Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A legnagyobb sikereid az engedelmesség után várnak!

2023. október 29. 03:00 - BlaZsu

halasz.png„Simon így felelt: „Mester, egész éjszaka fáradtunk ugyan, és semmit sem fogtunk, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat.” (Lk 5,5 NLT fordítás)

Néha mindannyian kudarcot vallunk a munkánkban. Innen úgy a legegyszerűbb felállni, ha meghozzuk a döntést, hogy engedelmeskedünk Istennek.

Képzeld el a következőket: Isten valami olyat kér tőled, ami logikátlannak és ostobaságnak tűnik. Sem anyagilag, sem a kapcsolataid szempontjából, sem érzelmileg nincs értelme. S ami még rosszabb, halálra rémít.

De Isten azt mondja, hogy tedd meg. Ekkor döntened kell! Engedelmeskedsz Istennek, vagy a saját utadat járod.

Az elmúlt napokban egy ilyen történetet vizsgáltunk meg a Bibliából. A Lukács evangéliuma 5. fejezetében Simon Péter egész éjjel halászott, de semmit sem fogott. Az első századi halászok számára ez komoly kudarc.

De Jézus arra járt, és Péter csónakját használta fel arra, hogy onnan tanítsa az embereket. Ezután Jézus azt mondta neki: „Most pedig menj ki oda, ahol mélyebb a víz, vesd ki a hálódat hogy halat fogj!" (Lk 5,4 NLT fordítás)

Jézus megmondta Simon Péternek, hogy mit kell tennie - és ezután Péternek el kellett döntenie, hogy engedelmeskedik-e.

Jézus utasítása értelmetlennek tűnt. Hiszen egész éjjel halásztak, és semmit sem fogtak! Akkor miért mondta Jézus Péternek, hogy menjen ki újra – ráadásul a mélyebb vízre? Igaz, a mély vízben van a legtöbb hal, de ott van a legnagyobb kockázat is.

És nincs hit kockázat nélkül.

Simon Péter úgy döntött tehát, hogy engedelmeskedik? „Simon így felelt: „Mester, egész éjszaka fáradtunk ugyan, és semmit sem fogtunk, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat.” (Lk 5,5 NLT fordítás).

Simon Péter azt tette, amit Jézus mondott neki. Nem azért, mert jó ötletnek találta, vagy mert ez a szokás ilyen esetekben, hanem mert Isten parancsolta, hogy tegyen így. Nem vitatkozott, nem habozott.

Engedelmessége miatt Isten nagyobb sikert adott Péternek és társainak, mint amiről álmodni mertek volna. A Biblia szerint Isten annyi halat adott nekik, hogy szakadoztak a hálóik, és más halászok segítségét kellett kérniük.

De mindez nem történt meg addig, amíg Simon Péter nem engedelmeskedett Jézusnak annak ellenére, hogy teljesen értelmetlennek tűnt.

Mit kért tőled Isten, amit nem teszel meg? Lehetetlennek tűnik? Nincs sok értelme pénzügyi szempontból? Azt mondja neked, hogy „menj a mély vízbe”, kockáztass? Nem számít, hogy mekkora ostobaságnak tűnik, amit kér. Isten azt akarja, hogy vállalj kockázatot és engedelmeskedj neki!

Te döntesz! Maradsz a sekély vízben, ami biztonságos, vagy bemész a mély vízbe, ahol a halak vannak. Elég, ha engedelmeskedsz, Isten gondoskodik a többiről. A legnagyobb sikereid az engedelmesség túloldalán várnak!

Tehát, engedelmeskedsz?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Könnyebben vagy nehezebben engedelmeskedsz Istennek, ha épp akkor kér valami nehéz feladatot tőled, amikor kudarcot vallottál?
  • Miért kérne téged Isten arra, hogy vállalj kockázatot, amikor épp a sebeidet nyalogatod egy kudarc után?
  • Mire kért téged Isten, amiben, úgy érzed, nem tudsz engedelmeskedni? Milyen lépést tehetsz meg ma, hogy közelebb kerülj az engedelmességhez?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.10.22.)

 

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása