Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A békéltetés szolgálata

2024. szeptember 16. 03:00 - papk

 mountain-7770294_640.jpg

„[Isten] helyreállította a vele való kapcsolatunkat Krisztus által, és nekünk adta a kapcsolatok helyreállításának ezt a szolgálatát. Más szóval, Isten arra használta Krisztust, hogy helyreállítsa az emberiséggel való kapcsolatát. Nem neheztelt az emberekre a hibáik miatt, és nekünk adta a helyreállított kapcsolatoknak ezt az üzenetét, hogy elmondhassuk másoknak”. 2 Korinthus 5,18-19 (GW fordítás)

Amikor egy konfliktusos kapcsolatot akarsz helyrehozni, akkor a megbékélésre, nem pedig a megoldásra kell törekedned.

Ez nagy különbség! A megbékélés a kapcsolat helyreállítását jelenti. Persze ez nem azt jelenti, hogy újra összeházasodsz a volt házastársaddal, vagy hogy legjobb barátok lesztek azzal, aki megbántott. Ez csak azt jelenti, hogy megbékéltek egymással.

A probléma megoldása azt jelenti, hogy minden nézeteltérést elrendeztek, de ez a legtöbbször nem történik meg. Mert az igazság az, hogy vannak dolgok a házasságodban, a barátságaidban és a munkahelyi kapcsolataidban, amelyekkel egyszerűen soha nem fogsz egyetérteni, mert mindannyian különbözőek vagyunk. 

De ellentmondhatsz valakinek anélkül is, hogy megbántanád. Ezt hívják érettségnek, bölcsességnek, és ilyen az, amikor Jézus Krisztushoz vagyunk hasonlók.

Lehetünk egységben anélkül, hogy ugyanolyanok lennénk. Tudunk kéz a kézben járni anélkül, hogy teljes egyetértésben lennénk. A feleségemmel, Kay-jel több mint 50 éve vagyunk házasok, és sok mindenben nem értünk egyet. De kéz a kézben járunk, támogatjuk egymást, és békében élünk.

A házassági tanácsadások során a következőt tanultam: Ha a kapcsolat helyreállítását tartod szem előtt, gyakran a probléma jelentéktelenné válik. Hány nagy vitád volt már apró-cseprő dolgok miatt? És igazából ezek nem is magukról a dolgokról szóltak. Vissza kell térned ahhoz, hogy a kapcsolatot tartsd szem előtt.

Arra buzdítalak, hogy hívőként kötelezd el magad, hogy mindig a kiengesztelődésre és a megbékélésre fogsz törekedni ebben a konfliktusokkal teli világban. Legyél olyan ember, aki hidakat épít, és nem falakat. Törekedj arra, hogy az emberek között a kapcsolat helyreálljon, és ne megromoljon.

A Biblia ezt mondja Pál apostolnak a Korinthusiakhoz írt második levele 5. fejezetének 18. és 19. versében: „[Isten] helyreállította a vele való kapcsolatunkat Krisztus által, és nekünk adta a kapcsolatok helyreállításának ezt a szolgálatát. Más szóval, Isten arra használta Krisztust, hogy helyreállítsa az emberiséggel való kapcsolatát. Nem neheztelt az emberekre a hibáik miatt, és nekünk adta a helyreállított kapcsolatoknak ezt az üzenetét, hogy elmondjuk másoknak” (GW fordítás).

Ha Jézus Krisztus követője vagy, akkor a békéltetés szolgálatát kell végezned. Az a feladatod, hogy elmondd az embereknek: „Isten mindent megtett, hogy újra közösségbe kerülj vele. Nem kell az ellenségének lenned. Ő nem haragszik rád, sőt, nagyon szeret téged. Békülj meg Istennel. Élj békében Ővele, és add át ezt a békét mindenki másnak is.”

A te esetedben a békéltetés szolgálata a saját kapcsolataidban kezdődik — kérd Istentől az Ő kegyelmét, és bátorságot, hogy másokkal is meg tudd ezt osztani.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi az a vitás pont a házasságodban vagy a barátságodban, amit még nem tudtatok megoldani?
  • Mit kell tenned, hogy a probléma megoldása helyett inkább magát a kapcsolatot tartsd szem előtt és a megbékélésre törekedj?
  • Hogyan tudod a megbékélés szolgálatát végezni ott, ahol éppen vagy — a családodban, a munkahelyeden és a környezetedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.09.09.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

Szólj hozzá!

Aggodalmaskodhatsz, vagy inkább dicsőítheted az Urat

2024. szeptember 15. 03:00 - R.K.A.

 

2024_09_08_kep.jpg

„Ha azért szenvedtek, mert azt teszitek, ami helyes, Isten megjutalmaz érte. Ne aggódjatok tehát, és ne féljetek a fenyegetéseiktől. Ehelyett Krisztust imádjátok, mint életetek Urát. És ha valaki arról kérdez, hogy hívőként miben reménykedtek, mindig álljatok készen arra, hogy megmagyarázzátok.”

1 Péter 3,14-15 (NLT fordítás)

A kereszténység nem a gyenge, gyáva vagy félénk embereknek való. Jézus követéséhez bátor férfiakra és nőkre van szükség.

Vannak a világon hívők, akik olyan szörnyű szenvedéseket élnek át, amilyeneket a legtöbben közülünk soha nem fognak megismerni. Mennyibe kerül neked Krisztus követése? Nem valószínű, hogy valaha is erőszakos támadásban lesz részed. De minden egyes nap szembe kell nézned a néma elnyomással, ahogy a kultúra egyre inkább szekularizálódik és keresztényellenessé válik.

Amikor a hited miatt ellenállásba ütközöl, természetes, hogy félsz. Hogyan szabadulhatsz meg tehát az ellenállástól való félelemtől? Hogyan szabadulhatsz meg a rosszallástól való félelemtől? Hogyan szabadulhatsz meg az elutasítástól való félelemtől?

Be kell töltekezned Isten szeretetével. A Biblia azt mondja, hogy a szeretetben nincs félelem, és a tökéletes szeretet kiűz minden félelmet. Amikor ellenállással szembesülsz, Isten irántad való szeretetére kell összpontosítanod. Azok az emberek, akik Isten szeretetének bizonyosságával élnek, nem félnek az elutasítástól. Nem félnek a rosszallástól.

A Bibliában azt olvassuk Péter első levelének 3. fejezetében, a 14-15. versben: „Ha azért szenvedtek, mert azt teszitek, ami helyes, Isten megjutalmaz érte. Ne aggódjatok tehát, és ne féljetek a fenyegetéseiktől. Ehelyett Krisztust imádjátok, mint életetek Urát. És ha valaki arról kérdez, hogy hívőként miben reménykedtek, mindig álljatok készen arra, hogy megmagyarázzátok.” (NLT fordítás)

Amikor úgy érzed, hogy nyomást gyakorolnak rád azért, hogy hallgass a Krisztusba vetett hitedről, két választásod van: aggodalmaskodhatsz, vagy dicsőítheted Istent. Ez azt jelenti, hogy vagy pánikba esel, vagy imádkozol. Vagy a problémára, a nyomásra és az üldözésre koncentrálsz, vagy pedig Istenre.

Fordíts hátat a feszültségnek, amit érzel, és fordítsd a figyelmedet Isten felé. Meg kell változtatnod a fókuszt! Ezt jelenti Isten imádata – összpontosítás Istenre. Amikor ellenállással szembesülsz, fordítsd figyelmedet szerető mennyei Atyád felé. Válaszd Isten dicsőítését az aggodalom helyett.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hol találhatod meg Isten szeretetének bizonyosságát?
  • Mit gondolsz, hogyan jutalmazza meg Isten a szenvedésedet azért, mert azt teszed, ami helyes?
  • Milyen ellenállással szembesültél már a hited miatt?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2024.09.08.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Emlékezz erre, amikor támadások érnek!

2024. szeptember 14. 03:00 - Antal Péter Dávid

mountain-river-flowing_s.png„Isten megáldja azokat, akiket azért üldöznek, mert helyesen cselekszenek, mert övék a mennyek országa. Isten megáld titeket, amikor az emberek kigúnyolnak és üldöznek, hazudnak rólatok és mindenféle rosszat mondanak ellenetek, mert a követőim vagytok.”

Máté 5,10-11 (NLT fordítás)

Amikor úgy érzed, hogy a világ nyomást gyakorol rád, mert szereted Jézust, mások pedig nem, emlékezz három dologra:

A támadások miatt fogunk Jézushoz jobban hasonlítani.
Jézus ezt mondta János evangéliuma 15. fejezetében a 18-19. versekben: „Ha a világ gyűlöl titeket, emlékezz arra, hogy engem gyűlölt először. A világ sajátjaként szeretne téged, ha hozzá tartozol, de te már nem vagy a világ része.” (NLT fordítás).

Ha majd felnősz, és olyan leszel, mint Jézus, akkor át kell élned azokat a dolgokat, amelyeken ő ment keresztül, beleértve a magányt, a csüggedést, a stresszt és a kísértést. Miből gondolod, hogy Isten megkímélne téged, amikor a saját Fiát nem kímélte meg ezektől a dolgoktól?

A lelki ellenfelek által elmélyül a hited.
A hited olyan, mint egy izom. Egy izom nem nő attól, hogy egy széken ülünk és pattogatott kukoricát eszünk. Az izom úgy nő, ha nyújtjuk, megfeszítjük és próbára tesszük. Soha nem fogsz izmot növeszteni, ha egyetlen súlyt sem húzol az ellenkező irányba.

Ha nincsenek ellenfelek az életedben, akkor a hited nem növekszik. A világ legerősebb hívei jelenleg azok, akiknek a hitük a leginkább próbára van téve. A Biblia az Péter első levelében, az 1. fejezet 7, versében ezt mondja: „Ezek a megpróbáltatások megmutatják, hogy a hitetek valódi. Úgy tesztelik, ahogy a tűz megtisztítja az aranyat – bár a hitetek sokkal értékesebb, mint a puszta arany.” (NLT fordítás)

A hitbeli ellenállás örök jutalmat fog adni neked.
Máté evangéliumának 5. fejezetében, a 10-11. versben ezt olvashatjuk: „Isten megáldja azokat, akiket azért üldöznek, mert helyesen cselekszenek, mert övék a mennyek országa. Isten megáld titeket, amikor az emberek kigúnyolnak és üldöznek, hazudnak rólatok és mindenféle rosszat mondanak ellenetek, mert a követőim vagytok.” (NLT fordítás)

Isten meg fog áldani mindenkit, akit azért üldöznek, mert érte élnek. De vigyázz! Nem kapsz jutalmat akkor, ha durva vagy ellenszenves vagy. Ha öntörvényű életet élsz, és emiatt üldöznek, te nem mártír vagy, hanem csak egy rossz ember.

Jutalmat kapsz, amiért olyan vagy, mint Jézus. Amikor megosztod azt, amiben hiszel, tedd azt szelíden és tisztelettel, akárcsak Jézus, és egy napon jutalmat kapsz érte a mennyben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan reagáltál, amikor próbára tették a hitedet? Mit gondolsz, mit gondol Isten a válaszodról?
  • Hogyan néz ki az üldöztetés a te környezetetben?
  • Miért fontos imádkozni az üldözött emberekért?

 

Milyen válaszod van Jézussal kapcsolatban?

Isten bizonyította szeretetét irántad Fia, Jézus Krisztus által. A Biblia azt mondja: „Mert így szerette Isten a világot: egyszülött Fiát adta, hogy mindenki, aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (János 3,16)

Készen állsz bízni Istenben, hogy beteljesíti az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, kezdd ezzel az egyszerű imával:

„Kedves Istenem, nem akarom, hogy a bűnöm ezentúl is elszakítson tőled. Megígérted, hogy ha hiszek Jézusban, megbocsátasz mindent, amit valaha rosszul tettem, megmutatod életem célját, befogadsz a családodba, és elhozol a mennybe egy napon, hogy veled éljek az örökkévalóságban.

„Jézusom, megvallom a bűnömet, és hiszem, hogy te vagy a Megmentőm. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösséget kegyelemből, hit által kapjuk, és nem bármi olyanért, amit teszünk. Kérlek téged, hogy Uramként jöjj az életembe. Ma neked ajánlom az életemet.”

„Istenem, úgy akarok élni, ahogyan te teremtettél, és az életem hátralévő részét arra fordítani, hogy téged szolgáljalak. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre angolul, és tudasd ezt velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

* (Daily Hope by Rick Warren, 2024.09.07.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

Szólj hozzá!

A konfliktuskezeléshez válts fókuszt!

2024. szeptember 13. 03:00 - Olajfa

”És senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is. Azt törekedjetek megvalósítani magatokban, ami Krisztus Jézusban is megvolt." Filippi 2,4-5 

Amikor valakihez közeledsz, hogy megoldj egy konfliktust, először is be kell vallanod, hogy te is részese vagy a problémának. Ezután meg kell hallgatnod a másik fél sérelmeit és nézőpontját.

Azt hisszük, hogy eszméken vitatkozunk, de valójában az érzelmeken. Ha konfliktus adódik, valakinek az érzelmei sérülnek. Valaki úgy érzi, hogy bántalmazták. Valaki úgy érzi, hogy megsértették. Nem az eszmék okozzák a konfliktust, hanem a mögötte lévő érzelmek.

Sebzett emberek sebeznek meg másokat. Minél jobban sebződnek az emberek, annál jobban nekimennek ők is mindenki másnak. Akiket nem bántanak, azok nem bántanak másokat. Azok az emberek, akik tele vannak szeretettel, szeretettel fordulnak mások felé. A békével teli emberek békében vannak mindenki mással. De azok az emberek, akik belül fájdalmat éreznek, bántani fognak másokat, kirohanásaik lesznek.

Ha jó értékesítő akarsz lenni, nem a termékedet szeretnéd először eladni. Ha jó professzor vagy lelkész akarsz lenni - ha bármilyen módon kapcsolatot akarsz teremteni másokkal -, akkor az emberek igényeivel, fájdalmaival és érdeklődésével kell először foglalkoznod.

A Filippi levél 2. fejezetének 4-5. verse szerint: „És senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is. Azt törekedjetek megvalósítani magatokban, ami Krisztus Jézusban is megvolt."

Gyakran annyira leköt, hogy a veled konfliktusban álló emberekkel megértesd az álláspontodat, hogy nem hallod meg az övékét? Túlságosan el vagy foglalva azzal, hogy beszélsz, és nem figyelsz a másikra, és ennek eredményeként egyre távolabb és távolabb kerülsz tőlük.

A saját igényeidről az ő igényeikre kell áthelyezned a fókuszodat. A konfliktusmegoldás azzal kezdődik, ahogyan a helyzetre tekintesz. A Filippi levél 2. fejezete 4. versében a „nézni” szó a görög scopos szó. Innen származik a „mikroszkóp” és a „távcső” szavunk.

A "scopos" azt jelenti, hogy összpontosítani. A te hozzáállásodnak ugyanolyannak kell lennie, mint amilyen Jézus Krisztusé volt. Akkor hasonlítasz leginkább Jézusra, amikor inkább más fájdalmaira koncentrálsz, mint a saját sebeidre.

Van egy régi mondás, ami így szól: „Próbáld megérteni a másikat, mielőtt magadat próbálnád megértetni.” Amikor a másik ember szükségleteire összpontosítasz, és nem a sajátjaidra, akkor növekszik az együttérzés és a kegyelem, és jobban megérted a helyzetet. Ezután továbbléphetsz a konfliktus megoldása felé.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan mutatott Jézus példát nekünk abban, hogy hogyan kell mások érdekeit szem előtt tartani?
  • Milyen módon gyakorolhatod, hogy a mások szükségleteivel való törődést kifejezd?
  • Hogyan tudod magad felkészíteni egy konfliktus megoldása előtt arra, hogy a másikra összpontosíts és meghallgasd őt?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2024.09.06.)

 

Szólj hozzá!

Vess egy pillantást a vakfoltjaidra!

2024. szeptember 12. 03:00 - Krisztina Ivanyina

„Miért veszed észre a szálkát a barátod szemében, de nem veszed észre a gerendát a saját szemedben? . . . Először távolítsd el a gerendát a saját szemedből. Akkor tisztán fogsz látni, hogy eltávolítsd a szálkát a barátod szeméből." (Mt 7,3, 5 NCV fordítás)

Ne menjen le a nap a ti haragotokkal!” – Keresztény szemléletű  konfliktuskezelés az emberi kapcsolatainkban – Útjelző

Az egyik legfontosabb életkészség, amelyet meg kell tanulnod, a konfliktusok megoldása. Ha nem, akkor az életed nagy részét nyomorultul fogod tölteni, mert tökéletlen emberek vagyunk, és életünk szinte minden napján vannak konfliktusaink.

Ha meg akarod oldani a konfliktust, akkor neked kell megtenned az első lépést. Ez azt jelenti, hogy Isten segítségét kell kérned, mert bátorság kell ahhoz, hogy felkeress valakit, akivel konfliktusod van, és elmondd neki, hogy le akarsz ülni és megoldani.

Akkor nem azzal kezded, hogy a másik rosszat tett. Nem kezdesz egy csomó váddal vagy annak sorolásával, hogy mivel bántottak meg. Kezdd azzal, hogy miben vagy hibás.

Lehet, hogy a konfliktus 99,99 százalékban az ő hibájuk. De mindig találhatsz bevallanivalót! Talán rosszul vágtál vissza, még ha védekezésből is. Talán a te hozzáállásod is helytelen volt. Talán az, ahogyan otthagytad a másikat.

Vannak gyengéid, amelyeket mások tisztán látnak, de te nem veszel észre. Ezek a vakfoltok. Ezek azok a gyengeségek, amelyekről nem tudsz. Ezért kell alázatos szívvel hozzáfogni a konfliktusok megoldásához, és a saját hibáiddal kezdeni.

Jézus ezt mondta: „Miért veszed észre a szálkát a barátod szemében, de nem veszed észre a gerendát a saját szemedben? . . . Először távolítsd el a gerendát a saját szemedből. Akkor tisztán fogsz látni, hogy eltávolítsd a szálkát a barátod szeméből." (Mt 7,3, 5 NCV fordítás)

Ez azt jelenti, hogy egy konfliktus esetén először is vállalnod kell a saját részedet. Mi az a gerenda a szemedben, ami megakadályozza, hogy tisztán lásd a helyzetet? Ne a másik személy hibáival kezdd, és azzal, ahogyan ő elbánt veled, amíg be nem vallottad a te részedet.

Érzéketlenséggel váltottál ki konfliktust? Vagy túl érzékeny voltál? Nem mutattál együttérzést a bántó személy iránt? Túl követelőző voltál?

Mik a vakfoltjaid? Miután megtaláltad és bevallottad őket, készen állsz a konfliktus megoldásának következő lépésére.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi tart vissza minket attól, hogy tisztán lássuk saját bűnünket?
  • Mit gondolsz, milyen hatással van a másik emberre, ha a konfliktusok megoldását vallomással kezded, nem vádaskodással?
  • Milyen lépést tehetsz ma egy konfliktus megoldása érdekében az életedben?

* (Daily Hope by Rick Warren 2024.09.04.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása