Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az első lépés a tiszta lelkiismerethez

2021. október 29. 03:00 - Deltajulietttango

scott-evans-ongkpci3pau-unsplash.jpg

Vizsgálj meg, ó, Istenem, világítsd át szívem! Tesztelj engem, és vizsgáld meg gondolataimat! Nézd meg, van-e bennem gonosz szándék! Vezess engem az örök élet ösvényén!” (Zsolt 139,23–24 NLT)

Az első lépés a tiszta lelkiismeret felé egy lelkiismeret-vizsgálat elvégzése.
Íme, hogyan csináld: Amikor nem sietsz, ülj le Istennel egy csendes helyre, és mondd neki: „Üzletet akarok veled kötni. Szeretnék listát készíteni mindenről, ami közted és köztem van. Segíts, hogy lássam azokat a dolgokat, amelyekről tudom, hogy helytelenek, és azokat, amikről nem tudom, hogy rosszak!”

Kérd Istent, hogy fedje fel bűneidet! Imádkozhatsz úgy, mint a zsoltáríró: Vizsgálj meg, ó, Istenem, világítsd át szívem! Tesztelj engem, és vizsgáld meg gondolataimat! Nézd meg, van-e bennem gonosz szándék! Vezess engem az örök élet ösvényén! (Zsolt 139,23–24 NLT). Amikor ezt imádkozod, azt kéred Istentől, hogy találja meg benned azokat a dolgokat, amelyek összezavartak és visszatartanak.

Fontos, hogy szánj rá elegendő időt. Ne siesd el! Ne mondd: „Istenem, öt percem van arra, hogy felfedd minden bűnömet, amit valaha elkövettem.” Szánj rá időt – és feltétlenül írd le az egészet! Hogy miért fontos leírni? Az írás konkréttá teszi. A gondolatok leegyszerűsödnek az ajkak és az ujjbegyek segítségével – vagyis amit kimondasz és amit leírsz. Ha nem írtad volna le, akkor nem gondoltad volna át alaposan.

Hadd tegyek fel egy nagyon fontos kérdést: Mennyire gondolod komolyan, hogy Isten áldását akarod az életedre? Elég komolyan ahhoz, hogy zsigeri szinten őszinte legyél vele? Hajlandó vagy őszinte lenni magadhoz? Hajlandó vagy őszinte lenni másokkal? Vagy csak tagadásban fogsz élni? A tagadás és Isten áldása nem járnak kéz a kézben.

Ha arra vágysz, hogy lelkiismereted tiszta legyen, akkor csak egy lépésre vagy a felszabadulástól – az öröm olyan érzésétől, amit még soha nem tapasztaltál. És az oda vezető út során meg is fogsz szabadulni a szokásoktól, sérelmektől és elakadásoktól, amelyek összezavarják az életedet.

Kérlek, ne halogasd! Szánj időt ezen a héten személyes lelki vizsgálatodra! Ez az első lépés a tiszta lelkiismeret felé, és ez meg is változtatja az életedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mitől vagy túl elfoglalt ahhoz, hogy személyes lelki vizsgálatot tarts?
  • Miért gondolod, hogy néha nem vagy őszinte Istennel, aki úgyis tud mindent?
  • Hogyan tart vissza a félelem attól, hogy őszinte legyél magadhoz saját szokásaiddal, sérelmeiddel és aggodalmaiddal kapcsolatban? És a büszkeség hogyan tart vissza az őszinteségtől?

(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.22.)

(NLT: Az angol New Living Translation bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!
Címkék: lelkiismeret

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása