Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hagyd, hogy Isten vezesse a döntéseidet

2024. augusztus 07. 03:00 - gerbeaud

"Útra kelnek-e ketten együtt, ha nem egyeztek meg?"(Ám 3,3 NLT fordítás)
Ha a tökéletes feleségre vagy férjre vársz, sosem fogod megtalálni. Hadd mondjam el, miért: Senki sem tökéletes. Mindannyian sérültek vagyunk.
És ez így van rendjén. Isten szeret téged, a megtörtséged ellenére is. De meg kell értened, hogy bárkivel is házasodsz össze, az is sérült lesz.
Itt kell óvatosnak lenned. Bár mindenki megtört, néhány embernek sokkal több gyógyulásra van szüksége. Ők még nem állnak készen egy kapcsolatra. És el kell kerülnöd őket házastársként, függetlenül attól, hogy mennyire jóképűek, gazdagok vagy kedvesek.

Mielőtt belemész egy hosszú távú kapcsolatba, meg kell értened a leendő társad érzelmi egészségét. Tanulmányok sora mutatja, hogy a szakítások és válások 80 százaléka azért történik, mert az egyik vagy mindkét fél érzelmileg labilis.
A Szentírásból merítve, íme egy részleges ellenőrző lista az érzelmi egészségi tényezőkről, amelyekre érdemes odafigyelni:
Keress olyan házastársat, aki igazat mond! A Példabeszédek könyve (20,7) ezt mondja: "Feddhetetlenül él az igaz, még a fiai is boldogok lesznek". Ha házastársról van szó, a szeretet bizalmon alapul, a bizalom pedig igazságon. Ha nem mondod meg az igazat, nem bízhatok benned. És ha nem bízhatok benned, hogyan szerethetnélek?
Keress olyan házastársat, aki nagylelkű és kedves! A Biblia azt mondja: "Az ajándékozó bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül" (Péld 11,25). Azt is mondja: "Önmagával tesz jót a szeretet embere, a kegyetlen pedig saját magának árt" (Péld 11,17).
Keressen olyan házastársat, aki uralkodik a haragján! A Példabeszédek könyve 22. részének 24. verse azt mondja: "Ne tarts barátságot a haragos természetűvel, és ne járj együtt a heveskedővel". A fékezhetetlen harag mély bizonytalanságról és alacsony önértékelésről árulkodik.
Keress olyan házastársat, aki nem ragadt bele egy függőségbe! A Példabeszédek könyve 23. részének 20. verse szerint: "Ne tarts a bor mellett dőzsölőkkel, se a falánk húsevőkkel!" Itt csak két dolog - az étel és az alkohol - van megemlítve, de a függőségnek százféle módja van.
Keress olyan házastársat, aki nem táplál keserűséget! A keserűség olyan, mint a méreg. Élve felemészt. A Biblia azt mondja a Zsidókhoz írt levélben (12,15): "Ügyeljetek arra, hogy senki se hajoljon el Isten kegyelmétől, hogy a keserűség gyökere felnövekedve kárt ne okozzon, és sokakat meg ne fertőzzön".
Keress olyan házastársat, aki nem önző! A Példabeszédek könyve 28. részének 25. verse szerint: "A telhetetlen ember viszályt szít". Ha a lényegre térünk, a házasságban a konfliktusok első számú oka az önzés.
Keress olyan házastársat, aki nem kapzsi! A Példabeszédek 15. részének 27. verse azt mondja: "Kárt okoz saját házának a nyerészkedő". Ha kapzsi házastársad lesz, egész életedben adósságban fogsz élni.
Talán azt gondolod: "Ez aztán a hosszú lista, Rick. Nem biztos, hogy valaha is találok valakit, aki megfelel ennek". De nekem sikerült. És te is megtalálhatod.
Amikor Kay és én összeházasodtunk, Leonard Ravenhill, a nagy huszadik századi evangélista és író küldött nekünk egy esküvői üdvözlőlapot. Sosem felejtem el, mi állt rajta: "Isten mindig a legjobbat adja azoknak, akik követik a bölcsességét."
És Isten neked is a legjobbat fogja adni, ha keresed az Ő vezetését és engedelmesen követed Őt. "Maga az ÚR vonul majd előtted, ő maga lesz veled. Nem hagy cserben téged, és nem hagy el: ne félj hát, és ne rettegj!" (5Móz 31,8).
Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:
  • Tökéletességet vártál a lehetséges partneredtől vagy a közeli barátaidtól és családtagjaidtól? Hogyan változtatja meg a másokkal szembeni elvárásaidat a tudat, hogy mindannyian sérültek vagyunk?
  • Hogyan láttad azt, hogy Isten érzelmi egészséget adott neked vagy egy ismerősödnek?
  • Észrevetted-e magadban az egészségtelen érzelmi vonások valamelyikét a mai Napi Remény áhítatból? Ha igen, mi az az egy lépés, amit ma megteszel, hogy Isten gyógyítását keresd?
*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.07.31.)
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása