Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A gyermekeidnek szüksége van az együttérzésedre

2024. augusztus 31. 03:00 - Lilla:)

 adult-1807500_1920.jpg

"Szeressük egymást, mert a szeretet Istentől jön." (1Jn 4,7/a)

Ha tudni szeretnéd, hogyan legyél jó szülő és hogyan építs erős családot, nem az interneten vagy egy könyvesboltban kell keresgélned. Nem kell mást tenned, mint megnézned a legnagyszerűbb könyvet, a Bibliát, Isten Igéjét, hogy mit ír a gyermeknevelésről.

Ezt mondja János első levelében a 4. rész 7. verse: "Szeressük egymást; mert a szeretet Istentől jön".

A gyermekeknek mindennél jobban szükségük van a megingathatatlan és feltétel nélküli szeretetre. Szükségük van egy helyre, ahol elfogadják őket - a hibáikkal együtt is.

Mi az irgalmasság? A szeretet és a megértés ötvözete. Az, hogy tudunk mindent valakiről, és akkor is szeretjük.

A szeretet nem természetes. Meg kell tanulnod szeretni. Tanulni pedig csak úgy tudsz, ha gyakorlod. És a legjobb, ha azokon az embereken gyakorlod, akikkel egy életen át össze vagy kötve. Ha megtanulod szeretni a családodat, bárkit tudsz szeretni. Miért? Mert könnyű olyan embert szeretni, aki távol van, viszont ha ha valaki mindig veled van, azzal nem mindig egyszerű kijönni. Amikor a családodban gyakorlod a szeretetet, akkor tanulsz meg igazán szeretni.

Sokszor van az, hogy szeretjük a gyermekeinket, azonban nem tudjuk ezt úgy kifejezni, hogy ők is megértsék. A gyermekek három dologból értik meg, hogy szeretik őket: amikor azt fizikailag kimutatjuk, amikor azt nekik elmondjuk, és amikor odafigyelünk rájuk.

  1. A szeretetünk fizikai kinyilvánítása. A gyermekeknek nagyon sok ölelésre, fizikai érintésre és puszira van szükségük. Fizikailag érezniük kell a szeretetünket.
  2. Szavakkal való megerősítés. Minden nap el kell mondanod a gyermekeidnek - naponta többször is -, hogy mennyire szereted őket. Erősítsd ezt meg bennük, és építsd őket a szereteteddel.
  3. Figyelem. A legnagyobb ajándék, amit adhatsz másoknak az, ha figyelsz rájuk. Amikor a szemébe nézel és odafigyelsz a gyermekekre, azzal azt mondod: "Fontos vagy nekem. Meg akarom hallgatni, amit mondani akarsz." Amikor ezt teszed, akkor is irgalmas vagy velük.

 Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez

  • Milyen módon fejezik ki és fogadják el a gyerekeid a szeretetet?
  • Milyen rutin tevékenységek vagy szokások segítségével tudnád megvalósítani azt, hogy a gyermekeidnek kimutasd a szeretetedet fizikailag, szavakkal és a rájuk való odafigyeléssel?
  • Ha nincsenek saját gyermekeid, van esetleg olyan gyerek, akiért felelős vagy (például az unokahúgodért, az unokaöcsédért, egy szomszédban lakó kisgyerekért vagy a barátaid gyerekeiért)?

Isten Jézuson keresztül mutatja meg irántad való együttérzését

Isten az ő Fia, Jézus Krisztus által bizonyította irgalmasságát irántatok. A Biblia ezt mondja: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem hogy üdvözüljön a világ általa. Aki hisz őbenne, az nem jut ítéletre, aki pedig nem hisz, már ítélet alatt van, mert nem hitt Isten egyszülött Fiának nevében.” (Jn 3,16–18).

Készen állsz bízni Istenben, hogy beteljesíti az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, kezdd ezzel az egyszerű imával: „Drága Istenem, hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Bevallom, hogy vétkes vagyok, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye a bűneimet, és hogy te feltámasztottad őt. Bízni akarok Jézusban, mint Megváltómban, és a mai naptól fogva követni akarom őt. Irányítsd életemet, és segíts teljesíteni akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha elmondtad az imát, hogy befogadd Jézust, kérlek jelezd nekem (Rick@PastorRick.com). Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, amelyek segítenek elindulni Jézussal.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.08.24.)

Szólj hozzá!

A veszteségek időszakában, tisztázd a prioritásaidat

2024. augusztus 30. 03:00 - papk

 waterfall-7929685_640.jpg

„Az életet nem az alapján mérik, hogy mennyi van az embernek.”  (Luk 12,15 NCV fordítás)

A veszteségek és tragédiák mindent más megvilágításba helyeznek. Tisztázzák az értékeket, és segítenek meghatározni a prioritásokat. Jobban rájössz, mint korábban bármikor, hogy mi a legfontosabb.

Az emberek és a kultúra azt akarja elhitetni veled, amivel rendelkezel határozza meg azt, hogy ki vagy és mi számít igazán az életben. De a Lukács evangéliuma 12. rész 15. versében Jézus azt mondta: „Az életet nem azzal mérik, hogy mennyi van az embernek” (NCV fordítás). Ne keverd össze a nettó bevételeidet az önértékeléseddel! A kettőnek semmi köze egymáshoz! Ne keverd össze a vagyonodat a Krisztusban elfoglalt helyeddel és a céloddal! Ne keverd össze azt, amiből élsz, azzal, amiért élsz!

Várhatsz, amíg veszteséget tapasztalsz, hogy eldöntsd, miért élsz. Vagy már most eldöntheted, hogy tisztázd az értékeidet, és emlékezz arra, hogy mi a fontos: a kapcsolatok és az emberek. Az emberek számítanak, nem a dolgok.

Ne veszítsd el az örömödet olyan dolgok miatt, amelyek nem fontosak.

Láttál már halottaskocsit, ami egy költöztető autó húz? A Biblia azt mondja az Timóteus 1 levele 6. rész 7. versében: „Semmit sem hoztunk a világra, tehát semmit sem vihetünk ki” (NCV fordítás). Emlékszem, hallottam egy gazdag texasi olajmágnásról, akit a Cadillacjében temettek el. Miközben temették, egy ott álló ember azt mondta: „Ember, ez aztán az élet!”.

Nem - az ember halott!

Az igazi biztonsághoz az kell, hogy az életedet olyasmire építsd, amit nem lehet elvenni tőled. A munkádat el lehet venni tőled? Igen. Nincs olyan, hogy munkahelyi biztonság. Elveszítheted az egészségedet? Elveszítheted az életed? Elveszítheted a házastársadat? Igen. Elveszítheted a fiatalos szépségedet? Igen!

Arra az egy dologra kell építened az életedet, amit nem lehet elvenni tőled: az Istennel való kapcsolatodra Jézus Krisztus által.

Ha életed szilárd alapja Jézus, akkor még a legnehezebb küzdelmeidben is lesz reményed, békéd és örömöd. Képes leszel átvészelni a veszteséggel teli időszakot.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi az, ami az életedből kiderül, hogy a legfontosabb számodra?
  • Milyen más módon tudod értékeidet tisztázni azért, hogy az segítsen téged?
  • Mit kell tenned, hogy megerősítsd a kapcsolataidat, hogy azok prioritást élvezzenek az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.08.23.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Ha veszteség ér, engedd el a fájdalmadat

2024. augusztus 29. 03:00 - R.K.A.

„Öntsd ki Isten előtt a szívedet, mert Ő a mi menedékünk.” (Zsolt 62,8 NLT fordítás)

2024_08_22_kep.jpgA Bibliában azt olvassuk, hogy amikor veszteséges időszakon megyünk keresztül, akkor az első dolog, amit tennünk kell, az, hogy elengedjük a bánatunkat.

A tragédia mindig erős érzelmeket vált ki – dühöt, félelmet, depressziót, aggodalmat és néha bűntudatot. Ezek az érzések megijeszthetnek, és gyakran nem tudjuk, mit kezdjünk velük. Amikor nagy veszteséget élünk át, feltörnek bennünk ezek a súlyos érzések. Ha most nem foglalkozunk velük, akkor később sokkal tovább fog tartani a felépülésünk.

Vannak, akik életük során soha nem néznek szembe a gyásszal. Elfojtják. Elnyomják. Úgy tesznek, mintha ott sem lenne. Úgy viselkednek, mintha nem is létezne. És ezért küzdenek még mindig a 20 vagy 30 évvel korábbi veszteségek okozta érzelmi stresszel.

Van egy tévhit, amely szerint Isten azt akarja, hogy állandóan mosolyogva járkáljunk, és azt mondogassuk: „Dicsőség az Úrnak!”. A Biblia sehol sem írja ezt.

Sőt, Jézus éppen az ellenkezőjét tanította. A Máté evangéliuma 5. fejezet 4. versben ezt olvassuk: „Isten megáldja a gyászolókat, mert ők megvigasztaltatnak” (NLT fordítás). Nem baj, ha szomorúak vagyunk. Amikor egy keresztény szerettünk meghal, tudjuk, hogy a mennybe megy, ezért nem úgy gyászolunk, mint a világ. A mi gyászunk lehet más. Gyászolunk, mert hiányozni fog, de meg is nyugszunk, mert tudjuk, hogy már Istennél van.

De sok más dolog miatt is gyászolhatunk: egy meghiúsult házasság miatt, egy elveszített állás vagy egy összetört álom miatt.

Mit kezdjünk tehát az érzéseinkkel? Ne nyomjuk el őket, ne temessük el mélyen magunkban. Engedjük el őket – adjuk át Istennek. Kiáltsuk: „Istenem, fájdalmat érzek! Gyászolok! Ezt nehéz elviselni.”

Ha jó példát szeretnél látni erre, olvasd végig a Zsoltárok könyvét, ahol Dávid gyakran kiönti a szívét Istennek, és ilyen dolgokat mond: „Istenem, nehéz időszakon megyek keresztül. Ez most nagyon fáj.” Kiálthatsz Istenhez, ahogy Dávid is tette.

A 62. zsoltár 8. verséven ezt olvassuk: „Öntsd ki Isten előtt a szívedet, mert Ő a mi menedékünk” (NLT fordítás). Ha most veszteségen mész keresztül, kérlek, értsd meg, hogy ha nem engeded el a bánatodat, az előbb-utóbb elő fog törni. Az elfojtott érzések elmérgesednek, és végül kirobbannak, ami még több fájdalmat és megbánást okozhat.

Először engedd el a bánatodat, hogy Isten meggyógyíthassa a szívedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a tévhitek a társadalmunkban, amelyek megakadályozzák, hogy nyugodtan elengedjük a gyászunkat?
  • Milyen gyásszal vagy veszteséggel küzdöttél az életedben? Milyen hatással volt rád?
  • Hogyan árthat vagy segíthet az egyház a gyászolóknak? Hogyan segíthetsz az átláthatóság megteremtésében a gyülekezetedben vagy a kiscsoportodban?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.08.22.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

Szólj hozzá!

Magány: vágyakozás a kapcsolatra Istennel

2024. augusztus 28. 03:00 - Antal Péter Dávid

breathtaking-landscape-shot-beautiful-white-mountain-with-evergreen-tree-forest-its-base.png"Isten azzal mutatta meg irántunk való nagy szeretetét, hogy elküldte Krisztust, hogy meghaljon értünk, amikor még bűnösök voltunk." (Róm 5,8 NLT)

Amit mi legtöbbször magánynak nevezünk, az valójában Isten utáni vágy.

Ez azért van, mert úgy lettél teremtve, hogy személyes, bensőséges kapcsolatod legyen Jézus Krisztussal. Olyan kapcsolat, amelyben Isten halálosan komolyan gondolja, hogy veled szeretne lenni. És a Fiú valójában meg is halt, hogy megkapd ezt a kapcsolatot.

A Biblia azt mondja: „Isten azzal mutatta meg irántunk való nagy szeretetét, hogy elküldte Krisztust, hogy meghaljon értünk, amikor még bűnösök voltunk” (Róm 5,8 NLT fordtás).

Soha semmi sem fogja helyettesíteni az Istennel való szoros személyes kapcsolatot – sem személy, sem tapasztalat, sem drog, sem siker, sem valamilyen dolog, sem vagyon. Semmi sem tudja betölteni azt a fájdalmas hiányt a szívedben, amelyet Isten magának teremtett. Azt akarja, hogy ismerd meg őt.

Hogyan ismerheted meg Istent?

Nyisd meg életed Jézus Krisztus előtt! Mondd: „Jézusom, meg akarlak ismerni. Szeretnélek úgy szeretni téged, ahogy te szeretsz engem. Te már azelőtt szerettél, hogy bármit is tudtam volna rólad, és még akkor is szeretsz, amikor lázadok ellened."

Istennel való kapcsolatra lettél teremtve. A kereszténység nem a félelem, a szabályok, az előírások és a rituálék vallása, hanem egy kapcsolat, ahol állandóan beszélgetsz Istennel, és ő benned és rajtad keresztül munkálkodik.

Ez a legmélyebb magányod elleni gyógyszer.

Csatlakozz egy gyülekezeti családhoz! Miután Isten megteremtette Ádámot, ezt mondta: „Nem jó az embernek egyedül lenni” (1Móz 2,18). Isten arra teremtett, hogy közösségben élj másokkal. Keress egy olyan helyet, ahol része lehetsz a közösségnek!

Csatlakozz egy kis csoporthoz, ahol megismerhetnek téged, és ahol megtalálod azokat a támogató kapcsolatokat, amikre szükséged van, amikor nehéz időket élsz át. Ragadd meg a lehetőséget! Vállald be a kockázatot! Csatlakozz egy kis csoporthoz!

A magány leküzdésének másik módja valamilyen szolgálat megkezdése. Naponta azt látjuk, hogy a világ tele van magányos emberekkel, akik azon tűnődnek, hogy vajon ki törődik velük. Ez lehet egy idős ember, akit két éve nem látogattak meg. Lehet egy tinédzser, aki össze van zavarodva és azon töpreng: „Mihez kezdjek az életemmel?” Egy egyedülálló ember, aki minden este hazamegy egy üres lakásba. Egy özvegy, aki most temette el a férjét. Egy alkalmazott, aki minden este munka után italozni indul, mert nincs más dolga.

A világ tele van emberekkel, akik arra várnak, hogy szeressék őket. Ne mondd, hogy "Nincsenek barátaim!", inkább kérdezd ezt: „Istenem, van olyan szolgálat, ahol tudnál engem használni? Kinek mutathatom meg a te szeretetedet?”

Ha csak annyit teszel, hogy elkötelezed magad amellett, hogy a magányos emberek barátja leszel, beteljesedett életet fogsz élni. Ez egy olyan értelmes életcél, amiért érdemes élni.

Lesznek magányos időszakok életedben, de ezeket soha nem fogod egyedül átvészelni, ha szoros kapcsolatban állsz Jézus Krisztussal.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Ha magányos vagy, milyen módon szolgálhatsz másokat?
  • Kérdezd meg Istent: „Melyik embernek mutathatom meg a szeretetedet? Hogyan szolgálhatom őket?”
     

Megnyitottad az életedet Jézus előtt?

Ha nincs kapcsolatod Krisztussal, akkor bátorítalak, hogy mondd el ezt az imát:
„Kedves Jézusom, nem értem az egészet, de van egy lyuk a szívemben, amit csak te tudsz betölteni. Felismertem, hogy arra lettem teremtve, hogy szeressél, és hogy kapcsolatba kerüljek veled. Ma ki akarok lépni eddigi életemből, és kapcsolatba akarok kerülni veled. Kérlek jöjj be életembe és a szívembe, és cseréld fel magányomat és bánatomat a te szereteteddel.
Megígérted, hogy ha hiszek benned, minden, amit valaha rosszat tettem, megbocsátást nyer, és egy napon befogadsz örökkévaló mennyei otthonodba.  Megvallom bűnös vagyok, és Uramként és Megváltómként fogadlak az életembe. Bízok benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösséget kegyelemből, hit által kapjuk, és nem bármi olyanért, amit én teszek.
A családod, egy gyülekezet része akarok lenni. Az életemet felteszem arra, hogy olyanoknak segíthessek, akiknek égetően szükségük van a te szeretetedre és segítségedre. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren 2024.08.21.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Amikor magányos vagy, Isten veled van

2024. augusztus 27. 03:00 - Olajfa

„De az Úr mellettem állt, és erőt adott nekem, hogy az örömhírt teljes egészében hirdethessem, hogy minden pogány hallhassa. És megmentett a biztos haláltól.” (2Timteus 4,17 NLT fordítás)

 Amikor magányos vagy, hol van Isten? Ő ott van, ahol mindig is volt - melletted. Veled van, még akkor is, ha nem érzed.

A Biblia újra és újra elmondja, hogy ha kapcsolatod van Krisztussal, akkor Isten mindig veled van. Azt mondja: „Én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig” (Máté 28:20). Ő mindig veled van. Soha nem vagy teljesen egyedül.

Évekkel ezelőtt a feleségemmel, Kayjel Hongkongba repültünk, hogy szemináriumot tartsunk néhány misszionáriusnak. A 17 órás repülőút felénél a legszörnyűbb viharban volt részünk. Hánykolódtunk és rázkódtunk. A gép dőlöngélt, és mindenki egyre idegesebb lett. Természetesen mindenki összezavarodott a körülmények miatt.

Valaki a személyzetből a hangszórón keresztül megkérdezte: „Van lelkész a gépen?”. Felemeltem a kezem. Odajöttek hozzám, és azt mondták: „Mindenki eléggé feldúlt a vihar miatt. Tudna valami lelki dolgot tenni?” Így hát megáldoztattam őket.

Nem, nem ezt tettem. De a járaton lévő embereknek hallaniuk kellett, hogy Isten velünk van. A hívők számára ez egy olyan ígéret, amelybe belekapaszkodhatunk a félelem és a magány idején. Nemcsak vigaszt nyújt, hanem lehetőséget ad arra is, hogy jobban megismerjük Őt.

A magány egy olyan időszak, amikor jobban megismerhetjük Istent. A magányosságodban szükséged van arra, hogy felismerd Isten jelenlétét.

Évekkel ezelőtt Amy Grant énekelt egy dalt a következő szöveggel: „Szeretem a magányos napokat, hozzád kergetnek”. Az ima erőteljes ellenszere a magánynak. Istennek van egy 24 órás lelki segélyvonala. Bármikor, bárhol, bármilyen helyzetben beszélhetsz vele. Ő megérti, hogy mit érzel, amikor azt mondod: „Istenem, magányos vagyok. Fáj! A szívem meghasad. Nyomorult vagyok. Üresnek érzem magam. Segíts rajtam, Istenem!” Bármikor beszélhetsz vele.

Dávid, Izrael ószövetségi királya mondja a zsoltárokban: „Hová menekülhetnék a te jelenléted elől?”. Sehová. Soha nem leszel olyan helyen, ahol Isten ne lenne. Ha rábíztad Krisztusra az életed, ő veled van a szívedben. Válaszd, hogy újra erre koncentrálsz, amikor magányosnak érzed magad. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan tapasztaltad meg Isten jelenlétét a múltban? Milyen hatással volt rád?
  • Mit kell elhinned ahhoz, hogy az imádság változtasson a magányodon?
  • Hogyan ismerkedhetnél meg jobban Istennel?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.08.20.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a "Rövidítések - Angol nyelvű bibliafordítások jelölései" pont alatt további információk találhatók.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása