Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szeretet választás

2023. szeptember 30. 03:00 - Erika1832

"Ezt a döntést úgy hozhatod meg, hogy igen-nem.jpgszereted az Urat, a te Istenedet, engedel-meskedsz neki, és szilárdan elkötelezed magad mellette." (5. Móz 30,20. NLT)

A Biblia ezt tanítja a szeretetről: a szeretet választás és elkötelezettség. A te választásod, hogy szeretsz – és a te döntésed, hogy nem szeretsz.

Mára már teljesen elfogadott lett az a mítosz, hogy a szerelem fékezhetetlen, és hogy csak úgy megtörténik.

Valójában még az általunk használt nyelvezet is azt sugallja, hogy nem tudjuk irányítani, hogy hogyan szeretünk. Azt mondjuk: "szerelmes lettem," – mintha az egy árok lenne! "Csak sétáltam egy nap, és bumm!" – beleestem valakibe. Egyszerűen nem tudtam megállni." De vajon ez tényleg szerelem?

Nem, ez nem szerelem. Amikor valaki azt mondja, hogy "szerelmes lett", akkor valójában azt érti ez alatt, hogy vonzódik valakihez. A vonzalom és az izgalom kontrollálhatatlan – efelől semmi kétség. De a vonzalom és a fellobbanás nem szerelem. Elvezethetnek a szerelemhez, de nem szerelem.

A szeretet választás kérdése.

Az esküvői szertartás során egy férfi és egy nő egymás elé áll, és elmondják a fogadalmaikat. Azt mondják a másiknak: "Téged választalak a világon mindenki másnál inkább, és téged választalak életem hátralévő részére". Nyilvános nyilatkozatot tesznek a választásukról - ez az elköteleződés.

Nem kényszeríthetsz valakit arra, hogy beléd szeressen, és arra sem kényszerítheted, hogy szerelmes maradjon beléd. Miért? Mert a szeretet egy választás. A szeretetet nem lehet erőltetni. Ez minden kapcsolatra igaz, beleértve az Istennel való kapcsolatodra is.

Az 5.Mózes 30,20 azt mondja: "Ezt a döntést úgy hozhatod meg, hogy szereted az Urat, a te Istenedet, engedelmeskedsz neki, és szilárdan elkötelezed magad mellette" (NLT fordítás).

Mint minden más kapcsolatban, neked is el kell döntened, hogy szereted-e Istent. Isten nem fog arra kényszeríteni, hogy szeresd őt. Fittyet hányhatsz Istenre, és teljesen más utat választhatsz. Tönkreteheted az életedet, ha akarod. Isten nem fog arra kényszeríteni, hogy szeresd őt, – mivel a szeretetet nem lehet kikényszeríteni. A szeretet egy választás.

Ma milyen kapcsolataidban kell a szeretet választanod?

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, Isten miért tette a szeretetet választássá?
  • Hogyan mutatod meg másoknak, hogy amellett döntöttél, hogy szereted őket? Hogyan mutatod meg Istennek, hogy azt választottad, hogy szereted őt?
  • Mi mutatja az életedben, azt az elhatározásodat, hogy szereted Istent?

Daily Hope by Rick Warren (2023.09.23.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása