Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szeretetedet gyengédséggel mutasd ki!

2023. május 10. 03:00 - Ivanyina Krisztina

 13 bibliai vers Isten jóságáról | Katolikus.ma

 "A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt. "

(Péld 15,1)

A gyengédség eloszlatja a konfliktust. Lefegyverzi a kritikusokat. Meggyőző és hiteles. A szelídség szeretetet közvetít.

Ha házas vagy, a leggyorsabb módja annak, hogy a házasságodon javíts, ha gyengédebben beszélsz a házastársaddal. Csodákat fog tenni! Hány házaspár húzhatna hasznot a Példabeszédek 15. versének 1 fejezetéből, amely azt mondja: „A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt.” (Péld 15,1). Bárki, bolond ember lehet önző. Bármelyik bolond tud kemény lenni. Bármelyik bolond tud durván viselkedni. De egy gyengéd válasznak, hosszú idejű hatása van.  

Bármilyen házasságban az érzelmeitekben sokszor megsebzitek egymást - tehát nagyszerű lesz egy házasság egyszerűen csak attól, ha két nagyszerűen megbocsátó köti össze az életét. Több mint 40 éve vagyok házas Kay-vel. Nagyon sokszor megbántottam őt, és ő is sokszor megsebzett engem. De mindketten remekül tudunk megbocsátani. Ez a gyengédségünk része.

A gyengédség, a kedvesség nemcsak a hatékony házasság, hanem a hatásos szülői nevelés kulcsa. Szülőként soha ne dühből vagy csalódottságból fegyelmezz, hanem mindig gyengéden és szeretetből. A Biblia ezt mondja az Efézusbeliekhez írt levél 6. fejezetének 4. versében: „Apák, ne ingereljétek gyermekeiteket, hanem neveljétek őket [gyengéden, szeretetteljesen] az Úr fegyelme és tanítása szerint.” (AMP fordítás)

Őszintén megmondhatom neked, hogy nem emlékszem, hogy apám valaha is felemelte volna szavát gyerekkoromban. Haragudott rám valaha? Természetesen. Felbosszantottam-e valaha, és minden okot megadtam arra, hogy dühös legyen? Rengetegszer – szinte naponta! De kedves ember volt. Uralkodott az erején, és nem akart kiabálni velem. Szeretetét szelíd természetén keresztül mutatta ki.

Engedd, hogy a te gyengéd válaszod ugyanezt tegye kapcsolataidban.

Akár házas vagy, akár gyermekeid vannak, az elv minden kapcsolat ugyanaz. Ne feledd: A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt.” (Péld 15,1)

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Törekedj arra, hogy ma gyengéden válaszolj házastársadnak vagy gyermekeidnek, vagy más közeli kapcsolataidban. Milyen különbséget veszel észre, a másfajta válaszhoz képest?
  • Hogyan mutatja a szelídség a szeretetet? Ha úgy döntesz, hogy gyengéden válaszolsz, mit sugall az a másik személynek?
  • Fontos számodra, hogy szelíd emberként ismerjenek? Miért igen vagy miért nem?

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.05.03.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása