Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Változtasd meg a gondolkodásod, változtasd meg az életed

2024. január 31. 03:00 - papk

 

ocean-3605547_640.jpg"Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is." (Galata 6,7 GW fordítás)

Nem ültetsz almamagot és kapsz paradicsomot.

Ugyanígy nem ültetsz keserűséget és kapsz szeretetet. Nem ültetsz kritikát, majd kapsz bátorítást más emberektől.

A Galata 6,7 azt mondja: "Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is" (GW fordítás).

Olvasd el ezt újra: "Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is". Ha a bűnös természeted talajába ültetsz, pusztulást fogsz aratni. De ha a lelki természeted talajába ültetsz, örök életet fogsz aratni.

Isten évezredek óta mondja, hogy bűneink hatással lehetnek a jövő nemzedékekre. Például, ha dühös vagy, és elveszíted a türelmedet a gyerekeiddel szemben, akkor ezzel arra készteted őket, hogy ők is elveszítsék majd a türelmüket a saját gyerekeikkel szemben. A bűnök állandósulnak a családokban, esetleg több generáción keresztül. Ez nem csak kapcsolati és környezeti szempontból működik, hanem fizikailag is. Ma már tudjuk, hogy az agyadat valóban megváltoztathatja az ismétlődő viselkedés, jóra vagy rosszra.

Régebben mindenki azt hitte, hogy az agy nagyjából kőbe van vésve, mire az ember serdülőkorba lép. Most már tudunk az agy plaszticitásáról, és arról, hogy az agyad egész életed hátralévő részében formálódhat.

Ezt jó tudni! Ez azt jelenti, hogy ha az agyad természetes módon a depresszió, a hirtelen harag vagy a szorongás irányába formálódott, akkor ez megváltozhat.

De meg kell változtatnod a gondolkodásmódodat. A Biblia ezt bűnbánatként vagy gondolkodásmódváltásként említi. Meg tudod változtatni a gondolkodásodat, és amikor ezt megteszed, az megváltoztatja az érzéseidet. És amikor megváltoztatod az érzéseidet, az megváltoztatja a cselekedeteidet is.

Ezután ültetsz a lelki természetedben, és meglátod, milyen csodálatos gyümölcsöt fog Isten aratni az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen konkrét módon vetted észre, hogy megváltozott a viselkedésed, mert úgy döntöttél, hogy másként gondolkodsz valamiről?
  • Melyek azok a negatív döntések, amelyeket a családodban láttál állandósulni? Mit tehetsz, hogy megtörd ezeket a köröket?
  • Hogyan határozzák meg az érzéseid a cselekedeteidet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.01.24.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A bűnöd soha nem magánügy

2024. január 30. 03:00 - papk

prayer-6764197_640.jpg

"Mert közülünk senki sem él önmagának, és senki sem hal meg önmagának;" (Róm 14,7)

A bűn lehet titkos, de soha nem magánügy. Vagy most fog kiderülni, itt a földön, vagy az ítélet napján, de ismert lesz.

A 4 Mózes 32,23 az egyik legijesztőbb vers a Bibliában: "Biztos lehetsz benne, hogy bűneid megtalálnak téged" (NIV fordítás).

A másik ok, amiért a bűn soha nem magánügy, az az, hogy minden, amit teszel, legyen az jó vagy rossz, hatással van másokra - még akkor is, ha ők nem tudják, mi történik.

Ha valaki, aki közel áll hozzád, egész éjjel fennmaradna, és igazán erkölcstelen dolgokat csinálna, majd reggel meglátna téged, észrevennéd, hogy valami nem stimmel. Lehet, hogy nem tudnád, mi történt, de a bűne következménye nyilvánvaló lenne a viselkedésében. Nagyon kevés ember tud úgy tenni, mintha semmi sem történt volna.

Még csak nem is kell, hogy valami nagy bűnt kövessetek el. Lehet a mulasztás bűne is. Ha rendszeresen csendes időt töltesz Istennel, aztán néhány napig nem töltesz időt Isten jelenlétében, valószínűleg különbség lesz abban, ahogyan az emberekre és a körülményekre reagálsz. Ez azért van, mert amikor nem vagy csatlakoztatva, akkor nincs lelki erőd a bűn elleni küzdelemhez.

A Biblia azt mondja a Róma 14,7-ben: "Mert közülünk senki sem él önmagának, és senki sem hal meg önmagának" (NIV fordítás).

Sokan azt mondják: "Senki másnak semmi köze ahhoz, hogy én mit csinálok az életemmel. Amíg nem ártok senkinek, miért érdekelne ez bárki mást?" De bántasz másokat. Isten arra teremtett minket, hogy kapcsolatban álló emberek legyünk, és amit teszünk és mondunk, az mindig hatással van másokra.

A bűn úgy hat rád, hogy észre sem veszed, és aztán a tetteid hatással vannak másokra. Amikor vétkezel, az elvág téged Isten erejétől, és távol tart a lehetőségeidtől. Korlátozza a jót, amit tehetsz, és a hatást, amit gyakorolhatsz.

Hát nem szomorú belegondolni, hogy mit veszítesz te és mások, ha nem vagy az Istentől kapott legjobb formádban? Csak egyetlen módja van annak, hogy túllépj a bűnökön, amelyek visszatartanak téged és bántanak másokat: Valld meg.


Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan cselekszel és gondolkodsz másképp, amikor megvallatlan bűneid vannak?
  • Hogyan visz közelebb Jézushoz, ha megvallod a bűneidet?
  • Milyen bűnt kell megvallanod az életedben? Mit gondolsz, hogyan hat ez másokra?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.01.23.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

 

Szólj hozzá!

Ideje kétségbe vonni a kételyeidet

2024. január 29. 03:00 - R.K.A.

A világ bűne az, hogy nem hisznek bennem.”

(Jn 16,9 TLB)

2024_01_22_kep.jpgMinden bűn gyökerénél találunk legalább egy pillanatnyi kételkedést Istennel kapcsolatban.

A János 16,9-ben Jézus azt mondja: A világ bűne az, hogy nem hisznek bennem” (TLB fordítás). Amikor nem hiszed el, hogy Jézus az, akinek mondja magát, vagy hogy megteszi, amit mond, ez minden bűn gyökere.

Összegyűjtöttünk néhány érzelmet, amelyek megjelenése segíthet felismerni, hogy kételkedsz Istenben.

Amikor félsz vagy szorongsz, az gyakran arról árulkodik, hogy nem hiszel Isten ígéreteiben. A Biblia több mint 7000 ígéretet tartalmaz. Ha komolyan veszed ezeket, tapasztalni fogod, hogy csökken a félelmed és a szorongásod. Ez a világ legjobb biztosítéka.

Amikor türelmetlenné válsz, az azt jelzi, hogy kételkedsz Isten tökéletes időzítésében. Istennek a te életedre vonatkozóan is van terve, de soha nem fogja azt elsietni. Könnyű erről elfelejtkezni, amikor azt akarod, hogy a dolgok a saját tempódban történjenek - így ahelyett, hogy Istenre várnál, a saját kezedbe veszed a dolgokat.

Amikor haragtartóvá vagy keserűvé válsz, az arról árulkodik, hogy kételkedsz Isten bölcsességében. Isten bölcs, jó és szerető Úr. De amikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan tervezted vagy szeretnéd, előfordulhat, hogy azt gondolod, Isten elrontott valamit. És nem hiszed, hogy Ő a rosszból is képes jót kihozni.

Amikor gyötör a bűntudat, ez elárulja, hogy nem hiszel Isten megbocsátásában. Meddig kell Jézus követőjének bűntudatot éreznie? Körülbelül egy másodpercig. Ennyi idő kell ahhoz, hogy megvallja a bűnét. Ha bűntudatot hordozol magadban, az azt jelenti, hogy nem tudsz megbocsátani magadnak, mert nem hiszed el, hogy Isten megbocsátott neked.

Amikor alkalmatlannak érzed magad, ez az Isten hatalmában való kételkedésedről árulkodik. Isten azt mondta, hogy az Ő ereje a gyengeségedben mutatkozik meg a legjobban. De amikor ezt nem hiszed el, az azt jelzi, hogy úgy gondolod, az erő csak belőled származhat. Ha ezt gondolod, akkor mindig csalódni fogsz.

Szeretnél megszabadulni a félelem, a türelmetlenség, a neheztelés, a bűntudat és az alkalmatlanság érzésétől? Akkor kezdd el kétségbe vonni a kételyeidet.

Ha hiszel Isten Igéjében, akkor bízhatsz abban, amit az Istenről mond, és abban, ahogyan Isten érez irántad, és hogy gondoskodik rólad. Bízhatsz abban, hogy Isten megtartja az ígéreteit, tökéletes az időzítése, bölcs, megbocsát neked, és erőteljesen munkálkodik rajtad keresztül.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit tehetsz, hogy emlékeztesd magad Isten igazságára, amikor kételkedni kezdesz?
  • Az elmúlt hónapokban növekedtek, vagy csökkentek a kételyeid Istennel kapcsolatban? Mit gondolsz, miért van ez így?
  • Melyik bűnnel küzdesz a legjobban? Ez mit árul el a hitetlenségedről?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.01.22.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

Szólj hozzá!

A bűn Isten ellentéte

2024. január 28. 03:00 - Antal Péter Dávid

beautiful-shot-field-near-road-germany.jpg"Minden, amit Isten tesz, jó." (Zsolt 111,7 NCV)

Ha megkérdezzük az embereket, hogy mi a bűn, sokféle választ kapunk, a gyilkosságtól kezdve egészen az anyák napján elmulasztott telefonhívásig.

Legtöbbször az emberek úgy gondolják, hogy a bűn rossz viselkedés. A rossz viselkedés gyakran tényleg felfedi a bűnt. De a Biblia azt mondja, hogy Isten jobban odafigyel a gondolatainkra, mint a viselkedésünkre – mert épp a bűnös gondolkodás vezet bűnös viselkedéshez.

Tehát mi a bűn? A bűn Isten ellentéte. A Biblia azt mondja: „Minden, amit tesz, jó”, „mindenkihez jó, és könyörületes mindenen, amit alkotott”, és „minden, amit Isten teremtett, jó” (Zsolt 111,7 NCV, Zsolt 145,9 GNT, 1Tim 4,4 GNT).

Minden, amit Isten tesz, jó, és minden, amit teremtett, jó. De ha elfogadjuk, amit Isten teremtett, és rossz módon használjuk, az bűn.

Például, ha helyesen használjuk a vényköteles gyógyszereket, azok hasznosak és  enyhülést hozhatnak. De amikor rosszul használjuk a gyógyszereket, akkor egy jó dolognak káros hatása lesz. A pénz is ilyen, sem nem jó, sem nem rossz. Használható nagyon jóra, de hihetetlenül rossz dolgokra is.

Isten azt várja tőled, hogy fordulj el a bűneidtől, és kezdj el hűségesen őhozzá közelíteni. A hit része az a bizalom, hogy Isten a legjobb érdekeinket tartja szem előtt. Nem kell azon töprengeni, hogy milyen Isten. A Biblia egyértelműen azt mondja, hogy tökéletes és nem vétkezik.

Bár soha nem leszünk tökéletesek a földön, Jézushoz hasonlóvá válhatunk. Ez azzal kezdődik, hogy elfordulunk a bűntől, és nap mint nap döntéseket hozunk a jó és az istenfélő élet követése érdekében.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha életcélod az, hogy Jézushoz hasonlóvá válj, hogyan változtathatod meg a prioritásaidat, hogy jobban erre a célra összpontosíts?
  • Hogyan segít abban, hogy jobban megismerjük Isten Szavát, hogy megszabaduljunk a bűntől?
  • Milyen egyéb eszközöket használ Isten, hogy segítsen hozzá hasonlóbbá válni?

 

Készen állsz arra, hogy megnyugvást találj Istenben? Az első lépés a megnyugvás felé az, hogy békét köss Istennel azáltal, hogy elfogadod Jézust Uradnak és Megváltódnak. Kezdheted ezzel az egyszerű imával:

„Kedves Istenem, nem akarom, hogy a bűnöm többé elszakítson tőled. Megígérted, hogy ha hiszek Jézusban, megbocsátasz mindent, amit valaha rosszul tettem, megmutatod életem célját, és elfogadsz a családodba, felviszel majd a mennybe egy napon és ott élhetek veled az örökkévalóságig.

„Jézusom, megvallom a bűnömet, és hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Elhiszem, hogy az üdvösség kegyelemből van, hit által, és nem bármi olyan miatt, amit én megteszek. Kérlek téged, hogy Uramként jöjj az életembe. Ma a te kezedbe teszem az életemet.

„Úgy akarok élni, ahogyan te teremtettél – békében és kipihenten –, és életem hátralévő részét arra fordítani, hogy téged szolgáljalak. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.01.21.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Az egyetlen igazság, ami szabaddá tesz

2024. január 27. 03:00 - Olajfa

"És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket." (Jn 8,32)

Sok olyan dolog van, ami igaz, mégsem tesz szabaddá. Megtanulhatod, hogyan kell számítógépet programozni, de az még nem fog téged szabaddá tenni. Elolvashatod az összes legújabb önsegítő könyvet, de az sem fog megszabadítani.

Az egyetlen igazság, ami szabaddá tesz, az Isten Igéjének igazsága: "És megismeritek  az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket." (Jn 8,32) Sokan idézik ezt az igeverset, de nem mindenki ismeri el, hogy a Bibliáról beszél, vagy egyáltalán, hogy a Bibliából való.

Ha Isten Igéjének ismerete az egyetlen módja annak, hogy szabad legyél, akkor a Biblia olvasását és tanulmányozását prioritássá kell tenned az életedben. Isten Igéjének igazságával kell táplálnod az elmédet.

Dávid - egy ókori királya Izraelnek - megértette, hogy milyen fontos Isten szava. Volt idő, amikor annyi ellensége volt, hogy menekülnie kellett. Az életéért menekült és barlangokban bujkált. De bármi is történt, ő Isten igazságával táplálta magát.

Az egyik zsoltár, amit ebben az időben írt, a 119. zsoltár. A 95. verse így szól: "Bár a gonoszok elrejtőznek az úton, hogy megöljenek engem, én a te törvényeidre gondolok." (NLT fordítás)

Ha a világban zajló dolgokra nézel, könnyen elcsüggedsz. Amikor végigpörgeted a hírfolyamokat, hallgatod a beszélgetéseket a rádióban, vagy nézed a híreket, lehet hogy levertté válsz. Lehet, hogy reménytelenséget érzel. De ha Isten Igéjének igazságával töltöd meg az elmédet, akkor több reménységed lesz és jobb perspektívát kapsz az életedre nézve, még akkor is, ha krízisbe kerülsz és az ellenségeid elől menekülsz.

A Biblia azt mondja: "Mennyire szeretem tanításodat, Uram! Egész nap azon gondolkodom." (Zsolt 119,97) Elrettentő lehet, ha megpróbálunk egész nap Isten Igéjén gondolkodni. Ez azért van, mert senkinek nem jön magától, hogy Isten Igéjén gondolkodjon. Lehet, hogy nehezedre esik, hogy akár csak egyszer is gondolj Isten Igéjére a napodban, de valahol el lehet kezdeni.

Próbáld meg a napodat Isten Igéjével kezdeni. Tölts 10 percet a Biblia olvasásával reggelente és utána egész nap gondolkodhatsz az olvasottakon. A Szentlélek pedig segíteni fog felidézni az olvasottakat, amikor szükséged lesz rá a nehéz időkben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan szabadít fel téged Isten Igéjének ismerete?
  • Mi az az egy dolog, amivel 10 percet töltesz reggelente, amiről lemondhatnál, hogy helyette 10 percet a Bibliád olvasásával tölts?
  • Mit jelent az, hogy Isten Igéjével táplálod az elmédet? Milyen más -jó vagy rossz- dolgokkal táplálod az elmédet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.01.20.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása