Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szeretet cselekszik

2023. október 01. 03:00 - gerbeaud

"... nincs meg már benned az első szeretet. Emlékezzél tehát vissza, honnan estél ki, térj meg, és tedd az előbbi cselekedeteidet..." (Jelenések könyve 2.4-5)

A szeretet cselekvés, nem csak egy érzelem. A szeretet olyasvalami, amit teszel.

Könnyű szeretni valakit, aki szeret téged, ugye? Egyáltalán nem kerül semmibe.

De az igazi szeretet akkor is cselekszi és teszi a szeretetet, amikor a másik nem érdemli meg, amikor nem felel rá, vagy amikor te nem érzed. Valójában a szeretetben való cselekvés - különösen amikor nem érzed - a szeretet legmagasabb formája. Érettebb szeretet az, amikor szeretetteljesen cselekszel egy olyan emberrel kapcsolatban, aki nem ugyanúgy viszonozza.

Észrevetted már, hogy könnyebben fakaszt érzéseket a cselekedetünk, mint hogy az érzéseink tettekre sarkalnának? 

Néhányan már régóta házasok vagytok, és az az igazság, hogy a tűz kialudt. Az izgalom elmúlt. Külön életet éltek ugyanabban a házban. Hogyan élesztitek fel újra ezt a szerelmet? Hogyan élesztitek fel újra a szerelem érzését?

Tegyél úgy, mintha úgy éreznél! Azt mondhatod: "Nincs kedvem szeretetteljesen viselkedni a házastársammal". És akkor mi van? Ha elkezdesz szeretetben cselekedni, biztosíthatlak, hogy az érzések követni fogják - mert az érzések követik a viselkedést.

A Jelenések könyvében (2,4-5) Jézus ezt mondja az egyháznak: "... nincs meg már benned az első szeretet. Emlékezzél tehát vissza, honnan estél ki, térj meg, és tedd az előbbi cselekedeteidet..."

Amit Jézus mondott az egyháznak, ugyanaz az elv érvényes a házasságban vagy bármely más kapcsolatban a szeretet megújítására. Emlékezz, térj meg, és tedd azokat a dolgokat, amelyeket először tettél. Azért tűnt el a szeretet, mert abbahagytad azokat a dolgokat tenni, amelyek az első időkben megteremtették a szeretetet.

Isten nem akarja, hogy az érzéseid szerint élj. Azt akarja, hogy a hit által élj. Szóval tudod, mit tesz? Néha hagyja, hogy az érzések eltűnjenek. Akkor hitből kell élned, és hitből kell szeretned.

Amikor szeretsz valakit, és szeretetteljes dolgot teszel, még akkor is, amikor az illető nem viszonozza, sőt talán még meg is torolja, akkor hittel szeretsz. Ez cselekvés.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan mutatod ki a szeretetedet tettekkel a körülötted lévő embereknek?
  • Melyik körülötted lévő szeretethiányos embernek van szüksége arra, hogy a szeretetedet tetteken keresztül mutasd meg neki?
  • Melyik "kezdetben tett cselekedetedet" kell felelevenítened, hogy segítsd egy kapcsolat növekedését?

(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.24.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása