Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az első lépés a konfliktusok megoldásához

2023. május 31. 03:00 - BlaZsu

 

veszekedes.jpg

„Miért nézed a szálkát a testvéred szemében, a saját szemedben pedig még a gerendát sem veszed észre? Vagy hogyan mondhatod testvérednek: Hadd vegyem ki a szálkát a szemedből! – miközben ott a gerenda a saját szemedben? Képmutató, vedd ki előbb saját szemedből a gerendát, és akkor majd jól fogsz látni ahhoz, hogy kivehesd testvéred szeméből a szálkát."

(Máté 7,3-5)

Az egyik legfontosabb életvezetési készség, amit meg kell tanulnunk, a konfliktuskezelés. Ha nem tanuljuk meg, életünk nagy részében rosszul fogjuk érezni magunkat, hiszen tökéletlen emberek lévén, életünk szinte minden napján konfliktusba kerülünk.

A konfliktus megoldásához nekünk kell megtennünk az első lépést, és ehhez Isten segítségét kell kérjük.

Bátorság kell ahhoz, hogy odamenj valakihez, akivel konfliktusod van, és elmondd neki, hogy szeretnél vele leülni és megbeszélni a problémát. Ha erre sor kerül, ne azzal kezdd, hogy ő mit csinált rosszul, ne vádaskodj, ne sorold fel, hogyan bántott meg! Kezdd azzal, hogy te miben hibáztál!

Mindig van valami, amit te rontottál el. Még ha a konfliktus 99,99 százalékban a másik hibája, akkor is érdemes beismerned a saját részedet. Talán egy sértő választ, vagy a másikat megbántó viselkedésedet kell elismerned. Talán azt, hogy elfordultál tőle.

Vannak gyengeségeid és ezeket mások tisztán látják, de te talán sosem vetted észre őket. Ezek a te vakfoltjaid. Ezért kell alázatos szívvel hozzákezdened a konfliktus megoldásához, és először saját hibáidat elismerned.

Jézus azt mondta: „Miért nézed a szálkát a testvéred szemében, a saját szemedben pedig még a gerendát sem veszed észre? Vagy hogyan mondhatod testvérednek: Hadd vegyem ki a szálkát a szemedből! – miközben ott a gerenda a saját szemedben? Képmutató, vedd ki előbb saját szemedből a gerendát, és akkor majd jól fogsz látni ahhoz, hogy kivehesd testvéred szeméből a szálkát." (Máté 7,3-5).

Mi az a „gerenda” a szemedben, ami megakadályozza, hogy tisztán lásd a helyzetet? Addig ne kezd mindazzal, amivel a másik megbántott téged, amíg nem vallod be, hogy mi a te részed a konfliktusban.

Talán az érzéketlenséged okozta a viszályt? Vagy éppen a túlságos érzékenységed? Nem mutattál könyörületet az iránt, akit megbántottál? Túlságosan követelőző voltál? Mik a te vakfoltjaid?

Amint felfedezted és beismerted őket, készen állsz a konfliktuskezelés következő lépésére.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért nem látjuk sokszor a saját bűneinket?
  • Mit gondolsz, milyen hatással van a másik félre, ha vádaskodás helyett beismeréssel kezded a konfliktusmegoldást?
  • Gondolj egy megoldatlan konfliktusra az életedben! Hogyan fogsz továbblépni a megoldása felé? Hogyan teszed meg az első lépést?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.05.24.)

Szólj hozzá!

Hogyan éljünk az örökkévalóság fényében

2023. május 30. 03:00 - R.K.A.

2023_05_23_kep.jpg„Mert ahogy jobban megismered őt, az ő hatalma által mindent megad neked, amire szükséged van ahhoz, hogy igazán jó életet élj: még a saját dicsőségét és jóságát is megosztja velünk!” (2Pt 1,3 TLB fordítás)

Az emberek túlnyomó többsége nem törődik az örökkévalósággal. Csak a jelen pillanatnak élnek, de ez időpocsékolás. Minden, ami „itt és most” van, nem számít öt perc múlva, még kevésbé számít 50 év múlva - és főleg nem számít az örökkévalóság tekintetében.

Ha kifeszítenénk egy kötelet Kaliforniától Tokióig, és ez jelképezné az egész örökkévalóságot, ezen a földi életünk egy milliméternél is rövidebb lenne.

Hogyan éljünk tehát az örökkévalóság fényében? Isten dicsőségére éljünk, mert ő a mennyben majd megosztja velünk a dicsőségét.

A Bibliában azt olvassuk Péter második levele 1. részének 3. versében: „Mert ahogy jobban megismered őt, az ő hatalma által mindent megad neked, amire szükséged van ahhoz, hogy igazán jó életet élj: még a saját dicsőségét és jóságát is megosztja velünk!”. (TLB fordítás).

Nem mindig te döntöd el, hogy mi fog történni veled az életed hátralévő részében. De azt eldöntheted, hogy hogyan reagálsz a történésekre.

Szembenézhetsz a jövővel cinikusan, kritikusan, pesszimistán vagy kételkedőn. Szembenézhetsz a jövővel úgy, hogy a legrosszabbra számítasz és a legrosszabbat éled át. Szembenézhetsz a jövőddel úgy is, hogy barátságtalan vagy másokkal szemben, és élhetsz a saját dicsőségedért.

Vagy szembenézhetsz a jövőddel hálával, nagylelkűen és jóindulatúan, és élhetsz Isten dicsőségére.

Mit gondolsz, melyik tesz boldogabbá? Melyik tesz sikeresebbé? Melyik fog mosolyt csalni Isten arcára és melyikért számíthatsz jutalomra a mennyben?

Máté evangéliuma 5. részének 16. versében ezt olvassuk: „Ragyogjon a világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.” (ESV fordítás).

Isten azért teremtett, mert családot akar. Az örökkévalóságot a családjával akarja tölteni. Veled és velem akarja tölteni az örökkévalóságot! A mennyország az örömünk egyik legfontosabb forrása - Isten örök életet adott nekünk, és csodálatos lesz a mennyben vele együtt élni!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen módon használja Isten a földi idődet arra, hogy felkészítsen az örökkévalóságra?
  • Hogyan tesz boldogabbá a hála és a nagylelkűség?
  • Amikor a legrosszabbra számítasz az életben, ez mit árul el az Istenbe vetett hitedről?

Biztos lehetsz az örökkévalóságban

A Biblia szerint csak úgy juthatsz a mennybe, ha bízol Istenben, az Ő Fián, Jézus Krisztuson keresztül. Nem érdemelheted ki, hogy a mennybe juss: „kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék.” (Efézus 2:8-9 NIV fordítás).

Ha készen állsz arra, hogy megvalld bűneidet, és Jézusra bízd az életedet most és az örökkévalóságban, kezdd ezzel az imával:

„Drága Istenem, megígérted, hogy ha hiszek Jézusban, minden, amit valaha is rosszul tettem, megbocsátást nyer, megismerem életem célját, és egy napon befogadsz a mennyei örök otthonodba.

„Megvallom bűneimet, és alávetem magam Jézusnak, mint Megváltómnak és Uramnak. Jézus, követni és szolgálni akarlak téged. Alázatosan átadom neked az életemet, és kérlek, hogy ments meg és fogadj be a családodba. A te nevedben imádkozom. Ámen.”

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com email címre. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.05.23.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Négy szokás hited megerősítéséhez

2023. május 29. 03:00 - Anita.B

pexels-mart-production-7219395.jpg

“Szánj időt és energiát lelki erőnléted megőrzésére.” (1Tim 4,7 TLB fordítás)

Ha azt akarod, hogy Isten használjon, akkor folyamatosan erősítened kell a hitedet.

A Biblia azt mondja az 1 Timóteus 4,7-ben, “Szánj időt és energiát lelki erőnléted megőrzésére” (TLB fordítás).

Kíváncsi lennék, hányan ébrednek azzal a gondolattal, hogy “ma sportolhatok!”, én biztosan nem. De tudom, hogy mindannyiunknak szüksége van fizikai és lelki testedzésre. Az edzésről is tudom: a legtöbbet akarom kihozni minden gyakorlással töltött percemből, legyen az lelki vagy fizikai.

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki a lelki erősítésedből, gyakorold ezt a négy spirituális szokást, amelyek megerősítik a hitedet.

Tanulmányozd a Bibliát. A bibliatanulmányozásodnak személyesnek kell lennie. Nem számíthatsz arra, hogy valaki más bibliatanulmányozása erősíti majd a te hitedet. Ezt magadnak kell megtenned.

A Biblia azt mondja, “A teljes Írást Isten ihlette és hasznos arra, hogy megtanítsa nekünk, mi az igaz, és ráébreszt minket arra, mi a rossz az életünkben. Kijavít minket, ha tévedünk és megtanít arra, hogy azt tegyük, ami helyes. Isten arra használja, hogy felkészítse és felszerelje népét minden jó cselekedetre” (2Tim 3,16-17 NLT fordítás).

Isten igéje a “Készülj fel” kézikönyv az élethez. Ha fel akarsz készülni arra, hogy Isten használjon, tanulmányoznod kell a Bibliát.

Olvass Keresztény könyveket. A Példabeszédek 19,8 azt mondja, “Tégy magadnak egy szívességet és tanulj meg mindent, amit csak tudsz” (GNT fordítás). Sokkal többet tanulsz, ha olyan könyveket olvasol, amik segítik a lelki fejlődésedet.

Írd le a bizonyságtételed. A Biblia azt mondja az 1Péter 3,15-ben, “Mindig legyetek készek válaszolni mindenkinek, aki arra kér, hogy magyarázzátok meg a bennetek lévő reménységet” (NCV fordítás). Ahogy senki más nem tanulhat helyetted, senki más nem mesélheti el a te történetedet. A tanúságtételnek négy része van: milyen életed volt, mielőtt Krisztushoz jöttél, hogyan jöttél rá, hogy szükséged van Krisztusra az életedben, hogyan kötelezted el az életedet Krisztusnak és milyen az életed most.

Csatlakozz egy kis csoporthoz. “Bátorítsátok és építsétek egymást” (1Thessz 5,11 NLT fordítás). Ha a hited megerősítéséről van szó, kevés dolog hasonlítható össze a kis csoportoddal való rendszeres kapcsolattartással. Ha nem vagy tagja egy kis csoportnak, keress olyan embereket, akikkel megoszthatod életedet és akik támogatni fognak téged és eközben növekszik a hited.

Ez a négy szokás segít abban, hogy lelkileg erős maradj és készen állj arra, hogy Isten használjon téged. Melyiket kezded el gyakorolni ma?

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mit gondolsz, miért hasznos a bizonyságod lejegyzése?
  • Milyen módszerekkel segíthettek egymásnak a kis csoportodban a hitetek növelésében?
  • Hogyan teheted vonzóbbá magad számára a keresztény könyvek olvasását és illesztheted be olvasásukat az időbeosztásodba?

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.05.22.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hat módszer, amivel dolgozhatsz a feddhetetlenségeden

2023. május 28. 03:00 - Antal Péter Dávid

great-summer-day-with-quiet-sea.jpg

„Nem lavírozunk és nem manipulálunk a színfalak mögött. És nem csavarjuk ki Isten Igéjét úgy, hogy nekünk megfelelő legyen. Inkább mindent a nyilvánosság előtt teszünk és mondunk.” (2Kor 4,2 MSG fordítás)

A feddhetetlenség azt jelenti, amikor nem lehet elmarasztalni semmiben, mert az életed minden területének egyensúlyára ugyanannyi figyelmet szentelsz. Ugyanolyan fontos számodra a házasságban a siker és fejlődés, mint a munkahelyen. Ugyanannyi energiát szánsz a szolgálatra, mint a gyermeknevelésre.

Szeretnék mutatni hat módszert erre a hétre, hogy azokat gyakorolva feddhetetlen emberré válj.

Azáltal válsz feddhetetlen emberré, hogyha:

1) Megtartod, amit ígértél.

A feddhetetlen emberek tartják a szavukat. Ha azt mondják, hogy megcsinálják, akkor megcsinálják. Ha azt mondják, hogy ott lesznek, megjelennek időben. A Biblia azt mondja a Példabeszédek 25:14-ben: „Azok, akik olyasmit ígérnek, amit soha nem adnak meg, olyanok, mint a felhők és a szél, amelyek nem hoznak esőt.” (GNT).

2) Megfizeted a számláidat.

Lehet, hogy nem gondolod, hogy ez nagy dolog, de Istennek nagy dolog. Több pénzt költesz, mint amennyit keresel? Ez felelőtlenség. Eladósodsz olyan dolgokért, amiket nem tudsz kifizetni? Ez is felelőtlenség és a feddhetetlenség hiánya. A Zsoltárok 37,21 azt mondja: „A gonoszok kölcsönt kérnek, és soha nem fizetik vissza.” (GNT fordítás).

3) Nem pletykálsz.

Isten feddhetetlen férfiakat és nőket keres, akik tudják, hogyan kell egy titkot megtartani, és nem a közösségi médiában továbbadni. Ne beszélj az emberekről a hátuk mögött. Ne is hallgass ilyesmire, mert „a pletykás emberre nem lehet titkot bízni, de a hűséges ember nem töri meg a bizalmat.” (Péld 11,13).

4) Hűségesen fizeted a tizedet.

Amire elsőként költünk a pénzünkből, az megmutatja, mi a legfontosabb a számunkra.  A Biblia azt mondja: „Jó, ha valaki becsapja Istent? Természetesen nem, ti mégis becsaptok engem. Hogyan?” – kérdezitek. A tized és a felajánlások ügyében... Hozzátok a tized teljes összegét a Templomba... Tegyetek próbára engem, és meglátjátok, hogy kinyitom a menny ablakait és bőségesen árasztok rátok mindenféle jót.” (Malakiás 3:8-10 GNT fordítás).

5) A legjobbat nyújtod a munkahelyeden.

A Kolossé 3:23 azt mondja: „Bármit dolgozol, úgy tedd, mintha az Úrnak dolgoznál, inkább, mint az embereknek.” (NLT fordítás). Ha hívő vagy, az igazi főnököd Isten, és ha más nem is látja a munkádat, Isten látja.

6) Hiteles arcot mutatsz.

Az igaz és valódi ember nem viselkedik másképp a templomban és megint másképp a munkahelyén vagy a sportpályán. „Nem vagyunk hajlandók maszkot viselni és színjátékot játszani. Nem lavírozunk és nem manipulálunk a színfalak mögött. És nem csavarjuk ki Isten Igéjét úgy, hogy nekünk megfelelő legyen. Inkább mindent a nyilvánosság előtt teszünk és mondunk.” (2Kor 4,2 MSG fordítás)

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan kerülöd el a pletyka meghallgatását vagy bátorítását?
  • Milyen ígéreteket nem tartottál be, amelyeket meg kellene tartanod feddhetetlenséged érdekében?
  • Hogyan változtatnál a munkádon és teljesítményeden, ha Isten a főnököd irodájában ülne és figyelné a munkádat?

 *(Daily Hope by Rick Warren 2023.05.21.)

A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.

Szólj hozzá!

Hogyan élhetsz hitelesen?

2023. május 27. 03:00 - Olajfa

"Hogyan tarthatja tisztán életútját az ifjú? Úgy, hogy megtartja igédet." (Zsolt 119,9)

A mai kultúrák, szerte a világon a megjelenés és az önmagukról alkotott kép megszállottjai. Rohannak, felületesek, csalnak. Nem tartják be az ígéreteiket. Úgy tesznek, mintha valaki egészen mások lennének, mint akik. Nincs bennük integritás. Más szóval képmutatók.

Az ókori görög kultúrában a színészeket "hüpokrinomaiak"-ként emlegették, mert valaki másnak adták ki magukat. Innen ered a hipokrata (képmutató) szó. 

Amikor az egyik embercsoporttal így viselkedsz, egy másikkal pedig másképp, akkor te egy modern kori hipokrata vagy. Mindez a tisztességed, a feddhetetlenséged, az integritásod hiányát mutatja. De Isten azt akarja, hogy pontosan az legyél, akivé ő alkotott, függetlenül attól, hogy ki figyel téged éppen.

Szóval, hogyan tudsz - mint Jézus követője - autentikus, hiteles maradni, miközben annyi sok ember megjátsza magát?

Csak egy út van. Inkább Isten helyeslésével foglalkozz, és ne az emberekével. Csak így válhatsz tisztességes emberré.

Ha azzal foglalkozol, hogy Isten mit gondol, akkor helyesen fogsz cselekedni. De ha jobban érdekel, hogy más emberek mit gondolnak, gyakran fogsz helytelenül cselekedni.

A Zsoltárok könyve 119. részének 9. verse azt mondja: "Hogyan tarthatja tisztán életútját az ifjú? Úgy, hogy megtartja igédet."

Az egyetlen módja annak, hogy megtudd, Isten mit tart helyesnek és mit gondol rólad, ha olvasod a Bibliát. Isten szavában kell maradnod! Ha nem maradsz benne, nem lesz erőd, kitartásod, hogy tisztességes életet élj.

Ha nincs napi csendességem Istennel, ha csak néhány napot is kihagyok, már feltűnik nekem- és mindenki másnak is- hogy egyre házsártosabbá válok. Ha nem maradok kapcsolatban Istennel az ő szaván keresztül, nem lesz lelki energiám, hogy Isten igéjét érthetően elmagyarázzam neked. Nem lesz erőm tisztességgel élni.

A tisztességes élethez lelkierő kell, mert ami helyes, az gyakran nem éppen népszerű. Ha csak a saját erődből próbálkozol jól cselekedni, autentikusnak lenni és mindezt a helyes motivációkkal tenni, egy idő után el fogsz fáradni - ezért szükséged van arra, hogy felkészülj és felfrissülj.

Szeretnél hiteles emberként élni, - olyan valakivé válni, aki ugyanolyan, függetlenül attól, hogy hol van, vagy kivel van? Akkor szánd rá magadat arra, hogy naponta töltesz időt a Biblia, Isten szava olvasásával és tanulmányozásával. Ez az egyetlen hely, ahol megtalálod azt a lelkierőt, amire szükséged van.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogy ad erőt neked Isten szavának olvasása a becsületes élethez?
  • Hogyan tapasztaltad már meg a Szentírás memorizálásának értékét?
  • Milyen ígéretei vannak Istennek a Bibliában, amik bátoríthatnak, amikor helyes, de népszerűtlen döntést kell hoznod?

 *(Daily hope by Rick Warren 2023.05.20.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása