Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A világ nem körülötted forog

2023. augusztus 31. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„Egymás érdekeit nézzétek, ne csak a sajátotokét.”  (Fil 2,4 GNT fordítás) 

280e3e9882f10f80efc7d37b51b58fd9.jpgTársadalmunkban minden arra késztet bennünket, hogy először magunkra gondoljunk. De a Biblia ezt mondja: „Egymás érdekeit nézzétek, ne csak a sajátotokét” (Fil 2,4 GNT fordítás).

Ez az igevers nagyon ellentmond napjaink kultúrájának. Alapvetően nem gondolunk mások szükségleteire. Ezt meg kell tanulnunk. Leginkább saját szükségleteinkről, vágyainkról, céljainkról és ambícióinkról gondolkodunk. Ennek eredményeként emberek milliói között nincs kapcsolat, mivel csak magukra gondolnak, és nem mások szükségleteire.

Nemrég, amikor tévét néztem, három reklámot láttam egymás után, és mindnek ugyanaz volt a szlogenje: „Megérdemled.” „Vásárold meg ezt a sampont! Megérdemled.” „Vedd meg ezt a drága autót, mert megérdemled!”

De hadd mondjak el két alapvető igazságot az életről. Először is, a világ nem körülötted forog. Hihetetlenül különleges vagy Isten szemében, és Ő egy meghatározott célra teremtett – de a világ nem körülötted forog.

A második igazság a következő: Isten megígérte, hogy amikor mások szükségleteinek betöltését helyezed előtérbe, ő betölti a te szükségeidet. Ő azt akarja, hogy tanulj meg önzetlennek lenni. Azt akarja, hogy megtanulj olyan szerető és nagylelkű lenni, mint Ő.

Ha figyelembe veszed mások szükségleteit, akkor azt sem várod el, hogy tökéletesek legyenek. A Biblia azt mondja: „Nézzétek el egymás hibáit” (Kol 3,13 NLT). Te sem vagy tökéletes, akkor miért követelnéd meg ezt bárki mástól?

A Példabeszédek 17. fejezetének 9. verse ezt mondja: „A szeretet elfelejti a hibákat” (TLB). Amikor megpróbálsz kapcsolatot teremteni valakivel, nem kell vaknak lenned az illető hibáival szemben, de dönthetsz úgy, hogy figyelmen kívül hagyod a hibáit és a tökéletlenségeit.

Az igazán jó barátok tudnak felejteni. Nem a másik hibáira néznek, hanem a másik szükségleteit veszik figyelembe.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi az, ami miatt állandóan magadra figyelsz és nem másokra?
  • Miért olyan fontos része a szellemi-lelki fejlődésünknek az, hogy Jézushoz hasonlóvá váljunk?
  • Mi a különbség aközött, hogy valakinek a hibáit elnézzük, és aközött, hogy felelősségre vonjuk?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.24.)

Szólj hozzá!

Három dolog, amit a félelem művel a kapcsolatokkal!

2023. augusztus 30. 03:00 - Anika Enikő

  

“Mert a Szentlélek, Isten ajándéka, nem azt akarja, hogy féljetek az emberektől, hanem azt, hogy bölcsek és erősek legyetek, szeressétek őket és élvezzétek a velük való együttlétet.”

2 Tim 1,7 (TLB fordítás)

Ha szeretnél valakivel kapcsolatot teremteni, akkor hajlandónak kell lenned arra, hogy megtedd az első lépést. Ehhez azonban bátorságra van szükség. Hogy miért? Azért, mert a félelem az, ami elválasztja egymástól az embereket.

Amikor tele vagy félelmekkel és szorongással, akkor nehéz közel kerülni másokhoz; és tulajdonképpen ilyenkor meghátrálunk. Meghátrálunk, mert félünk az elutasítástól, félünk attól, hogy befolyásolni akaranak bennünket, hogy megsértenek, és nem akarunk sérülekenynek látszani. Mindezek a félelmek arra késztethetnek bennünket, hogy elszakadjunk az élettől.

Az Édenkertben Ádám és Éva példát adott nekünk arra, hogy sokan mit teszünk, akkor amikor félünk. Miután vétkeztek, Isten kereste Ádámot és Ádám a következőt mondta Istennek: “Féltem, és ezért rejtőztem el.” (1Móz 3,10 NIV) Az emberek azóta is ezt teszik. Félünk és ezért elbújunk. Rejtegetjük a bűneinket és rejtegetjük igazi valónkat. Nem mutatjuk meg az embereknek az igazi arcunkat mert, ha esetleg megtesszük, és az nekik nem tetszik, akkor elutasítással találjuk szembe magunkat; ezért tehát megjátszuk magunkat.

A félelem három borzalmas dolgot művel a kapcsolatokkal:

A félelem védekezővé tesz bennünket. Amikor az emberek rámutatnak a gyengeségeinkre, megtoroljuk és megvédjük magunkat.

A félelem távol tart minket. Nem engedjük közel magunkhoz az embereket. Visszavonulunk és elrejtjük az érzelmeinket.

A félelem követelőzővé tesz bennünket. Minél bizonytalanabbak vagyunk, annál inkább megpróbáljuk irányítani a dolgokat. Próbáljuk kimondani az utolsó szót egy kapcsolatban. Igyekszünk uralkodni.

Szóval honnan veszed a bátorságot, hogy megtedd az első lépést, hogy kapcsolatba kerülj valakivel, és a belsőségesség illetve bizalmasság mélyebb szintjére juss?

Az életedben lakó Szentlélek adja meg neked ezt a bátorságot. A Biblia azt mondja: “Mert a Szentlélek, Isten ajándéka, nem azt akarja, hogy féljetek az emberektől, hanem azt, hogy bölcsek és erősek legyetek, szeressétek őket és élvezzétek a velük való együttlétet.” 2 Tim 1,7 (TLB fordítás)

Honnan tudod, hogy megtelsz Isten Szellemével? Onnan, hogy bátrabb vagy a kapcsolataidban. Szereted az embereket. Élvezed, hogy velük lehetsz. Nem félsz tőlük, mert Isten Lelke ott van az életedben.

A Biblia azt mondja, hogy „Isten a szeretet” 1János 4,8 (ESV fordítás) és hogy „a szeretet kiűz minden félelmet” 1János 4,18 TLB fordítás). A félelem aláássa a kapcsolataidat? Minél inkább betölti Isten a szívedet önmagával, annál kevésbé lesz úrrá a félelem az életeden.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen kapcsolatnak kell jobban elmélyülnie az életedben? Kérj Istentől bátorságot, hogy még ma meg tudd tenni az első lépést a növekedés felé ezzel a személlyel.
  • Milyen bizonyítékot látsz a Szentlélek munkájára a kapcsolataidban?
  • Milyen új szokás segíthet közelebb kerülnöd Jézushoz?

 

(*Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.23.)

 

Szólj hozzá!

Jelentős szerepet töltesz be Krisztus testében!

2023. augusztus 29. 03:00 - Anika Enikő

 “Ahogyan a mi testünknek sok része van, úgy van ez a Krisztus testével is. Mindannyian részei vagyunk Krisztus testének, és mindannyiunkra szükség van ahhoz, hogy ez teljes legyen, mert mindannyiunknak más a feladata. Tehát egymáshoz tartozunk, és mindegyikünknek szüksége van a másikra." 

Róma 12,4-5 (TLB fordítás)

A Bibliában az egyházat gyakran „Krisztus testének” nevezik. Jézus Krisztus azt szeretné, hogy a követői is megvalósítsák, amit ő maga is tett, amikor itt volt fizikai valóságában. Krisztus teste vagyunk itt a Földön.

A Biblia azt mondja: "Ahogyan a mi testünknek sok része van, úgy van ez a Krisztus testével is. Mindannyian részei vagyunk Krisztus testének, és mindannyiunkra szükség van ahhoz, hogy ez teljes legyen, mert mindannyiunknak más a feladata. Tehát egymáshoz tartozunk, és mindegyikünknek szüksége van a másikra." (Róma 12:4-5 TLB).

Krisztus testében mindenkire szükség van. Mindannyiunkra szükség van ahhoz, hogy ez teljes legyen. Olyan ez, mint egy kirakós játék. Ha elkezdesz összerakni egy puzzle-t, és észreveszed, hogy hiányzik belőle egy darab, akkor mire fogsz gondolni? Az egyetlen hiányzó darabra.

Így van ez Krisztus testével is. Mindenkire szükség van. Hisz, ha csak egy „kis” darab is hiányzik; egyből észreveszed.

Lehet, hogy azt gondolod magadban, hogy dehát: „Én csupán lábkörömnyi vagyok Krisztus testében.” Tapasztaltad valaha, hogy leesett a lábujjadról a köröm? Ha igen, akkor azt bizonyára észrevetted! Egyszer ráejtettem egy 12 kilós súlyt a lábujjamra, és letört a körmöm. Ez csak a testem egy apró része volt, de természetesen észrevettem, hogy körülbelül hat hónapig hiányzott.

Soha ne téveszd össze a szembetűnőséget és a jelentőséget. Valami lehet szembetűnő, de nem jelentős. Az orrom szembetűnő – ez az egyik első dolog, amit az emberek meglátnak, amikor rám néznek. De ugyanakkor nincs túl nagy jelentősége. Elveszíthetem az orrom, és még sok évig élhetek. Ám vannak bennem dolgok, amelyeket soha senki nem lát; mint például a májam, a szívem és a tüdőm; ezek nem szembetűnőek ugyan, de nagyon jelentősek. Ha elveszteném őket, meghalnék.

Lehet, hogy nem érzed magad kiemelkedőnek Krisztus testében, de jelentős vagy. Krisztus testének itt a Földön sok része van – és mindegyikre szükség van. Nem számít, ki vagy és mi a szereped Krisztus testében, fontos munkád van!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Gondolj arra az időre, amikor elszakadtál Krisztus testétől. Milyen hatással volt az az időszak az életedre?
  • Milyen jelentős, de nem kiemelkedő szerepet töltesz be Krisztus testében? Milyen a hozzáállásod ehhez a szolgálatodhoz?
  • Hogyan buzdíthatsz másokat Krisztus testében, hogy ajándékaikat egymás szolgálatára használják fel?

(*Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.22.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kereszténység = családba befogadottság

2023. augusztus 28. 03:00 - Mapetso

csalad.jpg"Mindnyájan egybe fogtok kapcsolódni, és dicsőséget fogtok adni Istennek, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyjának. Krisztus befogadott benneteket, ezért ti is fogadjátok el egymást, ami dicsőséget fog hozni Istennek". Róm 15,6 (NCV)

A legtöbb ember azt gondolja, hogy a kereszténység egy hitrendszer. Igaz, hogy a kereszténység magában foglal hitelveket is - de ennél sokkal többről van szó. Az összetartozásról és a kapcsolatról szól. Ha keresztény vagy, akkor Isten családjához tartozol, és Krisztus testéhez kapcsolódsz.

Csak kétféleképpen lehet bekerülni egy családba: beleszületsz vagy örökbe fogadnak. Mindkét kifejezést használja a Biblia annak magyarázatára, hogy mit jelent Isten családjába kerülni. "Újjászületsz" Isten családjába, és "örökbe fogadnak" Isten családjába.

Ha egyszer megszülettél, nem tudsz többé meg nem születni. A szüleiddel való kapcsolatod megszakadhat, de attól még a gyermekük vagy. Ugyanígy, ha egyszer újjászülettél Isten családjába, nem tudod ezt semmissé tenni. Isten családjában maradsz!

Isten azt is mondja, hogy örökbe fogadott téged az Ő családjába. Az Újszövetség korabeli római törvények szerint az emberek megtagadhatták a világra hozott gyermekeiket. De ha örökbe fogadtak egy gyermeket, akkor tilos volt számukra, hogy valaha is megtagadják őt. Isten azt mondja, hogy te nemcsak újjászülettél az ő családjába, hanem örökbe is fogadott téged - és kizárt, hogy valaha is megtagadjon téged. Ez azért jó hír!

Megkérdezheted: "Tényleg? Mindegy, mit teszek, Isten nem fog megtagadni?" Igen. Nem számít, hogy mit teszel!

Ha Isten családjának részévé válsz, akkor az egyházának részévé válsz. Az egyház nem olyasmi, ahová jársz; hanem olyasmi, amihez tartozol. A Biblia azt mondja: "Szeretném, ha tudnátok, hogyan kell élniük azoknak, akik Isten családjának tagjai. Isten családja az egyház" (1Tim 3,15 GW).

A Róma 15,6-7 pedig még többet magyaráz arról, hogyan néz ki az egyház - vagyis Isten családja: "Mindnyájan egybe fogtok kapcsolódni, és dicsőséget fogtok adni Istennek, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyjának. Krisztus befogadott benneteket, ezért ti is fogadjátok el egymást, ami dicsőséget fog hozni Istennek" (NCV).

Ahogyan te örökké Isten gyermeke maradsz, úgy örökké az ő nagyobb családjának - a gyülekezetnek - is része  maradsz. Mindvégig ez volt Isten terve -, hogy örökkévaló családjának részévé tegyen téged!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen előnyei vannak annak, hogy Isten családjához tartozol?
  • Mi a bizonyíték az életedben arra, hogy Isten családjához tartozol?
  • Hogyan használhatod ajándékaidat és képességeidet arra, hogy Krisztus testét szolgáld, és megmutasd a világnak, mit jelent Isten családjához tartozni?
     

Készen állsz arra, hogy csatlakozz Isten családjához?

Nem számít, mit tettél, vagy hogy eddig hol voltál, Isten örökkévaló családjában van egy helyed, amely készen áll és rád vár. Tárt karokkal várnak rád. Csak higgy és fogadd el.

Készen állsz? Itt egy ima, amivel elkezdheted:

"Drága Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, számot fogok adni Neked az életemről. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és a saját terveim szerint éltem, nem a Tiéd szerint. Szeretném, ha ez megváltozna, mostantól kezdve. El akarok fordulni a bűneimtől, és Feléd akarok fordulni.
Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon mindazért, amit rosszul tettem, hogy ne kelljen megfizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg bocsánatodat. Tudom, hogy csak a Te kegyelmed menthet meg engem, Uram. Soha nem tudnék elég jó lenni ahhoz, hogy a tökéletes helyre, a mennyországba kerüljek.
Jézusom, köszönöm, hogy annyira szeretsz engem, hogy minden bűnömet magadra vetted. Elfogadhatóvá tettél a mennyország számára, és alázatosan kérlek, hogy ments meg, és tegyél örökre a családod részévé. Hiszek benned, Jézus. És hiszem, hogy megtartod ígéretedet, hogy azonnal, biztosan, teljesen és örökre megmentesz. Jézus nevében. Ámen."

Ha elimádkoztad a fenti imát, kérlek, írd meg és mondd el nekem a Rick@PastorRick.com címen (angolul). Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, hogy elkezdhesd az utadat Jézussal.

(*Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.21)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hogyan kapod meg Isten kegyelmét?

2023. augusztus 27. 03:00 - Mapetso

111.jpg"Aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül." Róm 10,13 (NIV fordítás)

A Biblia azt mondja a Rómaiakhoz írt levél 6,23-ban: "A bűn zsoldja a halál, de Isten ingyenes ajándéka az örök élet Krisztus Jézus, a mi Urunk által" (NLT fordítás). Mondhatnánk, hogy a kegyelem az az ajándék, amely folyamatosan kiárad, ami folyamatosan érkezik hozzánk

Valójában Isten kegyelme egészen a mennyekig - és az örökkévalóságig - tart. És milyen lesz a mennyország? Újra együtt leszel a azokkal a szeretteiddel, akik ismerik az Urat. Megkapod majd a jutalmadat a hitedért. Olyan munkát kapsz majd, amit szeretsz csinálni. Megszabadulsz a fájdalomtól, a depressziótól, a kétségbeeséstől, a szégyentől és a bűntudattól. Örülni és ünnepelni fogsz az örökkévalóságban. Micsoda remek lehetőség!

Az öröklétet a mennyben tölteni ingyenes ajándék - ki sem kell érdemelned. Valójában csak Isten kegyelméből juthatsz a mennybe. Ez a legjobb felajánlás, amit valaha bárki is kínálhat neked.

De van egy bökkenő: ezt el is kell fogadnod. A Biblia azt mondja: "Aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül" (Róm 10,13 NIV).

Ahhoz, hogy megkapd Isten kegyelmét, reagálnod kell, és el kell fogadnod az ő csodálatos kegyelmét.

Képzeld el, hogy ma hazamész, és találsz egy ajándékot az asztalodon, de egy egész évig ott hagyod bontatlanul. Ez elég nevetséges lenne! Egy ajándék semmit sem ér, ha nem fogadod el.

Ugyanígy ahhoz, hogy Isten kegyelmének ajándéka bármi változást hozzon életedben, el kell fogadnod.

Néha az emberek halogatják Isten kegyelmének elfogadását, mert félnek az elutasítástól. Való igaz, hogy a barátok, sőt a családod is elutasíthat téged. De Isten nem haragszik rád, és soha nem fog elutasítani. Sőt, arra vágyik, hogy megajándékozzon kegyelmével, és biztosítsa számodra a jövődet a mennyben. A Biblia azt mondja: "De még vár az Úr, hogy megkegyelmezhessen." (Ézs 30,18 NIV).

Téged is elöntött a szégyenkezés vagy az elutasítástól való félelem? Ma megszabadulhatsz ettől az érzéstől. Csak el kell fogadnod Isten kegyelmének ajándékát!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen szégyen vagy félelem tartott vissza attól, hogy elfogadd Isten kegyelmét (a múltban vagy most)? Teljesen elengedted már ezeket Istennel kapcsolatban?
  • Gondolj valakire, akinek szüksége van arra, hogy halljon Isten kegyelmének jó híréről! Mit gondolsz, mi tartja vissza ezt a személyt attól, hogy elfogadja Isten ingyenes kegyelmi ajándékát?
  • A Biblia azt mondja: "De még vár az Úr, hogy megkegyelmezhessen" (Ézs 30,18 NIV). Milyen jelentőséggel bír ez az igazság a te életedben?

 Készen állsz elfogadni Isten kegyelmét?

A Biblia azt mondja, hogy csak úgy juthatsz a mennybe, ha bízol Istenben az Ő Fia, Jézus Krisztus által. Nem érdemelheted ki, hogy a mennybe juss: „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek, hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék." (Efézus 2. 8-9).


Ha készen állsz arra, hogy Jézusnak szenteld az életedet, kezdd ezzel az imával:

"Drága Istenem, megígérted, hogy ha hiszek a Fiadban, Jézus Krisztusban, minden, amit valaha is rosszul tettem, megbocsátást nyer, megismerem életem célját, és egy napon befogadsz a mennyei örök otthonodba.
Megvallom, hogy vétkeztem, és bocsánatodat kérem.
Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye bűneimet, és hogy te feltámasztottad őt az életre. Bízni akarok Jézusban mint Megváltómban, és a mai naptól kezdve őt mint Urat követem. Vezesd életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha éppen most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy [angol] e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem! Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.20.)

A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása