Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Vess egy pillantást a vakfoltjaidra!

2024. szeptember 12. 03:00 - Krisztina Ivanyina

„Miért veszed észre a szálkát a barátod szemében, de nem veszed észre a gerendát a saját szemedben? . . . Először távolítsd el a gerendát a saját szemedből. Akkor tisztán fogsz látni, hogy eltávolítsd a szálkát a barátod szeméből." (Mt 7,3, 5 NCV fordítás)

Ne menjen le a nap a ti haragotokkal!” – Keresztény szemléletű  konfliktuskezelés az emberi kapcsolatainkban – Útjelző

Az egyik legfontosabb életkészség, amelyet meg kell tanulnod, a konfliktusok megoldása. Ha nem, akkor az életed nagy részét nyomorultul fogod tölteni, mert tökéletlen emberek vagyunk, és életünk szinte minden napján vannak konfliktusaink.

Ha meg akarod oldani a konfliktust, akkor neked kell megtenned az első lépést. Ez azt jelenti, hogy Isten segítségét kell kérned, mert bátorság kell ahhoz, hogy felkeress valakit, akivel konfliktusod van, és elmondd neki, hogy le akarsz ülni és megoldani.

Akkor nem azzal kezded, hogy a másik rosszat tett. Nem kezdesz egy csomó váddal vagy annak sorolásával, hogy mivel bántottak meg. Kezdd azzal, hogy miben vagy hibás.

Lehet, hogy a konfliktus 99,99 százalékban az ő hibájuk. De mindig találhatsz bevallanivalót! Talán rosszul vágtál vissza, még ha védekezésből is. Talán a te hozzáállásod is helytelen volt. Talán az, ahogyan otthagytad a másikat.

Vannak gyengéid, amelyeket mások tisztán látnak, de te nem veszel észre. Ezek a vakfoltok. Ezek azok a gyengeségek, amelyekről nem tudsz. Ezért kell alázatos szívvel hozzáfogni a konfliktusok megoldásához, és a saját hibáiddal kezdeni.

Jézus ezt mondta: „Miért veszed észre a szálkát a barátod szemében, de nem veszed észre a gerendát a saját szemedben? . . . Először távolítsd el a gerendát a saját szemedből. Akkor tisztán fogsz látni, hogy eltávolítsd a szálkát a barátod szeméből." (Mt 7,3, 5 NCV fordítás)

Ez azt jelenti, hogy egy konfliktus esetén először is vállalnod kell a saját részedet. Mi az a gerenda a szemedben, ami megakadályozza, hogy tisztán lásd a helyzetet? Ne a másik személy hibáival kezdd, és azzal, ahogyan ő elbánt veled, amíg be nem vallottad a te részedet.

Érzéketlenséggel váltottál ki konfliktust? Vagy túl érzékeny voltál? Nem mutattál együttérzést a bántó személy iránt? Túl követelőző voltál?

Mik a vakfoltjaid? Miután megtaláltad és bevallottad őket, készen állsz a konfliktus megoldásának következő lépésére.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi tart vissza minket attól, hogy tisztán lássuk saját bűnünket?
  • Mit gondolsz, milyen hatással van a másik emberre, ha a konfliktusok megoldását vallomással kezded, nem vádaskodással?
  • Milyen lépést tehetsz ma egy konfliktus megoldása érdekében az életedben?

* (Daily Hope by Rick Warren 2024.09.04.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása