Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szívből szeresd az embereket

2010. október 01. 03:00 - FHanna

"Így kell gondolkoznom mindnyájatokról, mert szívemben hordozlak titeket." (Fil. 1:7)

Felfedeztem, hogy, ha nem a szívemen viselem az embereket, akkor az idegeimre mennek. Ha nem a szíveden viseled a gyermekeidet, akor az idegeidre fognak menni. Ha nem a szíveden viseled a férjed, akkor ő is az idegeidre fog menni.

Az ok, amiért olyan sok házasság összeomlik, hogy a házastársak az eszükkel reagálnak egymásra, nem a szívükkel. Mikor a feleséged azt mondja: "Olyan lehangolt vagyok", figyelj rá, hallgasd meg; oka van annak, hogy ezt mondja. Mikor a férjed azt mondja: "Úgy érzem, nem ez a helyes lépés, nem ezt kell tennünk. Ezt valahogy másképp kell csinálnunk." Hallgasd meg, figyelj arra, amit mond.

Szívbeli szeretet a megértéssel kezdődik. Azzal, hogy megérted, hogy valaki, miért érez úgy, ahogy érez. Kérdezd meg őt, aztán hallgasd meg, mit mond. Hallgasd meg a fájdalmát, próbáld meg megérteni a problémát. Tudd meg, hogy miért viselkedik a társad úgy, ahogy viselkedik. Meg kell értsd a hozzád közel álló emberek hangulatváltozásainak okát. Meg kell tudnod érteni őket, és hogy miért viselkednek úgy az adott napon. Ha kicsit is érdekelnek ezek az emberek, akkor meg akarod tudni, hogy mi bántja őket.

Hogyan szereted azokat az embereket - még, ha meg is érted őket -, akiket nem találsz szeretetreméltónak? "Mert tanúm az Isten, mennyire vágyódom mindnyájatok után a Krisztus Jézus szeretetével" (Fil. 1:8) A görögben, a "szeretet" (affection) szót használják a belekre. A görög társadalomban a görögök úgy gondolták, hogy az érzések központja a hasunkban van, a májunkban, a belső szerveinkben.

Pál azt mondta: "Bensőmből szeretlek titeket." Ez nem a szeretet természetes típusa. Ez a szeretetnek egy természetfeletti módja, és ezért mondja Pál, hogy ez nem tőle van, hanem Jézus Krisztus szeretete ez. Az emberi szeretet kimerül, elapad és meghal a szőlőtőn. Az egyetlen szeretet, ami szívfájdalmak és nehéz körülmények közt is kitart, az Isten szeretete - "a Krisztus Jézus szeretete".

Szóval, hogy szerezheted meg ezt a belsőből eredő szeretetet? "Szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által." (Róm- 5:5) Isten szeretete nem valami olyan, amit te alakítasz ki. Ez olyan, ami a szívedbe árad a Szentlélek által, ha engeded, hogy Ő benned éljen nap mint nap.

(Daily Hope by Rick Warren, 2010.09.24.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása