Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten meghallgatja a szívből fakadó imákat

2023. december 02. 03:00 - Antal Péter Dávid

scenic-autumn-landscape_s.jpg„Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok."

1Péter 5:7

Ha valaha is imádkoztál így: „Istenem, segíts! Túl vagyok terhelve érzelmileg és elcsüggedtem. Nem tudom, képes vagyok-e folytatni.”, akkor őszinte voltál Istennel – és - ha ezt érzed - Isten is az ilyen imát szeretné hallani tőled.

Támadás alatt érzed magad? Mondd el Istennek! Úgy érzed, hogy nincs energiád? Mondd el Istennek. Elutasítottnak vagy magányosnak érzed magad? Mondd el Istennek! Az ÚR engedi, hogy ráterhelj mindent, amit érzel, mert a Biblia azt mondja: „Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok.” (1Péter 5:7)

Néha azonban félelmetes lehet őszintének lenni Istennel. Tettetheted azt, mintha Isten nem tudna már mindent életedről. Épp ezért fontos, hogy emlékezz három tényre Istenről amikor imádkozol.

Isten ismer minden érzelmet, amit érzel. A Biblia azt mondja: „Ő formálta mindannyiuk szívét, ismeri minden tettüket. (Zsoltárok 33:15).

Amikor elmondod Istennek, mit érzel, soha nem fogja azt mondani: „Ez meglepetés számomra.” Miért? Mert ő teremtette az elmédet és minden másodat. Szabadon beszélhetsz vele. Semmi, amit mondasz, nem fogja váratlanul érni.

Amikor megosztod érzéseidet Istennel az a te javadat szolgálja, nem az övét. Isten tudja, hogy amikor „lerakod rá minden terhedet” az mérhetetlen sok feszültséget és belső konfliktust old fel az életedben.

Isten jobban megérti az érzéseidet, mint te magad. A Biblia azt mondja: „Az ÚR minden szívbe belelát és minden emberi gondolatot jól ért.” (1Krónikák 28:9 NCV fordítás).

Kétlem, hogy mindent értesz, amiről gondolkodsz. Én magam biztosan nem értek mindent, ami az eszembe jut. Néha olyan érzelmeim támadnak, amikről elgondolkodok: „Honnan jött ez?” Mivel Isten maga adta neked az érzelmeidet, mindig megérti azokat.

Az egyetlen ok, amiért érzelmeid vannak, az az, hogy Isten képmására lettél teremtve – mert Isten érzelmekkel teli Isten. A Biblia azt mondja, hogy Isten szomorú és dühös lesz, sőt nevet is. Mint minden, ami Isten ajándéka az érzelmek is helyén valóak, ha a megfelelő módon használjuk őket, és nem arra, hogy másokat bántsunk.

Isten szereti, amikor meghallgat téged. A Biblia azt mondja: „Szeretem az Urat, mert meghallgatja könyörgésem szavát... ezért őt hívom segítségül, amíg csak élek.” (Zsoltárok 116:1-2).

Isten odafigyelő Isten. Lehet, hogy te túl elfoglalt vagy a vele való beszélgetéshez, de ő soha sem túl elfoglalt ahhoz, hogy beszélgessen veled. Sosem lankad a figyelme; nem fogja azt mondani: „Miről beszéltél? El tudnád ezt újra mondani?" Isten mindig figyelmes.

Tehát amikor szorult helyzetben érzed magad, vagy a tűrőképességed határánál jársz, imádkozz őszintén és „kiálts az éjszakába ... öntsd ki szívedet, mint a vizet az Úr színe előtt” (Jeremiás siralmai 2:19).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Annak ellenére, hogy Isten azt akarja, hogy „lerakd rá minden terhed”, mi tarthat vissza attól, hogy teljesen őszinte legyél vele?
  • Mit mondanál most Istennek, ha őszinte lennél azzal kapcsolatban, ahogy most érzel?
  • A Zsoltárok 55,17 szerint „Reggel, délben és este Istenhez kiáltok és Ő meghallja a hangomat” – mikor érdemes Istenhez kiáltani?

 (*Daily Hope by Rick Warren 2023.11.25.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása