Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A pénzügyi áldás gondos tervezést igényel

2015. február 26. 03:00 - Á. Bözse

"Tervezz gondosan és sok mindened lesz." (Péld 21,5a TEV fordítás)

Ha szeretnél megerősödni pénzügyileg, azzal kell kezdened, hogy leírod mennyit költesz, egészen addig, míg meg nem tudod, hová is tűnik a pénzed: ez a könyvelés alapszabálya. Számon kell tartanod a pénzügyeidet!

A Példabeszédek 21,5 azt mondja: "Tervezz gondosan és sok mindened lesz." (TEV fordítás). Ha nincs sok mindened, nem tervezel gondosan. Nem hibáztathatsz másokat, csak saját magadat.

Talán azt mondod: De hát vészhelyzet volt! Mindenkinek vannak vészhelyzetei. Bárkit elbocsájthatnak, vagy adódhatnak váratlan kiadások. Azok között az emberek között, akik átvészelik ezeket, és akik nem, az a különbség, hogy hogyan terveztek előre ezekre a vészhelyzetekre. Ha nem számítasz rájuk, természetes, hogy feldúlják az életed.

Volt már olyan, hogy a hónap végén ott álltál csodálkozva: Hová ment el minden pénzem? A pénzügyi helyzeted figyelmen kívül hagyása és egy könnyen elérhető hitel katasztrófát eredményezhet. Hallottad már ezt a mondást: A pénz beszél. Nem beszél, csak halkan elsétál, és nem mondja meg merre megy. Tehát neked kell pontos feljegyzéseket készítened, hogy tudd, hová is ment.

Négy dolgot kell mindig jól feljegyezned: amid van, amivel tartozol, amit keresel, és hogy az hová megy. Sok módja van annak, hogy ezeket vezesd, neked kell kitalálnod, hogy melyik a legjobb számodra. Fel kell menned a netre, be kell menned a bankba, be kell menned a könyvelőd irodájába, bele kell nézned a könyvelésbe – bármit meg kell tenned, hogy képbe kerülj és megértsd, hogy hogyan dolgozhat a pénzed érted, és nem ellened.

A Példabeszédek 23,5 azt mondja: A pénzed egy pillantás alatt eltűnhet, mintha szárnyra kelne, és elrepülne mint egy sas. (TEV fordítás). Ez egy nagyon kifejező kép. Ha nem tudod hová megy a pénzed, egyszerűen el fog szállni, mint egy sas.

Szerencsére a magyar kormány kedvesen emlékeztet minket erre, ugyanis az 50 forintos hátoldalán egy kerecsensólyom látható. Tehát minden egyes alkalommal, amikor ránézünk egy 50 forintos érmére, legyen ez egy emlékeztető, hogy miként száll el a pénzünk, hacsak meg nem mondjuk neki, hogy merre menjen.

Beszéljünk róla:

  • Ugyanazon az állásponton vagy, mint a házastársad, amikor a pénzügyeitekről van szó, és mind a ketten tudtok mindenről? Miért fontos, hogy a pénzügyek intézése egy közös erőfeszítés legyen?
  • Milyen lépéseket kell tenned ma, hogy jobban átlásd a pénzügyeidet, és beoszd a pénzed?
  • Hogyan akarod, hogy Isten megáldjon téged az anyagiakban? Hogyan tudsz hűséges lenni Hozzá a pénzügyeidben?

*(Daily Hope by Rick Warren 2015.02.19.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása