Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A változáshoz támogatásra is szükség van

2013. október 31. 03:00 - Mike Zsuzsi

"Kettőnek sokkal jobb, mint egynek, mert együtt sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni. Ha az egyik elesik közülük, akkor a másik fel tudja segíteni. De ha valaki egyedül van és elesik (kísértésbe esik), az nagyon rossz, mert senki sincs, aki segítsen neki." Prédikátor könyve 4:9-10 GN fordítás alapján

4062072955_673f0bd6f8.jpg

Mennyire gondolod komolyan, hogy teljesen szabad akarsz lenni az életedben lévő kísértésektől?

Mert ha nagyon, akkor hadd legyek kíméletlenül őszinte veled: sosem fogod támogatás nélkül megcsinálni és sosem fogsz egyedül boldogulni. Nem áltatlak azzal, hogy egyedül is sikerülni fog - erre a nullával egyenlő az esély. Ugyanis Isten úgy alkotott meg bennünket, hogy szükségünk legyen egymásra a növekedéshez. Szükségünk van egymásra, hogy megszabaduljunk bizonyos szokásoktól, akadályoktól és fájdalmaktól. Kell, hogy mások is számon tudjanak kérni rajtad dolgokat. Az a bizonyos dolog, amit a legkevésbé akarsz, pont az a dolog, amire a leginkább szükséged van. Kell egy barát, aki tudja, mi történik veled, és egy kis csoport, aki támogat.

A Biblia azt mondja a Prédikátor 4:9-10-ben: "Kettőnek sokkal jobb, mint egynek, mert együtt sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni. Ha az egyik elesik közülük, akkor a másik fel tudja segíteni. De ha valaki egyedül van és elesik (kísértésbe esik), az nagyon rossz, mert senki sincs, aki segítsen neki." (GN fordításból)

Szükséged van valakire, aki segít azzal a három szokásoddal kapcsolatban, amin változtatni szeretnél. Egyedül ugyanis nem fogsz tudni változtatni rajtuk.

Mindenkinek az életében vannak kísértések. Csupán mítosz az, hogy el fogsz jutni a szellemi életedben egy olyan pontra, ahol nem lesz több kísértés. Az igazság az, hogy minél érettebb leszel, annál többször szerepelsz Sátánnak a "leginkább keresettek" listáján. Ha sokkal következetesebbek lennénk a kísértéseink megvallásában, akkor nem kellene a bűneinket megvallani. 

A Biblia azt mondja: "Testvéreim, ha valaki a csoportodban valami rosszat tesz, te, aki szellemi ember vagy, oda kell, hogy menj ahhoz a személyhez, és szelíden a helyes útra kell segítened őt. De légy óvatos, mert te is kísértésbe eshetsz, hogy vétkezz. Azzal engedelmeskedünk igazán Krisztus törvényének, hogy segítünk egymásnak a bajban." (Gal 6:1-2, NCV fordítás)

Mi Krisztus törvénye? Szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Hogyan szeressük felebarátunkat, mint önmagunkat? Úgy, hogy segítünk neki, amikor kísértés jön ellene. Azzal, hogy segítünk neki következetesnek lenni azokban a dolgokban, amikben következetes szeretne lenni. Úgy, hogy segítünk neki felhagyni a rossz szokásaival, és segítünk neki jó szokásokat kialakítani. Így lehet a leginkább szeretni a felebarátunkat és engedelmeskedni Krisztus törvényének.

Beszéljünk róla:

  • Milyen tulajdonságokat tartasz fontosnak egy személyben ahhoz, hogy megbízhass benne?
  • Szerinted Isten milyen tulajdonságokat szeretné, hogy fontosnak tarts egy olyan személyben, akivel megoszthatod a kísértésedet? 

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 10. 24.)

Szólj hozzá!

Változtasd meg a gondolkodásodat!

2013. október 30. 03:00 - magyarosijulia

„Minden gondolatot rabul ejtünk, és arra kényszerítjük, hogy feladja és engedelmeskedjen Krisztusnak.” (2Kor 10,5 NCV fordítás)

3.6.TemptationToAvoid_160664411.jpg

Íme egy titok a kísértésekkel szemben: ne próbáld legyőzni őket, inkább tereld el róla a figyelmedet. Bármi, aminek ellen akarsz állni, megmarad.

Tudtad, hogy a Biblia sehol sem szólít fel arra, hogy álljunk ellen a kísértésnek? Arra viszont felszólít, hogy álljunk ellen Sátánnak, de ez már mást jelent. A kísértések legyőzésében sohasem az a megoldás, hogy ellenállunk, hanem az, hogy másra összpontosítunk.

Ami a figyelmedet rabul ejti, az téged is teljesen rabul fog ejteni. Az a késztetés, hogy bűnt kövessünk el, mindig a gondolatoknál kezdődik. Ezért írja a 119. Zsoltár 6. verse, hogy „a Te parancsolataidra gondolok, hogy ne kövessek el esztelen dolgokat.” (CEV fordítás) Miért? Mert amikor Isten igazságáról elmélkedsz, akkor nem gondolkodhatsz azokon a rossz vagy bűnös dolgokon, amelyeket épp elkövethetnél.

Megtörtént-e valaha, hogy egy magas sziklán álltál és úgy érezted, mintha valami arra késztetne, hogy leugorj? Nem mintha kísértést éreztél volna rá, de mintha egy erő húzott volna előre. Ez azért van, mert amire figyelsz, az vonz.

És ez így igaz az élet bármely területén - akár jó, akár rossz dologról van szó. Ha Istennek tetsző dolgokra koncentrálsz, akkor abba az irányba fogsz vonzódni; ha pedig azokra a dolgokra figyelsz, amik a filmekben vagy a folyóiratokban vannak, akkor egy másik irányba. Bármire is irányítod a figyelmedet, az fogja teljesen lekötni azt, és ami rabul ejti a gondolataidat, téged is rabul fog ejteni.

A megoldás abban rejlik, ha megváltoztatod a gondolkodásodat.

A kísértés mindig előre kiszámíthatóan működik: valami megragadja a figyelmünket, azután vágyakozunk rá,  majd cselekszünk. Először valami foglyul ejti a gondolataidat, azután beadod a derekadat és aszerint cselekszel.

Tehát nem harcolnod kell egy kísértés ellen, hanem egyszerűen másra kell irányítanod a figyelmedet. „Minden gondolatot rabul ejtünk, és arra kényszerítjük, hogy feladja és engedelmeskedjen Krisztusnak.” (2Kor 10,5 NCV fordítás)

Az igazság az, hogy nem könnyű minden gondolatot rabul ejteni és Krisztusra irányítani - ehhez nagyon sokat kell azt gyakorolni. Sokszor még a körülményeinket sem tudjuk irányítani, vagy azt sem, amit érzünk. Az egyedüli dolog, amit képesek vagyunk befolyásolni az, hogy mire gondolunk vagy miről gondolkozunk. Ez mindig a mi választásunk. És ha megváltoztatod a gondolkodásod, megváltoznak az érzéseid és végül a cselekedeteid is.

Beszéljünk róla:

  • Mire gondolsz vagy miről gondolkodsz a legtöbbet? Merre kalandoznak el a gondolataid, amikor nem összpontosítasz valami konkrét dologra?
  • Hogyan tudnád megtanítani magadnak, hogy természetessé váljon számodra, hogy Isten szavára és igazságára összpontosíts a világi dolgok helyett?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013. 10. 23.)

Szólj hozzá!

Isten segíteni akar a kísértés idején

2013. október 29. 03:00 - angie.keyr

Hívj segítségül engem a nyomorúság idején! Én megszabadítlak, és te dicsőítesz engem. Zsoltárok 50:15

wave.jpg

A Biblia azt mondja, hogy Isten készen áll, hogy segítsen. Azt mondja így imádkozzunk: "Ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól". Ez a szabadulás imája. Segítséget kérsz Istentől.

A szabadulás imája gyakran csak egy szó: Segíts! Nem kell, hogy úgy hangozzon "Kegyelmes mennyei Atyánk...". Nem. Amikor szabadításért imádkozol, nem kell virágnyelven beszélned: "Segíts! Hadd lássak tisztán. Én nem kedvelem ezt az embert. Nem szeretem, ahogy a rokonaim bánnak velem, és ma találkoznom kell vele. Ó, Uram! Segítened kell! Elvesztem a krisztusi énemet, mikor a közelébe kerülök. Nagy szükségem van ma a segítségedre, mert legszívesebben megütném!"

A Biblia tele van olyan emberek példáival, akik szabadításért imádkoztak, mint Dávid, Dániel, Péter és Pál. Isten mindenkinek segít, aki kéri.

Miért számíthatok arra, hogy Isten segíteni fog, amikor szabadításért imádkozom? Mert megígérte. A Zsoltárok 50:15 azt mondja:  "Hívj segítségül engem a nyomorúság idején! Én megszabadítlak, és te dicsőítesz engem." Isten azt mondja, ehhez nem kell hosszú beszélgetés. Elég ha annyit mondasz: "Segítség! SOS! Istenem, olyan dologgal kell szembenéznem, amihez nem elég az én akaraterőm".

Isten megértő a helyzeteddel kapcsolatban. Mindent tud, ami veled történik. Pontosan tudja, mennyire idegesítőek azok az emberek. Tudja mi az, ami megkísért. Sőt, nézd meg ezt az igét: "Mert nem olyan főpapunk van, aki ne tudna megindulni erőtlenségeinken, hanem olyan, aki hozzánk hasonlóan kísértést szenvedett mindenben, kivéve a bűnt. Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk." (Zsidók 4:15-16)

Vedd észre, hogy azt mondja Jézus megérti a helyzeted. Miért? Mert ugyanezzel a kísértéssel nézett szembe.

Azt mondod: "Egy pillanat, azt állítod, hogy Jézus kísértve volt, hogy dühös legyen?" Igen, ezt mondom. "Azt mondod, hogy Jézust kísértette az önsajnálat?" Igen. A Biblia elmondja, hogy Jézus minden módon megkísértetett, ahogy mi kísértve lehetünk és mégsem vétkezett. Ez a különbség. Soha nem adta be a derekát. Szabadsága volt választani.

Ami még jobb, hogy sohasem követett el bűnt. Ez mit jelent? Azt, hogy segíthet neked felülkerekedni. Ezért a Biblia azt mondja: "Gyere Istenhez úgy, ahogy vagy!" Gyere és mondd: "Segítség! SOS! Szükségem van a segítségedre!" Istent nem idegesíti, ha épp megkísért valami. Nem fog érte leszidni. Azt mondja "Itt vagyok, hogy segítsek".

Beszéljétek át:

  • Hogyan változtatja meg az imáidat az, ha megérted Isten segíteni akar a kísértés idején?
  • Emlékezz arra, amikor szabadulásért imádkoztál. Hogyan válaszolt Isten?

(Daily Hope by Rick Warren, 2013.10.22)

Szólj hozzá!

A kereszt szabadsága

2013. október 28. 03:00 - Mike Zsuzsi

“Tudjuk, hogy a régi életünk meghalt Krisztussal a kereszten azért, hogy a bűnös énünknek ne legyen hatalma rajtunk.” Róma 6:6 (NCV fordítás)

A Róma 6:6 azt mondja: "Tudjuk, hogy a régi életünk meghalt Krisztussal a kereszten azért, hogy a bűnös énünknek ne legyen hatalma rajtunk". (NCV fordítás) Mit jelent az, hogy "a bűnös énünknek ne legyen hatalma rajtunk"? Azt jelenti, hogy a természetes hajlamunk a rosszat akarja cselekedni.

A természetes hajlamom, amikor megbántasz, azt diktálja, hogy bántsalak vissza. A természetes hajlamom, amikor valami rosszat mondasz rólam, azt akarja, hogy én is rosszat mondjak rólad és tartsam hozzá magam, soha meg nem bocsájtva. Minden dolog, amire a természetes hajlamom ösztönöz, csak rosszabb lesz tőle.

Van lehetőség viszont megtörni azokat: a keserűség köteleit, a bűntudat kötelékeit, a sértődöttség kötelékeit, az aggodalom köteleit. Dönthetünk úgy, hogy nem leszünk a múltunk és a fájó emlékeink rabszolgái. Dönthetünk a megbocsájtás mellett.

Hadd tegyek fel egy nagyon fontos kérdést: Mennyire komolyan akarsz meggyógyulni a megbántottságból? Mennyire komolyan akarod elengedni azt? Vagy továbbra is ragaszkodni akarsz hozzá, hogy egy keserű, öreg, megkeményedett emberré válj? Mennyire komolyan akarsz megszabadulni ettől a fájdalomtól? Belefáradtál már a dédelgetésébe? "Ezerszer végigmentem ezeken a gondolatokon. Minden alkalommal, amikor rágondolok, újra fájdalmat érzek. Amit apám csinált. Amit a testvérem csinált. Amit anyám csinált. Amit a férjem csinált. Minden alkalommal fáj, amikor rágondolok."

A keresztnek van egyedül ereje arra, hogy megszabadítson téged a haragtól, a bánattól és a nehezteléstől. Nincs más út arra, hogy el tudd engedni ezeket az erőteljes érzéseket, amik lenyomnak, kizárólag a kereszt. Jézus a keresztfán megtörte a bűn, a halál és a kötelékek hatalmát az életedben.

Szeretném, ha most arra a személyre gondolnál, akinek meg kell, hogy bocsáss, arra személyre akinek a sértése a keserűség magját ültette el benned, és szeretném, ha elmondanád most ezt az imát:

"Atyám, egyedül te érted, hogy mennyire megbántottak ezek az emberek. Egy másodperccel sem szeretném tovább hordozni a fájdalmat. Nem akarok keserű emberré válni. De szükségem van a kegyelmedre és a kereszt hatalmára, hogy el tudjam engedni a fájdalmamat és meg tudjak bocsájtani azoknak, akik megbántottak. Ez a fordulópont. Először is, szükségem van rá, hogy átéljem a megbocsájtásodat. Ismered, ahogy én is, sokakat megbántottam, és annyira sajnálom, hogy vétkeztem. Jézus, köszönöm, hogy meghaltál értem. Elfogadom a kegyelmedet és a megbocsájtásodat, naponta szükségem van rá. Most hozzád fordulok, és úgy döntök, hogy megbocsájtok, ahogy te is megbocsájtottál nekem. Akárhányszor visszajönnek az emlékek, újra megbocsájtok, amíg a fájdalom teljesen eltűnik. Gyógyítsd meg a szívemet a kegyelmeddel. Jézus nevében kértelek. Ámen."

(Rick Warren - Daily Hope 2013.10.21.)

Szólj hozzá!

Válasszd a kegyelmet, és ne a keserűséget!

2013. október 27. 03:00 - gyanus

 "vigyázva arra, hogy az Isten kegyelmétől ne szakadjon el senki, nehogy a keserűség bármely gyökere fölnövekedve zavart keltsen, és ez sokakat megfertőzzön" (Zsidók 12:15 - Revideált Károli fordítás).

Ha a neheztelést nem tudod elengedni, akkor valaki az irányítása alatt tart. Mondtad már valaha ezt: "Dühbe jövök tőled"? Amit ezen a ponton beismersz, az az, hogy "Az irányításod alatt tartasz". Az egyetlen módja, hogy ennek az embernek az irányítása alól megszabaduljon az agyad és a szíved az, hogy ha meggyógyítod kegyelemmel - Isten kegyelmével.

A zsidók 12:15 azt mondja: "Vigyázva arra, hogy az Isten kegyelmétől ne szakadjon el senki, nehogy a keserűség bármely gyökere fölnövekedve zavart keltsen, és ez sokakat megfertőzzön."

Ismertél olyan családot, ahol az anya keserűsége megmérgezte az egész családot? Ismertél olyan családot, ahol az apa keserűsége megmérgezett mindenkit? A keserűség ragályos, és igazából generációs problémává válhat. Valakinek meg kell törnie ezt a láncot, és jobb, ha te leszel az. Ha szüleid keserűek, mert az ő szüleik is azok voltak, és az ő szüleik is azok voltak, akkor neked kell megtörni ezt a láncot. És egyetlen módja van annak, hogy megtörd: gyógyítsd meg kegyelemmel.

Barátaim, ha nem veszitek be Isten kegyelmét az életetekbe, akkor az élet keserűvé tesz titeket. Mert az élet nem igazságos. Miért? Mert bűn van a világban. Egy romlott bolygón élünk. Ez nem a menny. A gonosz emberek gonosz dolgokkal ússzák meg mindig. Az élet nem igazságos.

És ha nem engeded be a kegyelmet a szívedbe, keserűvé fog tenni.

A megbocsátás igazságos? Egyáltalán nem.

De ez nem a fair dolgokról vagy az igazságosságról szól. Ez a kegyelemről szól. Nem azért bocsátasz meg egy embernek, mert akkor igazságos dolgot teszel. Azért bocsátasz meg egy embernek, mert ez a helyes dolog és nem akarod, hogy a szíved tele legyen keserűséggel. Nem akarod, hogy a szíved tele legyen fájdalommal és utálattal.

A megbocsátás ingyenes, de nem olcsó. Jézus életébe került. Istennek a Fiába került. És amikor Jézus haldoklott a kereszten, kinyújtott kézzel, a vére csepegése közben, azt mondta: "Atyám bocsáss meg nekik! Nem tudják mit cselekszenek.Ezzel azt mondta: "Szeretlek, szeretlek, szeretlek, szeretlek." Azt mondta: "Nem érdemlik meg. Még azt sem tudják mit tesznek. De Atyám, bocsáss meg nekik."

Hagyd az igazságszolgáltatást Istenre. Gyógyítsd a keserűségedet a kegyelmével.

 

Beszéljünk róla: 

  • Tapasztaltál már keserűséget valakivel szemben? Mi volt a következménye az életedben?
  • Mit gondolsz miért olyan fontos nekünk, hogy minden igazságos legyen?

(Rick Warren, Daily Hope, 2013.10.20.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása