Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten képes kezelni az őszinteségedet

2023. október 30. 03:00 - ReveSz

men's white dress shirt"Kelj föl, jajgass az éjszakában, az őrködés kezdetén! Öntsd ki szívedet, mint a vizet, az Úr színe előtt!" (JSir 2,19 Új fordítás)

Éppen elszenvedtél egy szörnyű kudarcot. Elvesztetted a munkád. Véget ért egy kapcsolatod. Kudarcot vallottál valamilyen módon.

Mi a következő lépés? Csak mosolyogsz és belül szenvedsz? Azt mondod Istennek, amit szerinted hallani akar?

Nem! Az első dolog, amit tenned kell, hogy elmondod Istennek, mit érzel - kiadod magadból a fájdalmadat. Amikor őszinte vagy Istennel az érzelmeidről, az valójában az istentisztelet egy formája.

Jób nagyszerű példa erre. Ő mindent elveszített - a családját, a haszonállatait, az otthonát és a vagyonát.

A Biblia nem is szépíti meg a válaszát: "Jób felállt, és bánatában megszaggatta köntösét. Aztán leborotválta a fejét, és a földre borult, hogy imádkozzon." (Jób 1,20 NLT fordítás).

Jób úgy gyászolt, ahogyan a Közel-Keleten tették az emberek annak idején: megtépte a köntösét és leborotválta a fejét. De ezek után leborult és imádta az Istent.

Bármikor, amikor veszteséget élsz át, négy érzelemmel kell szembenézned:

● Düh: Miért történt ez velem?

● Gyász: Mit vesztettem el?

● Sokk: Mi történik itt?

● Félelem: Mi fog történni ezután?

Amikor veszteséget élsz át, ki kell fejezned mindezen érzelmeket. Isten képes kezelni őket, hiszen ő az, aki neked adta őket.

Valójában, azért vannak érzelmeid, mert Isten képmására teremtettél. Isten egy érzelemmel teli Isten, neki is vannak érzelmei. Ő tudja kezelni a haragodat, a gyászodat, a döbbenetedet és a félelmedet. Jób brutálisan őszinte volt Istennel, és ezt te is megteheted. Jób azt mondta: "Nem tudom megállni, hogy ne beszéljek. Ki kell fejeznem a gyötrelmemet. Keserű lelkemnek ki kell adnia a panaszát" (Jób 7,11 NLT fordítás).

A helyes válasz a kudarcra nem az, hogy jónak gondolt választ színlelünk. Isten sosem szeretné, ha megjátszanál egy érzelmet.

Az egész Biblia egyik legnehezebb időszakában, miután Jeruzsálemet kifosztották és lerombolták, az izraelitákat pedig megölték, rabszolgasorba taszították és száműzték, Jeremiás próféta ezt írja: "Kelj föl, jajgass az éjszakában, az őrködés kezdetén! Öntsd ki szívedet, mint a vizet, az Úr színe előtt!" (JSir 2,19 Új fordítás)

Istennel szemben mindig az őszinteség a legjobb módszer.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Nehezedre esik őszintének lenni Istennel az érzelmeidet illetően? Miért igen vagy miért nem?
  • Volt olyan élmény az életedben, amikor az őszinteséged közelebb vitt Istenhez?
  • Van olyan nehéz pillanat, amit még nem gyászoltál meg teljesen? Hogyan lehetsz ma őszinte Istennel az érzéseiddel kapcsolatban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.10.23.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása