Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A világ nem körülötted forog

2023. augusztus 31. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„Egymás érdekeit nézzétek, ne csak a sajátotokét.”  (Fil 2,4 GNT fordítás) 

280e3e9882f10f80efc7d37b51b58fd9.jpgTársadalmunkban minden arra késztet bennünket, hogy először magunkra gondoljunk. De a Biblia ezt mondja: „Egymás érdekeit nézzétek, ne csak a sajátotokét” (Fil 2,4 GNT fordítás).

Ez az igevers nagyon ellentmond napjaink kultúrájának. Alapvetően nem gondolunk mások szükségleteire. Ezt meg kell tanulnunk. Leginkább saját szükségleteinkről, vágyainkról, céljainkról és ambícióinkról gondolkodunk. Ennek eredményeként emberek milliói között nincs kapcsolat, mivel csak magukra gondolnak, és nem mások szükségleteire.

Nemrég, amikor tévét néztem, három reklámot láttam egymás után, és mindnek ugyanaz volt a szlogenje: „Megérdemled.” „Vásárold meg ezt a sampont! Megérdemled.” „Vedd meg ezt a drága autót, mert megérdemled!”

De hadd mondjak el két alapvető igazságot az életről. Először is, a világ nem körülötted forog. Hihetetlenül különleges vagy Isten szemében, és Ő egy meghatározott célra teremtett – de a világ nem körülötted forog.

A második igazság a következő: Isten megígérte, hogy amikor mások szükségleteinek betöltését helyezed előtérbe, ő betölti a te szükségeidet. Ő azt akarja, hogy tanulj meg önzetlennek lenni. Azt akarja, hogy megtanulj olyan szerető és nagylelkű lenni, mint Ő.

Ha figyelembe veszed mások szükségleteit, akkor azt sem várod el, hogy tökéletesek legyenek. A Biblia azt mondja: „Nézzétek el egymás hibáit” (Kol 3,13 NLT). Te sem vagy tökéletes, akkor miért követelnéd meg ezt bárki mástól?

A Példabeszédek 17. fejezetének 9. verse ezt mondja: „A szeretet elfelejti a hibákat” (TLB). Amikor megpróbálsz kapcsolatot teremteni valakivel, nem kell vaknak lenned az illető hibáival szemben, de dönthetsz úgy, hogy figyelmen kívül hagyod a hibáit és a tökéletlenségeit.

Az igazán jó barátok tudnak felejteni. Nem a másik hibáira néznek, hanem a másik szükségleteit veszik figyelembe.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi az, ami miatt állandóan magadra figyelsz és nem másokra?
  • Miért olyan fontos része a szellemi-lelki fejlődésünknek az, hogy Jézushoz hasonlóvá váljunk?
  • Mi a különbség aközött, hogy valakinek a hibáit elnézzük, és aközött, hogy felelősségre vonjuk?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.24.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása