Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szeretnél olyan lenni, mint Jézus? Tölts időt vele!

2019. november 21. 03:00 - Anika Enikő

20191121.jpg

„Közben le ne vegyük a szemünket Jézusról, aki hitünk elkezdője és befejezője” (Zsid 12,2 NLT fordítás).

Valószínűleg hallottad ezt a régi klisét: „Nem szárnyalhatsz a sasokkal, ha a pulykákkal futsz." Ez nagyszerű lecke a gyermekeink számára, de a saját lelki életünkre nézve is vannak következményei.

Bizonyos kapcsolatokba kevesebb időt kellene fektetni, mert lehúznak. Ha olyan emberekkel töltesz időt, akiknek nincsenek ambícióik, akkor neked sem lesz. Ha kritikus emberekkel lógsz, akkor kritikussá fogsz válni. Azok az emberek, akikkel a legtöbb időt töltöd, nap mint nap hatással lesznek arra, hogy milyen vagy.

A Biblia ezt mondja a szellemi növekedésünkről: „Közben le ne vegyük a szemünket Jézusról, aki hitünk elkezdője és befejezője” (Zsid 12,2 NLT fordítás).

Ezért olyan fontos, hogy tölts időt minden nap Jézussal, hisz a lelki növekedésed függ ettől. Jézushoz hasonlóvá akkor válsz, amikor időt töltesz vele.

Javaslom, hogy találj egy olyan helyet, ahol időt tölthetsz Istennel minden nap. Kezdj 5, 10 majd 15 perccel minden nap. Nem számít, mikor szánsz erre időt, csak tedd meg! Fogd a Bibliádat, a kedvenc székedet, olvass egy pár percet, és aztán beszélgess Istennel arról, hogy mi zajlik az életedben.

Még Jézusnak is szokása volt elvonulni egy olyan helyre, ahol a mennyei Atyával tudott beszélgetni. Lukács evangéliuma 22. részének 39. versében olvassuk, hogy „szokásához híven” az Olajfák Hegyére ment imádkozni.

Ha Jézus akart időt tölteni Atyjával, akkor ez a szokás a te életedben is hasznos lenne? Ez az egyetlen módja annak, hogy igazán hasonlóvá válj hozzá.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Hogyan hatnak az életedre azok az emberek, akikkel időt töltesz?
 • Melyek azok a küzdelmek, amelyekkel szembesültél, amikor megpróbáltál következetesen időt tölteni Jézussal?
 • Mi az az egy változás vagy változtatás, amit a napi rutinodba bevezethetnél ahhoz, hogy nagyobb következetességgel tarts csendességi időt?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.11.14.)

Szólj hozzá!

Tégy apró lépéseket a szellemi érettséghez!

2019. november 20. 03:00 - Anika Enikő

20191120.jpg

„Türelemmel fussunk a különleges versenyen, amit Isten állított elénk!” (Zsid 12,1 TLB fordítás)

Nem véletlen az, hogy a Biblia rutinszerűen versenyhez hasonlítja a keresztyén életet. Ahogy a hosszútávú versenyen, úgy a keresztyén növekedésben is türelmesnek kell lenned. A Biblia azt mondja: „Türelemmel fussunk a különleges versenyen, amit Isten állított elénk!” (Zsid 12,1 TLB fordítás).

Ez a verseny nem ér véget egy hét, egy hónap vagy akár egy év alatt: egész életedben fog tartani. Isten terve az, hogy olyan emberré tegyen, amilyennek ő akarja, hogy legyél; és ez egy életen át tartó elkötelezettséget igényel.

Nem foghatod rövidre az ilyen jellegű növekedést.

Amikor keresztyénné válsz, gyorsan kezdesz növekedni. Ahogy a kisbabák az első hónapokban, az első években óriási gyorsasággal növekednek. Ám ez a növekedés nem folytatódik ilyen gyorsasággal az élet további részében.

A növekedés – mind a fizikai, mind a szellemi – lelassul. Stabil és biztonságos egy ideig. Isten nem sietteti a növekedésed. Lehet, hogy te igen, de ő nem.

Ez az, amiért szükséges egyszerű lépésekkel kezdened a növekedést. Ha minden héten teszel egy vagy két apró lépést, akkor év végére sokkal tovább jutsz a növekedés útján, mint ahol egyébként lennél.

A keresztyén élet nem egy nagy ugrás a Grand Canyonon keresztül. Ez az apró lépések utazása: egyszerre csak egy lépést.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Amikor a szellemi növekedésedről van szó, hol vagy a legtürelmetlenebb, és miért?
 • Hogyan harcoltak a türelmetlenségükkel a hozzád közel álló emberek a szellemi útjuk során?
 • A szellemi növekedésnek melyik apró lépését teheted meg ezen a héten?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.11.13.)

Szólj hozzá!

Kulcs a kapcsolataid javításához

2019. november 19. 03:00 - I. K.

20191119.jpg

„A hozzáállásodnak olyannak kell lennie, mint az enyémnek, mert én, a Messiás, nem azért jöttem, hogy nekem szolgáljanak, hanem hogy én szolgáljak, és hogy életemet adjam váltságdíjul sokakért” (Máté 20,28 TLB fordítás).

Tudni akarod, hogy mi a kulcsa, hogy jobb kapcsolataid legyenek az életben?

Meg kell tanulnod szolgálni.

A legtöbb kapcsolati problémának a gyökere az énközpontúság. Más kérdésekkel is foglalkoznod kell, de a gyökér majdnem mindig az énközpontúság. Azt akarjuk, amit akarunk, és akkor, amikor akarjuk. Egyik személy sem fog mozdulni: ez konfliktust okoz.

Ez az, amiért szükséges kilépned a saját szemszögedből, és megtanulni másokat szolgálni. Mások szolgálata megváltoztat, és ez útközben megváltoztatja a kapcsolataidat.

Isten egyik legnagyobb leckéje, amit meg akar neked tanítani, amíg ezen a bolygón vagy, hogy miként légy önzetlen. Ez egy egész életen át tartó tanulás. Sajnos, nagyon sok ember úgy éli le az egész életét, hogy ezt nem tanulja meg.

Mégis választhatod, hogy másképp élj. Megtanulhatod, hogy önzetlen legyél. Hogyan? Igazán egyszerű: másold Jézust!

Jézus ezt így mondja: „A hozzáállásodnak olyannak kell lennie, mint az enyémnek, mert én, a Messiás, nem azért jöttem, hogy nekem szolgáljanak, hanem hogy én szolgáljak, és hogy életemet adjam váltságdíjul sokakért” (Máté 20,28 TLB fordítás).

A következő alkalommal, amikor Jézus életéről olvasol a Bibliában, figyeld meg, hogy ő hogyan foglalkozott másokkal! Nézd meg, hogyan tett mindig másokat maga elé! Amikor utánzod  a hozzáállását, akkor nem a magad, hanem mások javára éled az életed. Jézus következetesen megmutatta ezt az evangéliumokban.

Tanuld meg ezt tenni, és ezzel javítani fogod a kapcsolataidat. Nem csak Jézushoz fogsz hasonlóbbá válni, hanem sokkal jobban fognak szeretni és tisztelni a barátaid. Az emberek azok körül akarnak lenni, akik folyamatosan próbálnak másokat szolgálni, és nem csak a saját ügyüket mozdítják elő.

Ne próbálj meg érdekes lenni; légy érdeklődő. Érdeklődj mások iránt! Ha ezt teszed, az emberek azt fogják gondolni, hogy te vagy a legnagyszerűbb ember a világon. A legtöbb ember csak magával foglalkozik. Amikor elkezdesz érdeklődni irántuk, ők értékelni fognak. Talán még a valaha élt legjobb beszélgetőtársnak is tekintenek téged.

A Biblia azt mondja az önzetlen szolgálatról: „Mert ha ezzel a hozzáállással szolgálod Krisztust, tetszeni fogsz Istennek, és mások elismerően fognak vélekedni rólad” (Róm 14,18 NLT fordítás).

Az önzetlenség át fogja formálni a kapcsolataidat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Ki a jó példa az életedben az önzetlen szolgálatra?
 • Mikor találod a legnehezebbnek, hogy önzetlenül viselkedj másokkal? Miért?
 • Melyik kapcsolatod javíthatod ezen a héten azáltal, hogy önzetlenül szolgálod a másik személyt?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.11.12.)

Szólj hozzá!

Két lépés a kísértés legyőzésére

2019. november 18. 03:00 - Erika1832

20191118.jpg

Fogadjátok el Isten üdvösségét sisakként, és vegyétek el a Szellem kardját, ami az Isten beszéde" (Ef 6,17 NCV fordítás).

Ha sikeres szeretnél lenni a kísértésekkel szembeni küzdelemben, akkor az Isten Igéjéből kapott ígéretekre kell támaszkodnod. Mindenkinek fejből kellene tudnia Pál első levele a korinthusiakhoz 10. részének 13. versét: „Isten hűséges; nem hagyja, hogy nagyobb kísértésbe ess, mint amit el tudsz viselni. De amikor kísértésbe esel, egyúttal a kiútról is gondoskodik, és így elviselheted azt” (NIV fordítás).

Sok embertől halottam már: „Nem tehettem róla, lehetetlen volt ellenállni. Nem volt más választásom, mint megadni magam." Ha te is ezt mondod, akkor ezzel azt állítod, hogy Isten hazudik. Ezzel szemben ő azt ígéri, hogy amikor kísértéssel fogsz szembesülni, akkor mindig meg fogja mutatni neked a kimenekülést abból. Lehet, hogy ez nehéz és fájdalmas lesz, és még kínos is lehet a számodra, de mindig lesz kiút. Isten gondoskodni fog róla, hogy legyen kiút, mivel megígérte.

Sátán az elméd birtoklásáért állandó küzdelmet folytat. Ez az a hely, ahol a csata zajlik. Amikor Isten ad ötletet, az inspiráció. Amikor az ördög ad ötletet, az kísértés. Minden nap döntened kell, hogy a kétféle gondolat közül melyiket valósítod meg.

Ha a kísértő gondolatokat kicseréled az igazsággal, amit a Biblia mond, megváltozik az elméd.

A Biblia azt mondja, hogy álljatok ellen az ördögnek. Hogy tudsz neki ellenállni? Úgy, hogy felkészülsz a kísértésre. Az efezusiakhoz írt levél 6. részének 17. verse azt mondja, hogy Fogadjátok el Isten üdvösségét sisakként, és vegyétek el a Szellem kardját, ami az Isten beszéde" (Ef 6,17 NCV fordítás).

Két dolog van, amit meg kell tenned annak érdekében, hogy győztes légy a kísértés idején. Az első lépés az üdvösség megszerzése: „Tedd fel Isten üdvösségét sisakként a fejedre!” Minek a sisak? Védelmet nyújt a fejed és az elméd számára a kísértő gondolatokkal szemben, ugyanis ahogy az előbb is említettük, egy ádáz csata folyik e területen. Mielőtt nemet mondhatnál az ördögnek, meg kell tanulnod igent mondani Jézus Krisztusnak. Az ő megváltásában van meg az az erő, amire szükséged van az ellenálláshoz, ahhoz, hogy nemet tudjál mondani.

A második lépés az, hogy elfogadd Isten Igéjét, hogy kísértéskor kardként használhasd mint ellenszert, mert az ő beszéde igazság. Például, amikor a munkahelyeden kísértés ér, mi hasznát veszed annak, hogy a Bibliád otthon  van az asztalon? Semmi hasznát. És ez nem jó! Ilyenkor arra van szükséged, hogy az igazságok, amelyeket ez a könyv tartalmaz, már az elmédben legyenek.

Kétségtelen, hogy a kísértés leküzdésének az egyetlen leghatékonyabb eszköze a Szentírás memorizálása. Ha még nem emlékszel igeversekre, akkor nincs fegyvered a harchoz. Amikor az ördög jön, hogyan fogsz neki ellenállni? Ő nem fél a véleményedtől, de fél az igazságtól. Isten kardja Isten igazsága, de fegyverré csak akkor válik, amikor megjegyzed az Igét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Ezen a héten melyik Igéket szeretnéd megtanulni kívülről a Szentírásból?
 • Iskolai tanulmányaid során milyen módszereket használtál, amikor fejből kellett megtanulni valamit? Az Ige  megtanulásában hogyan tudod használni ezeket a módszereket?
 • Ki az, aki ki tudná kérdezni tőled a kívülről megtanult Szentírási részleteket? Miért fontos, hogy legyen egy ilyen személy?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.11.11.)

Szólj hozzá!

Amikor a kísértés hív, tedd le a kagylót!

2019. november 17. 03:00 - FodorImi

hang_up_2.jpg

„A bölcs ember óvatos, elfordul a gonosztól, a bolond pedig arrogáns és könnyelmű” (Péld 14,16 NASB fordítás).

Közismert, hogy ha nem akarod, hogy megcsípjenek a méhek, akkor tartsd távol magad tőlük! Ha nem akarod megégetni magad, akkor nem menj közel a tűzhöz! Ha nem akarsz leesni a szikláról, akkor ne állj ki a peremére!

Nem az a cél, hogy meglásd, meddig mehetsz el a kísértésben, hanem inkább az, hogy mennyire tudod távol tartani magad tőle.

A példabeszédek könyve 14. fejezetének 16. verse azt mondja: „A bölcs ember óvatos, elfordul a gonosztól, a bolond pedig arrogáns és könnyelmű” (NASB fordítás). Azt gondolhatod, hogy uralni tudod a kísértést, de kit csapsz be? Őszinte értékelésre van szükséged. Meg kell vizsgálnod, mikor és hol vagy leginkább kísérthető, hol vagy a legsebezhetőbb. Azután pedig a lehető legtávolabb kell tartanod magad ezektől a helyzetektől.

A Biblia azt mondja, fuss el a kísértéstől: „Megfontolom az életem irányát, és a te törvényeidet követem” (Zsolt 119,59 NLT fordítás). Ha arra van szükség, hogy fizikailag kivond magad, akkor tedd meg! Amikor Potifár felesége kísértette Józsefet, ő otthagyta a felsőruháját, és elfutott. Néha ott kell hagynod a kabátodat. Vond ki magad a helyzetből! Fuss el tőle! Ne ragadj benne!

Amikor kísértés ér, kelj fel, és válts csatornát! Vagy kapcsolj be zenét! Menj el sétálni! Olvass Bibliát! Hívd fel egy keresztyén barátodat a kiscsoportból! Tegyél valamit, ami megtöri a kísértést!

Itt van néhány praktikus tanács: Ne próbálj meg vitatkozni az ördöggel! Mindig veszíteni fogsz. Több ezer éve volt arra, hogy végiggondolja, és számításba vegyen mindent, amit csak felhoznál. Ne magyarázd! Ne indokold! Ne vitatkozz! A kulcs, amit tenned kell, hogy törd meg a fókuszt! Ne nézd a süteményt ismételgetve: „Nem akarom megenni! Nem akarom megenni!” Fordulj el! Minél többet harcolsz egy érzéssel, az annál jobban növekszik.

Amikor a kísértés felhív telefonon, ne próbálj vitatkozni vele! Tedd vissza a kagylót, és menj, csinálj valami mást!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Hol vagy leginkább kísérthető? A repülőtéren? Az üzleti utazásokon? Otthon, amikor egyedül vagy, a gyerekek pedig az iskolában? Hétvégén? Amikor a televíziót nézed?
 • Milyen változtatásokat kell tenned a naptáradban vagy az életmódodban, hogy minimalizáld a kitettségedet az ilyen helyzeteknek?
 • Milyen stratégiák segíthetnek „letenni a kagylót”, ha nem tudod könnyen elkerülni az ilyen helyzeteket?

 *(Daily Hope by Rick Warren – 2019.11.10.)

Szólj hozzá!
Címkék: kísértés