Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ez még nem a történet vége

2023. január 29. 03:00 - Olajfa

fabol_faragott_kez.jpg

"Sokszor szenvedünk, de a szenvedéseink nem tudnak minket megsemmisíteni. Még ha nem is tudjuk, mit tegyünk, akkor sem adjuk fel. A nehéz időkben is velünk van Isten, így, ha el is esünk, újból fel tudunk állni... tudjuk, hogy Isten életre keltette Jézust, a mi Urunkat. És ahogy Isten feltámasztotta Jézust, minket is úgy fog életre kelteni. Akkor mindannyian együtt lehetünk az ő jelenlétében." (2Kor 4,8-9,14 CEV fordítás)

Amikor bizonytalan a jövő és egyre több dolog ad okot a félelemre, akkor azt gondolhatod, hogy a te történeted itt véget ér.

De a Biblia azt mondja: "Sokszor szenvedünk, de a szenvedéseink nem tudnak minket megsemmisíteni. Még ha nem is tudjuk, mit tegyünk, akkor sem adjuk fel. A nehéz időkben is velünk van Isten, így, ha el is esünk, újból fel tudunk állni... tudjuk, hogy Isten életre keltette Jézust, a mi Urunkat. És ahogy Isten feltámasztotta Jézust, minket is úgy fog életre kelteni. Akkor mindannyian együtt lehetünk az ő jelenlétében." (2Kor 4,8-9,14 CEV fordítás)

Amikor az élet bizonytalannak tűnik, emlékezz erre az igazságra: nem veszíthetsz! Nem számít, hogy mi történik most, a végén győzni fogsz. Még ha el is veszíted az életed, egyenesen Isten jelenlétébe mész, ha hiszel Jézusban, mint megváltóban.

És amikor a Mennybe érkezel, még csak akkor kezdődik el igazán a történeted.

Néztél már olyan sorozatot, amiben minden egyes rész végét egy feszült helyzettel hagyják nyitva, és te azon gondolkodsz, hogy a hős nem biztos, hogy túléli? Még ha tudod is, hogy ez nem a valóság, te magad is érzed a helyzet feszültségét.

De mi lenne akkor, ha a televíziós sorozat összes évadjának, összes része egy helyen meg lenne, és a rendelkezésedre állna letöltve, vagy DVD gyűjteményben? Ha így néznél meg egy részt az első évadból, nem éreznél akkora feszültséget, mert tudnád, hogy a hős túlél még hat másik évadot. Ha tudod, hogy a sorozat folytatódik, akkor azt is tudod, hogy az egyes részekkel még nincs vége a történetnek. A hős ki fog jutni a szorult helyzetből a következő évadba.

Ilyen a te életed is. Még ha nehéz körülmények között is vagy, tudhatod, hogy ez a szorult helyzet még nem a történeted vége. Reménységgel élhetsz a krízised kellős közepén is, ha az örökkévalóság szemszögéből tekintesz rá.

Egy nap, amikor találkozol majd Jézussal a Mennyben, minden fájdalmad, betegséged, bánatod, szomorúságod, stresszforrásod és gyászod véget ér. Ez az, amire várhatsz a Mennyországban: "és letöröl minden könnyet a szemükről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak." (Jel 21,4).

A földi életünk vége nem a történetünk befejezése. Mi ugyan nem tudjuk, mit tartogat a jövő, de tudjuk, hogy ki tartja a jövőt a kezében.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

 • Életed melyik területein kellene a fókuszt a félelmeidről a reménységre áthelyezned?
 • Milyen eszközeid vannak, amikkel emlékeztetheted magadat a Jézusban való reménységre, amikor elbátortalanodsz, vagy félsz?
 • Miért fontos, hogy a világ lássa, hogy a keresztényeknek reménységük és bizonyosságuk van a krízisek közepette is?

Biztosan tudod, hogy hová kerülsz a halálod után?

Egy nap véget ér az életed a Földön, de a történeted ezzel nem ér véget. Ha Jézus a megváltód, az örökkévalóságot vele fogod tölteni a Mennyben. Hogyan lehetsz biztos abban, hogy a történeted a halálod után is folytatódik?

A Biblia azt mondja, hogy mindannyian vétkezünk, és a bűn büntetése a halál. De Isten annyira szeret, hogy elküldte a fiát, Jézust, hogy kifizesse a bűneid büntetését, hogy az ő családjába fogadjon és megmentsen a halálfélelemtől.

Ha készen állsz arra, hogy belépj Isten családjába, elmondhatod ezt az imát: "Drága Istenem, tudom, hogyha meghalok, közvetlenül neked fogok számot adni az életemről. Megvallom, hogy eddig figyelmen kívül hagytalak. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és az én tervem szerint éltem, nem a tiéd szerint. Azt akarom, hogy ez mostantól megváltozzon. El akarom hagyni a bűneimet és feléd akarok fordulni.
Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon mindazért, amit elkövettem, hogy így ne nekem kelljen kifizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg, hogy megbocsáss. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg, Uram.
Jézusom, köszönöm, hogy annyira szerettél, hogy magadra vetted minden bűnömet. Köszönöm, hogy megfelelővé tettél a Mennnyország számára, alázattal kérlek, hogy ments meg. Kérlek, ments meg a bűneimtől és a halálfélelmemtől. Hiszek benned, Jézus. Hiszem, hogy beteljesül a megváltásod az életemben, és egy napon a Mennybe viszel, hogy veled folytassam a történetemet az örökkévalóságban. Jézus nevében. Ámen."

Ha most imádságban elfogadtad Jézust, kérlek, írj nekem egy emailt angolul a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni néhány ingyenes anyagot, amelyek segítenek elindulni az utadon Jézussal.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.22.)

 

Szólj hozzá!

Összpontosíts arra, ami nem változik

2023. január 28. 03:00 - csmsdvd

tenger.jpg

„Ha mély vízen kelsz át, és nagy zűrzavaron, én veled leszek. Ha nehézségek folyóin mész keresztül, azok nem sodornak el. Ha a zsarnokság tűzében jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg téged.” (Ézs 43,2 TLB fordítás).

Amikor minden bizonytalan körülötted, a szilárdsághoz vezető út az, amikor a változatlan igazságra összpontosítasz. Arra szükséges figyelned, ami sohasem változik: Isten szava és Isten jelleme.

Íme, itt van néhány változatlan igazság, amire jó, ha emlékezteted magad, amikor körülötted bizonytalanság van.

Isten látja mindazt, ami veled történik. „Az Úr szeme ügyel az istenfélőkre, akik szeretetében bíznak.” (Zsolt 33,18)

Isten törődik mindazzal, ami veled történik. „De én az Urat várom, bizalommal várok Istenemre, aki megszabadít engem. Istenem meg is fog hallgatni!” (Mik 7,7 GNT fordítás)

Istennek van ereje, hogy változtasson azon, ami veled történik.Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek” (Mt 7,7 TLB fordítás).

Isten mindig az ő jóságával cselekszik feléd. „Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott” (Róm 8,28)

Isten terve mindig jobb, mint a sajátod. „Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az Úr –: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok.” (Jer 29,11)

Isten soha nem szűnik meg szeretni téged.Mert a hegyek elmozdulhatnak, és a dombok eltűnhetnek, de hozzád való hűségem nem szűnik meg” (Ézs 54,10 NLT fordítás).

Ha Jézus Krisztusban teljesen megbízol, a szabadításod örökre a tied. „Mert tudom, kiben hiszek, és meg vagyok győződve, hogy neki van hatalma arra, hogy a rám bízott kincset megőrizze arra a napra, amikor visszatér” (2Tim 1,12 TLB fordítás).

Isten veled van, függetlenül attól, mi történik veled. „Ha mély vízen kelsz át, és nagy zűrzavaron, én veled leszek. Ha nehézségek folyóin mész keresztül, azok nem sodornak el. Ha a zsarnokság tűzében jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg téged” (Ézs 43,2 TLB fordítás).

Ahhoz, hogy a vakrémület imádsággá alakuljon, hogy az aggódás dicsőítéssé, a szorongás imádattá, törődj kevesebbet a közösségi csatornákkal, a hírekkel, azzal, amit mások mondanak, és összpontosíts Isten változatlan igazságára.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

 • Miközben kihívások előtt állsz, Isten melyik jellemvonása ad biztonságérzetet és reménységet?
 • Van-e terved, hogy a Szentírásból kívülről megtanulj valamit? Miért fontos ez?
 • Isten ígéreteit kivel tudnád megosztani a mai nap?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.21.)

Szólj hozzá!

Mi van a problémáid másik oldalán?

2023. január 27. 03:00 - Lencsés Tamás

„Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk, mivel nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók.” (2Kor 4,17-18)

Amikor egy válsághelyzetbe kerülsz, azokat az okos dolgokat kell megtenned, amelyek ahhoz szükségesek, hogy túljuss rajta. Hallgass Isten Igéjére és az isteni tanácsokra, hozz jó döntéseket, és haladj előre, miközben ne felejtsd el, hogy ez is el fog múlni. Nem fog örökké tartani!

A Biblia ezt mondja Péter apostol első levelének negyedik fejezetében található 12. versben: „Kedves barátaim, ne zavarodjatok meg, és ne lepődjetek meg, amikor az előttetek álló tüzes próbákon mentek keresztül, mert ez nem különös, szokatlan dolog, ami veletek történik. (TLB fordítás).

Ebben a világban lesznek megpróbáltatások és próbatételekkel teli időszakok. Ez garantált! Amióta a bűn belépett a világba, semmi sem működik tökéletesen. Ezen a bolygón minden elromlott: az időjárás, a gazdaság, a tested, és még a legjobb terveid is. Semmi sem működik tökéletesen ebben az életben, mert a bűn mindent összetört a Földön.

Ézsaiás próféta ezt mondja: „A föld szenved népének bűnei miatt... [ők] elferdítették Isten törvényeit, és megszegték örökkévaló parancsait... A föld teljesen összeomlott” (Ézs 24,4-5,19 TLB).

A Földön minden elveszett, elhagyatott és zavaros. Még a természet is nyög. Talán elgondolkodunk azon, hogy Isten miért engedte meg, hogy a bűn és a gonoszság belépjen a világba. Azért, mert Isten azt akarta, hogy legyen választásunk. És mi vagyunk azok, akik a rosszat választottuk. Mi vagyunk azok, akik önzőek és egocentrikusak, és problémákat okozunk a társadalomban és a környezetünkben.

Ez a Föld nem a mennyország. Ezért tanította Jézus, hogy imádkozzuk az Úri imádságot: „jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is(Mt 6,10). A menny egy tökéletes hely, ahol nincs bánat, betegség, szomorúság vagy stressz, de ne várjuk a mennyországot a Földön. Egyszer majd eljutunk oda, de még nem vagyunk ott.

Túl fogsz jutni azon a megpróbáltatáson is, amivel most kell szembe nézned. Hamarosan pedig rácsodálkozol majd mindarra, amit Isten tett a bajod közepette, amikor a másik oldalról szemléled.

Lesz még több kihívás, amivel szembe kell nézned, és több megpróbáltatást kell majd még elviselned. Azonban mindig reménykedhetsz ebben az igazságban: „Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk, mivel nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók.” (2Kor 4,17-18)

 Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

 • Milyen módon reméled, hogy lelkileg, fizikailag és érzelmileg növekedni fogsz a jelenlegi megpróbáltatások idején?
 • Nem Isten az oka annak, hogy megtörténnek rossz dolgok, de képes azon dolgozni, hogy ezeket a rossz dolgokat megváltsa. Mit láttál, hogyan váltotta meg a nehézségeket az életedben vagy mások életében?
 • Mibe helyezed a reményedet egy válsághelyzetben? Elégséges ez ahhoz, hogy megtartson téged?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.20.)

Szólj hozzá!

A hullámvölgyek részei az életnek

2023. január 26. 03:00 - gerbeaud

"Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem." (Zsol 23,4)

Izraelben, a Jeruzsálemből Jerikóba vezető úton van egy szurdok, amelyet a halál árnyéka völgyének neveznek. A maga idejében Dávid király valószínűleg többször is átment rajta. A Jerikóba vezető út mentén lévő szurdokok némelyike lent keskeny volt, és elérte a 250 méteres magasságot is. Az alján csak délben lehetett látni a napfényt, amikor a nap épp a fejünk felett járt. A Bibliában a völgyek gyakran a sötétség, a kétségbeesés, a vereség vagy a csüggedés idejének metaforái.

A 23. zsoltár 4. versében ez áll: "Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem." A Biblia azt tanítja, hogy Isten nem csak a hegycsúcson szerzett élményeid része. Ő veled van a völgyekben is. Három dolgot kell megjegyezned az ilyen völgyekkel kapcsolatban:

A völgyek részei az életnek. A Biblia azt mondja Mózes 5. könyvében (11,11): "Az a föld pedig, ahova most átkeltek, hogy birtokba vegyétek, hegyes-völgyes föld..."

A völgyek elkerülhetetlenek. Valószínűleg épp most jöttél ki egy völgyből, esetleg most is egynek a közepén vagy éppen, vagy egy másik felé tartasz. Nincs mód arra, hogy elkerüld a völgyeket, amíg ezen a Földön vagy. Ehelyett inkább számíts rájuk.

Mindenkinek vannak hullámvölgyei. Ezek pártatlanok. Történnek jó dolgok rossz emberekkel és rossz dolgok jó emberekkel. Bukott és elromlott világban élünk, ezért vannak problémáink. Senki sem immunis. Senki sem mentes a fájdalomtól. Senki sem hajózik át az életen problémamentesen.

A Biblia azt mondja: "Közel van az ÚR a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti." (Zsolt 34,19).

A hullámvölgyek kiszámíthatatlanok. Nem lehet azokat megtervezni. Nem lehet azokat időzíteni. A problémák jellemzően váratlanul érnek minket. Valójában a hullámvölgyeid és a problémáid általában a legrosszabbkor jönnek - amikor nincs időd, amikor felkészületlen vagy, és a legalkalmatlanab időben. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha az összes hullámvölgyedet akkorra tudnád időzíteni, amikor már kialudtad magad, az egészséged rendben van, és senki sem idegesít? De az élet nem így működik. A Példabeszédek 27,1 emlékeztet minket: "Ne dicsekedj a holnapi nappal, mert nem tudod, mit hoz az a nap!"

Ha tudod, hogy számíthatsz az élet hullámvölgyeire, akkor jobban fel tudsz készülni rájuk, és továbbra is bízhatsz Isten jelenlétében és gondviselésében.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez

 • Hol vagy most az utadon: egy völgyben, egy völgyből kimászva, valahol a völgy és a hegytető között, vagy egy hegytetőn?
 • Hogyan tudod magad mentálisan, fizikailag és lelkileg felkészíteni életed hullámvölgyeire?
 • Mit gondolsz, miért engedi meg Isten, hogy völgyeken menj keresztül, és ne csak hegycsúcsokon legyél?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.19.)

Szólj hozzá!

Amikor völgyön haladsz keresztül, három igazságra kell emlékezned

2023. január 25. 03:00 - sznezsa

„Ha sötét völgyben járok is, nem félek a bajtól, hisz te velem vagy.” (Zsolt, 23,4)

nature-1593468525112-9121_1.jpg

Lehet, hogy most nem a halál árnyékának völgyében vagy, azonban meglehet, hogy egy másfajta völgyön haladsz keresztül. A völgyek nehéz helyek az utazásod során, ahol könnyű kételkedni vagy figyelmen kívül hagyni Isten jóságát. De mindig bízhatsz abban, hogy Isten veled van a völgyekben is, és megígérte, hogy átvezet a másik oldalra.

A Zsoltárok könyvében a 23. zsoltár 4. verse így szól: „Ha sötét völgyben járok is, nem félek a bajtól, hisz te velem vagy.”

Íme három igazság, amelyre mindig emlékezni kell, ha a völgyben tartózkodsz:

 1. Nem vagy egyedül. Isten veled van.

Az árnyékok az életedben a fény jelenlétének a bizonyítékai. Hogyan bánsz az árnyékkal? Hátat fordítasz neki és fény felé fordulsz? Jézus azt mondta: „Én vagyok a világ világossága. Aki követ, nem jár többé sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.” (Jn, 8,12)

A Biblia azt mondja, hogy Isten a világosság és nincs benne semmi sötétség. Fel kell hagynod azzal, hogy a sötét dolgokra összpontosíts, amelyek megijesztenek: azokra a számlákra, egészségügyi gondokra, vagy a gyermekeiddel, illetve idős szüleiddel kapcsolatos aggodalmakra. Amikor elmozdítod a figyelmedet a félelmeidről, akkor az Atyára koncentrálhatsz.

 1. Isten jó célokra fordítja a völgyet.

Isten nem tehet rosszat. Ha problémákkal, konfliktusokkal, bánattal, félelemmel vagy kudarccal szembesülsz, Isten akkor is munkálkodik, és jóra fordítja a völgyedet.

A Rómaiaknak írt levél 5. fejezet 3-5 versei így szólnak: „De nemcsak ezzel, hanem még szenvedéseinkkel is dicsekszünk, mert tudjuk, hogy a szenvedésből türelem fakad, a türelemből kipróbált erény, a kipróbált erényből reménység. A remény pedig nem csal meg, mert a nekünk ajándékozott Szentlélekkel kiáradt szívünkbe az Isten szeretete.”

 1. A jutalom örökké tart.

Jutalmat kapsz azért, hogy hűséges maradtál Krisztushoz a kudarcok, a félelem, a konfliktusok, a bánat és a bajok völgyében. A mennyországba jutva arra gondolsz: „Miért panaszkodtam annyit? Miért aggódtam, mikor a völgyben jártam? Isten mindig ott volt velem, és mindig jó volt hozzám!”

Ahogyan a Biblia mondja: „A mostani pillanatnyi könnyű szenvedés ugyanis a mennyei örök dicsőség túláradó mértékét szerzi meg nekünk.” (2Kor, 4,17)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Mitől félsz most a legjobban? Milyen hazugságoknak hiszel, amitől ennyire félsz?
 • Hogyan juthat eszedbe Isten jósága, mikor a következő völgyeden haladsz keresztül, vagy éppen áthaladtál rajta?
 • Miért fontos Isten neked szánt jó célját keresni, miközben a völgyeden haladsz át, és nem csak azután, hogy átmentél a túloldalra?

Követni fogod mától Jézust?

Isten bizonyította jóságát Fia, Jézus Krisztus által. A Biblia azt mondja: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen.” (Jn, 3,16)

Készen állsz bízni Istenben, hogy beteljesítse az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, imádkozd el ezt az egyszerű imát: „Édes Istenem! Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Bevallom, hogy vétkeztem, és bocsánatot kérek tőled. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye a bűneimet, és hogy feltámasztottad Őt. Bízni akarok Jézusban, mint Megváltómban, és a mai naptól fogva követni akarom. Irányítsd az életemet, és segíts teljesíteni akaratodat! Jézus nevében imádkozom, ámen.”

(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.18.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása