isten látja őket! Arról válnánk ismertté, hogy alázatosak, kedvesek és nagyszerű meghallgatók vagyunk. Sokkal több harmónia lenne a kapcsolatainkban. Valamint sokkal többet mutatnánk a világnak is abból, hogy Jézus milyen.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Rendszeresen nézel az emberekre úgy, hogy Isten szeretett teremtményeit látod bennük? Miért igen vagy miért nem?
  • Hogyan tudod megváltoztatni azt, ami betölti a szíved, hogy ami kiárad belőle, az Isten szívét tükrözze?
  • Miért gondolod, hogy az alázat gyakorlást igényel? Milyen módon gyakorolhatod ma az alázatot?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.19.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A harmónia és az empátia együtt járnak

2022. február 25. 03:00 - ReveSz

20220225.jpg

„Legyetek együttérzők, szeressétek egymást, legyetek könyörületesek és alázatosak!” (1Pt 3,8 NIV)

Szeretnéd fenntartani a harmóniát az otthonodban és csökkenteni a konfliktusok számát a kapcsolataidban? Akkor legyél együttérző és érzékeny arra, hogy szavaid és tetteid hogyan hatnak másokra!

A Biblia ezt mondja: „Soha ne tegyetek semmi olyat, ami másoknak – zsidóknak, görögöknek vagy Isten egyházának – árthat!” (1Kor 10,32 NCV)

Érzékenynek lenni arra, hogy mitől bántódhatnak meg az emberek, ma fontosabb, mint valaha, mert úgy tűnik, manapság mindenki ingerlékeny vagy neheztel valamiért. Mindannyian könnyen megsértődünk, és mindannyian könnyen megbántunk másokat.

A megoldás erre a kapcsolatokban az, hogy minden helyzetben próbáljunk meg elnézőek lenni, ne sértődjünk meg olyan könnyen, illetve legyünk tudatában annak, hogy mik azok a dolgok, amelyek megbánthatnak vagy elkedvetleníthetnek másokat. Képzeld el, hogyan változhatnának meg a kapcsolataid, ha csak ezt a két dolgot megtennéd!

Ehhez azonban be kell ismerned, hogy gyakran fogalmad sincs arról, hogy a szavaid és a tetteid milyen hatással vannak másokra. Beismered, hogy néha nem voltál elég érzékeny a házastársad érzéseire, vagy nem voltál együttérző a kollégáddal? Lehet, hogy nem is figyelsz oda mások érzéseire annyira, mint gondolod?

Könnyű öt olyan dologra gondolnod, amivel mások meg tudnak bántani téged. De fel tudsz sorolni öt olyan dolgot, amit te csinálsz, amivel te bántod meg a házastársadat, a barátodat vagy a munkatársadat? Ha nem, akkor kérdezd csak meg őket, biztosan szívesen elmondják majd.

Ha érzékenyebbé válsz mások érzéseire, az segít abban is, hogy engedelmeskedj a Bibliában leírtaknak az élet más területein is. Jézus ezt mondta Máté evangéliuma 5,25-ben: „Rendezd el a dolgokat az ellenfeleddel hamar!” (NIV) Erre az elvre van szükséged minden kapcsolatodban az életben.

Ahhoz, hogy könnyebben és gyorsabban rendezd a konfliktusokat, két dolgot kell tenned. Először is, gondolkozz, mielőtt megszólalsz! Másodszor, helyezz hangsúlyt inkább arra, hogy meghallgatod a másikat, mint arra, hogy a saját álláspontodat érvényesíted!

Az emberi természethez hozzátartozik, hogy először arra gondolsz, hogy téged milyen sérelem ér, nem pedig arra, hogy a te szavaid és tetteid hogyan hatnak másokra. A harmónia fenntartásához azonban az kell, hogy empatikus legyél ahelyett, hogy védekeznél, amikor megbántasz valakit.

„Legyetek együttérzők, szeressétek egymást, legyetek könyörületesek és alázatosak!” (1Pt 3,8 NIV)

A harmónia és az empátia mindig együtt jár. Ha az egyiket akarod, akkor a másikat is meg kell szerezned!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a fontosabb számodra, az, hogy téged megértsenek, vagy az, hogy te megértő tudj lenni valakivel? Miért?
  • Hogyan segít elkerülni vagy megoldani a konfliktusokat, ha gondolkodsz, mielőtt beszélsz?
  • Empatikus embernek tartod magad? Hogyan tanulhatnál meg még együttérzőbbnek lenni?

Te már hiszel Isten üdvösségre vonatkozó ígéretében?

Ha készen állsz arra, hogy Jézus mellett elkötelezd az életed, akkor mondd el ezt az imát:

„Drága Jézus, megígérted, hogy ha hiszek benned, minden, amit valaha is rosszul tettem, megbocsátást nyer, megtudom életem célját, és egy napon befogadsz örök otthonodba a mennyben.

Megvallom bűneimet, és befogadlak téged az életembe mint Uramat és Megváltómat. Ma életem minden területét átadom neked. Követni akarlak téged, és azt akarom tenni, amit te mondasz nekem.

Jézus, hálás vagyok a te szeretetedért és áldozatodért, amely lehetővé teszi, hogy veled lehessek majd a mennyben. Tudom, hogy nem érdemlem meg ezt. Köszönöm neked, hogy nem kell kiérdemelnem vagy megdolgoznom az üdvösségemért, mert tudom, hogy ez lehetetlen. Életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy téged szolgáljalak, ne pedig magamat. Alázatosan átadom neked az életemet, és arra kérlek, hogy ments meg és fogadj be a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.18.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Légy bölcs, és ismerd meg a teljes történetet!

2022. február 24. 03:00 - FodorImi

book-2341083_1920.jpg

„Milyen szégyen – igen, milyen ostoba dolog – döntést hozni, mielőtt megismernénk a tényeket!” (Péld 18,13 TLB)

Ahhoz, hogy bölcs legyél a mai információ alapú társadalomban, két létfontosságú dologra van szükséged: józan ítélőképességre és tisztánlátásra. Ez azt jelenti, hogy megtanulod Isten bölcsességét Isten Igéjéből, aztán azt mindenre alkalmazod. Az alapján szűröd meg az információkat és hozol döntéseket, hogy mit mond Isten neked a Szentírásban.

Túl sok hiszékeny keresztény hajlandó elhinni bármit, amit a közösségi médiában hall vagy olvas, legyen az akár egy hír, akár egy barátról szóló pletyka. Nem állnak meg, és nem kérdeznek, automatikusan elfogadnak mindent, ami beleillik elfogult szemléletükbe.

Ne veszítsd el a józan eszed! Ne légy hiszékeny, és ne higgy el mindent, amit hallasz, mert ez konfliktusokhoz vezet.

A példabeszédek könyve 3. fejezetének 21. verse ezt mondja: „Ne veszítsd szem elől a bölcsességet és az értelmet, őrizd meg a józan ítélőképességet és a megfontoltságot!" (NIV)

Amilyen fontos, hogy hiteles képet kapj az interneten látott és hallott dolgokról, éppen úgy szükséges, hogy a kapcsolataidban is reális képet kapj. Ha nem rendelkezel az összes szükséges információval, elhamarkodott következtetéseket hozol, ami hirtelen indulatokhoz, vitákhoz, veszekedésekhez vezet. Ahhoz, hogy ne a harag, hanem a harmónia legyen jelen az emberi kapcsolataidban, meg kell tanulnod nem ítélkezni addig, amíg  nem ismered az összes tényt és nem látod a teljes képet.

Válaszd inkább azt, hogy „megőrzöd a józan ítélőképességed”. Tarts ki ebben, ne térj el ettől, és ne veszítsd el azt. Ragaszkodj hozzá erősen, mintha a kapcsolataid egészsége függne tőle – mert ez így is van!

A Biblia ezt mondja: „Milyen szégyen – igen, milyen ostoba dolog – döntést hozni, mielőtt megismernénk a tényeket!” (Péld 18,13 TLB)

Ne ítélkezz, ne kritizálj elhamarkodottan! Ne gondold, hogy tudod, milyen indítékból tesz valamit egy másik ember, mert valószínűleg nem tudod. Ne dönts, mielőtt megismernéd az összes tényt!

Miközben arra vársz, hogy megismerd a teljes képet, fejlődik benned az emberek iránti együttérzés és szeretet, és még inkább hasonlóvá válsz Jézushoz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit kell tenned, hogy még több bölcsességet tanulj Isten Igéjéből?
  • Annak megértése, hogy valaki milyen indítékból tesz valamit, hogyan segít neked eldönteni, hogy hogyan fogsz reagálni?
  • A kapcsolatokban a konfliktusok elkerülése érdekében miért fontos, hogy többet hallgass, mint amennyit beszélsz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.17.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Az egyház nem tökéletes; szeresd mégis!

2022. február 23. 03:00 - Besther

community-g2d3df4cd1_1920.jpg

„Legyetek türelmesek egymással, nézzétek el egymás hibáit a szeretetetek miatt!” (Ef 4,2 NLT)

Az egység életed bármely területén – a házi csoportodban, a gyülekezetedben vagy a családodban – megkívánja, hogy reális elvárásaid legyenek.

Nagyon sok ember támaszt irreális elvárásokat az egyházzal, a gyülekezettel szemben. Azt várni bármely egyháztól vagy gyülekezettől, hogy mindig mindent jól csináljon és mindig mindenki felé tökéletesen szolgáljon, teljesen irreális dolog.

Egy gyülekezet lehet egészséges, de sosem lesz tökéletes. Egy nem tökéletes emberekből álló csoport sosem lesz képes tökéletes közösséget alkotni.

A 119. zsoltár 96. verse ezt mondja: „Semmi sem tökéletes, kivéve a te szavaidat.” (TLB)

Ezen a bolygón minden elromlott – az időjárás, a gazdaság, a testünk, a kapcsolataink, az elménk. Itt semmi sem működik tökéletesen, kivéve Isten szavát. Ha tökéletességet vársz a gyülekezetedben, akkor készülj fel egy óriási csalódásra!

Amikor az emberek ideális gyülekezetről olvasnak könyveket, akkor cinikussá válnak. Miért? Mert olyasmit remélnek, ami nem létezik. Amikor meglátod, hogy Isten milyennek tervezte az igazi közösséget, akkor könnyen elkedvetleníthet a szakadék Isten szándéka és a valóság között.

Jézus szenvedélyesen szereti az ő egyházát még annak minden hibájával és kudarcával együtt is, és azt akarja, hogy te is így tegyél. Ha te krisztusi akarsz lenni, akkor neked is szeretned kell az egyházat annak tökéletlenségei ellenére is.

Vágyakozni az ideális után, és közben kritizálni a valóságot, a szellemi éretlenség bizonyítéka. Viszont megelégedni a valósággal anélkül, hogy törekednénk az ideálisra, önteltség. Az érettség az, amikor együtt élünk azzal a feszültséggel, hogy tudod, milyen lehetne az ideális, és mi a valóság.

Gyerekneveléskor sem várod meg, hogy a gyerekek felnőjenek, hogy szeresd őket; szereted őket fejlődésük minden szintjén. Hasonlóképpen meg kell tanulnod szeretni az embereket növekedésük minden szakaszában, és meg kell tanulnod a gyülekezetedet is szeretni növekedésének minden szakaszában.

Más hívők csalódást fognak majd okozni neked, de ez nem ok arra, hogy ne szeresd őket és ne légy velük közösségben. Velük fogsz élni az örökkévalóságban – tehát már most gyakorolnod kellene, hogyan szeresd őket jobban, ahogy Jézus.

„Legyetek türelmesek egymással, nézzétek el egymás hibáit a szeretetetek miatt!” (Ef 4,2 NLT)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor kísértést érzel, hogy kritizáld a gyülekezetedet, akkor mit kellene helyette tenned? 
  • Miért fontos, hogy az emberek tanácsadók és tanácsoltak legyenek egy gyülekezetben?
  • Hogyan szerezhetsz reális képet arról, hogy milyennek kellene lennie a gyülekezetnek, illetve mi kellene, hogy legyen a te szereped ebben? 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.02.16.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása