Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mutass együttérzést és törődést a gyermekeid felé

2013. november 17. 03:00 - angie.keyr

"Szeressük egymást, mert a szeretet Istentől jön" (1János 4:7)

8 2013.11.17.jpg

Ha szeretnéd tudni, hogyan legyél jó szülő és hogyan építs erős családot, nem kell interneten vagy könyvtárban keresgélned az erre vonatkozó útmutatásokat. A legnagyszerűbb könyv a gyermeknevelésről Isten szava, a Biblia.

Az 1János 4:7-ben ez áll: "Szeressük egymást, mert a szeretet Istentől jön".

Amire a gyerekeknek mindennél jobban szükségük van, az a hihetetlenül nagy és feltétel nélküli szeretet. Kell, hogy legyen egy hely, ahol elfogadják őket - minden hibájukkal együtt.

Mit jelent együttérzőnek lenni és törődést mutatni? Azt, hogy szeretünk és megértünk valakit. Azt, hogy mindent tudunk a másikról, mégis szeretjük.

A szeretet nem természetes. Meg kell tanulnod szeretni, és ezt gyakorlással tudod megtenni. És ki az, akin jobban tudnál gyakorolni, mint azok az emberek, akikkel együtt kell élned egész életedben? Ha meg tudod tanulni szeretni a családodat, akkor bárkit tudsz szeretni. Miért? Mert könnyű az embereket távolról szeretni, de amikor állandóan együtt vagyunk valakivel, nem mindig könnyű kijönni vele. Amikor a családodon belül gyakorolod a szeretetet, akkor tanulsz meg igazán szeretni.

Sokszor szeretjük a gyerekeinket, de nem fejezzük ki úgy, hogy meg is értsék. A gyerekek három módon értik meg a szeretetet: gyengédség, megerősítés és figyelem által.

1. Gyengédség - A gyerekeknek rengeteg ölelésre, simogatásra és puszira van szükségük. Érezniük kell a szeretetedet.

2. Megerősítés - Hallaniuk kell, hogy szereted őket! El kell mondanod a gyerekeidnek minden nap, és naponta többször is, hogy mennyire szereted őket. Nyomatékosítsd ezt bennük, és adj nekik minél több szeretetet.

3. Figyelem - Az egyik legnagyobb ajándék, amit másoknak adhatsz az, hogy meghallgatod őket. Amikor a saját szintjén foglalkozol egy gyermekkel, azt mondod: "Számítasz nekem és fontos vagy nekem. Hallani akarom, amit mondani szeretnél." Amikor ezt teszed, együttérzést és törődést mutatsz.

Beszéljünk róla:

  • A te gyermeked milyen formában fejezi ki és fogadja el a szeretetet?
  • Ha nincs gyermeked, mit gondolsz, hogyan vagy felelős azokért a gyermekekért, akik körülötted élnek, pl. unokahúgodért, unokaöcsédért, a szomszédod vagy barátaid gyermekeiért?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.11.10)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása