Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Amikor kudarcok érnek, koncentrálj a nagy képre

2023. október 31. 03:00 - FodorImi

istockphoto-1460767798-612x612.png„Semmit sem hoztam magammal, mikor születtem, és semmit sem fogok elvinni, mikor meghalok. Az Úr adta, és most elvette. Dicsértessék az ő neve!” Jób 1,21 (GNT fordítás)

Ha kudarc ér, nyugodtan mondd el Istennek, hogy dühös vagy, hogy szomorú vagy, hogy depressziós vagy. Nem baj, ha minden érzésedet kifejezed Istennek.

Csak ne keseredj el.

A keserűség olyan, mintha azt mondanád, hogy nem bízol Istenben, amikor bajok érnek. Olyan, mint egy méreg, amely darabokra fogja tépni az életedet, ha hagyod.

Jób mindenféle problémát elszenvedett. Elvesztette a családját, a vagyonát és az egészségét. De ahelyett, hogy megkeseredett volna, az egész képre összpontosított. Megértette, hogy Isten még mindig irányít, még akkor is, ha az életében minden darabjaira hullani látszott.

Jób azt mondta: „Semmit sem hoztam magammal, mikor születtem, és semmit sem fogok elvinni, mikor meghalok. Az Úr adta, és most elvette. Dicsértessék az ő neve!” Jób 1,21 (GNT fordítás)

Ott voltam a szűlőszobában, amikor mindhárom gyermekem megszületett. Nem jöttek semmivel. Nem voltak játékaik, önéletrajzuk, ruhatáruk vagy mobiltelefonjuk. És eleget prédikáltam temetéseken is ahhoz, hogy tudjam, senki sem vezet egy utánfutónyi vagyontárgyat a sírhoz.

Semmit sem hoztál magaddal. Semmivel sem távozol.

Amikor próbák, kudarcok érnek - és minden bizonnyal lesznek -, arra kell összpontosítanod, hogy Isten az egész képet tartja szem előtt.

Sok minden meg fog változni az életedben. A hited próbára lesz téve. Jóbhoz hasonlóan neked sem ígértek tökéletes életet. Valószínűleg nem fogsz magyarázatot kapni, amikor visszaesések jönnek. De dönthetsz úgy, hogy mégis bízol Istenben.

Nem számít, milyen kudarcokkal kell szembenézned, bízhatsz abban, hogy . . .

  • Isten soha nem szűnik meg szeretni téged.
  • Istennek terve van az életeddel.
  • Istent az életed minden részlete érdekli.
  • Isten irányítja a dolgokat, még akkor is, ha te ezt nem érted.
  • Isten megvéd téged.

Bármilyen kudarctól függetlenül, ez az öt igazság alkotja az életed egész képét. Amikor minden más összeomlik, ezekre alapozhatod az életedet.

Nem fogsz megkeseredni, ha ezt a nagy képet tartod szem előtt.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan küzdöttél meg a keserűséggel, amikor kudarcokkal szembesültél?

  • Hogyan változtatja meg az életeddel kapcsolatos nagy igazságok megértése azt, ahogyan a kudarcokat értelmezed?

  • Kivel tudod megosztani ezen a héten ennek az áhítatnak az üzenetét?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2023.10.24.)

 

Akarod követni Jézust még ma?

Isten bebizonyította jóságát Fia, Jézus Krisztus által. A Biblia azt mondja: „Mert Isten így szerette a világot: Egyszülött Fiát adta, hogy mindaz, aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (Jn 3,16 CSB fordítás).

Készen állsz arra, hogy bízz Istenben, hogy beteljesíti az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, imádkozd ezt az egyszerű imát: „Drága Istenem, hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Megvallom, hogy vétkeztem, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus meghalt értem, hogy elvegye bűneimet, és hiszem, hogy feltámasztottad őt az életre. Akarok Jézusban, mint Megváltómban bízni, és a mai naptól kezdve őt követni, mint Urat. Vezesd életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

Szólj hozzá!

Isten képes kezelni az őszinteségedet

2023. október 30. 03:00 - ReveSz

men's white dress shirt"Kelj föl, jajgass az éjszakában, az őrködés kezdetén! Öntsd ki szívedet, mint a vizet, az Úr színe előtt!" (JSir 2,19 Új fordítás)

Éppen elszenvedtél egy szörnyű kudarcot. Elvesztetted a munkád. Véget ért egy kapcsolatod. Kudarcot vallottál valamilyen módon.

Mi a következő lépés? Csak mosolyogsz és belül szenvedsz? Azt mondod Istennek, amit szerinted hallani akar?

Nem! Az első dolog, amit tenned kell, hogy elmondod Istennek, mit érzel - kiadod magadból a fájdalmadat. Amikor őszinte vagy Istennel az érzelmeidről, az valójában az istentisztelet egy formája.

Jób nagyszerű példa erre. Ő mindent elveszített - a családját, a haszonállatait, az otthonát és a vagyonát.

A Biblia nem is szépíti meg a válaszát: "Jób felállt, és bánatában megszaggatta köntösét. Aztán leborotválta a fejét, és a földre borult, hogy imádkozzon." (Jób 1,20 NLT fordítás).

Jób úgy gyászolt, ahogyan a Közel-Keleten tették az emberek annak idején: megtépte a köntösét és leborotválta a fejét. De ezek után leborult és imádta az Istent.

Bármikor, amikor veszteséget élsz át, négy érzelemmel kell szembenézned:

● Düh: Miért történt ez velem?

● Gyász: Mit vesztettem el?

● Sokk: Mi történik itt?

● Félelem: Mi fog történni ezután?

Amikor veszteséget élsz át, ki kell fejezned mindezen érzelmeket. Isten képes kezelni őket, hiszen ő az, aki neked adta őket.

Valójában, azért vannak érzelmeid, mert Isten képmására teremtettél. Isten egy érzelemmel teli Isten, neki is vannak érzelmei. Ő tudja kezelni a haragodat, a gyászodat, a döbbenetedet és a félelmedet. Jób brutálisan őszinte volt Istennel, és ezt te is megteheted. Jób azt mondta: "Nem tudom megállni, hogy ne beszéljek. Ki kell fejeznem a gyötrelmemet. Keserű lelkemnek ki kell adnia a panaszát" (Jób 7,11 NLT fordítás).

A helyes válasz a kudarcra nem az, hogy jónak gondolt választ színlelünk. Isten sosem szeretné, ha megjátszanál egy érzelmet.

Az egész Biblia egyik legnehezebb időszakában, miután Jeruzsálemet kifosztották és lerombolták, az izraelitákat pedig megölték, rabszolgasorba taszították és száműzték, Jeremiás próféta ezt írja: "Kelj föl, jajgass az éjszakában, az őrködés kezdetén! Öntsd ki szívedet, mint a vizet, az Úr színe előtt!" (JSir 2,19 Új fordítás)

Istennel szemben mindig az őszinteség a legjobb módszer.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Nehezedre esik őszintének lenni Istennel az érzelmeidet illetően? Miért igen vagy miért nem?
  • Volt olyan élmény az életedben, amikor az őszinteséged közelebb vitt Istenhez?
  • Van olyan nehéz pillanat, amit még nem gyászoltál meg teljesen? Hogyan lehetsz ma őszinte Istennel az érzéseiddel kapcsolatban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.10.23.)

Szólj hozzá!

A legnagyobb sikereid az engedelmesség után várnak!

2023. október 29. 03:00 - BlaZsu

halasz.png„Simon így felelt: „Mester, egész éjszaka fáradtunk ugyan, és semmit sem fogtunk, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat.” (Lk 5,5 NLT fordítás)

Néha mindannyian kudarcot vallunk a munkánkban. Innen úgy a legegyszerűbb felállni, ha meghozzuk a döntést, hogy engedelmeskedünk Istennek.

Képzeld el a következőket: Isten valami olyat kér tőled, ami logikátlannak és ostobaságnak tűnik. Sem anyagilag, sem a kapcsolataid szempontjából, sem érzelmileg nincs értelme. S ami még rosszabb, halálra rémít.

De Isten azt mondja, hogy tedd meg. Ekkor döntened kell! Engedelmeskedsz Istennek, vagy a saját utadat járod.

Az elmúlt napokban egy ilyen történetet vizsgáltunk meg a Bibliából. A Lukács evangéliuma 5. fejezetében Simon Péter egész éjjel halászott, de semmit sem fogott. Az első századi halászok számára ez komoly kudarc.

De Jézus arra járt, és Péter csónakját használta fel arra, hogy onnan tanítsa az embereket. Ezután Jézus azt mondta neki: „Most pedig menj ki oda, ahol mélyebb a víz, vesd ki a hálódat hogy halat fogj!" (Lk 5,4 NLT fordítás)

Jézus megmondta Simon Péternek, hogy mit kell tennie - és ezután Péternek el kellett döntenie, hogy engedelmeskedik-e.

Jézus utasítása értelmetlennek tűnt. Hiszen egész éjjel halásztak, és semmit sem fogtak! Akkor miért mondta Jézus Péternek, hogy menjen ki újra – ráadásul a mélyebb vízre? Igaz, a mély vízben van a legtöbb hal, de ott van a legnagyobb kockázat is.

És nincs hit kockázat nélkül.

Simon Péter úgy döntött tehát, hogy engedelmeskedik? „Simon így felelt: „Mester, egész éjszaka fáradtunk ugyan, és semmit sem fogtunk, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat.” (Lk 5,5 NLT fordítás).

Simon Péter azt tette, amit Jézus mondott neki. Nem azért, mert jó ötletnek találta, vagy mert ez a szokás ilyen esetekben, hanem mert Isten parancsolta, hogy tegyen így. Nem vitatkozott, nem habozott.

Engedelmessége miatt Isten nagyobb sikert adott Péternek és társainak, mint amiről álmodni mertek volna. A Biblia szerint Isten annyi halat adott nekik, hogy szakadoztak a hálóik, és más halászok segítségét kellett kérniük.

De mindez nem történt meg addig, amíg Simon Péter nem engedelmeskedett Jézusnak annak ellenére, hogy teljesen értelmetlennek tűnt.

Mit kért tőled Isten, amit nem teszel meg? Lehetetlennek tűnik? Nincs sok értelme pénzügyi szempontból? Azt mondja neked, hogy „menj a mély vízbe”, kockáztass? Nem számít, hogy mekkora ostobaságnak tűnik, amit kér. Isten azt akarja, hogy vállalj kockázatot és engedelmeskedj neki!

Te döntesz! Maradsz a sekély vízben, ami biztonságos, vagy bemész a mély vízbe, ahol a halak vannak. Elég, ha engedelmeskedsz, Isten gondoskodik a többiről. A legnagyobb sikereid az engedelmesség túloldalán várnak!

Tehát, engedelmeskedsz?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Könnyebben vagy nehezebben engedelmeskedsz Istennek, ha épp akkor kér valami nehéz feladatot tőled, amikor kudarcot vallottál?
  • Miért kérne téged Isten arra, hogy vállalj kockázatot, amikor épp a sebeidet nyalogatod egy kudarc után?
  • Mire kért téged Isten, amiben, úgy érzed, nem tudsz engedelmeskedni? Milyen lépést tehetsz meg ma, hogy közelebb kerülj az engedelmességhez?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.10.22.)

 

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hullámvölgyben van a karriered? Hívd be Jézust a hajódba

2023. október 28. 03:00 - R.K.A.

„Minden, amit teszel vagy mondasz, az Úr Jézus nevében történjék, hálát adva általa az Atya Istennek.” (Kol 3,17 GNT fordítás)
2023_10_21_kep.jpg

Gondolkodtál már azon, hogy Isten miért nem áldja meg a munkádat?

Hogy miért küzdesz azzal, hogy kiteljesedj a karrieredben?

A válasz nagyon egyszerű lehet. Talán még soha nem hívtad meg Istent, hogy vezessen a napi munkádban.

A Lukács evangéliuma 5. fejezetében azt olvassuk, hogy Simon Péter és halász társai egy hosszú éjszaka után, amikor egyetlen halat sem fogtak, tisztogatták a hálóikat. Ekkor Jézus belépett az egyik hajójukba. Egy ideig a hajóból tanította az emberek sokaságát - majd megmondta Péternek, hogy hová vesse ki a hálóját.

Péter vonakodva végrehajtotta, amit Jézus mondott neki, a többit pedig már Isten tette hozzá. Olyan sok halat fogtak, hogy a hálóik szakadozni kezdtek, és segítségre volt szükségük, hogy az összes halat be tudják húzni a hajóba.

Miben különbözött a két időszak: amikor sokáig semmit nem tudtak fogni, és az a pillanat, amikor olyan sok halat fogtak, hogy alig tudtak megbirkózni vele?

Ugyanaz volt a tó, ugyanaz volt a hajó, ugyanazok voltak a hálók, ugyanazok voltak a halászok, sőt, a halak is ugyanazok voltak. A különbség az üres hálók és a bőség között Jézus jelenléte volt a hajóban.

Jézus megváltoztatta a játékszabályokat. Többé már nem egyedül halásztak - Isten is az ő hajójukban evezett.

Mi a te hajód? Mindaz, ami a megélhetésedet biztosítja.

Ha azt akarod, hogy Isten megáldja a munkádat, akkor meg kell hívnod Őt, hogy legyen része benne.

Ez nem egyenlő az üdvösséggel. Sok olyan embert ismerek, akinek Jézus benne van az életében, de nem része a munkájának. Ahhoz, hogy Jézust a hajódba hívhasd, neki kell szentelned a karrieredet.

Amikor Simon Péter és társai ezt tették, Isten több halat adott nekik, mint amennyit elbírtak.

Hogyan jutottak el ezek az emberek a nincstelenségtől a jólétig? Úgy, hogy engedték, hogy Jézus használja a hajójukat a szolgálatában.

Isten azt akarja, hogy te is ugyanezt tedd. Ne azt kérd Istentől, hogy tegyen téged sikeressé azért, hogy majd a karriereddel szolgálhasd őt. Tedd éppen az ellenkezőjét. Mondd Istennek: „Küszködöm a karrieremmel, de mindenemet átadom Neked, amim csak van, hogy használd.”

Ekkor Isten csodát tesz az életedben.

A Biblia azt mondja: „Minden, amit teszel vagy mondasz, az Úr Jézus nevében történjék, hálát adva általa az Atya Istennek.” (Kol 3,17, GNT fordítás).

A minden mindent jelent, beleértve a karrieredet is.

Lehet, hogy most épp egy gödör mélyén vagy, és minden lehetőséget számba veszel, hogy helyreállítsd a karriered. Költözést, új munkahelyet vagy teljes karrierváltást fontolgatsz. Talán valóban erre van szükség.

De először kérd meg Jézust, hogy vegye át az irányítást a hajód felett. Kötelezd el magad, hogy a munkádat Isten dicsőségére használod.

Azután figyeld, ahogy Jézus csodát tesz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért hajlamosak az emberek azt gondolni, hogy bizonyos hivatások - különösen a lelkészeké és a misszionáriusoké - spirituálisabbak, mint mások?
  • Hogyan nézne ki, ha a karrieredet Isten szolgálatának szentelnéd?
  • Mi a legnagyobb akadálya annak, hogy a karrieredet Isten szolgálatának szenteld?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.10.21.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hagyd, hogy Isten a visszaesést visszatéréssé változtassa

2023. október 27. 03:00 - Antal Péter Dávid

cows-grazing-grassy-field-surrounded-by-beautiful-green-trees-during-daytime.png

„Amikor ezt megtették, annyi halat fogtak ki, hogy a hálójuk szakadozott.” (Luk 5,6 NIV fordítás)

Ha valaha is elbizonytalanodtál a munkád miatt, jó társaságba kerültél. Lehet, hogy kimerültél a túlterheltségtől. Lehet, hogy szívedet-lelkedet beletetted egy projektbe, mégis az egyszerűen kudarcot vallott.

Mindannyian szembesültünk hasonló kudarcokkal az életben. De igazán az a fontos, hogy mi történik a kudarc után.

Kérdezd csak meg Simon Pétert.

Foglalkozását tekintve halász volt. Egy nap ő és halásztársai a hálóikat mosták, miután az egész éjszakát halászattal töltötték – és semmit sem fogtak. Hogyha nem fogtak halat, nem kerestek pénzt. Biztosan csüggedtek voltak és elfáradtak.

És akkor jött Jézus, és megtette a lehetetlent.

Simon Péternek azt mondta: „Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat fogásra.” (Luk 5,4).

Simon Péter úgy válaszolt, mint egy frusztrált ember: „Mester, egész éjszaka keményen dolgoztunk, és nem fogtunk semmit” (Luk 5,5).

Mindannyian elértük ezt a szakaszt. A legjobb tudásunkat adtuk, mégsem lett eredménye. Mindent jól csináltunk – és még azt is hisszük, hogy Isten vezetett minket arra, amit teszünk –, de nem tudunk semmit felmutatni.

Ott tartunk, hogy inkább feladjuk. 

De ekkor megjelenik Jézus. Elárulja, hogyan dolgozott az életedben, olyan dolgokat tett meg érted, amiket eddig nem láthattál. Ő megoldja a problémát. Megment a rossz helyzetben.

És bebizonyítja, hogy ő mindenek felett Úr.

Simon Péter és társai engedelmeskedtek Jézus utasításainak, és „mikor ezt megtették, annyi halat fogtak ki, hogy szakadoztak a hálóik.” (Luk 5,6).

Nemcsak maguknak fogtak elég halat, hanem annyit adott nekik Isten, hogy megosztották más halászokkal is.

Amikor Jézus csatlakozott az erőfeszítéseikhez, 10 perc alatt több halat fogtak, mint a megelőző 10 órában. Isten a visszaesést visszatéréssé változtatta.

Lehet, hogy csalódott leszel, mert az életedben a kudarcok egymást követik. Fáradt és csüggedt vagy, és azon tűnődsz, vajon a dolgok visszatérhetnek-e valaha a rendes kerékvágásba. És át tudod érezni Simon Péter csalódottságát.

De a visszatérésed közelebb van, mint gondolnád.

Még ha nem is látod még, Isten munkálkodik az életedben, a rosszat jóvá változtatja, a visszaesésedet pedig visszatéréssé.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan láttad, hogy Isten csodákat művel a munkád során? Mit mond ez arról, hogy mit tehet a jövőben?
  • Mitől félsz a legjobban abban, hogy Isten csodájában bízol a munkád során?
  • Tapasztal valaki kudarcot a munkahelyeden vagy a baráti társaságodban, és el kell olvasnia ezt a mai áhítatot? Vállald fel, hogy ezt az olvasmányt továbbadod nekik.

 

(Daily Hope by Rick Warren, 2023.10.20)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása