Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Egyszerű terv a csendességedhez

2023. június 30. 03:00 - managercoach.hu

Checklist, clipboard, document, page, paper icon - Download on Iconfinder

" A szorgalmas tervei biztos nyereséget szereznek, de a mohónak minden vágya csődbe vezet." (Példabeszédek 21,5)

Csendességet tartani olyan, mint bármilyen más tevékenységet csinálni - legalábbis egy szempontból: ahhoz, hogy sikert érj el, segít ha eltervezed mit fogsz csinálni. A Biblia azt mondja: "A szorgalmas tervei biztos nyereséget szereznek, de a mohónak minden vágya csődbe vezet." (Példabeszédek 21,5)

Ha még sohasem tartottál csendességet, akkor lehet, hogy nincs is egy egyszerű és jól működő terved arra, hogyan is kell ezt csinálni. Az egyszerűség nagyon fontos, bármilyen tervről legyen is szó. Ha bonyolult a terved, könnyű eltérülni attól, amit elterveztél. Minden, ami a hatékony csendességben eltöltött időhöz igazán szükséges, az egy Biblia, és egy jegyzetfüzet [fizikai vagy számítógépes/telefonos alkalmazás].

Tehát hogyan is nézzen ki a napi csendesség?

Légy egy kicsit csendben mielőtt Istenhez fordulsz! A Biblia úgy hívja ezt, hogy várni az Úrra. Úgy kezded, hogy leülsz, és egyszerűen csöndben maradsz.

Imádkozz röviden! Kezd egy imádsággal! Kérd Istent, hogy adjon felismeréseket, összpontosítást és tisztánlátást az Ige olvasásakor.

Lassan olvass el egy részletet az Igéből! Ekkor kezdődik el a párbeszéded Istennel. Ő elkezd beszélni hozzád az Igéjén keresztül, te pedig válaszolsz majd neki imában. Olvasd a Bibliát lassan! Ne próbálj gyorsan vagy túl sokat olvasni! Minél lassabban olvasod az Igét, annál jobban rákényszeríted magad, hogy elgondolkozz azon, amit olvasol.

Elmélkedj az Igén! Szánj időt arra, hogy elgondolkozol azon, amit Isten mond. "Rágódj" az Igén, úgy ahogy a tehenek szoktak, amikor újra és újra megrágják a táplálékot. Töprengj az Igerészen, és hámozd ki az értelmét. Nagyon sok jó módszer van arra, hogyan tudsz elmélkedni az Igén.

Írd le amire rájössz! Amikor Isten beszél hozzád Igéjén keresztül, azt tartsd fontosnak annyira, hogy leírd, amit mond neked. Ha leírjuk, amire rájöttünk, az segít jobban emlékezni arra, amit Isten mondott

Imádkozz újra! Továbbra is összpontosíts az Igére! Köszönd meg Istennek azt, amit mutatott neked Igéjében! Beszélj Istennek, hogy mit gondolsz arról, amit Ő mondott neked az Igében. És mondj el neki mindent, ami eszedbe jut!

Nem csak egyféle módon lehet csendességet tartani. De, ha ehhez hasonlóan eltervezed, akkor - a Példabeszédek 21,5 ígérete szerint - hamarosan azt találod, hogy a szorgalmasan megvalósított terveid gyümölcsöző élethez vezetnek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondoltál-e valaha a csendességedre úgy, hogy az egy Istennel folytatott bensőséges párbeszéd?
  • Milyen zavaró tényezőket kell megszüntetned ahhoz, hogy csendességben légy Istennel?
  • Miért nehéz néha lassan olvasni a Bibliát, és azon elmélkedni, amit mond?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023. 06. 23.)

Szólj hozzá!

A csendességed nem kell, hogy unalmas legyen

2023. június 29. 03:00 - Anita.B

pexels-fallon-michael-3551711.jpg“Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat.” (Jakab 1,22)

Ha valamit erőteljesnek nevezünk, akkor az energiával teli és eredményes. Olyan éltető erő van benne, ami változáshoz vezet. Tudtad, hogy a Biblia tanulmányozásra szánt idő is lehet erőteljes?

De hogy is van ez? Hogyan lesz abból, amit gyakran “elcsendesedésnek” nevezünk, erőteljesen, dinamikusan eltöltött idő?

A dolgok akkor válnak erőteljessé amikor konkrétak lesznek. Tehát ahhoz, hogy a Bibliatanulmányozással töltött időd erőteljes és dinamikus legyen, az olvasott szöveg értelmezésének konkrét cselekvéssé válnia. Más szóval, amikor Isten igéjét olvasod, fel kell ismerned az Igében azokat a konkrét dolgokat, amiket Isten elvár tőled. Azokra az igazságokra kell összpontosítanod, amiket Isten szeretne, hogy most azonnal alkalmazz életedben.

Íme egy szokás, ami segít ebben: miután olvastad a Bibliát, írj egy egymondatos végrehajtási utasítást arról, amit olvastál. Ez abban segít abban, hogy ne csak hallgatója, hanem cselekvője is légy Isten Igéjének.

Egy ilyen utasításnak négy jellemzője van:

Személyre szóló. Nem írhatsz utasítást másnak. Nem arról van szó, hogy a világnak, vagy a házastársadnak, vagy a gyerekeidnek mit kellene megtennie. Arról szól, hogy neked mit kell tenned!

Konkrét. Az utasításod olyan kell, hogy legyen, amit a valóságban konkrétan el lehet végezni és olyan, amit te képes is vagy megtenni. A tágan értelmezhető általánosságok nem segítenek. Valójában az általánosságok aligha eredményeznek cselekvést, hanem inkább tehetetlennek érezzük magunkat tőlük.

Teljesíthető. Ha nem tudod ténylegesen teljesíteni, amit kitűztél, akkor valószínűleg elcsüggedsz. Ha az utasításodban az szerepel, hogy napi öt órát kell imádkoznod, akkor azt nem fogod tudni megtenni. Nem érdemes ilyet leírni! Másrészt, ha az szerepel benne, hogy egy nap se teljen el ima nélkül, az hasznos. Ez egy olyan dolog, ami reálisan megvalósító, teljesíthető.

Igazolható. Más szavakkal konkrét és mérhető célt kell kitűzni elérési határidővel, ami igazolja, hogy sikeresen megtörtént a cselekedet. Ha nem jelölsz ki egyértelműen meghatározott célt határidővel, akkor az csak egy vágyálom.

A Biblia bármely részéhez tudsz ilyen egy egymondatos végrehajtási utasítást készíteni, miközben olvasod. És amikor ezt meg is valósítod, akkor engedelmeskedsz annak, amit a Biblia Jakab levelének 1. fejezetében, a 22. versben mond: “Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat”.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Ennek az áhítatnak az elolvasása után, hogyan változik meg a csendességben Biblia olvasással eltöltött időd?
  • Milyen egymondatos végrehajtádi utasítást fogsz ma véghezvinni a gyakorlatban? 
  • Van benned vágy arra vonatkozóan, hogy azt tedd, amit Isten igéje mond? Hogyan tükröződik ez, az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.06.21.)

Szólj hozzá!

Kérdések, amik segítenek a Szentíráson "rágódni"

2023. június 28. 03:00 - ReveSz

 

person in gray denim jacket reading book

 

Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat.” (Jakab 1,22)

Amikor keresztényként csendességet tartsz, akkor a Szentíráson gondolkozol és elmélkedsz rajta. A Szentíráson ugyanúgy kell elmélkedünk, ahogyan a tehén kérődzik a táplálékán: többször "meg kell rágni" ugyanazt.

Azért, hogy segítsek neked hogyan kell Isten Igéjén "rágódni", elmélkedni, megosztom veled a "kérdezős" módszert.

Ennek lényege az, hogy kérdéseket teszel fel magadnak az éppen olvasott igeszakasz alapján és megválaszolod, majd végre is hajtod az Igében vagy a válaszodban lévő cselekedetet. Az Igeszakasz olvasásakor felteendő kérdések:

  1. Van olyan BŰNÖD, amit meg kell vallanod? Az Igerész olvasásakor ráébredtél-e valamire, amit helyre kell hozz Istennél?
  2. Van-e olyan ÍGÉRET, amit kérned kell? Kérdezd meg magadtól, hogy az általad olvasott szakasz tartalmaz-e mindenkire vonatkozó ígéretet! Majd, hogy teljesítetted-e az ígéret minden feltételét, ahhoz, hogy te is megkapd az ígéretet. Minden ígéretnek van feltétele!
  3. Kell-e változtatnod a VISELKEDÉSEDEN? Van-e bármi olyan az Igében, amiről másként kell gondolkoznod. Kell-e dolgoznod valamilyen negatív hozzáálláson, aggodalmon, bűntudaton, félelmen, keserűségen, önteltségen, közönyön vagy az egódon?
  4. Van-e PARANCS, aminek engedelmeskedned kell? Van-e a szövegben olyan parancs, amit be kell tarts, attól függetlenül, hogy ez milyen érzéseket vált ki belőled?
  5. Van-e követendő PÉLDA? Vannak-e követendő pozitív példák, vagy vannak-e elkerülendő negatív példák az Igében?
  6. Van-e elmondható IMA? A Bibliában - mások mellett - Pál, Dávid, Salamon, Ruth, Eszter, Illés és Ézsaiás is imádkozik. Használhatod az ő imáikat, és tudhatod, hogy meghallgatásra találnak, mert benne vannak a Bibliában és Isten akaratában.
  7. Van-e olyan HIBÁZÁS, amit el kell kerülj? Nincs időnk arra, hogy minden hibát magunk kövessünk el! Mit tanulhatsz tehát, a Szentírásban szereplő emberek hibáiból?
  8. Van-e olyan IGAZSÁG, amit hinned kell? Gyakran olvasunk olyasmit a Szentírásban, ami nem tőlünk függ. Egyszerűen csak el kell hinnünk, amit a Biblia mond az Atya Istenről, Jézusról, a Szentlélekről, a múltról, a jövőről, a mennyről, a pokolról és más dolgokról.
  9. Van-e valami, amiért DICSŐÍTENI tudod Istent? Mindig tudsz találni a szövegben valamit, amiért hálás lehetsz Istennek. Például olyan valamit, amit Isten tett, vagy amitől megvédett.

Minden kérdés ebben a listában, valamilyen cselekvésre utaló választ igényel. Írd le - a vastag betűvel írt - kérdéseket egy kis papírra és tartsd a Bibliádban! Mostantól fogva minden alkalommal, amikor olvasod a Bibliát, válaszold meg a kérdéseket és tedd meg a válaszban megfogalmazottakat! Ez segít abban, hogy engedelmeskedj a Jakab levele 1. fejezetében, a 22. versben található parancsnak: “Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Most, hogy megismerted ezt a módszert a bibliai elmélkedéshez, menj vissza a tegnapi csendességedben olvasott bibliai részhez, és kövesd ezt a módszert arra a szakaszra! Milyen új igazságokat fedezel fel?
  • Mikor volt olyan alkalom, amikor észrevetted a különbséget aközött, hogy csak hallgatod Isten Igéjét, és aközött, hogy meg is teszed, amit mond?
  • Milyen Istentől kapott ígéretre tudsz támaszkodni ma?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.06.21.) 

Szólj hozzá!

Három további lépés a hatékony bibliatanulmányozáshoz

2023. június 27. 03:00 - FodorImi

photo-1581447109200-bf2769116351.jpg„Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik.” (Mt 4,4)

Isten azt akarja, hogy alkalmazd az Igét, és hagyd, hogy megváltoztassa az életedet. De ahhoz, hogy Isten Igéje megváltoztasson téged, tanulmányoznod kell azt.

Tegnap két általános alapelvet adtam a bibliatanulmányozáshoz, amit bárki, bárhol alkalmazhat:

1. Tedd fel a megfelelő kérdéseket.

2. Írd le a megfigyeléseidet.

Ma további hármat osztok meg veletek.

3. Alkalmazd Isten Igéjét. Amikor kérdéseket teszel fel és leírod a megfigyeléseidet, akkor a bibliatanulmányozás „mi” részében vagy. De amikor Isten Igéjét alkalmazod, akkor a „mi” részből a „hova” részbe lépsz át. Más szóval, azt kérdezed: „Hogyan fogja ez a Szentírás megváltoztatni az életemet?”.

Minden bibliatanulmányozás végső célja az alkalmazás. Valójában csak a Biblia azon részeiben hiszel igazán, amelyeket alkalmazod. Hiszel abban, hogy meg kell osztanod Krisztust másokkal? Hiszel a tizedfizetésben? Nos, végzed ezeket a tevékenységeket? Ha nem teszed őket, akkor nem igazán hiszed el, amit a Biblia tanít róluk.

A legtöbbünknek nem az a problémája a Bibliával, hogy mit nem értünk; hanem az, hogy alkalmazzuk-e azt, amit értünk.

4. Tanulmányozd szisztematikusan a Bibliát. Hallottál már a bibliatanulmányozás „mártogatós módszeréről”? Ez az, amikor csak kinyitod a Bibliát, és az ujjaddal oda böksz, ahonnan olvasni szeretnél. Aztán a következő alkalommal, amikor a Bibliát olvasod, egy másik, véletlenszerű helyen kezded. Ez a véletlenszerű megközelítés nem fog olyan eredményeket hozni, amilyet Isten szeretne az életedben. Ehelyett tanulmányozd a Bibliát szisztematikusan. Választhatod, hogy versről versre, könyvről könyvre, témáról témára tanulmányozod.

5. Olvasd a Bibliát újra és újra. Ez az egyszerű gyakorlat meg fogja változtatni az életedet. Elképesztő, hogy mennyi mindent ki tudsz hozni egy szakaszból, ha ugyanazt a részt újra és újra tanulmányozod, majd néhány hónap múlva visszatérsz ugyanahhoz a szakaszhoz. Minél többször olvasol egy részt, annál többet kapsz belőle.

Nincs jobb alkalom, mint a mai nap, hogy elkezdjük a Biblia tanulmányozását. Bármelyik módszert is választod a tanulmányozáshoz, alkalmazd ezt az öt alapelvet, és többet fogsz nyerni abból, amit olvasol.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A Szentírás mely részei azok, amelyeket már olvastál, de nem alkalmazod? Mit gondolsz, hogyan szeretné Isten, hogy alkalmazd az életedben?
  • Ha eddig véletlenszerűen olvastad a Bibliát, hogyan kezdheted el szisztematikusan tanulmányozni?
  • Van-e olyan partnered, aki elszámoltathat téged? Ha nincs, kit tudnál ma felkeresni, hogy segítsen neked szorgalmasabban tanulmányozni a Bibliát?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.06.20.)

Szólj hozzá!

Két lépés a hatékony bibliatanulmányozáshoz

2023. június 26. 03:00 - Besther

books-2158737_1280.jpg

"Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (Zsolt 119,18)

Isten Igéjének tanulmányozása megváltoztatja az életedet, ha a tanultakat a gyakorlatba is átülteted. Viszont mindez azzal kezdődik, hogy hajlandó vagy az Igéjét tanulmányozni.

A Biblia azt mondja, "Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (Zsolt 119,18)

Istennek annyi mindene van, amit meg akar mutatni neked, de késznek kell lenned, hogy nyitott szemmel betekints az Igéjébe.

Tehát, hogyan kellene tanulmányoznod Isten Igéjét? A hatékony bibliatanulmányozásnak, mindegy, hogy milyen eszközt, módszert használsz, öt része van. Ezekből ma kettőt fogunk megnézni és holnap hármat.

1. Tedd fel a megfelelő kérdést. A bibliatanulmányozás megtanulása azzal kezdődik, hogy megtanulsz jó kérdéseket feltenni a szövegről. Nincs határa annak, hogy hány kérdést lehet feltenni a Bibliával kapcsolatban, mert a benne található bölcsességnek és éleslátásnak sincs határa. Minél mélyebbre ásol, annál több aranyat lelsz.

Ha kérdéseket teszel fel az olvasott szöveggel kapcsolatban, az segíteni fog, hogy teljesen új szemszögből nézd azt. Hirtelen, minden alkalommal, amikor felveszed Isten Igéjét, hogy tanulmányozd, új igazságok jelennek meg előtted.

2. Írd le az észrevételeid. Sose tanulmányozd a Bibliát toll és papír (vagy, ha jobban tetszik "jegyzetek" applikáció) nélkül. Mikor felteszed a kérdéseidet és megtalálod a válaszokat, írd le, amit tanultál. Tudod úgy olvasni a Bibliát, hogy közben semmit sem írsz le, de a valódi bibliatanulmányozáshoz le kell írnod, amit tanultál.

Dawson Trotman, a Navigators lelkészségének alapítója azt szokta mondani, hogy  "A gondolatok szétválasztják magukat, amikor áthaladnak az ajkakon és az ujjbegyeken.” Más szavakkal, ahhoz, hogy valamit valóban megérts, beszélned kell róla vagy le kell írnod. Még ha nem is látsz semmit sem a fejezetben, akkor is írd le, hogy nem látsz semmit sem. Pusztán ennek a lejegyzése új gondolatokat fog ébreszteni. 

Akarod, hogy a Biblia megváltoztassa az életed? Kezdd azzal, hogy jó kérdéseket teszel fel és írd le, amit tanultál!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen kérdéseket tehetsz fel egy-egy bibliai résszel kapcsolatban? Írd le őket, hogy a legközelebbi tanulmányozáskor segítsenek.
  • Általában leírod a megfigyeléseid, amikor a Bibliát olvasod? Ha nem, gyűjtsd össze az eszközöket most, hogy készen állj a rögzítésükre.
  • Gondolj arra a helyre, ahol naponta tanulmányozod Isten Igéjét. Hogyan segít vagy akadályoz a koncentrációdban? Milyen változtatásokat tehetsz meg ezen a téren a hatékonyabb tanulás érdekében?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.06.19.) 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása