Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Felelős vagy azért, hogy mi tölti ki a gondolataidat

2024. június 13. 03:00 - R.K.A.

2024_06_06_kep.jpg„A bölcs ember éhes a tudásra, míg a bolond szeméttel táplálkozik.” Péld 15,14 (NLT fordítás)

Az elménk irányítja egész lényünket. Gondolataink befolyásolják érzelmeinket. Az érzelmeink pedig hatással vannak a cselekedeteinkre.

Fontos, hogy mit gondolunk, mert minden az elménkben kezdődik. Ahhoz, hogy felelős emberek legyünk, irányítanunk kell a gondolatainkat.

De szeretnélek megszabadítani a hamis bűntudattól: nem vagy felelős minden egyes kósza gondolatért, ami átfut az elméden. A kóbor gondolatok különböző okok miatt jutnak eszünkbe, például véletlenül meghallott beszélgetések kapcsán, olyan dolgok miatt, amelyeknek szemtanúi vagyunk, vagy amit az ördög ültet az elménkbe.

Felelős vagy azért, hogy hogyan kezeled ezeket a kóbor gondolatokat. Luther Márton azt mondta: „Nem tudod megakadályozni, hogy a madarak a fejed fölött repüljenek, de azt megakadályozhatod, hogy fészket rakjanak a hajadban.”

Isten számon fogja kérni rajtad, hogy mit engedsz be az elmédbe.

Elképesztő, hogy egyesek mit néznek - nem is beszélve arról, hogy mit engednek nézni a gyerekeiknek. Jézus sok követője olyan tévéműsorok nézésével és podcastok hallgatásával tölti az idejét, amelyeknek egyáltalán nincs erkölcsi, érzelmi vagy ismereteket átadó értéke. Sok pénzt fizetnek azért, hogy szórakozásként deviáns viselkedést lássanak. Az ilyen műsorokat néző emberek azt mondták nekem: „Amikor ilyeneket nézek, az engem nem zavar. Nem érint meg. Nem hat rám."

De ez egyszerűen nem igaz!

A tudósok egymás után írják a tanulmányokat, amelyek azt állítják, hogy soha nem felejtünk el egyetlen látott jelenetet sem. Még ha nem is emlékszünk tudatosan a jelenetre, a gondolat azonnal megelevenedik – élénk színekkel -, ha egy másik gondolat feléleszti.

Más szóval: „Ha szemét kerül be, szemét is fog kijönni”. Ami bejut az elmédbe, az elkerülhetetlenül meghozza gyümölcsét a viselkedésedben és a hiedelmeidben. Valójában, amikor az olcsó szórakozás már nem zavar, ez egy figyelmeztető jelzés arra, hogy már átlépted a határt.

A Sátán egyik legnagyobb trükkje, amellyel bűnös életmódhoz vonz, a komédia. Ezért van az, hogy a tévében vagy a filmekben a deviáns viselkedés gyakran komikus szituációban kezdődik. Ha a Sátán el tudja érni, hogy nevess valamin, ami bűnös, akkor már elvesztetted a csatát.

A bűn nem vicces. A bűn miatt került Jézus a keresztre.

A Példabeszédek könyve 15. fejezetének 14. versében ezt olvassuk: „A bölcs ember éhes a tudásra, míg a bolond szeméttel táplálkozik.” (NLT fordítás)

Vágysz Isten jobb megismerésére, vagy megelégszel a szórakozás állandó étrendjével, amely összetöri a szívét? Hatalmadban áll eldönteni, hogy mivel táplálod az elmédet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A média mely formája csábít a leginkább?
  • Kinek tartozol felelősséggel azért, hogy mit nézel és hallgatsz?
  • Milyen gyakorlati módszerekkel tudsz segíteni abban, hogy gyermekeidnek megtanítsd ezeket az elveket?

Hogyan döntesz Jézussal kapcsolatban?

A Bibliában azt olvassuk, hogy csak úgy juthatsz a mennybe, ha bízol Isten Fiában, Jézus Krisztusban. Nem érdemelheted ki a mennybe jutást: „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék.” (Ef 2,8-9 NIV fordítás).

Ha készen állsz arra, hogy életedet Jézusnak szenteld, kezdd azzal, hogy elmondod ezt az imát:

"Drága Istenem, megígérted, hogy ha hiszek a Fiadban, Jézus Krisztusban, minden, amit valaha is rosszul tettem, megbocsátást nyer, megismerem életem célját, és egy napon befogadsz majd a mennyei örök otthonodba.

„Megvallom, hogy vétkeztem, és kérem a bocsánatodat. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye bűneimet, és hogy Te feltámasztottad őt az életre. Szeretnék Jézusban mint Megváltómban bízni, és a mai naptól kezdve Őt követni, mint Uramat. Vezesd az életemet, és segíts, hogy a Te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.06.06.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása