Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan legyünk bölcsek a kapcsolatainkban

2024. július 29. 03:00 - Antal Péter Dávid

breathtaking-view-zugspitze-lake-surrounded-with-forests-eibsee.png„Bármely bolond képes vitába keveredni; megtisztelő dolog kimaradni ezekből.” Példabeszédek 20:3 (GNT)

A bölcs emberek béketeremtők, nem bajkeverők. A bölcs emberek nem keresik az összetűzéseket. Nem keresik állandóan a konfliktust. És nem ellenségeskednek másokkal szándékosan.

A tény az, hogy ha valamennyi időt eltöltünk egy személy közelében, akkor rájövünk, mi irritálja őt. Ezeket az információkat a lelkünk mélyén eltároljuk, mint olyan eszközt, amelyet felhasználhatunk akkor, amikor vitába keveredünk ezzel a személlyel. Ha az illető olyasmit mond, ami bántó, sértő vagy bármilyen módon becsmérel, elővesszük a korábban megszerzett információkat, és felhasználhatjuk ellene. Csak meg kell nyomni a gombot. És minden alkalommal működik!

Tudod, hogy nevezi a Biblia ezt a fajta viselkedést? Bolondság! Ez nem visz közelebb a megoldáshoz, és nem segíti a kapcsolatodat. Sőt, valójában ez árt a kapcsolatnak. Nem bölcs dolog.

A Példabeszédek 20:3 azt mondja: „Bármely bolond képes vitába keveredni; megtisztelő dolog kimaradni ezekből.” (GNT).

Mindannyian használunk kontraproduktív stratégiákat a kapcsolatokban. Ezek bántóak, ártalmasak, és nem érjük el, amit szeretnénk. De ha hiányzik a bölcsességünk, akkor is használjuk őket.

Íme csak néhány a kontraproduktív stratégiák közül:

Összehasonlítás – Soha ne hasonlítgasd a feleségedet, a férjedet, a gyerekeidet, a főnöködet vagy bárki mást – mert minden ember egyedi. Az összehasonlítás haragot szül.

Elítélés – Ha egy kapcsolatban a bűntudatot akarsz alkalmazni, az ellenkezőjét fogod kapni annak, amit vártál. Nem működik, és ez bolondság.

Ellentmondás – William James, a pszichológia úttörője azt mondta: „A bölcsesség annak művészete, hogy tudjuk, mit kell figyelmen kívül hagyni.” Néhány dolog egyszerűen nem érdemli meg a figyelmet;egyszerűen figyelmen kívül kell hagyni őket.

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 14:29-ben: „A bölcs ember uralkodik indulatain. Tudja, hogy a harag hibákat okoz.” (TLB). Mondtál vagy tettél valaha valamit haragból? Mindannyian tettünk ilyet! Ha mérges vagy, az intelligenciád elszáll. Ostobaságokat mondasz és teszel, amelyek önpusztítóak lehetnek.

Érdekes, hogy angolul csak egy betű különbség van a „harag” és a „veszély” között: anger/danger. Sokszor tényleg így van: amikor haragosak vagyunk, veszélyes területen találjuk magunkat. Bántani készülünk másokat, és saját magunknak is kárt okozunk.

A jó hír az, hogy nem kell hagynod, hogy a harag kibontakozzon benned. Dönthetsz úgy, hogy inkább béketeremtő leszel, nem bajkeverő. Kövesd a Példabeszédek bölcs tanácsát: Uralkodj az indulatokon, és tartózkodj a vitáktól. Örülni fogsz, ha sikerül, és a veled kapcsolatban álló emberek is örülni fognak ennek.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen kontraproduktív stratégiákat alkalmaztál a kapcsolataidban? Hogyan ütöttek vissza rád?
  • A saját haragod hogyan okozott fájdalmat neked vagy a körülötted élőknek?
  • Volt olyan eset, amikor úgy döntöttél, kimaradsz a vitából, vagy uralkodsz az indulataidon? Mi lett az eredménye?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.07.22.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása