Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Megbocsátani és elfelejteni?

2021. március 04. 03:00 - Deltajulietttango

the-bible-2422571_1280.jpg

„Mi pedig tudjuk, hogy Isten minden dologban azok javát munkálja, akik szeretik őt, akiket elhívott az ő céljának megfelelően” (Róm 8,28 NIV).

Százszor hallottad már ezt a kifejezést: „Bocsáss meg, és felejtsd el!” Ezzel csak egy probléma van: nem tudod megtenni. Lehetetlen.

Tényleg nem tudsz elfelejteni egy sérelmet az életedben. Valójában nem is akarhatod megpróbálni, mert amikor megpróbálod elfelejteni, akkor tulajdonképpen éppen arra fókuszálsz, amit el akarsz felejteni.

És az az igazság, hogy Isten nem akarja, hogy elfelejtsd. Ehelyett azt akarja, hogy bízz benne, és lásd, hogyan hozhat ki jót a fájdalmadból – ez sokkal fontosabb, mint felejteni. Ha látod, hogy Isten jót hoz ki egy rossz helyzetből, köszönd meg neki ezt a jó munkát! Nem köszönhetsz meg Istennek olyan dolgokat, amelyeket elfelejtettél.

Pál levele a rómaiakhoz 8. fejezetének 28. verse azt mondja: „Mi pedig tudjuk, hogy Isten minden dologban azok javát munkálja, akik szeretik őt, akiket elhívott az ő céljának megfelelően” (NIV).

Ez nem azt mondja, hogy minden jó, mert nem minden jó. A betegség nem jó. A tönkrement kapcsolat nem jó. A háború nem jó. A visszaélés nem jó.

Nagyon sok dolog van az életben, ami gonosz. Nem minden Isten akarata szerinti, ami ezen a világon történik.

De Isten azt mondja, hogy az élet rossz dolgaiból jót fog kihozni, ha bízol benne. Mehetsz hozzá, és mondhatod: „Istenem, életem minden darabját neked adom.”

Ő majd elveszi ezeket a darabokat, és helyettük békét ad a szívedbe. Ez a béke akkor jön el, amikor rájössz, hogy képes vagy megbocsátani még akkor is, ha nem érted az életedben a fájdalmat, viszont tudod, hogy Isten ezt a fájdalmat jóra fogja használni.

Nem kell elfelejteni azt a rosszat, amit veled tettek. Akkor sem tehetnéd meg, ha megpróbálnád. De Isten azt mondja, hogy nem kell elfelejteni. Csak megbocsátanod kell, aztán lásd meg, hogyan hoz ki jót a fájdalomból!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Kinek nem bocsátottál meg, mert nem akartad elfelejteni vagy elengedni azt, amit veled tett?
 • Mit kell ma tenned, hogy megbocsáss ennek az illetőnek, és továbblépj? Hogyan segít az, ha tudod azt, hogy Isten nem várja el, hogy elfelejtsd?
 • Megtapasztaltad már, hogy Isten az élet rossz dolgaiból jót hozott ki az életedben?

(Daily Hope by Rick Warren, 2021.02.25.)

1 komment

Ne add fel Isten álmát!

2021. március 03. 03:00 - gerbeaud

„Ne fáradjatok bele a jó cselekvésébe, mert a megfelelő időben aratni fogunk, ha nem adjuk fel” (Gal 6,9 NIV).

A kudarc soha nem végleges. Egy  próbálkozás addig nem kudarc, míg nem adod fel – és mindig túl korai feladni, ha érdemes érte kitartani.

Az ember nagyságát nem a tehetsége, a gazdagsága vagy a végzettsége határozza meg. Az ember nagyságát az határozza meg, hogy mi bátortalanítja el.

Tehát mi bátortalanít el abban, hogy az álmaidat megvalósítsd? Lehet, hogy egyszerűen egy barát vagy családtag kijelentése: „Nem hiszem, hogy ez jó ötlet.”

A Biblia azt mondja Pál levele a galatákhoz 6. fejezetének 9. versében: „Ne fáradjatok bele a jó cselekvésébe, mert a megfelelő időben aratni fogunk, ha nem adjuk fel” (NIV).

Szeretnéd tudni, hányszor akartam lemondani a Saddleback gyülekezet vezetéséről? Csak minden hétfő reggel, amikor arra gondolok: „Istenem, bizonyára valaki jobb munkát is végezhetett volna tegnap, mint én. Ez a dolog túl nagy bármelyik ember számára.”

Isten azt mondja: „Csak tarts ki a folytatásban!” Lehet, hogy néha nem vagyok nagyon éles eszű, de nem tudom, hogyan hagyjam abba – nem tudom, hogyan adjam fel.

Isten az életedben a hited szerint működik. A Biblia ezt mondja: „Hit nélkül lehetetlen örömet szerezni Istennek” (Zsid 11,6 NIV), és „Bármi, ami nem hit, bűn” (Róm 14,23 GNV), és „A hitetek szerint... fogják megtenni veletek!” (Mt 9,29 AMP).

Tehát mit csinálsz hitben? Minden nap meg kell kérdezned, amikor felkelsz: „Istenem, mit tehetek ma, amihez hitre van szükségem?” Töltsd a napodat azzal, hogy meghallgatod Isten válaszát erre a kérdésre, és engedelmeskedsz neki, és az életed örömöt fog szerezni neki.

Sok olyan dolog van az életedben, amelyeket nem tudsz irányítani. Nincs ráhatásod arra, hogy kik a szüleid, mikor születtél, mi a fajod vagy a nemzetiséged. Nincs befolyásod arra, hogy milyen lelki ajándékokat és tehetségeket kaptál.

De teljes mértékben rajtad áll, milyen mértékben döntesz úgy, hogy hiszel Istenben.

Isten olyan embereket használ, akik elvárják tőle a cselekvést, akik soha nem adják fel, akik hitben kockáztatnak, akik megértik az álmát és megvalósítják. A te választásod, hogy akarsz-e olyan ember lenni, akit Isten használ a célja megvalósításához.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Milyen dolgok bátortalanítanak el annak cselekvésétől, hogy az Istentől kapott álmodat kövesd? Mit gondolsz, Isten hogyan akarja, hogy reagálj ezekre a körülményekre?
 • Kit ismersz, aki még akkor sem adta fel Isten adta álmait, amikor oka lett volt rá? Hogyan bátorította ez a hitedet?
 • Mit kér ma Isten tőled, amihez hitre van szükséged?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2021.02.24.)

Szólj hozzá!

Hogyan erősödhetsz meg hitedben?

2021. március 02. 03:00 - gabormel

kepkivagas.PNG

„Kétségbeesett lennék, ha nem hittem volna, hogy meglátom az Úr dicsőségét az élők földjén” (Zsolt 27,13 NASB).

Bármely nagyobb válság az életedben megingathatja a hitedet. Azonban ennek az ellenkezője is igaz lehet. Ha hagyod, a hited át tud vinni a válságon.

Dávid királyt nagy veszteség érte, beleértve egy gyermek elvesztését is. Életének ezen válságai után írta a 27. zsoltár 13. versében: „Kétségbeesett lennék, ha nem hittem volna, hogy meglátom az Úr dicsőségét az élők földjén” (NASB). Dávidot az élete legsötétebb időszakaiban csak Isten jóságába vetett hite tartotta fenn.

Ugyanez vonatkozhat rád is. Még akkor is, ha úgy érzed, hogy az élet elviselhetetlen, hihetsz Isten jóságában. Még akkor is, ha minden rosszul megy, higgy abban, hogy Isten jósága képes átvinni ezen. Hidd el, hogy Isten terve az életedre nézve nagyobb, mint az a probléma, amin keresztül mész.

Hogyan tehetsz szert ilyen hitre? Megszerezheted Isten Igéjéből és a hű barátok biztatásából.

Ha jól ismered a Bibliát, nagy hited lesz. Ha kevésbé ismered a Bibliát, kevésbé lesz hited. Ha egyáltalán nem ismered a Bibliát, nem lesz hited.

Tudtad, hogy a Biblia több mint 7000 ígéretet tartalmaz számodra? Azonban nem tarthatsz rájuk igényt, ha nem ismered azokat. Ha növekedni akarsz hitedben, hogy képes legyél kezelni az élet zord szeleit, akkor tanulás, elmélkedés és memorizálás révén ismerd meg a Bibliát!

Majd amikor az Isten jóságába vetett hited növekedni fog, megoszthatod a hited a barátaiddal válságos időszakaik során. A barátok erősítik a barátaik hitét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Hogyan mutatta meg neked Isten a jóságát az elmúlt évben?
 • Mit tehetsz azért, hogy jobban megismerd Isten Igéjét?
 • Írj le egy ígéretet Isten Igéjéből, amelyre igényt tarthatsz viharos időszakod idején! Keress egy Istentől kapott ígéretet, amelyet alkalmasnak tarthatsz egy barátod számára! Még ma küldd el neki!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.02.23.)

Szólj hozzá!

Hogyan csökkentheted barátaid fájdalmát?

2021. március 01. 03:00 - FodorImi

hand-782688_1920.jpg

„Nevessetek a boldog barátaitokkal, mikor azok örülnek, és osztozzatok a könnyeikben, mikor a mélyben vannak” (Róm 12,15 The Message).

Van itt valami érdekes a fájdalomról és az örömről. Amikor megosztod az örömöd, az kétszeres öröm lesz. Azonban éppen ellenkezőleg van a fájdalommal. A megosztott fájdalom fele akkora lesz.

Ezért tehát amikor barátaid valamilyen krízisen mennek át, segítened kell a terheiket hordozni, hogy így csökkentsd a fájdalmaikat.

Barátaid fájdalmában osztozni, nem ugyanaz, mint a szimpátia (együttérzés). A szimpátia azt mondja: „Sajnálom, hogy fáj.” Az embereknek nincs szükségük szimpátiára. Empátiára (beleélésre) van szükségük. Az empátia azt mondja: „Veled együtt fáj nekem is.” A szimpátia egy bizonyos távolságban áll. Az empátia egészen közel von.

A szeretet végső formája a könyörület. A könyörület azt mondja: „Megteszek minden tőlem telhetőt, hogy megszüntessem a fájdalmad.”

Amikor a Bibliát olvasod, azt találod, hogy Jézus újra és újra könyörületre indult. Osztozott az emberek fájdalmában. És azért, hogy véget vessen mások szenvedéseinek, megtett mindent, amit csak tehetett, egészen addig, hogy a keresztre ment. Ez az igazság – kész volt meghalni azért, hogy elvegye a fájdalmaidat. Ez a könyörület.

A Biblia azt mondja: „Nevessetek a boldog barátaitokkal, mikor azok örülnek, és osztozzatok a könnyeikben, mikor a mélyben vannak” (Róm 12,15 The Message).

Mit tesznek a barátok egymásért? Elmennek egymáshoz. És amikor meglátogatják a barátjukat, és szomorúnak találják, leülnek, és sírnak azzal a baráttal – együtt sírnak a sírókkal.

A barátok nem kegyes közhelyeket adnak. Nem tanácsokat adnak, amikor még valaki nincs kész elfogadni azokat. Nem próbálják rávenni barátjukat, hogy beszélje ki a fájdalmát. Nem ígérik meg, hogy minden rendben lesz.

Egyszerűen csak megjelennek, egy szót sem szólnak, együtt szenvednek a barátjukkal. És amikor így tesznek, csökkentik a fájdalmat, és megmutatják Krisztus könyörületét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Készíts egy listát azokról a történetekről a Bibliában, amikor Jézus könyörületet mutatott! Mire tanít ez minket?
 • Hogyan mutatta meg valaki Krisztus könyörületét neked vagy valaki másnak, akit ismersz?
 • Kiről tudod, hogy szenved ma? Hogyan tudsz könyörületet mutatni annak a személynek?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.02.22.)

1 komment

A bajban mutatkozik meg az igaz barát

2021. február 28. 03:00 - Erika1832

„Egy bajba jutott ember barátjának együttérzéssel kellene fordulnia hozzá, még akkor is, ha az elhagyja a Mindenható félelmét” (Jób 6,14 GW).

Tudod, mi a különbség egy barát és egy ismerős között? Akkor derül ki valakiről, hogy igaz barát-e, amikor válságba kerülsz. Amikor mindenki más eltávolodik tőled, az igazi barátok akkor jelennek meg az életedben.

Ha nem vagy biztos benne, hogy ki is igazán a barátod, várj a következő válságig. Az ismerőseid elég gyorsan el fognak tűnni. De az igaz barátaid mindig előkerülnek, bármi is történjék.

Tudtad, hogy a Biblia azt állítja, hogy az emberek még akkor is megérdemlik, hogy legyenek barátaik, ha hátat fordítanak Istennek? Jób könyve 6. fejezetének 14. verse azt mondja: „Egy bajba jutott ember barátjának együttérzéssel kellene fordulnia hozzá, még akkor is, ha az elhagyja a Mindenható félelmét” (GW).

Az első dolog, amire mindenkinek szüksége van egy válságban, a többiek. Szükséged van egy támogató csoportra – érett keresztény testvérekre, akik szeretnek téged, törődnek veled, megvigasztalnak, bátorítanak, támogatnak, odafigyelnek a szükségeidre és tanácsokat adnak neked. Az ilyen személyek szelíden visszaterelnek Jézushoz, amikor az élet nehézségei arra csábítanak, hogy add fel a hitedet.

Ezért beszélek mindig annak a fontosságáról, hogy legyenek közeli keresztény barátaid, akikre számíthatsz. Lehet, hogy egy kis csoport a gyülekezetből, vagy néhány barát, akikkel együtt tanulmányozod a Bibliát, vagy rendszeresen együtt imádkoztok.

Építs ki egy biztonsági hálózatot az életedben, így, amikor embert próbáló idők jönnek, valódi barátok, fognak körülvenni. Válságos helyzetben, ők lesznek az elsők, akikhez fordulhatsz.

Talán arra gondolsz: „Álljunk csak meg egy szóra!  Válságos időben először nem imádkozni kellene ahelyett, hogy más emberekhez fordulnánk?” Nos, igen, ez nagyszerű, ha így tudsz tenni. De az igazság az, hogy egy válsághelyzetben gyakran olyan stressz és sokk érhet, hogy azt sem tudod, mit imádkozz. Ezen a ponton van szükséged másokra, akik imádkoznak érted.

Szükséged van az igaz barátaidra, aki azt mondják: „Imádkozni fogunk érted. Hinni fogunk érted. Ott leszünk veled. Bármi történjen is.”

Döntsd el, hogy a ma bajba jutott keresztény testvéreidnek igaz barátja leszel! És amikor te élsz meg nehéz időket, azon kapod magad, hogy ugyan ezek az emberek fognak támogatni téged.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Vannak keresztény barátaid, akikre számíthatsz? Ha nem, mit tudsz tenni ma, hogy ilyen barátaid legyenek? Ha vannak ilyen barátaid, még ma vedd fel velük a kapcsolatot, és köszönd meg nekik, hogy igaz barátok.
 • Hogyan segítettek az igazi barátaid visszatérni Jézushoz, amikor az élet megkísértett, hogy feladd a hited?
 • Van olyan barátod, aki ma válságban van? Állj meg és imádkozz érte!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.02.21.)

1 komment
süti beállítások módosítása