Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A változás néha csak fokozatosan következik be

2024. február 29. 03:00 - csmsdvd

 „Az Úr, aki Lélek, egyre inkább magához hasonlatossá tesz minket, ahogyan az ő dicsőséges képmására változunk” (2Kor 3,18 NLT fordítás).

Az életedben a saját akaraterődnél sokkal több erőre van szükséged. Isten erejére van szükséged!

A Lélek gyümölcsei azok a tulajdonságok, amiket Istentől akkor kapsz, amikor a Szentlélek már benned él: "szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség és önmegtartóztatás." (Gal 5,22-23)

Hogyan terem Isten gyümölcsöt az életedben? Nem akaraterővel. Mondogathatod: "Türelmesebb ember leszek!" De ez nem jelenti azt, hogy működni is fog!

A Szentlélek növeszti meg ezt benned. Próbálgathatod azt mondani: "Türelmesebb leszek!” vagy „Szeretetteljesebb leszek!", de ez olyan, mintha egy eukaliptuszfára narancsot kötnél, és azt mondanád ez a narancsfa. Nem így működik. A Lélek gyümölcse csak belülről jöhet, Isten Lelke által, aki benned él.

Hogyan működik a Szentlélek az életedben? A válasz az, hogy fokozatosan: "Az Úr, aki Lélek, egyre inkább magához hasonlatossá tesz minket, ahogyan az ő dicsőséges képmására változunk" (2Kor 3,18 NLT fordítás).

Amikor Isten gombát akar növeszteni, az hat órát vesz igénybe. Amikor Isten tölgyfát növeszt, az 60 évbe alatt történik meg. A kérdés a következő: te milyen életet szeretnél, olyat, mint egy gomba, vagy mint egy tölgyfa?

A fájdalmaidat, szokásaidat, és az elakadásaidat sem egyik napról a másikra gyűjtögetted össze. Azok a dolgok, amiken leginkább változtatni szeretnénk, általában évek alatt alakultak ki bennünk. Egyszer valaki odajött hozzám, és azt mondta: "Rick pásztor, szeretném, ha megoldaná a házassági problémámat!". Azt kérdeztem: "Mióta vagy házas?" Tizenöt éve. "Mióta van ez a probléma?" Tíz éve. És öt másodperc alatt akarsz megoldást? Ez nem így megy! Ezt a hagymát rétegről rétegre kell meghámoznod.

A Szentlélek azért dolgozik bennünk, hogy fokozatosan egyre inkább hozzá hasonlatossá tegyen bennünket. A jellemünk a szokásaink összessége. A mi felelősségünk az, hogy olyan új szokásokat alakítsunk ki, amik az ő munkáját tükrözi bennünk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen új szokásokat szeretnél kialakítani azért, hogy a Szentlélek folyamatosan munkálkodhasson életedben és, hogy ez egyre inkább Krisztushoz hasonlóvá tegyen?
  • Mit gondolsz, miért fontosak a kis lépések, amik a fejlődés és a változás felé vezetnek, legalább annyira mint a nagyok?
  • Hogyan segíthet egy kiscsoport vagy néhány közeli barát abban, hogy a helyes úton maradj, miközben változtatsz életeden?

Követni akarod Jézust?

Isten a jóságát Fián, Jézus Krisztuson keresztül bizonyította be. A Biblia azt mondja: "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert az Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem, hogy üdvözüljön a világ általa. Aki hisz őbenne, az nem jut ítéletre, aki pedig nem hisz, már ítélet alatt van, mert nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében." (János 3:16-18).

Készen állsz arra, hogy bízz Istenben, aki beteljesíti az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, kezdd azzal, hogy elmondod ezt az egyszerű imát:

Drága Istenem!
Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Megvallom, hogy vétkeztem ellened, és megbocsátásodat kérem. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye bűneimet, és Te feltámasztottad őt az életre. Úgy akarok bízni Jézusban mint a Megváltómban, és a mai naptól kezdve Őt akarom követni, mint Uramat. Vezesd életemet, és segíts, hogy a Te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.02.22.)

Ha az imént elmondott imán keresztül, most fogadtad be a szívedbe Jézust, kérlek, hogy írj nekem a Rick@PastorRick.com címre. Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, amelyek segítenek elindulni Jézussal az utadon!

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Itt az ideje, hogy változtass gondolkodásodon

2024. február 28. 03:00 - csmsdvd

you_have_to_change_your_mind_photo.jpg

Ugyanolyan hozzáállással kell rendelkezned, mint amilyen Krisztus Jézusnak volt" (Fil 2,5 NLT fordítás).

Életed megváltoztatása új gondolkodásmódot igényel. A küzdelem, amit hibázásaid megszüntetéséért folytatsz, mindig mentális harc. Az elmédből indul ki, és az elmédben nyered meg, vagy veszíted el.

Pál apostolnak az Efezusiakhoz írt levelében a 4. fejezet 23. verse szerint: „Újuljatok meg elmétekben és lelketekben”.

Addig nem fogsz megváltozni, amíg a gondolataid és a hozzáállásod nem változik meg. Ezért fontos a napi elcsendesedés. Az az idő, amit tudatosan Isten Igéjének tanulmányozásával és a vele való - imádságon keresztül történő - beszélgetéssel töltesz lelki megújulást hoz.

Még a Szentlélek erejével együtt is, lelki fegyelemre van szükségünk ahhoz, hogy legyen erőnk változtatást végrehajtani. Meg kell ismerned Istent, hogy megtudd, mit vár és mit kíván tőled.

Tudod, mi a teológiai kifejezés arra, hogy megváltoztatod a gondolataidat? Ez a megtérés. Megtérni azt jelenti, hogy megváltoztatod a gondolkodásmódodat.

A "megtérés" görög szava: metanoia. A metanoia azt jelenti, hogy megváltozik ahogyan vélekedsz: a haláltól az élethez, a bűntől a megbocsátáshoz, a bűntudatból a lelki békébe, a pokoltól a menny felé fordulsz. „Az én saját utam”-ról Isten útjára térsz. Életedben a legpozitívabb változás az lesz, amikor megbánod bűneidet, és a megbánástól eljutsz a megbocsátásig és a lelki békéig.

A hibázásaidról is meg kell tanulnod új módon gondolkodni. A hiányosságaid gyakran erősségek, amiket nem használsz megfelelően. Ilyen az újfajta gondolkozás! Valószínűleg soha nem gondoltál erre, de ez a megbánás. Ez a gondolkodásmód megváltoztatás. A hibázásaid gyakran Istentől kapott erősségek, amiket rosszul használsz.

Meg kell változtatnod a gondolkodásmódodat, hogy a legtöbbet hozhasd ki az erősségeidből. Ehhez "Ugyanolyan hozzáállással kell rendelkezned, mint amilyen Krisztus Jézusnak volt!" (Filippi 2,5 NLT fordítás).

Isten azt akarja, hogy megtanulj úgy gondolkodni, mint Jézus. Hogyan tudod ezt megtenni? Ismétlem, ez egy döntés. Döntened kell Jézus mellett, és azt kérdezned: "Istenem, Jézus hogyan gondolkodna erről?". Minél inkább megtöltöd elmédet Isten Igéjével, annál könnyebben tudsz erre a kérdésre válaszolni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan nehezítik vagy segítik a hibázásaid megváltoztatását azok a dolgok, amelyekkel gondolatban foglalkozol?
  • Milyen változtatásokat fogsz ma megtenni időbeosztásodban, kapcsolataidban vagy hozzáállásodban, amelyek hatással lesznek elméd lelki megújulásodra?
  • Mit gondolsz, miért nem akarjuk megtudni, hogy Jézus mit tett volna egy adott helyzetben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.02.21.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A változáshoz döntés kell

2024. február 27. 03:00 - csmsdvd

"Ezért tehát, szeretteim, ahogyan mindenkor engedelmeskedtetek, nem csupán jelenlétemben, hanem sokkal inkább most, távollétemben is, félelemmel és rettegéssel munkáljátok üdvösségeteket, mert Isten az, aki munkálja bennetek mind a szándékot, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően." Fil 2,12-13 

Nem elég csak akarni a változást. Még az sem elég, ha azt mondjuk: "Arról álmodozom, hogy megváltozom". Az álmok semmit sem érnek, hacsak fel nem ébredsz és el nem kezdesz cselekedni értük. Addig nem fogsz változtatni az életedben lévő problémákon, amíg komolyan el nem határozod a változást.

Hogyan szeretnél lenni hat hónap múlva? Erősebb akarsz-e lenni érzelmileg? Élesebb lesz az elméd? Fizikailag leszel egészségesebb? Lelkileg leszel érettebb?

Mindez nem történik meg automatikusan. Nem fogsz csak úgy véletlenül egészségesebbé válni az életed egyik területén sem. Sokszor Istentől várjuk, hogy megváltoztasson minket. De nem te vársz Istenre! Isten vár rád!

Az életben nincs fejlődés változás nélkül. Nincs változás veszteség nélkül. És nincs veszteség fájdalom nélkül. El kell engedj néhány régi dolgot, és ez nem mindig könnyű.

Bizonyára néhányan elakadásban vagytok, mert nem tanulták meg, hogyan kell elengedni. Ez egy döntés. Pál apostol az Efezusiakhoz írt levelének 4. fejezetének 22. verse azt mondja: "Dobjátok el régi bűnös természeteteket és korábbi életmódotokat, amelyet megrontott a vágy és a csalás" (NLT fordítás).

Mondhatod, hogy tökéletlenségeid a körülményeidből vagy a kromoszómáidból következnek. De nem az számít, honnan származnak. A lényeg, hogy foglalkoznod kell velük. A genetika megmagyarázza a hajlamaidat, de nem ment fel bűneid alól.

Itt a jó hír: ha egyszer hívővé válsz, akkor kapsz egy új erőt, amely nagyobb, mint ezek a régóta meglévő hajlamok. Ez az erő: a Szentlélek ereje.

Pál Filippiekhez írt levelének 2. fejezetének 12. és 13. verse azt mondja: "Ezért tehát, szeretteim, ahogyan mindenkor engedelmeskedtetek, nem csupán jelenlétemben, hanem sokkal inkább most, távollétemben is, félelemmel és rettegéssel munkáljátok üdvösségeteket, mert Isten az, aki munkálja bennetek mind a szándékot, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően."

Ez azt jelentené, hogy félned kell Istentől? Természetesen nem! Azt jelenti, hogy félj attól, hogy elszalasztod a legjobbat, amit Isten tervezett számodra, és elvesztegeted az életed. Félj attól, hogy bár leéled egész életedet, mégsem ismered meg mi volt Isten célja veled.

Az életed megváltoztatásának titka nem az akaraterő. Hanem az, hogy Isten a Szentlélek által akaratot és erőt ad neked, hogy megtedd, azt amit meg kell tenned.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit gondolsz, mit jelent az, hogy "munkáljátok üdvösségeteket"?
  • Korábbi életmódodból mik azok a dolgok, amiket el kell engedned azért, hogy hitben fejlődni tudj?
  • Hogyan tapasztaltad már meg a Szentlélek erejét életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.02.20.)

Szólj hozzá!

Az örökkévalóságban való gondolkodás ereje

2024. február 26. 03:00 - Anika Enikő

 Mivel az ő gyermekei vagyunk, birtokolni fogjuk azokat az áldásokat, amelyeket a népének tart fent, és Krisztussal együtt birtokoljuk azt is, amit Isten megtartott neki; mert ha osztozunk Krisztus szenvedésében, akkor az ő dicsőségében is osztozunk. Úgy gondolom, hogy a jelen szenvedései nem hasonlíthatók ahhoz a dicsőséghez, amely láthatóvá lesz rajtunk.Róma 8,17-18 (GNT fordítás)

Egyszer egy híres, Harvard egyetemi tanulmány közvetlen kapcsolatot mutatott ki a hosszú távú gondolkodás, és a siker között. Kiderült, hogy az emberek minél inkább összpontosítanak a rövid távú haszonra, annál valószínűbb, hogy kudarcot vallanak. Azok, akik az ‘itt és most’-ban való jó érzésre koncentrálnak, sikertelenségre vannak ítélve.

A keresztények számára ennek nyilvánvalónak kell lennie. A  hosszú távon való gondolkodást, örökkévalóságnak nevezzük, és nem csupán 40 vagy 50 évre gondolunk előre, hanem több billió évre előre gondolunk a jövőbe.

Ha az örökkévalóságot szem előtt tartva élsz, akkor a lehető legsikeresebb emberré válsz. Ha hosszútávban gondolkozol, és végiggondolod, hogy Isten mit tartogat számodra az örökkévalóságban, akkor tudod igazán kezelni a pillanatnyi problémákat, amelyek az utadba kerülnek.

Pál apostol Rómaiakhoz írott levele 8.fejezetének 17. és 18. verseiben ez áll: „Mivel az ő gyermekei vagyunk, birtokolni fogjuk azokat az áldásokat, amelyeket a népének tart fent, és Krisztussal együtt birtokoljuk azt is, amit Isten megtartott neki; mert ha osztozunk Krisztus szenvedésében, akkor az ő dicsőségében is osztozunk. Úgy gondolom, hogy a jelen szenvedései nem hasonlíthatók ahhoz a dicsőséghez, amely láthatóvá lesz rajtunk.” (GNT fordítás)

Ha Krisztus követője vagy, egy napon jutalmat kapsz azért, amit azzal tettél, amit tőle kaptál. Használd a tehetségedet, az idődet, a kincseidet és befolyásodat Isten céljaira, és ezekért a döntésekért jutalomban fogsz részesülni. A fenti versek azt is mondják, hogy jutalmat kapunk a mennyben azért, amit Jézus tett: „Mi is birtokoljuk Krisztussal együtt azt, amit Isten megtartott neki."

Sokminden van, amit várhatsz örömmel a mennyországgal kapcsolatban. A jelenlegi fájdalmaid és problémáid fájhatnak egy ideig – de ez csak egy kis idő az örökkévalósághoz képest.

Nem könnyű hívőnek lenni. Nem könnyű azt tenni, ami helyes. Néha nem könnyű Jézusról beszélni másoknak. Nem könnyű tizedet fizetni. Ám Jézus követése, és a tanításaihoz való engedelmesség előnyei, messze túlmutatnak a fájdalmon, és a kényelmetlenségeken.

Ne csak az azonnali eredményekre, és a jelenlegi problémáidra koncentrálj. Túl sok jó dolog van, ami elé nézünk az örökkévalóságban ahhoz, hogy megelégedjünk és beérjük azzal, hogy csupán rövid távon gondolkodunk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az a konkrét küzdelem, amivel szembe kell nézned, és amely megváltozna, ha az örökkévalóság szemszögéből néznéd?
  • Hogyan használod a tehetségedet, az idődet, a kincseidet és befolyásodat Isten céljaira?
  • Mi lesz fontos számodra, ha az örökkévalóság perspektívájával nézel a világra?

 

Jézus követőjévé válsz-e ma?

Isten bizonyította jóságát Fia, Jézus Krisztus által. A Biblia ezt mondja: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert Isten nem azért küldte Fiát a világba, hogy elítélje a világot általa, hanem hogy üdvözítse azt. Aki hisz benne, nem esik ítélet alá, de aki nem hisz, az már ítélet alatt van, mert nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében” (János 3,16–18).

Készen állsz arra, hogy bízz Istenben, hogy beteljesíti az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, kezdd ezzel az egyszerű imával:

„Drága Istenem! Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Megvallom, hogy vétkeztem, és bocsánatot kérek tőled. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye a bűneimet, és hiszem, hogy te feltámasztottad őt a halálból. Bízni akarok Jézusban, mint Megváltómban, és a mai naptól fogva követni akarom őt. Irányítsd az életemet, és segíts teljesíteni akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha az imént elmodott imán kersztül, most fogadtad be a szívedbe Jézust, kérlek, hogy írj nekem a Rick@PastorRick.com címre. Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, amelyek segítenek elindulni Jézussal az utadon.

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024. 02.19)

Szólj hozzá!

Szemtől szemben a félelemmel? Összpontosíts másra!

2024. február 25. 03:00 - Mapetso

 

woman-1283234_640.jpg"Akiket Isten Lelke vezet, azok Isten gyermekei. Mert a Lélek, melyet Isten adott nektek, nem rabszolgákká tesz benneteket, és nem félelemre késztet benneteket; ehelyett a Lélek Isten gyermekeivé tesz benneteket, és a Lélek ereje által így kiáltunk Istenhez: Atyám, Atyám! Isten Lelke csatlakozik a lelkünkhöz, hogy kijelentse, hogy Isten gyermekei vagyunk." Róm 8,14-16 (GNT)

Gyerekkoromban nem gyakran ijedtem meg. Félelem nélkül játszottam. De amikor mégis megijedtem, mindig apámhoz kiáltottam. Tudtam, hogy számíthatok rá. Ő erős volt, és bárkivel képes volt szembeszállni.

Erre vagyunk hivatottak mi is, amikor félünk: Kiáltsunk Atyánkhoz segítségért!

Ne a félelmedre koncentrálj. Helyette koncentrálj inkább Istenre, az Atyádra. Kérj tőle segítséget! A Rómaiaknak írt levél 8. fejezetének 14-16 verseiben olvashatjuk: "Akiket Isten Lelke vezet, azok Isten gyermekei. Mert a Lélek, amelyet Isten adott nektek, nem rabszolgává tesz benneteket, és nem félelemre késztet benneteket, hanem a Lélek Isten gyermekeivé tesz benneteket, és a Lélek ereje által így kiáltunk Istenhez: Atyám, Atyám! Isten Lelke csatlakozik lelkünkhöz, hogy kijelentse, hogy Isten gyermekei vagyunk" (GNT).

A félelem ellenszere az az igazság, hogy többé nem rabszolga, hanem Isten gyermeke vagy. Isten gyermekének lenni mindent megváltoztat. Most már egy család tagja vagy. A családok pedig gondoskodnak egymásról.

Tegyük fel, hogy egy nagyvárosban nőttél fel, és a családod a család - a maffia - része volt. És gyerekként valaki elkezd bántalmazni téged. Azt mondhatnád: "Várj egy percet! Tudod, hogy ki vagyok én? Az apám Guido. Biztos, hogy hozzám akarsz érni? Mert a családhoz tartozom."

Ezt akarja Isten, hogy tudd, amikor félsz. A családjához tartozol, és ő gondoskodik a gyermekeiről. Védelmez téged. És nála van a világ összes ereje - minden erő, amire szükséged van ahhoz, hogy szembenézz a félelmeiddel.

A tudat, hogy az univerzum Teremtőjének gyermeke vagy, mindent megváltoztat.

Amikor félsz, emlékeztesd magad arra, hogy ki vagy, és hogy milyen családhoz tartozol. A Szentlélek segítségével csak annyit kell tenned, hogy Atyádat hívod. Számíthatsz rá!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az, ami most mindennél jobban megrémít?
  • Mi az igazság ezzel a helyzettel kapcsolatban? Hogyan kapcsolódik ebbe a helyzetbe Isten?
  • Hogyan gondoskodott Isten rólad a múltban, amikor féltél? Hogyan segít ennek felidézése abban, hogy szembenézz a mai félelmeddel?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2024.02.18.) 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása