Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Két lépés a hatékony bibliatanulmányozáshoz

2023. június 26. 03:00 - Besther

books-2158737_1280.jpg

"Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (Zsolt 119,18)

Isten Igéjének tanulmányozása megváltoztatja az életedet, ha a tanultakat a gyakorlatba is átülteted. Viszont mindez azzal kezdődik, hogy hajlandó vagy az Igéjét tanulmányozni.

A Biblia azt mondja, "Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." (Zsolt 119,18)

Istennek annyi mindene van, amit meg akar mutatni neked, de késznek kell lenned, hogy nyitott szemmel betekints az Igéjébe.

Tehát, hogyan kellene tanulmányoznod Isten Igéjét? A hatékony bibliatanulmányozásnak, mindegy, hogy milyen eszközt, módszert használsz, öt része van. Ezekből ma kettőt fogunk megnézni és holnap hármat.

1. Tedd fel a megfelelő kérdést. A bibliatanulmányozás megtanulása azzal kezdődik, hogy megtanulsz jó kérdéseket feltenni a szövegről. Nincs határa annak, hogy hány kérdést lehet feltenni a Bibliával kapcsolatban, mert a benne található bölcsességnek és éleslátásnak sincs határa. Minél mélyebbre ásol, annál több aranyat lelsz.

Ha kérdéseket teszel fel az olvasott szöveggel kapcsolatban, az segíteni fog, hogy teljesen új szemszögből nézd azt. Hirtelen, minden alkalommal, amikor felveszed Isten Igéjét, hogy tanulmányozd, új igazságok jelennek meg előtted.

2. Írd le az észrevételeid. Sose tanulmányozd a Bibliát toll és papír (vagy, ha jobban tetszik "jegyzetek" applikáció) nélkül. Mikor felteszed a kérdéseidet és megtalálod a válaszokat, írd le, amit tanultál. Tudod úgy olvasni a Bibliát, hogy közben semmit sem írsz le, de a valódi bibliatanulmányozáshoz le kell írnod, amit tanultál.

Dawson Trotman, a Navigators lelkészségének alapítója azt szokta mondani, hogy  "A gondolatok szétválasztják magukat, amikor áthaladnak az ajkakon és az ujjbegyeken.” Más szavakkal, ahhoz, hogy valamit valóban megérts, beszélned kell róla vagy le kell írnod. Még ha nem is látsz semmit sem a fejezetben, akkor is írd le, hogy nem látsz semmit sem. Pusztán ennek a lejegyzése új gondolatokat fog ébreszteni. 

Akarod, hogy a Biblia megváltoztassa az életed? Kezdd azzal, hogy jó kérdéseket teszel fel és írd le, amit tanultál!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen kérdéseket tehetsz fel egy-egy bibliai résszel kapcsolatban? Írd le őket, hogy a legközelebbi tanulmányozáskor segítsenek.
  • Általában leírod a megfigyeléseid, amikor a Bibliát olvasod? Ha nem, gyűjtsd össze az eszközöket most, hogy készen állj a rögzítésükre.
  • Gondolj arra a helyre, ahol naponta tanulmányozod Isten Igéjét. Hogyan segít vagy akadályoz a koncentrációdban? Milyen változtatásokat tehetsz meg ezen a téren a hatékonyabb tanulás érdekében?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.06.19.) 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása