Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Négy lépés a másoknak való megbocsátáshoz

2024. július 03. 03:00 - ReveSz

"Minden keserűség, indulat, harag, kiabálás és istenkáromlás legyen távol tőletek minden gonoszsággal együtt. Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek Krisztusban." Efézus 4:31-32

 Túl sokan közülünk nem igazán értik, mi a megbocsátás. Meggyőződésem, hogy ha több ember tudná, milyen az igazi megbocsátás, sokkal inkább hajlandóak lennének megbocsátani, ahelyett, hogy egészségtelenül ragaszkodnának a múltbéli sérelmekhez.

A Biblia egyértelműen arra hív minket, hogy bocsássunk meg másoknak. A Galata 6:1 azt mondja: "Testvéreim, ha valakit tetten is érnek valamilyen bűnben, ti, akik lelki emberek vagytok, igazítsátok helyre az ilyet szelíd lélekkel." (Új fordítás).

Ha tehát Isten elvárja tőlünk, hogy megbocsássunk másoknak, hogyan néz ki az egészséges, bibliai megbocsátás? Íme egy négy részből álló folyamat, amelyet végig kell járnunk, amikor mások által okozott fájdalommal foglalkozunk.

Először is, ismerjük el, hogy senki sem tökéletes. Amikor gyűlölünk valakit, hajlamosak vagyunk elveszíteni a perspektívánkat az illetővel kapcsolatban. Amikor tele vagyunk haraggal, keserűséggel és fájdalommal, hajlamosak vagyunk már az emberi mivoltát tagadni az illetőnek.

De mindannyian egy csónakban evezünk. A Biblia azt mondja: "Bizony nincs olyan igaz ember a földön aki csak jót cselekedne, és nem vétkezne." (Prédikátor 7:20 Új fordítás). Mindannyian tökéletlenek vagyunk.

Ezután mondj le a bosszúállás jogáról. Ez a megbocsátás lényege. A Biblia azt mondja: "Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az ő haragjának, mert meg van írva: „Enyém a bosszúállás, én megfizetek” – így szól az Úr" (Róma 12:19 Új fordítás). Lehet, hogy úgy érzed, jogod van megtorolni, de el kell kötelezned magad, hogy nem teszed ezt. Lehet, hogy nem tűnik igazságosnak, de ez az egészséges. És ez nem egyszeri döntés, hanem mindennapos, ami akár pillanatnyi döntéseket is igényelhet.

Ezután válaszolj jóval a rosszra. Isten segítsége nélkül szinte lehetetlen ezt megtenni. Jézus szeretetére lesz szükséged, hogy feltöltsön téged. Miért? Mert Isten szeretete nem tartja számon a rosszat (lásd 1Korinthus 13).

Végül pedig összpontosíts újra Isten tervére az életeddel kapcsolatban. Ne a sérelemre és arra a személyre összpontosíts, aki megbántott téged. Inkább, Isten életedre vonatkozó tervére összpontosíts, amely nagyobb, mint bármilyen probléma vagy fájdalom, amivel éppen most szembesülsz.

Amíg továbbra is arra a személyre összpontosítasz, aki megbántott téged, addig az a személy irányít téged. Sőt, ha nem engeded el a bántalmazódat, akkor elkezdesz hasonlítani a bántalmazódra.

Ne tölts még egy napot a haragodban. Ha valaki más által okozott fájdalmakhoz ragaszkodsz, menj végig ezen a négy lépésen, és lépj tovább, arra az életre, melyre teremtettél!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Eszedbe jut-e olyan alkalom, amikor a gonoszságra jóval válaszoltál? Hogyan alakult a helyzet?
  • A négy rész közül melyik tűnik a legfontosabbnak arra nézve, hogy teljesen fel tudtál szabadítani valakit az ellened elkövetett tette alól?
  • Mit gondolsz, miért van az, hogy sokan inkább ragaszkodnak a sérelmükhöz ahelyett, hogy elengednék azt? Hogyan hat a keserűség érzelmileg és fizikailag valakire?


*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.06.26.)

Elfogadtad Jézust Uradnak és Megváltódnak?

Nem számít, mit tettél, vagy hol voltál, Isten örökkévaló családjában van helyed, amely készen áll és vár rád. A kapu tárva-nyitva áll. Csak higgy és fogadd el.

Készen állsz? Itt egy ima, amivel kezdheted:

"Drága Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, közvetlenül neked fogok számot adni az életemről. Megvallom, hogy nem vettem tudomást rólad. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és a saját tervem szerint éltem, nem a tied szerint. Azt akarom, hogy ez megváltozzon, mostantól kezdve. El akarok fordulni a bűneimtől, és feléd és a te jó terved felé fordulni.

"Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon mindazért, amit rosszul tettem, hogy ne kelljen megfizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a bocsánatodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg engem, Uram. Soha nem tudnék elég jó lenni ahhoz, hogy tökéletes helyre kerüljek.

"Jézus, köszönöm, hogy annyira szeretsz engem, hogy minden bűnömet magadra vetted. Elfogadhatóvá tettél a mennyország számára, és arra kérlek, hogy ments meg azoktól a bűnöktől és szokásoktól, amelyek most elrontják az életemet. Hiszek benned, Jézus. És hiszem, hogy megtartod az ígéretedet, hogy azonnal, biztosan, teljesen és örökre megmentesz engem. Ezt a te nevedben imádkozom. Ámen."

Ha ezt az imát imádkoztad, kérlek, írj nekem angolul Rick@PastorRick.com.ra. Szívesen küldök neked anyagokat, hogy elkezdhesd az utadat Jézussal.

Szólj hozzá!

A neheztelés jobban fáj neked, mint bárki másnak

2024. július 02. 03:00 - FodorImi

man-1846050_1920.jpg

„A neheztelés miatt halálra izgatni magadat ostoba és értelmetlen dolog lenne.”
Jób 5:2 (GNT)

Ha ragaszkodsz a nehezteléshez, az mindig jobban fog fájni neked, mint bárki másnak. A neheztelés önpusztító és kontraproduktív.

A neheztelésnek semmi értelme!

Ha valakinek valaha is volt oka a sértődöttségre, az Jób volt. Istenfélő ember volt, akinek megvolt mindene, amire vágyott - gazdagság, hírnév és nagyszerű család. Egy nap mindezt elvesztette. Az ellenséges népek megölték az összes jószágát. Minden gyermeke meghalt. Szörnyű betegséget kapott. Szó szerint mindent elvesztett, amije volt, csak egy zsémbes felesége maradt neki. Aztán jöttek a barátai, és azt mondták: „Jób, ez mind a te hibád.”

Bár Jóbnak minden oka megvolt a neheztelésre, a róla elnevezett bibliai könyvben mégis azt mondja, hogy a neheztelés rossz ötlet. Jób azt mondta: „A neheztelés miatt halálra izgatni magadat ostoba és értelmetlen dolog lenne.” Jób 5:2 (GNT)

Jób bölcs ember volt. Tudta, hogy nincs ideje haragudni. Tudta, hogy ez ostobaság, értelmetlen és logikátlan. Ha visszagondolsz saját életed tapasztalataira, valószínűleg egyet fogsz érteni. Ostoba dolgokat tudunk tenni, amikor a harag foglyai vagyunk. Olyan dolgokat mondunk, mint például: „Majd én megmutatom!” Aztán gyakran nevetséges dolgokat teszünk, hogy ez megtörténjen. Amikor engedünk a haragnak, önpusztító módon cselekszünk, és sokkal többet ártunk magunknak, mint azoknak, akik ellen haragot táplálunk.

Emlékszem, hogy egyszer megnéztem egy régi vígjátékot, a „Három Stooge”-t. Az egyik szereplő folyton mellbe vágta a másikat, aki azt mondta: „Megyek és bosszút állok ezen a fickón. Megállítom!” Fogott egy dinamitrudat, és a saját mellkasára szíjazta. Aztán azt mondta: „Legközelebb, ha megüt, akkor az felrobbantja a kezét!”

Ez történik, amikor haragszunk - igazán ostoba dolgokat teszünk, hogy megpróbáljunk bosszút állni az embereken. Ami még rosszabb, a harag nem segít. Nyomorulttá tesz. Soha nem ér véget azzal, hogy megkapjuk, amit akarunk.

Akkor miért csináljuk? Ne ragaszkodj a neheztelésedhez. Bocsáss meg, és engedd el.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Miért olyan fontos számunkra, hogy mienk legyen az utolsó szó?
  • Milyen módon láttad már, hogy a hosszan őrzött neheztelés ártott neked vagy a hozzád közel álló embereknek?
  • Milyen múltbéli sérelmet kell megbocsátanod ahhoz, hogy elengedd a neheztelést?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2024.06.25.)

Szólj hozzá!

Bocsáss meg, mert Isten megbocsátott neked

2024. július 01. 03:00 - Besther

 heart-7008170_1280.png

"Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek Krisztusban." (Ef. 4,32)

Ebben az életben mindannyian megsérülünk. Sokszor szándékosan bántanak minket azzal, amit az emberek mondanak rólunk vagy amit tesznek velünk. Valójában bármikor, amikor a „megbocsátás” szót olvassuk, azonnal eszünkbe jutnak bizonyos szívfájdalmak, bántalmak és problémák a múltunkból. Az emlékek még mindig frissek, mert nagyon mélyen fájnak.

Azért, mert mélyen megbántottak bennünket, nehéz megbocsátani az elkövetőknek. A Biblia viszont ad nekünk egy nagyon fontos okot, amiért meg kell bocsátanunk.

Meg kell bocsátanod másoknak, mert Isten megbocsátott neked!

A Biblia ezt mondja az Efézusi levél 4. fejezetének 32. versében: "Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek Krisztusban." Ha arra gondolsz, hogy Isten mennyit bocsátott meg neked, az azt fogja eredményezni, hogy megbocsátóbb leszel azokkal szemben, akik megbántottak téged.

Ennek az ellenkezője is igaz. Ha nem érzed azt, hogy megbocsátottak neked, akkor nehéz lesz megbocsátanod másoknak. Sőt ha általában nehezen bocsátasz meg másoknak, lehet, hogy magadnak sem fogsz igazán megbocsátani.

Gondolj így: Isten teljesen eltörölte a bűnödet amiatt, amit Jézus Krisztus tett a kereszten. Minden olyan dolog, amiért megérdemled, hogy megfizess, el lett törölve, mert Isten megbocsátott neked. Őrizd meg magadnak ezt a kijelentést és úgy fogod találni, hogy egyre nehezebb haragot tartanod valaki mással.

Emlékezz: mindegy, hogy bárki mit tesz veled, soha többé nem kell másnak jobban megbocsátanod, mint amennyire Isten már megbocsátott neked. 

A neheztelés és a keserűség tartogatása - ami akkor történik, ha nem vagy hajlandó megbocsátani - stresszt és kimerültséget fog okozni. De ha megbocsátasz, azért, mert neked is megbocsátottak, a fájdalmad helyére Isten békéje és nyugalma lép.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor a megbocsátásra gondolsz, ki jut eszedbe? Ha van olyasvalaki, akinek meg kell bocsátanod, mit fogsz tenni?
  • A megbocsátás azt jelenti, hogy el kell felejtened, ami veled történt? Miért vagy miért nem?
  • Hogyan tudod kimutatni a háládat ma Istennek a megbocsátásáért?

Hol fogod tölteni az örökkévalóságot?

A bűneid elválasztanak Istentől. Csak Isten kegyelme engedi meg, hogy visszatérj a vele való helyes kapcsolatba. 

A Biblia ezt mondja, "Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék." (Ef. 2,8-9.)

Ha készen állsz békét kötni Teremtőddel, akkor mondd el ezt az imát:

"Drága Jézus! Nem akarom, hogy bűneim továbbra is elszakítsanak tőled. Megígérted, hogy ha hiszek benned, minden, ami rosszat tettem eddig, megbocsáttatik, megtudom az életem célját és te befogadsz örökkévaló otthonodba, a mennybe egy napon. 
Megvallom bűnös vagyok és hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Megígérted, ha megvallom bűnösségemet és bízom benned, akkor meg leszek mentve. Hiszek neked, mikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből fakad, hit által és nem olyan dologból, amit én teszek. Uramként fogadlak be életembe. Életem minden részét átadom ma a te irányításodnak. 
Úgy akarok élni, ahogy teremtettél, hogy éljek és életem hátralevő részét arra akarom használni, hogy téged szolgáljalak magam helyett. Rád bízom életem, kérlek, hogy ments meg és fogadj be családodba. Jézus nevében imádkozva. Ámen."

* (Daily Hope by Rick Warren, 2024.06.24.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása