Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan lehetsz szerethető ember?

2015. április 29. 03:00 - magyarosijulia

„József egyiptomi urának, Potifárnak a házában lakott. Potifár hamarosan rájött, hogy az ÚR sikeressé tette Józsefet mindenben, amit csinált. Potifár megkedvelte Józsefet és háziszolgájává tette.” (1Móz 39,2-4, CEV fordítás).

Ha kiemelkedő akarsz lenni a munkahelyeden, olyannak kell lenned, akit mások szeretnek. Ha az emberek nem kedvelnek, nem fognak megbízni benned, és nem fognak előléptetni sem.

Sokan azt gondolják, hogy az, hogy valakit tudunk-e szeretni vagy sem, az a másik ember személyiségétől függ. Vagy szimpatikus és szerethető, vagy nem.

De ez egyáltalán nem így van! Az, hogy valaki szerethető, nem a személyiségétől függ, hanem a jellemétől és a magatartásától. Attól, hogy hogyan viszonyul az emberekhez. Akkor leszel szimpatikus, és akkor fognak szeretni mások, ha vonzó tulajdonságaid vannak – amelyek a te döntéseden múlnak! –, és ha képes vagy másokkal jó kapcsolatot kialakítani. Ilyenkor mások szívesen fognak veled dolgozni.

Szeretnéd, hogy mások kedveljenek? Ennek a titka a következő: szeress te is másokat! Ennyi az egész. Ha te kedveled az embereket, ők is kedvelni fognak! Ha nem kedvelsz másokat, téged sem fognak rokonszenvesnek tartani. Ahhoz, hogy szeressenek, neked is szeretned kell az embereket. Őszintén örülj nekik, és élvezned a társaságukat. Inkább mások iránt legyél érdeklődő, és gondolj kicsit kevesebbet magadra.

Arra, hogy hogyan lehet valaki szerethető, József jó példa. Az 1Móz 39,2-4-ben ez áll: „József egyiptomi urának, Potifárnak a házában lakott. Potifár hamarosan rájött, hogy az ÚR sikeressé tette Józsefet mindenben, amit csinált. Potifár megkedvelte Józsefet és háziszolgájává tette.” (CEV fordítás). Potifár felemelt egy szolgasorban lévő embert és az egész háztartása vezetőjévé tette, mert meglátta benne, hogy jó ember, és kedvelte őt.

Melyek azok a vonzó tulajdonságok, amelyek valakit rokonszenvessé és szerethetővé tesznek? Ilyen például 

–  az alázat; Te egy arrogáns vagy egy alázatos ember társaságában vagy szívesebben?

–  a vidámság; Te egy vidám vagy egy mogorva, zsörtölődő ember társaságát szereted jobban?

– az empátia;  Amikor elmondod valakinek, hogy nem érzed jól magad, melyik válasz esik jobban, ha azt mondják, "hát, az rossz lehet", vagy az, hogy "nagyon sajnálom, mondd el, mi történt"? Amikor együtt érző vagy valakivel, akinek fáj valami, akkor rokonszenvessé válsz. Egy főnök jobban kedveli azt, aki át tudja érezni, milyen stressz alatt van, aki megérti őt, és aki mások szemszögéből is képes látni egy adott helyzetet.

Amikor segítesz valakinek, hogy sikert érjen el valamiben, akkor kedvelni és szeretni fognak. És ha szeretnek, akkor sokra fogod vinni!

Beszéljetek róla

  • Milyen jellemvonásokra vagy tulajdonságokra vagy szükség ahhoz, hogy együtt érezz és bátoríts olyan embereket, akiket mások nem kedvelnek?
  • Milyen ember szeretnél lenni mások szemében?
  • Hogyan tudnád kimutatni a munkatársaid iránti törődésedet ezen a héten?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2015. 04. 22.)

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mammka2 2015.04.29. 10:59:55

Ez igaz, de én még hozzátenném azt,amikor irigykednek ránk, mert nem tudnak olyan kedvesek lenni,mint esetleg mi.Akkor viszont nem szeretnek,hanem áskálódnak.
Eszembejutott,hogy vajon Potifár felesége a testi vágya mellett mennyire irigykedhetett Józsefre. Elképzelhető,hiszen a férje kedvelte Józsefet.
süti beállítások módosítása