Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kérdések, amik segítenek a Szentíráson "rágódni"

2023. június 28. 03:00 - ReveSz

 

person in gray denim jacket reading book

 

Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat.” (Jakab 1,22)

Amikor keresztényként csendességet tartsz, akkor a Szentíráson gondolkozol és elmélkedsz rajta. A Szentíráson ugyanúgy kell elmélkedünk, ahogyan a tehén kérődzik a táplálékán: többször "meg kell rágni" ugyanazt.

Azért, hogy segítsek neked hogyan kell Isten Igéjén "rágódni", elmélkedni, megosztom veled a "kérdezős" módszert.

Ennek lényege az, hogy kérdéseket teszel fel magadnak az éppen olvasott igeszakasz alapján és megválaszolod, majd végre is hajtod az Igében vagy a válaszodban lévő cselekedetet. Az Igeszakasz olvasásakor felteendő kérdések:

  1. Van olyan BŰNÖD, amit meg kell vallanod? Az Igerész olvasásakor ráébredtél-e valamire, amit helyre kell hozz Istennél?
  2. Van-e olyan ÍGÉRET, amit kérned kell? Kérdezd meg magadtól, hogy az általad olvasott szakasz tartalmaz-e mindenkire vonatkozó ígéretet! Majd, hogy teljesítetted-e az ígéret minden feltételét, ahhoz, hogy te is megkapd az ígéretet. Minden ígéretnek van feltétele!
  3. Kell-e változtatnod a VISELKEDÉSEDEN? Van-e bármi olyan az Igében, amiről másként kell gondolkoznod. Kell-e dolgoznod valamilyen negatív hozzáálláson, aggodalmon, bűntudaton, félelmen, keserűségen, önteltségen, közönyön vagy az egódon?
  4. Van-e PARANCS, aminek engedelmeskedned kell? Van-e a szövegben olyan parancs, amit be kell tarts, attól függetlenül, hogy ez milyen érzéseket vált ki belőled?
  5. Van-e követendő PÉLDA? Vannak-e követendő pozitív példák, vagy vannak-e elkerülendő negatív példák az Igében?
  6. Van-e elmondható IMA? A Bibliában - mások mellett - Pál, Dávid, Salamon, Ruth, Eszter, Illés és Ézsaiás is imádkozik. Használhatod az ő imáikat, és tudhatod, hogy meghallgatásra találnak, mert benne vannak a Bibliában és Isten akaratában.
  7. Van-e olyan HIBÁZÁS, amit el kell kerülj? Nincs időnk arra, hogy minden hibát magunk kövessünk el! Mit tanulhatsz tehát, a Szentírásban szereplő emberek hibáiból?
  8. Van-e olyan IGAZSÁG, amit hinned kell? Gyakran olvasunk olyasmit a Szentírásban, ami nem tőlünk függ. Egyszerűen csak el kell hinnünk, amit a Biblia mond az Atya Istenről, Jézusról, a Szentlélekről, a múltról, a jövőről, a mennyről, a pokolról és más dolgokról.
  9. Van-e valami, amiért DICSŐÍTENI tudod Istent? Mindig tudsz találni a szövegben valamit, amiért hálás lehetsz Istennek. Például olyan valamit, amit Isten tett, vagy amitől megvédett.

Minden kérdés ebben a listában, valamilyen cselekvésre utaló választ igényel. Írd le - a vastag betűvel írt - kérdéseket egy kis papírra és tartsd a Bibliádban! Mostantól fogva minden alkalommal, amikor olvasod a Bibliát, válaszold meg a kérdéseket és tedd meg a válaszban megfogalmazottakat! Ez segít abban, hogy engedelmeskedj a Jakab levele 1. fejezetében, a 22. versben található parancsnak: “Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Most, hogy megismerted ezt a módszert a bibliai elmélkedéshez, menj vissza a tegnapi csendességedben olvasott bibliai részhez, és kövesd ezt a módszert arra a szakaszra! Milyen új igazságokat fedezel fel?
  • Mikor volt olyan alkalom, amikor észrevetted a különbséget aközött, hogy csak hallgatod Isten Igéjét, és aközött, hogy meg is teszed, amit mond?
  • Milyen Istentől kapott ígéretre tudsz támaszkodni ma?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.06.21.) 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása