Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Változtasd meg a gondolkodásod, változtasd meg az életed

2024. január 31. 03:00 - papk

 

ocean-3605547_640.jpg"Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is." (Galata 6,7 GW fordítás)

Nem ültetsz almamagot és kapsz paradicsomot.

Ugyanígy nem ültetsz keserűséget és kapsz szeretetet. Nem ültetsz kritikát, majd kapsz bátorítást más emberektől.

A Galata 6,7 azt mondja: "Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is" (GW fordítás).

Olvasd el ezt újra: "Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is". Ha a bűnös természeted talajába ültetsz, pusztulást fogsz aratni. De ha a lelki természeted talajába ültetsz, örök életet fogsz aratni.

Isten évezredek óta mondja, hogy bűneink hatással lehetnek a jövő nemzedékekre. Például, ha dühös vagy, és elveszíted a türelmedet a gyerekeiddel szemben, akkor ezzel arra készteted őket, hogy ők is elveszítsék majd a türelmüket a saját gyerekeikkel szemben. A bűnök állandósulnak a családokban, esetleg több generáción keresztül. Ez nem csak kapcsolati és környezeti szempontból működik, hanem fizikailag is. Ma már tudjuk, hogy az agyadat valóban megváltoztathatja az ismétlődő viselkedés, jóra vagy rosszra.

Régebben mindenki azt hitte, hogy az agy nagyjából kőbe van vésve, mire az ember serdülőkorba lép. Most már tudunk az agy plaszticitásáról, és arról, hogy az agyad egész életed hátralévő részében formálódhat.

Ezt jó tudni! Ez azt jelenti, hogy ha az agyad természetes módon a depresszió, a hirtelen harag vagy a szorongás irányába formálódott, akkor ez megváltozhat.

De meg kell változtatnod a gondolkodásmódodat. A Biblia ezt bűnbánatként vagy gondolkodásmódváltásként említi. Meg tudod változtatni a gondolkodásodat, és amikor ezt megteszed, az megváltoztatja az érzéseidet. És amikor megváltoztatod az érzéseidet, az megváltoztatja a cselekedeteidet is.

Ezután ültetsz a lelki természetedben, és meglátod, milyen csodálatos gyümölcsöt fog Isten aratni az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen konkrét módon vetted észre, hogy megváltozott a viselkedésed, mert úgy döntöttél, hogy másként gondolkodsz valamiről?
  • Melyek azok a negatív döntések, amelyeket a családodban láttál állandósulni? Mit tehetsz, hogy megtörd ezeket a köröket?
  • Hogyan határozzák meg az érzéseid a cselekedeteidet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.01.24.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása