Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az igazi hit aktív, soha nem passzív!

2024. április 29. 03:00 - Lencsés Tamás

„Mikor tanuljátok már meg, hogy a „hit” haszontalan anélkül, hogy azt tennétek, amit Isten akar? Az a hit, amely nem eredményez jó cselekedeteket, nem igazi hit.”

(Jak 2,20 TLB fordítás)

A hit csupán egy lelkiállapot? Egyesek így látják – a keresztény ember passzív tulajdonságának, aki várja, hogy Isten mit tartogat a számára: előléptetést, rákot, depressziót, árulást, áldást, gazdagságot vagy igazságtalanságot. Ezt a mentalitást: „Csak várok, hogy lássam, mit tesz velem Isten, és sodródom az árral”. Ez butaság!

A hit aktív, nem passzív. Tulajdonképpen egy kötelezettségvállalás. Nézz rá az életmódodra, és figyeld meg, milyen cselekedetek jellemzik. Ha a hited valódi, akkor ez látható.

Amennyiben megkeresztelkedtél vagy bemerítkeztél, akkor ezzel kijelentést tettél Istennek és a körülötted élő embereknek. Azt mondtad: „Benne vagyok!” Azonban ez nem áll meg a keresztségnél. Messze nincs itt a vége!

Mit teszel még? Elkezded követni Jézus mintáját. A hitünket az életünk bizonyítja.

Félre ne értsd! Az üdvösséged nem a cselekedeteiden alapul. Amit teszel, ahogy a mindennapi életed éled, nem juttatnak be a mennybe. Nem a tetteid tesznek kereszténnyé, de megmutatják, hogy az vagy.

Íme néhány következő lépés, amivel előreléphetsz hited fejlődésének útján:

Ünnepeld a kegyelem bőséges ajándékát! Megváltattál, mert Jézus feltétel nélkül szeret téged, és azt akarja, hogy vele legyél a mennyben. Az örömöd tükrözi ezt a csodálatos ajándékot!

Mutasd ki a hitedet! Nem a jegygyűrű teszi az embereket házasokká, de látható módon kinyilvánítja, hogy azok. Ugyanígy a megkeresztelkedés vagy a bemerítkezés sem az a dolog, ami a mennybe juttat, de az engedelmesség egy cselekedete. Miért? Mert Jézus azt parancsolta, hogy keresztelkedjünk meg, és kereszteljünk meg másokat is (Mt 28,18-20).

Oszd meg a hitedet másokkal! Ha izgatott vagy attól, amit Isten tett az életedben, akkor miért ne osztanád meg másokkal? Rengeteg módja van ennek. Kapcsolódj be Isten és mások szolgálatába. Mutasd meg Jézust az embereknek, és szeresd őket úgy, ahogy Jézus tette. Ez egy olyan döntés, amely örökké tartó örömet fog okozni neked és azoknak az embereknek is, akiket segítettél Krisztushoz vezetni.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen konkrét módon tudod megmutatni a hitedet másoknak?
  • „Nem a jegygyűrű teszi az embereket házasokká, de látható módon kinyilvánítja, hogy azok.” Ha nem vagy megkeresztelve vagy bemerítkezve, mi tartott vissza attól, hogy ilyen módon nyilvánítsd ki a hitedet?
  • Kik jutnak eszedbe, amikor arra gondolsz, hogy meg kellene osztanod a hitedet másokkal? Mit fogsz ma tenni, hogy megoszd velük?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.04.22.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása