Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mindenki megérdemli a tiszteletet

2015. december 10. 03:00 - Babacson

"Tiszteljetek minden embert!" (1Péter 2:17.a EFO)

A tisztelet veszélyeztetett értékké vált az elmúlt pár tíz évben. A "Lényegtelenség Korában" élünk, ahol a szarkazmus uralja a napokat és ahol mindenkinek tetszik egy jó beszólás. 

Ugyanakkor a Biblia világossá teszi, hogy az erős családok - és társadalmak- a tisztelet köré épülnek. A Biblia arra utasít minket, hogy becsüljük a szüleinket, tiszteljük a hatóságokat, és tiszteljük a gyülekezeti vezetőinket. Az Efézusi levélben a feleségeket a férjeik tiszteletére szólítja, az 1Péterben pedig a férjeket hívja fel feleségeik tiszteletére. Csak hogy tisztázzuk, a Biblia senkit nem hagy ki, a Biblia azt is monda, hogy "Tiszteljetek minden embert!" (1Péter 2:17a EFO)

Mindenki, függetlenül hittől és viselkedéstől, megérdemli a tiszteletet. 

Miért?

1. Isten teremtett mindenkit. A Zsoltárok 8:5 azt mondja, "Hiszen olyanná tetted, hogy majdnem Istennel ér fel, megkoronáztad méltósággal és dicsőséggel." Isten nem készít szemetet. Senki sem értéktelen. Az emberek mindig hoznak rossz döntéseket, de még mindig értékesek Istennek. A világon a legkevésbé szeretett ember is értékes Isten számára.

2. Jézus mindenkiért meghalt. Az Ige így fogalmaz, "de Isten kiszabadított beneteket ebből a céltalan életből. Nem arany- vagy ezüstpénzzel fizetett értetek, hanem Krisztus vérével, amely mindennél értékesebb." (1Péter 1:18:19a EFO) Talán egy bizonyos embernek te nem tulajdonítasz túl sok értéket, de Isten igen. Sőt, azt mondja, hogy minden emberért akivel találkozol érdemes meghalni.

3. Megmutatja, hogy ismered Istent. A Biblia azt mondja nekünk, hogy Isten a szeretet. Ha ismered Istent szeretettel töltöd meg az életed. Az Ige azt mondja, hogy "Aki nem szeret, az nem ismerte meg Istent, mert Isten maga a szeretet." (1 János 4:8 EFO) A szeretet mindig tisztelettel bánik az emberekkel.

4. Azt kapod vissza, amit adsz. Ez az aratás törvénye. Amit adsz, olyat kapsz. Ha azt akarod, hogy tiszteljenek, tisztelettel kell másokat kezelned. Az Ige azt mondja: "Amit vet az ember, azt fogja aratni is! (Galaták 6:7b EFO)

Beszéljétek át:

  • Minden ember akivel ma találkozol, megérdemli a tiszteletet. Miben változtatja ez meg a viselkedésed?
  • Kivel szemben esik a legnehezebbre számodra, hogy tiszteletet mutass? Miért?
  • Milyen utakon tudod "feltölteni az életed szeretettel?

 

* (Daily Hope by Rick Warren 2015.12.03.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása