Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szeretet választás

2023. szeptember 30. 03:00 - Erika1832

"Ezt a döntést úgy hozhatod meg, hogy igen-nem.jpgszereted az Urat, a te Istenedet, engedel-meskedsz neki, és szilárdan elkötelezed magad mellette." (5. Móz 30,20. NLT)

A Biblia ezt tanítja a szeretetről: a szeretet választás és elkötelezettség. A te választásod, hogy szeretsz – és a te döntésed, hogy nem szeretsz.

Mára már teljesen elfogadott lett az a mítosz, hogy a szerelem fékezhetetlen, és hogy csak úgy megtörténik.

Valójában még az általunk használt nyelvezet is azt sugallja, hogy nem tudjuk irányítani, hogy hogyan szeretünk. Azt mondjuk: "szerelmes lettem," – mintha az egy árok lenne! "Csak sétáltam egy nap, és bumm!" – beleestem valakibe. Egyszerűen nem tudtam megállni." De vajon ez tényleg szerelem?

Nem, ez nem szerelem. Amikor valaki azt mondja, hogy "szerelmes lett", akkor valójában azt érti ez alatt, hogy vonzódik valakihez. A vonzalom és az izgalom kontrollálhatatlan – efelől semmi kétség. De a vonzalom és a fellobbanás nem szerelem. Elvezethetnek a szerelemhez, de nem szerelem.

A szeretet választás kérdése.

Az esküvői szertartás során egy férfi és egy nő egymás elé áll, és elmondják a fogadalmaikat. Azt mondják a másiknak: "Téged választalak a világon mindenki másnál inkább, és téged választalak életem hátralévő részére". Nyilvános nyilatkozatot tesznek a választásukról - ez az elköteleződés.

Nem kényszeríthetsz valakit arra, hogy beléd szeressen, és arra sem kényszerítheted, hogy szerelmes maradjon beléd. Miért? Mert a szeretet egy választás. A szeretetet nem lehet erőltetni. Ez minden kapcsolatra igaz, beleértve az Istennel való kapcsolatodra is.

Az 5.Mózes 30,20 azt mondja: "Ezt a döntést úgy hozhatod meg, hogy szereted az Urat, a te Istenedet, engedelmeskedsz neki, és szilárdan elkötelezed magad mellette" (NLT fordítás).

Mint minden más kapcsolatban, neked is el kell döntened, hogy szereted-e Istent. Isten nem fog arra kényszeríteni, hogy szeresd őt. Fittyet hányhatsz Istenre, és teljesen más utat választhatsz. Tönkreteheted az életedet, ha akarod. Isten nem fog arra kényszeríteni, hogy szeresd őt, – mivel a szeretetet nem lehet kikényszeríteni. A szeretet egy választás.

Ma milyen kapcsolataidban kell a szeretet választanod?

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, Isten miért tette a szeretetet választássá?
  • Hogyan mutatod meg másoknak, hogy amellett döntöttél, hogy szereted őket? Hogyan mutatod meg Istennek, hogy azt választottad, hogy szereted őt?
  • Mi mutatja az életedben, azt az elhatározásodat, hogy szereted Istent?

Daily Hope by Rick Warren (2023.09.23.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Mi azért szeretünk, mert Isten előbb szeretett minket

2023. szeptember 29. 03:00 - Anita.B

neal-e-johnson-oqc81ohcl4q-unsplash.jpeg“Mi azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket.” 1János 4,19

Mindig Isten az első mindenben. Ő kezdeményez. Az egyetlen ok, amiért szeretheted Istent vagy bárki mást, az, hogy Isten előbb szeretett téged.

A Biblia azt mondja az 1 János 4,19-ben, “Mi azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket”.

Isten oly sok módon kimutatta nekünk a szeretetét. Megmutatta, mennyire szeret, azáltal, hogy elküldte Jézus Krisztust meghalni érted. Kimutatta szeretetét azzal, hogy megalkotott téged. Felfedte szeretetét azzal, hogy megadott neked mindent, amid van az életben. Szeretünk, mert Isten előbb szeretett minket.

Ha szeretnéd megtanulni, hogyan szeress másokat, először értened és érezned kell, Isten mennyire szeret téged. Amikor érzed az ő határtalan szeretetét, sokkal könnyebben elengedsz majd emberi viselkedéseket. Nem leszel olyan dühös, mint a múltban. Türelmesebb leszel. Megbocsátóbb. Irgalmasabb. Meg fogod mutatni másoknak a kegyelmet.

Azért látsz embereket, akik ítélkezők, szarkasztikusak, idegesek, öntörvényűek, és mindig lehangolnak másokat, mert nem igazán fogják fel mennyire szereti őket Isten. És ez általában azt jelenti, hogy nincsenek jóban magukkal mert nem érzik, hogy szeretik őket vagy megbocsátanak nekik. Nem értették meg teljesen Isten kegyelmét, ezért bűnösnek és rossznak érzik magukat. És ha rosszul érzik magukat, biztosan nem akarják, hogy te jól érezd magad.

Talán te is közéjük tartozol. Lehet, hogy megbántottak a szüleid, társaid vagy a partnereid. Esetleg bántalmaztak, kihasználtak, elutasítottak, elhagytak vagy elárultak. Van néhány heg a szíveden.

Íme az igazság: Nem tudod megadni másoknak azt, amit te magad nem kaptál meg. A kellemetlen emberek azok, akiket nem szeretnek. A bántalmazottak másokat bántanak. Ha tele vagy haraggal és türelmetlenséggel és nem érzed magad szeretve, találd ki, mi történik? Nem leszel képes szeretni senki mást sem.

Meg kell tanulnod, hogy Isten mennyire szeret téged és engedned kell, hogy meggyógyítsa szívedet, hogy szeretete átáradhasson rajtad. Lehetetlen másokat szeretned addig, amíg magadat nem igazán érzed szeretve.

A Biblia azt mondja, “Megismertük és hittünk a szeretetben, amellyel Isten van irántunk” (1 János 4,16).

Ismered Isten szeretetét? Támaszkodsz arra a szeretetre, amellyel Isten van feléd? Könnyebben fogsz szeretni másokat, ha Isten szeretete keresztüljár.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Isten szeretetével szeretsz másokat? Ha igen, hogyan mutatod ezt ki feléjük?
  • Miért segít Isten szeretetének megértése kegyelmet mutatni másoknak?
  • Mi az a bántó dolog a múltadban, ami visszatart attól, hogy elfogadd Isten szeretetét és megmutasd másoknak?

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.09.22.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A tényekkel való hitbeli szembenézés

2023. szeptember 28. 03:00 - ReveSz

Mirror Face Pictures | Download Free Images on Unsplash"Ábrahám majdnem száz éves volt, már jóval túl volt azon a koron, amikor már lehetett volna még gyermeke, és Sára sem szülhetett gyermeket. Ábrahám elgondolkodott mindezen, de az Istenbe vetett hite nem gyengült el."

Róma 4:19 (NCV fordítás).

Néha az emberek tévesen azt hiszik, hogy a hit azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyjuk a tényeket. De semmi sem állhatna távolabb az igazságtól!

Ábrahám megértette ezt: "Ábrahám majdnem száz éves volt, már jóval túl volt azon a koron, hogy gyermeke lehessen, és Sárának sem lehetett már gyermeke. Ábrahám elgondolkodott mindezen, de az Istenbe vetett hite nem gyengült el" (Róm 4:19 CEV).

Ábrahám 99 éves volt; a felesége 89 éves volt. Orvosi szempontból lehetetlen volt számukra, hogy gyermekük legyen. Ábrahám nem tagadta a tényeket. Hittel nézett szembe velük.

A hit nem hagyja figyelmen kívül a valóságot. Nem tesz úgy, mintha nem lenne probléma. A hit az, hogy szembenézel az életedben a tényekkel anélkül, hogy elbátortalanodnál tőlük. Egyesek olyan kereszténységet tanítanak, amely azt mondja, hogy a hívőknek tagadniuk kell a problémáikat, és csak mosolyogva kell átvészelniük az életet. De ez nem Jézus útja. A hit soha nem fogja megkérni, hogy tagadd meg a valóságot. Nem él tagadásban. Nem ragaszkodik a múlthoz. A hit nem egy makacs ostoba gondolkodás.

Lehet, hogy szükséged van némi jogos gyászra egy olyan diagnózis miatt, amelyet nem akartál beismerni, vagy egy olyan álom miatt, amely soha nem fog megvalósulni az életedben. De nincs szükséged arra, hogy önsajnálatba kezdj. Azt kell mondanod Istennek: "Nem úgy alakult, ahogy szerettem volna, de tudom, hogy jobb terved van az életemmel".

Így néz ki a hit. Isten még nem végzett az életeddel. Isten jó dolgokat tartogat számodra! Szembe tudsz nézni a tényekkel, és dönthetsz úgy, hogy nem csüggedsz el miattuk.

Corrie Ten Boom író és holokauszt-túlélő fiatalon lett eljegyezve. A vőlegény hirtelen szakított vele, és feleségül vette egy barátnőjét. A lány teljesen összetört. Soha nem ment férjhez, és egyedülálló nőként élte le az életét. Corrie nem zárkózott be egy burokba. Átirányította a szeretetét. A 20. század egyik legszeretetteljesebb keresztény vezetője lett, aki emberek millióira volt hatással.

Erre azért volt képes, mert nem volt hajlandó tagadni a tényeket. Bízott Istenben, és a hite által szeretett másokat. Te is megteheted ugyanezt.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mi a különbség a gyász és a önsajnálat között?
  • Tudsz olyan alkalomra gondolni, amikor el kellett fogadnod egy nehéz igazságot vagy valóságot? Hogyan segített a hited abban a helyzetben eligazodni?
  • Milyen módon tudsz segíteni másoknak abban, hogy hittel nézzenek szembe fontos tényekkel?

 

Mit fogsz tenni, amikor Jézus visszatér?

A Biblia szerint csak úgy juthatsz a mennybe, ha bízol Isten Fiában, Jézus Krisztusban. Nem érdemelheted ki a mennybe jutást: "Kegyelemből üdvözültetek, hit által - és ez nem magatoktól van, hanem Isten ajándéka -, nem cselekedetekből, hogy senki se dicsekedjék" (Efézus 2:8-9 NIV fordítás).


Ha készen állsz arra, hogy életedet Jézusnak szenteld, kezdd azzal, hogy ezt az imát imádkozod:
"Drága Istenem, megígérted, hogy ha hiszek a Fiadban, Jézus Krisztusban, minden, amit valaha is rosszul tettem, megbocsátást nyer, megtanulom életem célját, és egy napon befogadsz a mennyei örök otthonodba.

"Megvallom, hogy vétkeztem, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye bűneimet, és hogy te feltámasztottad Őt az életre. Bízni akarok Jézusban mint Megváltómban, és a mai naptól kezdve Őt mint Urat követem. Vezesd életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.21.)

Szólj hozzá!

Amikor minden remény elvész, higgy Isten ígéreteiben!

2023. szeptember 27. 03:00 - FodorImi

heart-1164739_1920_1.jpg

„Miközben Isten próbára tette, Ábrahám még mindig bízott Istenben és az ő ígéreteiben, ezért felajánlotta fiát, Izsákot, és kész volt megölni őt az áldozati oltáron; igen, még Izsákot is, akin keresztül Isten megígérte Ábrahámnak, hogy egész nemzetet ad neki leszármazottaiból!” Zsidók 11:17–18 (TLB fordítás)

Érezted már valaha, hogy a reményed meghal?

Abból tudhatod, hogy a remény haldoklik benned, hogy azt mondod, „soha”: „Soha nem fogok megházasodni. Soha nem kapom meg azt a munkát. Soha nem lesz gyerekem.”

Bizonyára nem vagy egyedül. A Biblia egyik legnagyobb hithőse, Ábrahám is így érzett.

A Római levél 4. fejezet 18. versében ezt olvassuk: „Ábrahám, amikor a reménység már halott volt benne, hitben reménykedett tovább, és hitte, hogy „sok nemzet atyja” lesz. Isten szavára támaszkodott, amely határozottan »a te leszármazottaidra« utalt” (Phillips fordítás).

Mit teszel, amikor a remény meghal benned, és fel akarod adni? Bízz abban, amit Isten megígért! Hová fordulsz, amikor úgy érzed, hogy kételkedsz Istenben? Fordulj Isten Igéjéhez!

Ahhoz, hogy a hit emberévé válj, szükséged van arra, hogy Isten Igéje benned lakozzon.

Figyeljük meg, hogy a Biblia azt mondja, hogy Ábrahám „Isten szavára támaszkodott”. Semmi sem megbízhatóbb, mint Isten Igéje!

Még akkor is, amikor Ábrahám a legnagyobb próbatétellel nézett szembe, amikor Isten arra kérte, hogy áldozza fel a fiát, ő Isten ígéreteire támaszkodott.

„Miközben Isten próbára tette, Ábrahám még mindig bízott Istenben és az ő ígéreteiben, ezért felajánlotta fiát, Izsákot, és kész volt megölni őt az áldozati oltáron; igen, még Izsákot is, akin keresztül Isten megígérte, hogy Ábrahámnak egy egész nemzetet ad leszármazottaiból!" (Zsid 11,17–18. TLB fordítás).

Ábrahám és Sára évekig vártak egy gyermekre, mielőtt Isten megadta nekik Izsákot. Aztán Isten azt mondta Ábrahámnak, hogy áldozza fel Izsákot.

Ábrahám azonban nem esett pánikba. A Bibliából megtudjuk, mi volt Ábrahám hitbeli válasza:

  • Ábrahám hitt abban, hogy Isten fel tudja támasztani a fiát a halálból (Zsidók 11,19).
  • Ábrahám azt mondta a szolgájának: „Visszajövünk”, nem pedig azt, hogy „Visszajövök”, amikor Izsákkal elindultak a hegyre az áldozatbemutatáshoz (1Móz 22,5).
  • Amikor Izsák megkérdezte Ábrahámtól: „Hol van a bárány, amit fel fogunk áldozni?”, Ábrahám így válaszolt: „Az Úr majd gondoskodik róla"(1Móz 22,8).

Ábrahám hitt Isten ígéreteiben. Tudta, hogy Isten vagy megkíméli a fiát, vagy feltámasztja.

Amikor minden remény elveszettnek tűnik, helyezd a reményed Istenbe. „És ez a remény nem vezet csalódáshoz. Mert tudjuk, hogy Isten mennyire szeret minket, mert a Szentlelket adta nekünk, hogy betöltse szívünket az ő szeretetével” (Róm 5,5. NLT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Érezted már úgy, hogy minden reményed elveszett? Hogyan reagáltál - pánikkal vagy hittel?
  • Hogyan kezdheted el kifejleszteni vagy továbbfejleszteni magadban az Ábraháméhoz hasonló hitet?
  • Isten mely ígéretei segítettek, amikor elvesztetted a reményt? Hogyan tudsz segíteni valakinek, hogy megragadja ezt az ígéretet?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2023.09.20.)

Szólj hozzá!

Bízz Istenben még kilátástalan helyzetben is

2023. szeptember 26. 03:00 - Besther

impossible-6562613_1280.jpg"Ami lehetetlen az embereknek, az Istennek lehetséges." (Lukács 18,27.)

Talán most úgy érzed, hogy kilátástalan helyzetben vagy. Talán a házasságod a válás szélén áll. Esetleg a csőd már  a küszöbön van. Az is lehet, hogy a krónikus betegséged határozza meg az életed minden területét.

Lehet, hogy a helyzeted kicsúszott az irányításod alól, viszont Isten irányítása alól nem.

Van egy lecke, amit megtanulhatunk Ábrahám életéből. A 75 éves Ábrahámnak azt mondta Isten, hogy hagyjon ott mindent, amit eddig ismert és menjen arra a földre, amit még sosem látott (1Mózes 12,4.). Isten azt is mondta Ábrahámnak, hogy egy nap egy egész nemzet atyja lesz, annak ellenére, hogy neki és feleségének, Sárának, nem volt gyermekük és már idősek voltak. 

Ábrahám azonban hitt Istennek. A Rómabeliekhez 4,17 ezt mondja, "(Ábrahám) mindnyájunk atyja Isten színe előtt, aki hitt abban, aki megeleveníti a halottakat és létre hívja a nem létezőket." 

Ez az igevers meghatározza, hogy mi a csoda: az, amikor Isten életet ad valaminek, ami halott volt, vagy amikor a semmiből alkot valamit. 

Isten életet adhat egy halott karriernek, egy halott házasságnak, halott álmoknak és halott pénzügyeknek. A semmiből is tud valamit csinálni.

Jézus azt mondja, "Minden lehetséges annak, aki hisz." (Márk 9,23b). 

Fontos viszont megérteni, hogy kiben hitt Ábrahám. Ő nem önmagában hitt, nem az érzéseiben, és nem magában a hitben. A Rómabeliekhez 4,17 azt mondja, hogy Ábrahám Istenben hitt.

Hitének tárgya Isten volt, nem más.

Hiszek a pozitív gondolkodásban, de a pozitív gondolkodás és a hit nem ugyanaz. A pozitív gondolkodás csak akkor működik, amikor te irányítod a helyzetet. Nem működik viszont akkor, ha nem vagy ura egy adott helyzetnek,  amikor zsákutcában vagy és többre van szükséged pozitív gondolatoknál. 

Hitedet Istenbe kell vetned, mert "ami lehetetlen az embereknek, az Istennek lehetséges." (Lukács 18,27.)

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Gondolj egy olyan kilátástalan helyzetre az életedben, amivel már szembe kellett nézned. Istenhez fordultál segítségért? Mi történt?
  • Miért nehéz bízni Istenben, amikor úgy érzed, hogy kilátástalan a helyzet, amiben vagy? 
  • "A pozitív gondolkodás csak akkor működik, amikor te irányítod a helyzetet." Miért gondolod, hogy igaz ez az állítás?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.19.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása