Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az első lépés a konfliktusok megoldásához

2023. május 31. 03:00 - BlaZsu

 

veszekedes.jpg

„Miért nézed a szálkát a testvéred szemében, a saját szemedben pedig még a gerendát sem veszed észre? Vagy hogyan mondhatod testvérednek: Hadd vegyem ki a szálkát a szemedből! – miközben ott a gerenda a saját szemedben? Képmutató, vedd ki előbb saját szemedből a gerendát, és akkor majd jól fogsz látni ahhoz, hogy kivehesd testvéred szeméből a szálkát."

(Máté 7,3-5)

Az egyik legfontosabb életvezetési készség, amit meg kell tanulnunk, a konfliktuskezelés. Ha nem tanuljuk meg, életünk nagy részében rosszul fogjuk érezni magunkat, hiszen tökéletlen emberek lévén, életünk szinte minden napján konfliktusba kerülünk.

A konfliktus megoldásához nekünk kell megtennünk az első lépést, és ehhez Isten segítségét kell kérjük.

Bátorság kell ahhoz, hogy odamenj valakihez, akivel konfliktusod van, és elmondd neki, hogy szeretnél vele leülni és megbeszélni a problémát. Ha erre sor kerül, ne azzal kezdd, hogy ő mit csinált rosszul, ne vádaskodj, ne sorold fel, hogyan bántott meg! Kezdd azzal, hogy te miben hibáztál!

Mindig van valami, amit te rontottál el. Még ha a konfliktus 99,99 százalékban a másik hibája, akkor is érdemes beismerned a saját részedet. Talán egy sértő választ, vagy a másikat megbántó viselkedésedet kell elismerned. Talán azt, hogy elfordultál tőle.

Vannak gyengeségeid és ezeket mások tisztán látják, de te talán sosem vetted észre őket. Ezek a te vakfoltjaid. Ezért kell alázatos szívvel hozzákezdened a konfliktus megoldásához, és először saját hibáidat elismerned.

Jézus azt mondta: „Miért nézed a szálkát a testvéred szemében, a saját szemedben pedig még a gerendát sem veszed észre? Vagy hogyan mondhatod testvérednek: Hadd vegyem ki a szálkát a szemedből! – miközben ott a gerenda a saját szemedben? Képmutató, vedd ki előbb saját szemedből a gerendát, és akkor majd jól fogsz látni ahhoz, hogy kivehesd testvéred szeméből a szálkát." (Máté 7,3-5).

Mi az a „gerenda” a szemedben, ami megakadályozza, hogy tisztán lásd a helyzetet? Addig ne kezd mindazzal, amivel a másik megbántott téged, amíg nem vallod be, hogy mi a te részed a konfliktusban.

Talán az érzéketlenséged okozta a viszályt? Vagy éppen a túlságos érzékenységed? Nem mutattál könyörületet az iránt, akit megbántottál? Túlságosan követelőző voltál? Mik a te vakfoltjaid?

Amint felfedezted és beismerted őket, készen állsz a konfliktuskezelés következő lépésére.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért nem látjuk sokszor a saját bűneinket?
  • Mit gondolsz, milyen hatással van a másik félre, ha vádaskodás helyett beismeréssel kezded a konfliktusmegoldást?
  • Gondolj egy megoldatlan konfliktusra az életedben! Hogyan fogsz továbblépni a megoldása felé? Hogyan teszed meg az első lépést?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.05.24.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása