Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan örülj az isteni jóság megnyilvánulásának mások életében

2017. július 14. 03:00 - kennedymárti

“Örüljetek azokkal, akik örülnek, sírjatok azokkal, akik sírnak.” (Rómabeliekhez írt levél 12:15 ESV fordítás)

Amikor látjuk, hogy Isten szerető és kegyelmes másokhoz, válaszunk lehet az öröm is, semmint a neheztelés.

A szőlőmunkások példázatában épp az ellenkezőjét tették a munkások: „A munkások, akiket elsőként vettek  fel napszámba a szőlősbe, úgy gondolták, hogy nagyobb jutalmat kapnak, mint a később érkezők. De miután kiderült, hogy egyenlő fizetségben részesül valamennyiük, panaszkodni kezdtek a szőlősgazdának… [És ő így válaszolt] ’Irigyek vagytok, amiért bőkezűen jutalmazok?’” (Máté evangéliuma 20:10-1, 15b CEV/NIV fordítás). Azok a munkások, akik egész nap dolgoztak, a megállapodás szerint kapták meg fizetségüket. Nem lettek becsapva; mégis elkezdtek neheztelni amiatt, hogy azok, akik a nap utolsó óráiban kezdték el a munkát, ugyanazt a fizetséget kapták, mint ők. Ahelyett, hogy élvezték volna fizetségüket, megsértődtek.

A Rómabeliekhez írt levél 12:15-ben a Biblia azt mondja, „Örüljetek azokkal, akik örülnek, sírjatok azokkal, akik sírnak.(ESV fordítás). Ennek a mondatnak a második felével sokkal könnyebb azonosulni, mint az elsővel. Egyszerű sírni a sírókkal. Amikor valaki nehézségeken megy keresztül, könnyű együttérzéssel viszonyulni hozzá.

De sokkal nehezebb együtt örülni valakivel, aki valamilyen sikert ért el. Gyakran nem tudjuk jól kezelni mások sikerességét, és sértődötté válunk. Ez azért van, mert az a kép él bennünk a világról, hogy az egy óriás pite, ami szeletekre van felosztva. Azt hisszük, Ha valakinek a szelete kicsivel is nagyobb, mint az enyém, akkor az enyém biztosan kisebb lesz emiatt.

Ez a gondolkodás helytelen. Isten kezében ott van minden, amivel ezt a képzeletbeli pitét meg tudja tölteni! Sosem fogy ki az áldásaiból. Sosem fogy ki a kegyelemből. Sokkal több van mindenki számára, mint ami elég lenne, és csak azért, mert Isten megáld valaki mást, nem jelenti azt, hogy nem marad elég áldása számodra is. Téged is meg akar áldani, de talán másféleképpen.

Az igazság az, hogy az irigység távol tart attól, hogy örülni tudj mások örömének. Ennek eredményeként, nem fogod örömöd lelni a körülötted zajló világban. Az irigység nyomorulttá tesz téged.

De ha úgy döntesz, hogy örülni fogsz az Isten mások életében való jóságának, mindig derűs lehetsz – mert valami jó mindig történik valakivel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan láthatod meg Isten áldást osztó kezét az életedben?
  • Gondolj arra, Isten milyen úton-módon áldotta meg a körülötted lévőket mostanában. Hogyan osztozhatsz velük az örömükben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2017.07.07.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása