Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Négy ígéret az alázatosoknak

2024. október 05. 03:00 - gerbeaud

„Az alázatosakat igazságosan vezeti, és az ő útjára tanítja az alázatosakat." (Zsoltárok 25,9)

Az alázat nem azt jelenti, hogy kevesebbet gondolsz magadról. Hanem az, hogy kevesebbet gondolsz magadra. Amikor Istenre és mások segítésére összpontosítasz, akkor természetszerűleg kevesebbet gondolsz magadra.

Miért döntene bárki is úgy, hogy többet gondol másokra, mint saját magára? Mert Isten ezt mondta nekünk, és a Bibliában sok ígéretet tesz azoknak, akik megalázzák magukat.

Íme négy dolog, amit Isten tesz az életedben, ha elkezdesz jobban összpontosítani másokra, mint magadra.

Ha alázatos vagy, Isten vezetni fog téged.
Ha nem tudod, merre fordulj - hogy beszállj vagy kiszállj, ragaszkodj vagy engedj -, akkor légy alázatos. Ha alázatos vagy, Isten világossá teszi a következő lépésedet. Kevesebb hibát fogsz elkövetni, és közelebb kerülsz Isten akaratához az életeddel kapcsolatban. A Zsoltárok könyve (25, Zsoltár, 9. vers) szerint: „Az alázatosakat igazságosan vezeti, és az ő útjára tanítja az alázatosakat."

Ha alázatos vagy, Isten megáld téged.
Ezek az ígéretek végigvonulnak a Szentíráson, mint például Ézsaiás próféta könyve 66. fejezetének 2. versében: „Megáldom azokat, akiknek alázatos és megtört a szívük” (NLT fordítás). Isten nem áldja meg az önző vagy gőgös embereket, vagy azokat, akik titokban azt gondolják, hogy jobbak mindenkinél. Ő azokat áldja meg, akik elsősorban őt keresik.

Ha alázatos vagy, Isten erőt ad neked a változáshoz.
A változáshoz szükséges erőt kegyelemnek hívják. Talán vannak dolgok az életedben, amiket megpróbáltál megváltoztatni, de nem sikerült. Kegyelemre van szükséged!

Hogyan kaphatod meg Isten kegyelmét és a változáshoz szükséges erőt? „Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosoknak pedig kegyelmet ad” (Jakab 4,6, NLT fordítás). Valahányszor büszke vagy, Istennel ellentétes oldalon állsz - és hidd el, nem akarsz ott lenni. Minél alázatosabb vagy, annál több kegyelmet ad neked Isten.

Ha alázatos vagy, Isten csökkenti a rajtad lévő nyomást.
Ha büszke vagy, a stressz növekedni fog. Ehelyett hallgass inkább Jézusra: „Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek” (Máté 11,29, NLT fordítás).

Amikor úgy érzed, hogy már nincs mit adnod, add át magad Jézusnak. Tölts időt a Biblia tanulmányozásával, és Jézus példáján keresztül tanuld meg, hogyan válaszd a szelídséget és az alázatosságot. Imádkozz, és kérj tőle kegyelmet a változáshoz.

Akkor megtalálod azt a nyugalmat, amire a lelked vágyik. Változtasd meg a fókuszodat, és ez meg fogja változtatni az életedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Gondolj egy olyan ismerősödre, aki egyszerre szerény és magabiztos. Mit gondolsz, mi segít neki abban, hogy e két tulajdonsága egészséges egyensúlyban maradjon?
  • Amikor alázatos vagy, milyen igazságot ismersz fel magadról és Istenről?
  • Milyen konkrét példák vannak arra, amikor Jézus az alázatosságot választotta, amíg a földön volt? Hogyan segít Jézus példájának követése a megfelelő perspektívát adni neked?

 

Készen állsz arra, hogy megnyugvást találj Istenben?

Az első lépés a megnyugvás felé az, hogy békét kötsz Istennel azáltal, hogy elfogadod Jézust Uradnak és Megváltódnak. Ezt ezzel az egyszerű imával kezdheted:

„Drága Istenem, nem akarom többé, hogy a bűneim elválasszanak tőled. Megígérted, hogy ha hiszek Jézusban, megbocsátasz nekem minden rosszat, amit valaha is elkövettem, megmutatod életem célját, és befogadsz a családodba, és egy napon a mennybe viszel, hogy veled éljek az örökkévalóságig.

Jézus, megvallom bűneimet, és hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből, hit által jön, és nem bármi által, amit én teszek. Kérlek, hogy jöjj be az életembe mint az én Uram. Ma átadom neked az életemet.

Úgy akarok élni, ahogyan te teremtettél engem - békében és megnyugodva -, és életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy téged szolgáljalak. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre (angolul), és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.09.28.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

Szólj hozzá!

Amikor Isten nem veszi el a fájdalmat

2024. október 04. 03:00 - ReveSz

 

"Emiatt háromszor kértem az Urat, hogy távozzék az el tőlem. De ő ezt mondta nekem: „Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz.” Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem... mert amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős."
(2 Korintus 12,8,10)

Egy olyan agyi rendellenességgel születtem, amely többek között a nyilvános beszédet is fájdalmassá teszi. Lényegében az agyam rendkívül forrón és gyorsan működik, és ez mindenféle problémát okoz a testemben. Ötven éve kérem Istent minden nap, hogy gyógyítsa meg. És minden nap azt mondta nekem: „Az én kegyelmem minden, amire szükséged van”. Isten arra használta életem fizikailag legfájdalmasabb dolgát, hogy formáljon engem, és rávegyen arra, hogy tőle függjek.

Azokat a dolgokat, amelyekért a legtöbbet imádkoztam, Isten úgy döntött, hogy nem távolítja el. De Jóbhoz hasonlóan én is azt mondom: „Ha megöl is engem, mégis reménykedem benne.” (Jób 13,15)

Még Pál apostol sem kapott választ minden imájára. Valójában volt neki egy úgynevezett „tövis a testben” - egy életre szóló probléma, amely nagy fájdalmat okozott neki.

Pál ezt írta: „Emiatt háromszor kértem az Urat, hogy távozzék az el tőlem. De ő ezt mondta nekem: „Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz. Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem... mert amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős." (2Korinthus 12,8-10)

Ha Isten soha többé nem mond „igent” egyetlen imámra sem, akkor is tartozom neki az életem hátralévő részével, és te is tartozol neki. Neki jobb terve, nagyobb perspektívája és nagyobb célja van.

Te miért imádkoztál, ami nem történt meg? Talán szeretnél megházasodni, gyermeket szülni, vagy előléptetést kapni a munkahelyeden. Talán arra kérted Istent, hogy adjon neked valamit, vagy talán arra kérted, hogy vegyen el tőled valamit, például egy krónikus betegséget. Talán átmentél valamin, ami miatt úgy érzed, hogy ez a történet vége.

Ez a fejezet elmúlik, de a történetednek még nincs vége. Bármire is vártál, bízhatsz abban, hogy Isten a te javadra munkálkodik. Még ha nem is veszi el a fájdalmadat, Isten megadja neked a kegyelmét és az erejét, hogy folytasd az életedet egészen a végéig.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyik az a fájdalmad, amitől már régóta várod, hogy Isten megszabadítson? Mit tanultál róla és magadról, amióta vársz?
  • Ha tudnád, hogy Isten nem úgy válaszol az imádra ebben az életben, ahogyan szeretnéd, akkor is tovább imádkoznál ugyanazért? Miért vagy miért nem?
  • Mit gondolsz miért ígéri Isten a kegyelmét ahelyett, hogy azt ígérné, hogy elveszi a fájdalmadat?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2024.09.27.)

Isten azt akarja, hogy az Ő örökkévaló családja tagja légy

A Biblia szerint minden ember elmarad Isten tökéletességétől. Isten mégis szeret téged - még akkor is, ha vétkezel és bűnös vagy. Sőt, Isten annyira szeret téged, hogy elküldte a Fiát, Jézust, hogy megtisztítson a bűneidtől, és befogadjon a családjába.

Ha készen állsz arra, hogy csatlakozz Isten családjához, akkor imádkozd ezt az imát:
„Kedves Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, közvetlenül neked fogok számot adni az életemről. Bevallom, hogy figyelmen kívül hagytalak. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és a saját tervem szerint éltem, nem a tied szerint. Azt akarom, hogy ez mostantól kezdve megváltozzon. El akarok fordulni a bűneimtől és hozzád akarok menni!
Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon mindazért, amit rosszul tettem, hogy ne kelljen megfizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a bocsánatodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg engem, Uram.
Jézus, köszönöm, hogy annyira szeretsz engem, hogy minden bűnömet magadra vetted. Elfogadhatóvá tettél a mennyország számára, és alázatosan kérlek, hogy ments meg! Kérlek ments meg a bűnöktől és a szokásoktól, amelyek most elrontják az életemet! Hiszek benned, Jézus! És hiszem, hogy megtartod az ígéretedet, hogy azonnal, biztosan, teljesen és örökre megmentesz engem. Jézus nevében. Ámen.”

Ha a fenti imát imádkoztad, kérlek írd meg nekem angolul a Rick@PastorRick.com címen. Szeretnék küldeni neked néhány anyagot, hogy elkezdhesd az utadat Jézussal.

Szólj hozzá!

Három dolog, amiért imádkozz a fájdalmadban

2024. október 03. 03:00 - FodorImi

hands-2168901_1920.jpg

„Abba, Atyám - kiáltotta -, neked minden lehetséges. Kérlek, vedd el tőlem a szenvedésnek ezt a poharát. Mégis azt akarom, hogy a te akaratod legyen meg, ne az enyém.” Márk 14,36 (NLT fordítás)

A keresztre feszítése előtti éjszakán Jézus a Gecsemáné kertben imádkozott. Tudta, hogy másnap kínzással, szenvedéssel és kereszthalállal kell szembenéznie. Nem akarta átélni ezt a fájdalmat, ahogy te vagy én sem akarnánk.

Egy kissé távolabb ment, és a földre borult, és  imádkozott, hogy ha lehetséges, múljék el tőle a rá váró szörnyű óra.” (Márk 14,35).

Jézus tudni akarta, hogy van-e más módja annak, hogy Isten véghezvigye akaratát a világ megváltására. Imádkozott, és kérte Atyját, hogy készítse fel az útra. Ezzel Jézus megmutatta nekünk, hogy nem baj, ha elmondod Istennek, hogy nem akarsz szenvedni.

A Márk evangéliuma 14. fejezete 36. verse szerint: „Abbá, Atyám! Minden lehetséges neked: vedd el tőlem ezt a poharat; mindazáltal ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem amint te.”

Ebben az imában Jézus megmutatatta azt a három dolgot, amit neked is imádkoznod kell, amikor fájdalmaid vannak:

Ismerd el Isten hatalmát. Mondd Istennek: „Atyám, tudom, hogy te bármire képes vagy! Minden lehetséges számodra. Tudom, hogy képes vagy megoldani ezt a helyzetet. Tudom, hogy meg tudsz óvni ettől a szenvedéstől. Tudom, hogy azonnal el tudnád venni a fájdalmat. Istenem, te mindenható vagy.”

Kérd szenvedéllyel. Aztán mondd Istennek: „Atyám, kérlek, add meg nekem, amit kérek! Vedd el ezt a szenvedést és fájdalmat. Te látod a fájdalmamat, és tudom, hogy törődsz velem. Tudom, hogy velem vagy. Tudom, hogy meghallgatod imámat. Kérlek, ne engedd, hogy ez a fájdalom továbbra is a terhem legyen.”

Fogadd el Isten tervét. Végül mondd el neki: „Istenem, nem akarom ezt a szenvedést átélni. De amit a leginkább akarok az, hogy meglegyen a te akaratod. Mindennél jobban akarom a te tervedet, a te célodat és a te perspektívádat. Kérlek, vidd végbe a te akaratodat az életemben, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy el kell viselnem ezt a fájdalmat. Tudom, hogy velem leszel, és segíteni fogsz, és ezzel még inkább hozzád hasonlóvá teszel.

Ez nem könnyű ima, különösen akkor, amikor fájdalmat érzel. De mindig ez lesz az az ima, amit Isten nagyra értékel és amire válaszol.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Szerinted miért fontos, hogy az imádat Isten hatalmának megerősítésével kezdd?
  • Mit jelent szenvedéllyel imádkozni?
  • Úgy érzed, hogy elmondhatod magadról, hogy mindennél jobban szeretnéd, ha Isten akarata teljesülne az életedben? Miért vagy miért nem?

* (Daily Hope by Rick Warren – 2024.09.26.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Nyugodj meg! Isten a te javadra munkálkodik

2024. október 02. 03:00 - Besther

god-7568894_1280.png

"Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott." (Róm 8,28)

Minden, amit Isten tesz, a javadat szolgálja. Mindent, amit tesz, azért teszi, mert szeret téged. A Biblia azt mondja, "Az Úr minden ösvénye szeretet és hűség." (Zsolt 25,10a) és "Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál" (Róm 8,28).

Ezekre az igazságokra újra és újra emlékeztetned kell magadat, mert amikor Isten "nemet" mond az imáidra, a Sátán a kétely nyilait lövi ki rád. Hazugságokat sugdos: "Isten nem szeret. Nem törődik veled; máskülönben mindent megadna, amit csak akarsz!" De a Sátán hazug.

Nem kell megértened Istennek az imáidra adott válaszát ahhoz, hogy tudd: Isten válaszát a szeretet motiválja.

Isten túlságosan szeret téged ahhoz, hogy mindent megadjon, amit tőle kérsz. Tehát, amikor Isten azt mondja, hogy "nem", akkor három lehetőséged van: elutasítod, neheztelhetsz vagy megnyugszol.

Elutasíthatod Istent. Harcolhatsz vele, mérges lehetsz rá, hátat fordíthatsz neki és azt mondhatod: "Rendben van Istenem! Ha te nem játszol úgy, ahogyan én akarom, akkor saját kezembe veszem a dolgokat." Sok olyan emberrel találkoztam, akik eltávolodtak Istentől, mert Ő "nemet" mondott az imájukra. Ők nem hittek abban, hogy Isten nagyobb távlatokat lát, jobb terve van, és nagyobb célt tűzött ki.

Vannak emberek, akik neheztelésükkel és lázadásukkal távolodnak el Istentől. Ez a második dolog, amit tehetsz: neheztelhetsz rá. Amikor kételkedsz Isten szeretetében, akkor az megkeserít és boldogtalanná tesz. Nagyon sok ember élte már le egész életét nyomorúságban, mert sohasem hitték el a tényt, hogy Isten csak olyat tesz az életükben, ami jó nekik.

Van egy harmadik módja annak, hogy Isten jóságára válaszolj: megnyugodhatsz benne. Amikor elhiszed, hogy Isten mindig a te érdekeidet tartja szem előtt, új szemmel tudsz nézni Istennek azokra a cselekedeteire, amiknek nem látod értelmét.

Talán nem fogod érteni őket. Még fájhatnak is. De Isten még akkor is jó és szeret. Ő soha nem szűnik meg szeretni téged. Ilyenkor mondd azt: "Mindennek ellenére, Isten szeretete továbbra is velem marad."

Ez az egyetlen reakció, ami békességet nyújt számodra. Ne utasítsd el és ne neheztelj azért, ahogyan Isten munkálkodik az életedben! Ehelyett inkább nyugodj meg abban az igazságban, hogy Ő mindig a te javadra munkálkodik!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyik megválaszolt imát utasítottad el, mert nem az volt a válasz, amire számítottál? Mi lett a cselekedeted végeredménye?
  • Hogyan változtathatja meg imádkozásodat az, ha elhiszed, hogy Isten mindig a te javadra munkálkodik?
  • Ha Isten a javadra dolgozik, mit gondolsz, miért engedi meg, hogy fájdalmat élj át?

Készen állsz, hogy megnyugodj Isten jóságában?

Az első lépés az, hogy békét köss Istennel, az, hogy elfogadod Jézust Uradnak és Megváltódnak. Elkezdheted ezzel az egyszerű imával:

"Drága Istenem! Nem akarom, hogy bűnösségem továbbra is elszakítson tőled. Megígérted, hogy ha hiszek Jézusban, megbocsátasz minden bűnt, amit valaha elkövettem, megmutatod életem célját, befogadsz a családodba, és egy nap elviszel a mennybe, hogy veled éljek az örökkévalóságig.
Jézus, megvallom bűnös vagyok. Hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből és hitből fakad, nem abból, amit én teszek. Kérlek, jöjj életembe, mint Uram! Ma átadom neked az életemet.
Olyan életet akarok élni, amilyenre te teremtettél, megnyugodva jóságodban, és életem hátralévő részében téged akarlak szolgálni. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

* (Daily Hope by Rick Warren, 2024.09.25.)

Szólj hozzá!

Fejezd be a napodat egy jó üzenettel!

2024. október 01. 03:00 - daniella_89

 

646b697c55bd5d64a78ac9ca_whatisthesteeringwheelonashipcalled.jpeg

"Tökéletes békében tartod azokat, akik benned bíznak, akik gondolataikat hozzád igazítják." Ézsaiás 26,3 NLT fordítás)

Ahogyan zárod a napodat, olyan lesz az alvásod. Az alvásod minősége meghatározza, hogyan tudsz majd működni a következő nap. Ahhoz, hogy megéld célodat, jól kell befejezned a napodat.

Zárd a napodat áldással - egy jó üzenettel! Nincs jobb üzenet annál, mint ami Isten szavában van. Olvass el néhányat Isten ígéretei közül! Bátorítson az olyan igazság, mint ez az ígéret Ézsaiás könyvéből: "Kinek szíve reád támaszkodik, megőrzöd azt teljes békében, mivel Te benned bízik" Ézsaiás 26,3 NLT fordítás).

Amikor ezzel a igeverssel fejezed be a napodat, sokkal jobban alszol, hiszen két elképesztően bátorító igazságot tartalmaz:

Isten irányít

Nem a politikusok irányítanak. Nem más népek irányítanak. Nem a főnököd irányít. Nem te irányítasz. Végső soron Isten az, aki irányít. A Biblia azt mondja: "A király szíve olyan, mint a folyam vize, amelyet az ÚR vezet; Ő irányítja azt, amerre neki tetszik" (Példabeszédek 21,1 NLT fordítás).

Mivel Isten irányít, neked nem kell próbálkozgatnod. Ő arra vár, hogy beszélj hozzá és add át neki azokat a terheidet, amik nyugtalanítanak.

A végén úgyis Isten és az Ő családja győzedelmeskedik

Ami most van, az nem a történet vége. Ha elolvasod a Biblia utolsó fejezetét, abban láthatod, hogy Isten győz. Ha az utolsó dolog, amit néztél, mielőtt aludni tértél, a késő esti híradó vagy egy TV-s beszélgetés a hírekről, akkor lehangoltan alszol el. De ha úgy mész pihenni, hogy Isten igazságát játszod le újra a fejedben, akkor békésen fekszel le.

A Holokauszt túlélő Corrie Ten Boom azt mondta: "Ha a világra nézel, szorongani fogsz. Ha magadba nézel, lehangolt leszel. Ha Krisztusra nézel, megnyugszol."

Hol keresed a nyugalmat? Mielőtt befejezed a napodat, juttasd eszedbe Isten igazságát! Mondd: "Istenem, Te irányítasz. Ez nem a történet vége. Mi győzünk a végén. Jó éjszakát, Uram! Holnap reggel találkozunk."

Aztán, aludj békességben.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen fizikai, kapcsolati, érzelmi és lelki változásokat veszel észre magadon, ha jól alszol éjszaka?
  • Miért kellene, hogy Isten igéje békét adjon neked?
  • Milyen lépést tudsz ma megtenni azért, hogy Isten igéjéből vett jó üzenettel zárd a napodat?

Nincs kárhoztatás azok számára, akik Krisztushoz tartoznak.

A Biblia azt mondja, minden ember messze van Isten tökéletes mércéjétől. Isten mégis szeret - habár bűnös és tökéletlen vagy. Igazság szerint Isten annyira szeret, hogy elküldte a fiát, Jézust, hogy megtisztítson bűneidtől, és bevigyen Isten családjába.

Ha készen állsz arra, hogy csatlakozz Isten örökkévaló családjához, itt egy ima, amivel elkezdheted:
"Drága Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, közvetlenül neked fogok elszámolni az életemmel. Megvallom, hogy eddig semmibe vettelek. Tudom, hogy vétkeztem ellened, a saját tervem szerint éltem, nem pedig a tiéd szerint. Azt akarom, hogy ez mostantól kezdve megváltozzon. El akarok fordulni a bűneimtől, és hozzád akarok menni!

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon mindazért, amit rosszul tettem, hogy nekem ne kelljen megfizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a megbocsátásodat. Tudom, hogy csak a Te kegyelmed menthet meg.

Jézus, köszönöm neked, hogy annyira szerettél, hogy minden bűnömet magadra vetted. Te tettél elfogadhatóvá ahhoz, hogy a Mennybe kerüljek, és most alázatosan kérlek: ments meg! Kérlek, ments meg a bűneimtől és azoktól a szokásaimtól, amik tönkreteszik most az életemet. Hiszek benned, Jézus, és hiszem azt, hogy megtartod az ígéreted és azonnal, bizonyosan, teljesen és örökkévalóan megmentesz. Jézus nevében, Ámen."

Ha elmondtad ezt az imádságot és elfogadtad Jézust, kérlek küldj egy e-mailt angolul a Rick@PastorRick.com címre, és írd meg nekem. Szeretnék néhány ingyenes kiadványt küldeni, amik segítenek neked a Jézussal elkezdett utad elején.

* (Daily Hope by Rick Warren, 2024.09.24)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása